Σχόλια και εκτιμήσεις πάνω στο το ...ημιτελικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου για την "Κάρτα του πολίτη"


Διαβάζουμε το σημαντικότερο  τμήμα  απο  το  ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου:

Τετάρτη, 08 Δεκέμβριος 2010 
 Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζητήσασα και πάλι το θέμα της «Κάρτας του Πολίτη»...ανακοινώνει ότι:
α.  Εκ του περιεχομένου του κειμένου διαπιστώνεται ασάφεια, αντίφαση και σύγχυση.
β.  Η Εκκλησία σέβεται το ανεπανάληπτο του προσώπου του ανθρώπου και την θεόσδοτη ελευθερία του.
γ.  Το ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορεί να απογυμνωθεί από την αξιοπρέπεια και τα χαρακτηριστικά του.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων η Εκκλησία δηλώνει την επιφύλαξή της επί του θέματος, το οποίο θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον, αναμένοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την τελική τοποθέτησή Της.
Δηλώνει δε ότι, εν τω μεταξύ θα παρεμβαίνει, οσάκις κρίνει τούτο σκόπιμο, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής. (ολόκληρο το ανακοινωθέν εδώ)


Παρατηρήσεις και σχόλια  

Ελπίζαμε ότι  αυτή την φορά η Ιερά Σύνοδος  θα είχε  αντιληφθεί  την  αναξιοπιστία  των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων στις οποίες  έδινε  μεγάλο βάρος στο προηγούμενο  σχετικό  ανακοινωθέν ( βλ.εδώ ) και την  "κοροϊδία"  απο την πλευρά του Υπουργείου  Εσωτερικών ,  της οποίας το περιεχόμενο περιγράφεται  με τον καλύτερο τρόπο στην  ευγενέστατη  επιστολή του  αξιότιμου  πανεπιστημιακού καθηγητή και μελους της  ειδικής συνοδικής επιτροπής κ. Τσελεγγίδη (βλ.εδώ ).
Μεταξύ των άλλων  (για τα οποία έχουμε εκφράσει τις εκτιμήσεις μας)  ο αξιότιμος  κ. Τσελεγγίδης  τόνιζε:
"...Και ενώ τα στελέχη της κυβέρνησης  διαβεβαίωσαν την Ιερά Σύνοδο ότι από τις αρχές του 2011 θα δοθεί το σχέδιο νόμου προς διαβούλευση, εσείς την ίδια ημέρα αναρτήσατε την δική σας ανακοίνωση και καλείτε τους πολίτες προς διαβούλευση.
Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι πέραν του ότι μας κρατάτε σε πλήρη άγνοια, επί πλέον μεθοδευμένα προβαίνετε και σε παραπληροφόρηση ενός από τους σπουδαιότερους φορείς, που είναι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και τα μέλη της εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού Λαού. 
Δεν θέλουμε, βεβαίως, να πιστέψουμε ούτε και ότι η ενέργειά σας αυτή έχει ως βαθύτερο σκοπό να διακρίνει προς τα πού θα κινηθεί η διαμαρτυρία των Ελλήνων πολιτών.  ..."
Είχε κάθε δίκιο  ο κ. Τσελεγγίδης  να "αγανακτήσει"  και ως  καθηγητής Πανεπιστημίου και ως μέλος της ειδικής συνοδικής  επιτροπής   με  τα χονδροειδέστατα αυτά δείγματα ασυνέπειας  μεταξύ των λόγων και των έργων της κυβέρνησης, όταν μάλιστα   είχε  τις  επίσημες "διαβεβαιώσεις" της πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας, με την οποία  είχε  συναντηθεί  λίγες  ώρες πρίν τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της  ειδικής  συνοδικής επιτροπής.
Υποθέτουμε  ότι   κατα την χθεσινή  κρίσιμη  συνεδρίαση της ειδικής συνοδικής  επιτροπής,  στην οποία ως γνωστόν ανέθεσε  η Ιερά Σύνοδος την μελέτη όλων των  στοιχείων και παραμέτρων  γύρω απο την "κάρτα του πολίτη" , θα συζητήθηκαν και  οι προβληματισμοί   για την  αξιοπιστία  των κυβερνητικών υποσχέσεων και διαβεβαιώσεων.
Είναι  επίσης  βέβαιο ότι ο  διεθνούς  φήμης   επιστήμων  της πληροφορικής και της "ψυχοκυβερνητικής",  αξιότιμος  καθηγητής κ. Γιαννακουδάκης ,εάν είναι αλήθές ότι εκλήθη  απο την επιτροπή, θα κατέθεσε  με ενάργεια  τις απόψεις του  γύρω απο  τις  τεχνικές και λειτουργικές παραμέτρους της "Κάρτας του πολίτη" .
Κάτι επίσης που μας κάνει  εντύπωση, είναι το γεγονός ότι στο σημερινό της  ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος  δεν κάνει  απολύτως καμία αναφορά  στην ειδική συνοδική επιτροπή , η οποία όπως προείπαμε συνεδρίασε χθές το απόγευμα, ούτε  αναφέρει έστω και ένα εκ των σημείων  της εισηγήσεώς της , την οποία ασφαλώς  και θα παρέλαβε  πρίν την έκδοση του ανακοινωθέντος.
Κατόπιν  τούτων  θεωρούμε  όχι μόνο "ημιτελική"  την σημερινή   τοποθέτηση  της Ιεράς Συνόδου αλλά και "ημιτελή" εφ΄όσον δεν  αποφαίνεται   για ένα ζήτημα που ταλανίζει τόσον καιρό το ποίμνιό  της.
Γιατί δεν ανακοινώθηκε μαζί  με το ανακοινωθέν και το περιεχόμενο της εισηγήσεως της ειδικής συνοδικής επιτροπής;

Είναι δυνατόν να  ελπίζει  η Ιερά Σύνοδος ότι θα έχει τον χρόνο ή τις ευκαιρίες  ώστε να "παρεμβαίνει, οσάκις κρίνει τούτο σκόπιμο, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ";

Αν μέχρι χθές, αυτό που εισέπραξαν εκ του επισήμου διαλόγου με την κυβέρνηση, ήταν ο αιφνιδιασμός  και η διάψευση των υπεσχημένων, τι είναι αυτό που κάνει τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να  θεωρούν  ότι αύριο δεν θα  δεχτούν έναν άλλο χειρότερο  και τραγικό για όλους μας αιφνιδιασμό , όπως π.χ  την   ανακοίνωση της ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ  ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ  για την "κάρτα του πολίτη"

Τότε βέβαια, όπως  δηλώνεται στο σημερινό ανακοινωθέν,  η Ιερά Σύνοδος θα  ανακοινώσει  στους πιστούς την  τελική της τοποθέτηση.

Αν σήμερα η Ιερά Σύνοδος είχε βγάλει ένα ανακοινωθέν  όπως τότε  το 1996  που  ευθέως μας καλούσε να μην παραλάβουμε  τις "νεες ηλεκτρονικές ταυτότητες", αυτό  αφ΄ενός θα στήριζε  πνευματικά και ψυχολογικά το ποίμνιο και αφ΄ετέρου θα είχε την πιθανότητα να προκαλέσει και μία  ωφέλιμη  για  τους  Χριστιανούς  κυβερνητική απόφαση. 

Με το σημερινό ανακοινωθέν όμως , η αγωνία  μας παρατείνεται  και  ο κάθε ένας εξ ημών προσπαθεί να ερμηνεύσει κατα τον λογισμό του τις προθέσεις της Εκκλησίας.
Κάποιοι θα μας  κατηγορήσουν πάλι ότι "προτρέχουμε"  ή  ότι δήθεν  δεν κάνουμε "υπακοή" στην Εκκλησία .
Για άλλη μια φορά, θα πούμε  πως  ότι  κάνουμε και λέμε  δεν έχει  ως βάση ή ως κίνητρο   οποιαδήποτε  "αντάρτικη" θέληση ή βούληση εναντίον της Εκκλησίας αλλά την  υική αγάπη μας σε αυτήν.
Αντιθέτως   θεωρούμε ότι μόνο μέσω της Εκκλησίας   και της  ποιμαντικής καθοδήγησής της  μπορούμε να σωθούμε.Δεν είμαστε απο εκείνα τα  παιδιά που βλέπουν  ως  "πνίξιμο" την  φροντίδα και το ενδιαφέρον των γονέων τους  και σωτηρία  την φυγή απο την οικογένεια και την  θαλπωρή  του σπιτιού.
Αναγνωρίζουμε  την ποιμαντική  ευθύνη της Ιεραρχίας  της Αγίας μας Εκκλησίας και για αυτό   ζητούμε  διαρκώς την βοήθειά της.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις