Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Συνάντηση Παπανδρέου - Ιερώνυμου Β΄: "..συνέργεια" , "..συνεργασία" ή απλώς ...αλληλοκατανόηση;

Κατά την  χθεσινή συνάντηση του κ.Παπανδρέου με τον  Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον  Β΄, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά , πως  το "έδαφος" πάνω στο οποίο  πραγματοποιούνται οι συζητήσεις  για  θέματα   που αφορούν τους πιστούς της Ελλάδας,  είναι απολύτως άγονο.

Ο αντιεκκλησιαστικός και εν πολλοίς  αντιχριστιανικός χαρακτήρας των τελευταίων  κυβερνήσεων, είναι  γνωστός  και  φυσικά έχει  καταγγελθεί παντοιοτρόπως  απο τους  Έλληνες  Ορθόδοξους πολίτες.

Δεν περιμέναμε  λοιπόν να   "φυτρώσει" πάνω σε αυτό το  "ερημοποιημένο" πνευματικά πεδίο συνάντησης ούτε ένα γαϊδουράγκαθο.

Αντιθέτως αυτό που  προσδοκούσαμε απο μια τέτοιου είδους "συνάντηση κορυφής", ήταν  να δούμε  τον  Αρχιεπίσκοπό μας  να καταθέτει στον  πρωθυπουργό ένα "τελεσίγραφο"   με τις θέσεις  της Εκκλησίας  πάνω σε όλα εκείνα τα ζητήματα  τα οποία οι Έλληνες  Ορθόδοξοι πολίτες θεωρούν   "causa belli" (αιτία πολέμου). 

Με το "καλωσόρισμα"  στον Μακαριώτατο , ο  κ. Παπανδρέου  έθεσε  εμμέσως  τους  "ορους" του πριν  ακόμη αρχίσει η  συζήτηση:
"Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μακαριώτατε, να σας καλωσορίσω και πάλι. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρισκόμαστε σήμερα και, μάλιστα, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, το ξέρετε κι εσείς πολύ καλά. 

Μια δύσκολη στιγμή, η οποία χρειάζεται τη συνέργειά μας, τη συνεργασία μας, πάντα ο καθένας με τον ιδιαίτερο ρόλο του, το Κράτος και η Εκκλησία, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, αλλά ιδιαίτερα να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία..."
Είναι γνωστό, ότι η Ελληνική γλώσσα  δεν είναι απο τα αγαπημένα  χόμπυ του  κ. Παπανδρέου.Όμως αν πιστέψουμε  την παροιμία "γλώσσα λανθάνουσα  αλήθειαν λέγει" , τότε   αυτά που είπε στο  "καλωσόρισμά" του αποκτούν μια ειδική σημειολογική αξία.
Αναφερόμαστε στην χρήση της λέξης "συνέργεια" η οποία σύμφωνα με το  λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας ( βλ.εδώ) σημαίνει  την "προμελετημένη βοήθεια που παρέχουν δύο ή περισσότερα άτομα στην προπαρα σκευή ή στην εκτέλεση μιας αξιόποινης πράξης".

Δεν  πιστεύουμε φυσικά  ότι ο  Μακαριώτατος  Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  είναι  "συνεργός" του κ. Παπανδρέου,ασχέτως αν  ο πρωθυπουργός  δηλώνει  ότι  αυτό ακριβώς θα  επιθυμούσε. 
Ωστόσο  η  φράση "..Θα θέλαμε, λοιπόν, σήμερα, να συζητήσουμε πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να πάρουμε αποφάσεις, που θα βοηθήσουν την καλύτερη πορεία και την ανακούφιση των ανθρώπων μας" απο την  απάντηση  του Αρχιεπισκόπου  δημιουργεί εύλογες απορίες σε όλους μας.
Διότι αν θεωρήσουμε  ως  "κοινή  απόφαση"  την ...διαβεβαίωση του  κ. Παπανδρέου  πως  στο θέμα της Κάρτας του Πολίτη  θα ...σεβασθεί τα  προσωπικά δεδομένα των πολιτών, ή πως   για τα υπόλοιπα θα  ορισθούν επιτροπές  που θα τα εξετάσουν, τότε  η λέξη "συνέργεια" δεν  χρησιμοποιήθηκε απο τον  πρωθυπουργό τυχαία ή  εξ αιτίας μιας "αυτόματης"   μετάφρασης  της λέξης  "synergy"  απο την μητρική του γλώσσα. 

Μήπως  και  τον Νοέμβριο του 2009 ,όταν ο κ. Παπανδρέου είχε επισκεφθεί  τονΜακαριώτατο δεν  έλεγε πάλι  για  σύσταση επιτροπών  κλπ ("...είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, ώστε μέσα από τους διακριτούς μας ρόλους, να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο. Συμφωνήσαμε βεβαίως ότι για να γίνει αυτό, θα διαμορφώσουμε επιμέρους Επιτροπές, και με θετικό πνεύμα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη σημαντική συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας. " βλ. εδώ )

Πρίν απο λίγες ημέρες ο Μακαριώτατος  σε συνέντευξή του  στην  εφημερίδα "Athens Voice"  όταν ρωτήθηκε σχετικά με την Κάρτα του Πολίτη τόνισε με σημασία  : " Έχουμε συνομιλίες με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Υπάρχει η διάθεση και από τις δυο πλευρές να βρεθεί μια λύση " (βλ εδώ).

Δεδομένων των όσων  διεμείφθησαν  μεταξύ  των δύο ανδρών , τίθεται  το ερώτημα προς τον Μακαριώτατο   ποιά είναι η λύση  που  προτείνει  η πλευρά της Εκκλησίας , την οποία και εκπροσώπησε  σε αυτήν την συνάντηση, στο ζητημα της επιβολής  της  Κάρτας του Πολιτη,  στην  επι της  ουσίας κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών  ή στον επιχειρούμενο  δια της "πλαγίας οδού"  χωρισμό της Εκκλησίας απο το Κράτος  που επιχειρείται  με την υφαρπαγή  των χρημάτων  των ενοριών,  των μοναστηριών και των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων  μέσω  της Τραπέζης της Ελλάδος;

Συμπερασματικά  θα λέγαμε  ότι  απο την συνάντηση αυτή,  μας δημιουργήθηκαν  περισσότερες  ανησυχίες από όσες μας εχει προκαλέσει  η  μακροχρόνια "απραγία" της  διοικούσας Εκκλησίας   σε σοβαρά ζητήματα όπως αυτό της Κάρτας του Πολίτη που απειλεί  "εδώ και τώρα"  την ελευθερία  και προσβάλλει  βάναυσα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Ορθοδόξων  Ελλήνων πολιτών.
Ευτυχώς  η Αγία μας Εκκλησία διοικείται με συνοδικό  σύστημα και έτσι  ελπίζουμε ότι σε λίγες ημέρες  που θα συγκληθεί  εκτάκτως η σύνοδος της Ιεραρχίας , οι Επίσκοποί μας  θα  αρθούν στο ύψος των περιστάσεων,  αφουγκραζόμενοι  την φωνή των πιστών, και θα πούν,  όπως  και  οι Αγιορείτες  Πατέρες μας,  ένα βροντερό ΟΧΙ στην Κάρτα του Πολίτη  και σε κάθε άλλο σχέδιο  της Νέας Τάξης Πραγμάτων ,που υλοποιεί πρόθυμα και ερήμην  του ελληνικού λαού η παρούσα κυβέρνηση.
Ο καιρός του πράττουμε "βλέποντας και κάνοντας" παρήλθε.
Τώρα ήλθε  η ώρα, που όλοι οι  Ιεράρχες μας , σαν αληθινοί  ποιμένες, πρέπει να σταθούν στο πλάϊ μας και να μας οδηγήσουν  στην Ανάσταση με τον τρόπο που  επιβάλλει  η Ιερή μας Παράδοση  και η  Αποστολική τους  ευθύνη.
2 σχόλια:

 1. συζητουν ευγενικα!
  τετοια ωρα τετοια λογια...
  το ονειδος της ελλαδος ειναι οι κεφαλες της.
  τελικα θα πανε μαζι,τωρα που κλεινει το μαγαζι..
  οι πρωτοι τελικα ,απεδειχθησαν..αισχιστοι!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί.
  Θα αρκεστώ, γιατί με εκφράζει ΑΠΟΛΥΤΑ, να επαναλάβω μικρό μέρος της ανάρτησής σας, ΩΣ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ "ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ" ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΕΘΕΣΕ Ο ΑΝΑΣΤΑΣ ΚΥΡΙΟΣ:
  "η Αγία μας Εκκλησία διοικείται με συνοδικό σύστημα και έτσι ελπίζουμε ότι σε λίγες ημέρες που θα συγκληθεί εκτάκτως η σύνοδος της Ιεραρχίας , οι Επίσκοποί μας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αφουγκραζόμενοι την φωνή των πιστών, και θα πούν, όπως και οι Αγιορείτες Πατέρες μας, ένα βροντερό ΟΧΙ στην Κάρτα του Πολίτη και σε κάθε άλλο σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων ,που υλοποιεί πρόθυμα και ερήμην του ελληνικού λαού η παρούσα κυβέρνηση.
  Ο καιρός του πράττουμε "βλέποντας και κάνοντας" παρήλθε.
  Τώρα ήλθε η ώρα, που όλοι οι Ιεράρχες μας , σαν αληθινοί ποιμένες, πρέπει να σταθούν στο πλάϊ μας και να μας οδηγήσουν στην Ανάσταση με τον τρόπο που επιβάλλει η Ιερή μας Παράδοση και η Αποστολική τους ευθύνη."
  ΑΜΗΝ, ΓΕΝΟΙΤΟ!
  "Κατερίνα"

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.