ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
Θα θέλαμε πολύ να το πιστέψουμε ,όπως θα είμαστε ευτυχείς αν γνωρίζαμε ότι ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος θα συζητούσε το θέμα του ΑΜΚΑ και του εκτεταμένου ηλεκτρονικού φακελώματος τα θεμέλια του οποίου έθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση και την αποπεράτωσή του θα ολοκληρώσει ως φαίνεται η παρούσα.
Δυστυχώς αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάνθη ότι ο ΑΜΚΑ δεν είναι παρά "άλλος ένας χρηστικός αριθμός".Κουβέντα για το ότι ο Έλληνας πολίτης που δεν θα θελήσει να συμμετάσχει σε αυτό το σύστημα θα στερηθεί το συνταγματικό δικαίωμα στην εργασία,την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την σύνταξη.Δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Αρχιεπίσκοπο η δαμόκλειος σπάθη που κρέμεται πάνω απο το κεφάλι του κάθε Έλληνα αντιρρησία δημοκρατικής και Ορθόδοξης συνείδησης;Η επιλογή της Εκκλησίας να δραστηριοποιηθεί μόνο ως αρωγός σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες μοιάζει σαν δήλωση κοινωνικής νομιμοφροσύνης και υπακοής στο νέο σύστημα διακυβέρνησης με ενδεχόμενα "ειδικά ανταλλάγματα" ή "διευκολύνσεις".
Η γνώμη μας είναι ότι έπρεπε να γίνει αυτή η συνάντηση για να μάθει απο πρώτο χέρι ο πρωθυπουργός όλα όσα προβληματίζουν τους Έλληνες πιστούς και για να πληροφορηθεί ο Αρχιεπίσκοπος τις προθέσεις τις πολιτείας.Δεν είναι όμως το μείζον πως θα δραστηριοποιηθεί η ΜΚΟ "αλληλεγγύη" ή το πώς θα φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία.Αφ΄ενός το ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας είναι μια απο τις βασικές της υποχρεώσεις και ως αυτονόητο στοιχείο της δεν έχει νόημα να δηλωθεί σε μια τέτοια συνάντηση,αφ ετέρου το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και πως αυτή θα φορολογηθεί δεν είναι δα και το μείζον, ειδικά σε τέτοιους καιρούς που η "Νέα Εποχή" θέλει να επιβάλλει τις "ντιρεκτίβες" της με το ζόρι χωρίς να ενδιαφέρεται για κοινωνικό διάλογο και λαϊκή συναίνεση.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ- ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2009
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΑΙ
ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή υποδέχθηκα τον Μακαριότατο και είχαμε μία σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για την συνεργασία μας. Όπως ξέρετε, ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια ως Κυβέρνηση, για να εμπεδώσουμε μια κοινωνία αξιών, μια ευνομούμενη Πολιτεία, μια κοινωνία Δικαίου, που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον ίδιο τον πολίτη. Πιστεύω ότι με αυτόν ακριβώς τον στόχο, έχουμε πολλά να μοιραστούμε, πολλές κοινές προσπάθειες.
Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την ελληνική κοινωνία, να δώσουμε προοπτική στη συνεργασία μας, στους τομείς της πρόνοιας, της φτώχειας, των μεταναστών. Και βεβαίως, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, ώστε μέσα από τους διακριτούς μας ρόλους, να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο.
Συμφωνήσαμε βεβαίως ότι για να γίνει αυτό, θα διαμορφώσουμε επιμέρους Επιτροπές, και με θετικό πνεύμα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη σημαντική συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας.
Και χαίρομαι ιδιαιτέρως για αυτή την προοπτική συνεργασίας με τον Αρχιεπίσκοπο.
κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Και εγώ θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για τη σημερινή μου επίσκεψη στον Πρόεδρό μας. Ήρθα πρώτα απ' όλα να του ευχηθώ, να του δώσω τα συγχαρητήριά μου και να του ευχηθώ μέσα απ' την καρδιά μου επιτυχία στο έργο του.
Συζητήσαμε, όπως ακούσατε, με τον κ. Πρόεδρο για πολλά θέματα. Εγώ οπωσδήποτε υπογράμμισα τα θέματα αυτά, άκουσα τις απόψεις του κ. Προέδρου και είπα και τις δικές μου απόψεις. Αλλά εγώ είμαι ένα πρόσωπο μόνο, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τη συζήτησή μας και τα πολύ σπουδαία πράγματα που είπαμε, θα τα μεταφέρω στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Πιστεύω ότι αυτό το πνεύμα της συνεργασίας, της θελήσεως να συνεργαστούμε, για θέματα τα οποία αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση κάθε ανθρώπου, στην αναβάθμισή του και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών κάθε ανθρώπου που υποφέρει, σε σχέση με το θέμα της πρόνοιας γενικότερα, θα είναι θέματα τα οποία θα τα αγκαλιάσει και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Και μέσα από αυτή τη συζήτηση, που δείχνει μια διάθεση συνεργασίας, πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε στην επίλυση πολλών θεμάτων.Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά.
ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΜΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ.ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΠΟΙΜΕΝΑ Η ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΥΓΜΗ.Ο ΝΥΝ ΑΓΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφή