Η "φοροκάρτα" αν δεν αντιδράσουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ , θα μπεί στην ζωή μας όχι απο την πόρτα αλλά απο το ....παράθυρο!

Σχόλιο απο το Ορθόδοξο  Παρατηρητήριο:

Δεν ήταν βεβαίως έκπληξη να διαβάσουμε στην εφημερίδα  που έτσι κι αλλιώς υποκαθιστά τον ρόλο του κυβερνητικού  εκπροσώπου, ότι το υπουργείο οικονομικών  θα ζητήσει  μια δεύτερη  γνωμοδότηση απο την Αρχή  Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για την  "κάρτα αγορών" ή "κάρτα συναλλαγών" ή   "φοροκάρτα".
Όπως  θυμάστε προ ημερών η  Α.Π.Δ.Π.Χ  είχε αποφανθεί  γνωμοδοτώντας  αρνητικά για την εν λόγω κάρτα τόσο  εξ αιτίας της συλλογής προσωπικών δεδομένων όσο και  γιατί  η εφαρμογή της καθοριζόταν με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο (βλ. εδώ  ,εδώ  και εδώ ).
Είχαμε  από τότε αντιληφθεί ότι κάτι  δεν πήγαινε και τόσο καλά  με  αυτήν την γνωμοδότηση, διότι ναι μέν η Αρχή Προστασίας  δια  της  εν λόγω γνωμοδοτήσεως  έκλεινε την "πόρτα" στην  νέα αυτή  κάρτα  ,αλλά  άφηνε ανοικτό  ένα  "παράθυρο"  απο το οποίο ίσως  μπεί στη ζωή μας  αυτός ο ηλεκτρονικός χαφιές. 
Το "παράθυρο" αυτό  φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι ανοικτό ειδικά  στο σημείο όπου η Α.Π.Δ.Π. Χ  αναφέρει ότι αυτό το μέτρο  θα έπρεπε να ανακοινωθεί  όχι με υπουργική απόφαση αλλά με νόμο  του κράτους.Και νά που τώρα το υπουργείο  "υπακούοντας" στα  ...κελεύσματα αυτής της  "ανεξάρτητης" αρχής  προκαλεί μια δεύτερη γνωμοδότηση  δηλώνοντας ότι  θα  ψηφιστεί  ο νόμος και όλα θα είναι "μέλι - γάλα". 
Με απλά λόγια   η Α.Π.Δ.Π.Χ ήθελε μέσω μιας  αρνητικής γνωμοδότησης να δείξει στον λαό ότι πρόκειται  όντως για μια "ανεξάρτητη" αρχή  που  χωρίς ...αμφιβολία  "προστατεύει" τα προσωπικά δεδομένα του Έλληνα πολίτη και ότι φροντίζει για  την πιστή εφαρμογή  τόσο του  άρθρου 9 παρ. α  του Συντάγματος της Ελλάδας  όσο και της υφισταμένης  Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.Απο την  άλλη  δεν θα ήθελε να  χαλάσει   το κέφι του  εμπνευστή  αυτής της κάρτας και του  υπέδειξε τον τρόπο  για να  επανεξετάσει το ζήτημα ώστε να της δίνει το  απαραίτητο "πάτημα" για  να βγάλει αυτή τη φορά μια καθησυχαστική - θετική  γνωμοδότηση.
Αυτό μας θυμίζει λίγο τις δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Σιατίστης ο οποίος όταν ρωτήθηκε για την "κάρτα  του πολίτη"  απάντησε ότι  δεν θα  υπάρχει πρόβλημα αν μας διαβεβαιώσουν ότι θα σεβαστούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (βλ.  εδώ).
Αν και δυσκολευόμαστε, ωστόσο   θα συμμεριστούμε  την προσδοκία  του  φιλικού μας ιστολογίου  http://id-ont.blogspot.com/ που  πιστεύει ότι η  Α.Π.Δ.Π.Χ  είναι  "Κέρβερος".
Ας ευχηθούμε   αυτός ο  πενηντακέφαλος σκύλος  γυιός του  Τυφώνα και της Έχιδνας  και φύλακας του  Άδη  να μην  λειτουργήσει  όπως στην ελληνική μυθολογία,  δηλαδή  ως  εμπόδιο της εξόδου των νεκρών και της εισόδου των ζωντανών  στο κολαστήριο , αλλά  ως "προστάτης"  και φόβητρο του Χάροντα δηλαδή εκείνου  που μεταφέρει με την  βάρκα του τις ψυχές στον Άδη.

Κάρτα Αγορών: Το Υπουργείο επιμένει.Για να δούμε η Αρχή Προστασίας  Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) θα κρατήσει ..."ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ" ή θα ενδώσει;



http://id-ont.blogspot.com/


Αντί άλλου σχολίου στην σημερινή είδηση, διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας σχετικά με το θέμα. Το έχουμε ξαναγράψει, εμείς πιστεύουμε οτι η ΑΡΧΗ είναι κέρβερος στη θέση της και δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθούν αυτού του τύπου τα Οργουελικά σενάρια που εξυφαίνονται... Ο επικοινωνιολόγος επίσης τι χρειάζεται; Για να κάνει το μαύρο άσπρο;

Ευρω-στοπ στην "έξυπνη κάρτα" για τις αποδείξεις!
http://id-ont.blogspot.com/2010/10/blog-post_08.html

Η "Κάρτα Αγορών" αποτελεί τον λαγό για την "Κάρτα του Πολίτη"; Ανοίγει τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Κάρτα του Πολίτη;
http://id-ont.blogspot.com/2010/12/blog-post_16.html

Πως θα είχε φτιάξει το σενάριο της ταινίας "Kiss the Girls" ο σκηνοθέτης, εάν υπήρχε "Κάρτα Αγορών";
http://id-ont.blogspot.com/2010/12/kiss-girls.html

«Βραχυκυκλώνει» την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων
http://id-ont.blogspot.com/2010/12/blog-post_9298.html


ΤΟ ΒΗΜΑ:Φοροκάρτα-Νέα γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.


Νέα γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα ζητήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να προχωρήσει στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων (φοροκάρτας) από την αρχή του έτους.


Το υπουργείο Οικονομικών εναρμονιζόμενο με τις υποδείξεις της Αρχής δρομολογεί την θεσμοθέτηση της φοροκάρτας με νόμο και όχι με Υπουργική Απόφαση, ενώ λαμβάνει όλες τις σχετικές πρόνοιες ώστε το νέο σύστημα να μην ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας βάσεως δεδομένων «καταναλωτικής συμπεριφοράς».


Μάλιστα, για την καλύτερη προβολή της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ενέταξε στην ειδική ομάδα του έργου και επικοινωνιολόγο.


Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της κάρτας θα είναι προαιρετική, δεν θα περιέχει προσωπικά στοιχεία, ενώ θα έχει μόνον έναν αριθμό 19 ψηφίων που θα είναι ο μόνος που θα συνδέει την κάρτα με τον χρήστη.


Η φοροκάρτα στοχεύει στην απαλλαγή των καταναλωτών από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων και θα επιτρέψει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν άμεση εικόνα του τζίρου των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ που θα πρέπει αυτές να αποδώσουν.





Κάρτα Αγορών: Το Υπουργείο επιμένει. Για να δούμε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) θα κρατήσει ..."ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ" ή θα ενδώσει;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις