Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

Μια "πρακτική" συμβουλή ώστε και να μην πληρώσετε το νέο χαράτσι στην ΔΕΗ και να μην σας κόψουν το ρεύμα

Εισαγωγικό σχόλιο "Ο.Π"
Αυτό που θα διαβάσετε πιό κάτω  είναι το περιεχόμενο  ενός e-mail που λάβαμε  με  κάποιες "συμβουλές"  σε όσους δεν έχουν  ή δεν θέλουν  να πληρώσουν το  νέο  χαράτσι  που η κυβέρνηση παρανόμως χαρακτήρισε ως φόρο  και ονόμασε  "Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας" για να μπορεί να εισπραχθεί  μέσω της ΔΕΗ  ( αν το ονόμαζε "φόρο" τότε κανείς πλην των ΔΟΥ δεν θα είχε  εκ του νόμου το διακαίωμα να τον εισπράξει).

Επειδή δεν γνωρίζουμε αν  ισχύουν όσα αναφέρονται  στο πρώτο μέρος ,όπου  περιγράφεται ο τρόπος εξόφλησης  μέσω  κάρτας και ΑΤΜ  (προσοχή  δεν  μιλάμε για πιστωτική  κάρτα αλλά για κάρτα σαν και αυτές που δίνουν σε καταθέτες ή  εκείνες μέσω των οποίων  εισπραττουν  κάποιοι τον μισθό τους) αναδημοσιεύουμε τις "οδηγίες" αυτές με  επιφύλαξη.

Αν κάποιος δεν διαθέτει  κάρτα  σαν και αυτή που αναφέραμε , μπορεί  να πάει με κάποιον γνωστό του που έχει τέτοια  κάρτα και να εξοφλήσει  σε ΑΤΜ το νόμιμο μέρος του λογαριασμού της ΔΕΗ (δηλαδή όλα  εκτός του ΕΤΑΠ)  επιλέγοντας  "πληρωμή με μετρητά"   βάζοντας το ποσό σε φάκελο που θα του  βγάλει το μηχάνημα  και επανατοποθετώντας τον σε αυτό όταν  θα του ζητηθεί ( σας δίνει οδηγίες το ΑΤΜ)

Σε σχέση  με το πως "κόβει" συνήθως η ΔΕΗ το ρεύμα  αυτά που αναφέρονται  στο δεύτερο μέρος των "οδηγιών" , είναι ακριβή  και λογικά  και ασφαλώς  μπορούν  σε πρώτη φάση  να αποδώσουν.


Α)ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΔΕΗ, στον οποίο έχει ενσωματωθεί το Ειδικο Τελος  Ακίνητης Περιουσίας (
λέγεται ΕΤΑΠ και προσοχή μην το μπερδέψετε  με το ΤΑΠ διότι αυτό είναι νόμιμο και υπάρχει εδώ και δεκαετίες)


1. Δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθείτε, καταθέτοντας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τη νόμιμη οφειλή σας. Ως νόμιμη οφειλή ορίζεται, αυτό που πληρώνατε μέχρι σήμερα στη ΔΕΗ. Ειδικότερα,
το «Α» = αυτό που οφείλετε στη ΔΕΗ, για το ρεύμα που καταναλώσατε +
το «Β» = χρεώσεις προς τρίτους (ΔΤ, ΔΦ, ΤΑΠ, ΕΡΤ).


2. Πάτε σε ΑΤΜ  τράπεζας που  είναι συμβεβλημένη με τις ΔΕΚΟ (π.χ Εμπορική ), με το λογαριασμό της ΔΕΗ ή με τον 12 ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, ο οποίος αναφέρεται στο λογαριασμό του ρεύματος (στη σελίδα 2/2). Εννοείται, ότι...

στην τράπεζα που θα επιλέξετε, διατηρείτε τραπεζικό λογαριασμό «συνδεδεμένο» με την κάρτα σας(προσοχή  δεν  μιλάμε για πιστωτική  κάρτα αλλά για κάρτα σαν και αυτές που δίνουν σε καταθέτες ή  εκείνες μέσω των οποίων  εισπραττουν  κάποιοι τον μισθό τους) .

3. Ακολουθείτε τις οδηγίες του μηχανήματος, δηλαδή: συνδέεστε με το ΑΤΜ, επιλέγετε «άλλες συναλλαγές», «πληρωμές ΔΕΚΟ», «ΔΕΗ», πληκτρολογείτε τον «κωδικό ηλεκτρονικής συναλλαγής» κι' εκεί, που θα σας ζητηθεί, να ορίσετε το ποσόν πληρωμής, πληκτρολογείτε μόνον το άθροισμα «Α Β» του λογαριασμού. Παίρνετε την απόδειξή σας κι' έτσι, έχετε τακτοποιήσει την οικονομική σας υποχρέωση προς τη ΔΕΗ, η οποία, δεν δικαιούται, σε καμία περίπτωση να κόψει το ρεύμα. Το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ, «βλέπει», ότι εξοφλήσατε τη νόμιμη, προς τη ΔΕΗ, οφειλή σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Θα εξοφλήσετε το λογαριασμό μόνο μέσω ΑΤΜ και όχι «εισπρακτικής μηχανής».  
Γιατί το υπογραμμίζω αυτό? Στα ΕΛΤΑ , στην Alpha Bank και αλλού, υπάρχουν εισπρακτικές μηχανές, όπου εξοφλούνται οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Όμως, η φιλοσοφία της εν λόγω μηχανής, που «σκανάρει-διαβάζει» το λογαριασμό, δεν επιτρέπει «μερική» εξόφληση του λογαριασμού, δηλαδή, ή θα πληρωθεί το σύνολο του λογαριασμού (άρα και το χαράτσι) ή τίποτα. Επιπλέον, όσοι εξοφλείτε τη ΔΕΗ με πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού σας, θα πρέπει να την ανακαλέσετε, προσωρινά τουλάχιστον, μέχρι να ξεκαθαρίσει η «βρώμα» με το χαράτσι.

4. Σε περίπτωση που έχετε κατοικία, την οποία εκμισθώνετε σε τρίτο, ανεξάρτητα από το εάν η παροχή του ρεύματος είναι στο δικό σας όνομα ή σε αυτό του μισθωτή (ενοικιαστή), κάνετε το εξής:

α) επισημαίνετε εγκαίρως στον ενοικιαστή σας, να μην πληρώσει κανένα λογαριασμό της ΔΕΗ, που θα περιέχει το χαράτσι,

β) του ζητάτε να σας δώσει τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής καθώς και το ποσόν που αφορά τις χρεώσεις «Α» και «Β» του λογαριασμού. Εξοφλείτε κανονικά το λογαριασμό, όπως αναφέρθηκε παραπάνω (βλ. 2 & 3) και ζητάτε από τον ενοικιαστή σας, να σας καταβάλει με το επόμενο μίσθωμα και το ποσόν που καταβάλατε εσείς, για δικό του λογαριασμό, στη ΔΕΗ.

Απλό δεν είναι;

Β) Και δυό λόγια, για τους πιο επιφυλακτικούς και «φοβισμένους» (Η πρώτη "γραμμή άμυνας" σε  ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος):

i. Ο συνήθης τρόπος, για να διακοπεί η οικιακή ηλεκτρική παροχή, είναι η αφαίρεση μίας ασφάλειας ή το κατέβασμα ενός μικρο-αυτόματου διακόπτη στο μετρητή του ρεύματος (σιγά, μη χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ καλαθοφόρο όχημα, για να κόψει την παροχή του ρεύματος από την κολώνα, σε μονοκατοικίες. Χρειάζεται πολύ ... θάρρος από τους υπαλλήλους της, που θα τολμήσουν κάτι τέτοιο). Στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων (για λόγους προστασίας, καλαισθησίας, κλπ.), ο εν λόγω μετρητής ευρίσκεται σε κάποιο ερμάριο (κουτί-ντουλάπι).

ii. Ως γνωστόν, ο λογαριασμός της ΔΕΗ εκδίδεται ανά δίμηνο («έναντι» & «εκκαθαριστικός»). Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός εκδίδεται μετά την καταγραφή της ένδειξης του μετρητή, από κάποιο συμβεβλημένο με τη ΔΕΗ εργολάβο, μία φορά το 4-μηνο (δηλαδή, τρεις φορές το χρόνο). Επιπλέον, σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, στο κάτω μέρος, υπάρχει σαφής αναγραφή της ημερομηνίας, που θα γίνει η εν λόγω μέτρηση, στη συνέχεια της οποίας εκδίδεται ο εκκαθαριστικός λογαριασμός (συγκεκριμένα αναγράφεται: «επόμενη μέτρηση π.χ. στις 20.12.2011»). Ετσι, ο κάθε ένοικος, γνωρίζει πάντα την ακριβή ημερομηνία, που θα έρθει ο καταμετρητής (πιτσιρικάς συνήθως), για να καταγράψει τη μέτρηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης.

iii. Σε πολλές μονοκατοικίες και ειδικότερα στις παλαιές, το ερμάριο του μετρητή ευρίσκεται εντός του οικοπέδου του σπιτιού, οπότε, κατά κανόνα, η πρόσβαση σε αυτό, είναι δυνατή, μόνο με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη του σπιτιού (δηλαδή, θα πρέπει να έχει ξεκλείδωτη την εξώπορτα, κ.ο.κ.). Οπότε, σ' αυτή την περίπτωση, για να κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα, θα πρέπει να εφοδιαστεί ... με εισαγγελικό ένταλμα, για να μπει στο σπίτι σας!  
Σε πιο σύγχρονες όμως μονοκατοικίες, συχνά το ερμάριο του μετρητή ευρίσκεται στο πεζοδρόμιο, π.χ. δίπλα στην εξώπορτα του σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση, βάζετε ένα γερό λουκέτο, κι' έτσι διασφαλίζετε, ότι κανένας δεν θα έχει πρόσβαση στο μετρητή, χωρίς τη συναίνεσή σας.  
Τέλος, στις πολυκατοικίες-διαμερίσματα, όλοι οι μετρητές ευρίσκονται σε κοινό ερμάριο, το οποίο συνήθως ευρίσκεται σε εξωτερικό κοινόχρηστο χώρο, για να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση ο καταμετρητής. Ισχύει το ίδιο, με την προηγούμενη περίπτωση: βάζετε ένα λουκέτο στο ερμάριο, κρατάει π.χ. το κλειδί ο διαχειριστής ή ο αντικαταστάτης του και οι μετρητές είναι προσβάσιμοι μόνο με τη συναίνεση των ενοίκων.

Κι' επειδή, όπως ανέφερα στο (ii) παραπάνω, η ημερομηνία καταγραφής της ένδειξης του μετρητή γίνεται ανά τετράμηνο, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, μεριμνάτε, τη συγκεκριμένη ημέρα (σημειώστε τη στο ημερολόγιό σας), να είναι προσβάσιμος ο μετρητής, για να καταστεί δυνατή η καταμέτρηση. Αλλά ακόμα και αν ξεχάσετε ν' ανοίξετε την εξώπορτα ή να ξεκλειδώσετε το ερμάριο των μετρητών, με αποτέλεσμα, να μην μπορέσει ο καταμετρητής να κάνει τη δουλειά του, ουδέν πρόβλημα. Διαβάζετε μόνος σας την ένδειξη στο μετρητή σας, τηλεφωνείτε στο 10500 (ΔΕΗ) και τους την λέτε.

iv. Τέλος, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που αποφασίσει/καταφέρει η ΔΕΗ να σας κόψει το ρεύμα, ουδέν πρόβλημα. Φωνάζετε τον ηλεκτρολόγο της γειτονιάς, σας αντικαθιστά/σηκώνει την ασφάλεια, και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Και την επόμενη φορά, ... φροντίστε όμως, να είστε πιο προσεκτικοί, δηλαδή, εν τη απουσία σας, να μην έχει κανένας πρόσβαση στο μετρητή σας.

4 σχόλια:

 1. Με συγχωρείτε δεν κατάλαβα την ουσία.. Προτείνετε να κλειδώνουμε τη χελώνα για ποιο λόγο; Για να επιτρέπουμε την πρόσβαση μόνο στον καταμετρητή και όχι στο συνεργείο που θα έρθει να κάνει διακοπή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα ήταν ίσως κάποια λύση αυτό αλλά σημαίνει ότι θα ζούμε με την αγωνία μή μας κόψουν το ρεύμα. Δεν είμαστε κατοχυρωμένοι με κάποιον τρόπο. Δεν είναι και το ωραιότερο πράγμα να κλειδώνεις και να αμπαρώνεις για να μη σου κόψουν το ρεύμα. Ελπίζω να βρεθεί κάποια άλλη λύση. Λογικά τη στιγμή που έχουμε πληρώσει το αντίτιμο το πραγματικό της ΔΕΗ δεν πρέπει να το κόψουν. Αλλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ....ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ΄....ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΩ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ....ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.................................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σας ευχαριστώ....περιμένω ακόμη να απαντήσετε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.