Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος - Κάρτα του πολίτη: " Αν η Σύνοδος πει κάτι που δεν θα το δέχομαι...θα βγω και θα πω πως δεν συμφωνώ"


Φθάνει η ώρα που η Εκκλησία θα σκύψει και θα παρηγορήσει τον άνθρωπο, έτσι ώστε μέσα από αυτή την κρίση να βγει πιο δυνατός και πιο καθαρός!.

Αυτό επισημαίνει σήμερα στην «Π» ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, που μιλά για όλους και για όλα, χωρίς υπεκφυγές και με το χέρι στην καρδιά!
(...)
Οι πιστοί χρειάζονται καθοδήγηση, γι' αυτό και εγώ θα λέω δημοσίως την άποψή μου, ακόμα κι αν ενοχλεί κάποιους... , τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αμβρόσιος, εκτιμώντας πως οδηγούμαστε σε ένα άθρησκο και κοσμικό Κράτος, γι' αυτό όποιος αγκιστρωθεί στον Θεό θα βρει την ψυχική ηρεμία και θα βγει αλώβητος από αυτή την οδύνη!
(....)

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Αρχιεπίσκοπο; Αρκετές φορές σας έχουμε δει να μην έχετε την ίδια άποψη. Γιατί παρατηρείται αυτό το φαινόμενο;

Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ένα πολύ σεβαστό πρόσωπο. Βλέπει τα πράγματα από τη δική του σκοπιά. Αλλιώς τα βλέπω εγώ, αλλιώς εκείνος.

Και βεβαίως, έχω χρέος να υποδεικνύω αν κάτι δεν μου αρέσει, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι...
κάνω πολεμική.

Πήγε ο Αρχιεπίσκοπος και έκανε πριν από λίγες μέρες συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα Αθηνών. Είναι μια δημόσια πράξη.

Όμως αυτό με ενόχλησε και πρέπει να το πω! Έχουμε διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων και είμαστε συνυπεύθυνοι!

Τελικά, η Εκκλησία πρέπει να έχει παρεμβατικό λόγο σε άλλους χώρους, όπως για παράδειγμα στην πολιτική; Ο κόσμος για να καθοδηγηθεί τι χρειάζεται;
Μήπως χρειάζεται τους χαμηλούς τόνους που διατηρεί ο Αρχιεπίσκοπος ή χρειάζεται τον πύρινο λόγο του Αμβροσίου, που μας έχει συνηθίσει να μιλά έξω από τα δόντια;

Χρειάζονται και τα δύο. Ο καθένας με το χάρισμά του.
Ο Αμβρόσιος είναι ένας άνθρωπος που έχει φωνή και τα λέει καθαρά και δυνατά!

Γιατί δηλαδή να λέει ο Πάγκαλος τη γνώμη του και να βρίζει; 
Γιατί ο Πάγκαλος μπορεί να λέει ότι οι στρατιωτικοί και οι παπάδες είναι αντιπαραγωγικοί;
Γιατί αυτός έχει το δικαίωμα;
Άρα, γιατί είναι κακό να παρεμβαίνω εγώ; Είναι ιερή αγανάκτηση!

Εσείς ζητάτε καθοδήγηση. Ο κόσμος ρωτά για την Κάρτα του πολίτη. Πρέπει να πει κάποιος την άποψή του. Όταν τη λέει φωναχτά, κάποιους τους παρενοχλεί!

Η Ιερά Σύνοδος δεν έχει πει την τελευταία της λέξη! 
Αν η Σύνοδος πει κάτι που δεν θα το δέχομαι, κάτι δηλαδή που δεν θα με ικανοποιεί τη συνείδησή μου, θα βγω και θα πω πως δεν συμφωνώ.

Αλλά, δεν βγήκα πριν, όπως κάποιοι άλλοι αρχιερείς.
Η Σύνοδος, λοιπόν, είναι η ανωτάτη αρχή και πρέπει να βρει τη λύση, αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί η τελική απάντηση της Εκκλησίας.

Έχετε σκεφθεί ποτέ κατά το παρελθόν ότι μπορούσατε να γίνετε Αρχιεπίσκοπος;

Ποτέ! Νομίζω ότι εδώ που είμαι είναι παραπάνω απ' ό,τι μου αξίζει και δεν θέλω ποτέ τα υψηλά αξιώματα. Ποτέ δεν σκέφτηκα μια μεγάλη Μητρόπολη. Ήθελα μια μικρή Μητρόπολη για να είμαι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον άνθρωπο.

Για να βγαίνω στο δρόμο για να χαμογελάω και να μου χαμογελάνε. Δεν ήθελα μια απρόσωπη Μητρόπολη. Λυπάμαι που η γραφειοκρατία με κρατάει μερικές φορές μακριά από εσάς.

Ήθελα να είμαι συνεχώς στο δρόμο να βοηθώ τον κόσμο. Να δώσω την αίσθηση ότι είμαι ο πατέρας και είστε τα παιδιά μου.

Όταν ήρθα πριν από πολλά χρόνια σε αυτή την Μητρόπολη είπα: Εδώ ήρθα και εδώ θα πεθάνω! Πλέον, μια φιλοδοξία έχω: Να σας δίνω, αν μπορώ, φωτεινό παράδειγμα, να βλέπετε στο πρόσωπό μου κάτι από την αγιότητα που ο θεός δημιουργεί στον άνθρωπο και να σας κάνω να στρέφεοστε προς τα πάνω, προς τον ουρανό! Αυτό, αν το καταφέρω, θα είναι επιτυχία!

Σεβασμιώτατε, διανύουμε μια εποχή αρκετά δύσκολη, κατά την οποία η αβεβαιότητα και το άγχος χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας. Η Εκκλησία ποιον ρόλο θα μπορούσε να παίξει και πώς ο λόγος της θα μπορούσε να λειτουργήσει παρηγορητικά και θεραπευτικά;

Αγαπητέ Μιχάλη, νομίζω ότι έρχεται η ώρα της Εκκλησίας. Η οικονομική κρίση θα κάνει τον άνθρωπο να ξανασκεφθεί τη ζωή του. Να σκεφθεί ποια είναι τα θεμέλια της ζωής του.

Κάποιοι θα εξακολουθούν να βάζουν σαθρά θεμέλια, κάποιοι θα ξαναβρούν τη Δαμασκό τους, το δρόμο της επιστροφής προς το θεό.

Όσοι στη μεγάλη δυσκολία που έρχεται μπορέσουν να αγκιστρωθούν στον Θεό, να είναι έντιμοι, αληθινοί, αφοσιωμένοι στην οικογένειά τους, αυτοί θα βρουν ψυχική ηρεμία.

Ο Θεός έχει τον τρόπο να ευλογεί το λίγο και να το κάνει πολύ! Αν ο άνθρωπος, μέσα από αυτή την οδύνη, αποκτήσει και πάλι ανθρωπιά, τότε θα κερδίσει πολλά! Εάν παραμείνει υλιστής, τότε θα χαθεί!

Η ανησυχία μου είναι, λοιπόν, ότι πάμε σε ένα άθρησκο και κοσμικό Κράτος, που θα διαφεντεύουν τη ζωή μας άλλοι εκτός συνόρων, η παγκοσμιοποίηση προωθείται συστηματικά.

Θα πλήξουν τον ελληνικό λαό στη γλώσσα, τη θρησκεία και στις παραδόσεις. Επομένως, από αυτή την κρίση ή θα βγούμε πιο δυνατοί και πιο καθαροί, ή θα καταποντιστούμε!

Θεωρώ, λοιπόν, πως φθάνει η ώρα που η Εκκλησία θα σκύψει και θα παρηγορήσει τον άνθρωπο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.