Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Ιταλός φιλόσοφος Giorgio Agamben: Αρνούμαι να υποβληθώ σε οποιονδήποτε βιομετρικό έλεγχο, και είμαι έτοιμος να στερηθώ για αυτό το λόγο το διαβατήριό μου, καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας."...δηλώνω δημόσια ότι θα αρνηθώ να υποβληθώ σε οποιονδήποτε βιομετρικό έλεγχο, και ότι είμαι έτοιμος να στερηθώ για αυτό το λόγο το διαβατήριό μου, καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας..."

id-ont.blogspot.com
 
Όταν, στο τέλος του 19ου αιώνα, ο Γκάλιον στην Αγγλία άρχισε τις έρευνές του πάνω στα ψηφιακά αποτυπώματα και ο Μπερτιγιόν στη Γαλλία εφηύρε τη δικαστική φωτογραφία «για την ανθρωπομετρική ταυτοποίηση» (αυτός ήταν ο όρος της εποχής), τέτοιου είδους διαδικασίες επιφυλάσσονταν αποκλειστικά για τους υπότροπους εγκληματίες. Σήμερα, αρχίζει να διαγράφεται μια κοινωνία όπου εκφράζεται η πρόθεση να εφαρμοστούν σε όλους τους πολίτες μηχανισμοί που μέχρι προορίζονταν μόνο για τους εγκληματίες.Σύμφωνα με ένα σχέδιο που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης, η συνήθης σχέση του Κράτους προς αυτό το οποίο ο Ρουσώ αποκαλούσε «τα μέλη του ηγεμόνα» θα είναι η βιομετρία, δηλαδή η γενικευμένη υποψία
Όσο οι πολίτες, υπό την πίεση της αύξουσας αποπολιτικοποίησης των μεταβιομηχανικών κοινωνιών, αποσύρονται από κάθε είδος πολιτικής συμμετοχής, βλέπουν να τους μεταχειρίζονται όλο και περισσότερο σαν δυνάμει εγκληματίες. Το πολιτικό σώμα έγινε έτσι εγκληματικό σώμα.

Οι κίνδυνοι από μια τέτοια κατάσταση είναι προφανείς σε όλους, εκτός από εκείνους που απλούστατα αρνούνται να δουν.  
Δεν είναι αρκετά γνωστό ότι ...οι φωτογραφίες από τα δελτία ταυτότητας και τις επαγγελματικές κάρτες επέτρεψαν στις αστυνομίες των ναζί στις κατεχόμενες χώρες να εντοπίσουν και να καταγράψουν τους Εβραίους, και έτσι διευκόλυναν τον εκτοπισμό τους. Τι θα συμβεί την ημέρα που μια δεσποτική εξουσία θα έχει στη διάθεσή της τη βιομετρική καταγραφή ενός ολόκληρου πληθυσμού; Αυτό όμως είναι ακόμα περισσότερο ανησυχητικό απ’ τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες, αφού επέβαλαν το βιομετρικό έλεγχο στους μετανάστες, ετοιμάζονται να τον επιβάλουν σε όλους τους πολίτες τους.

Οι λόγοι ασφαλείας που επικαλούνται υπέρ αυτών των επαίσχυντων πρακτικών δεν είναι πειστικοί, διότι οι πρακτικές αυτές, αν μπορούν να εμποδίσουν την υποτροπή, είναι βεβαίως άχρηστες για να αποτρέψουν την πρώτη τέλεση ενός αδικήματος ή μιας τρομοκρατικής πράξης. Απ’ την άλλη, είναι απολύτως αποτελεσματικές για τον μαζικό έλεγχο των ατόμων. Την ημέρα που ο βιομετρικός έλεγχος θα έχει γενικευθεί και που η επιτήρηση μέσω κάμερας θα έχει καθιερωθεί σε κάθε δρόμο, κάθε κριτική και διαφωνία θα έχει γίνει αδύνατη.

Οι νεαροί φοιτητές που στις 17 Νοεμβρίου κατέστρεψαν τις βιομετρικές συσκευές στην καντίνα του Λυκείου του Gif-sur-Yvette έδειξαν ότι νοιάζονται πολύ περισσότερο για τις ατομικές ελευθερίες και τη δημοκρατία από εκείνους που είχαν αποφασίσει ή αποδεχθεί χωρίς αντιρρήσεις την εγκατάστασή τους.  
Εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς τους Γάλλους φοιτητές και δηλώνω δημόσια ότι θα αρνηθώ να υποβληθώ σε οποιονδήποτε βιομετρικό έλεγχο, και ότι είμαι έτοιμος να στερηθώ για αυτό το λόγο το διαβατήριό μου, καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας.

European Graduate School:
http://www.egs.edu/faculty/giorgio-agamben/articles/946953959956949964961953954942-945961953952/

φωτογραφία: http://www.egs.edu/uploads/pics/giorgio-agamben-2009-15.jpg

1 σχόλιο:

 1. Έτσι μεταξυ σοβαρού και αστείου:
  Παραγγελία πίτσας το έτος 2011
  Τηλεφωνήτρια : Pizza τάδε, καλησπέρα σας.

  Πελάτης : Καλησπέρα, θα ήθελα να δώσω μια παραγγελία.

  Τηλεφωνήτρια : Θα μπορούσα να έχω τον ΕΑΤ σας, παρακαλώ;

  Πελάτης : Τον Εθνικό Αριθμό Ταυτοποίησής μου (National ID Number), ναι, μια στιγμή, ορίστε, είναι ο 61020...

  Τηλεφωνήτρια : Ευχαριστώ, κύριε Χατζηπαπακωνσταντακόλουλε. Λοιπόν η διεύθυνσή σας είναι τάδε, και ο αριθμός τηλεφώνου σας 210... . Το επαγγελματικό τηλέφωνό σας είναι 210... και ο αριθμός του κινητού σας 69.... Από ποιον αριθμό καλείτε ;

  Πελάτης : Εεε; Είμαι στο σπίτι. Από πού τις βγάζετε όλες αυτές τις πληροφορίες;

  Τηλεφωνήτρια : Είμαστε συνδεδεμένοι με το σύστημα, κύριε.

  Πελάτης : (Στεναγμός) Α μάλιστα ! Θα ήθελα δύο σπέσιαλ πίτσες με ζαμπόν,μπέικον. ...

  Τηλεφωνήτρια :"Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα, κύριε.

  Πελάτης :"Α μπα;

  Τηλεφωνήτρια :"Σύμφωνα με τον ιατρικό σας φάκελο, υποφέρετε από υπέρταση και το επίπεδο της χοληστερόλης σας είναι υψηλό. Η ασφάλεια περίθαλψης που έχετε σας απαγορεύει μια τόσο επικίνδυνη για την υγεία σας επιλογή.

  Πελάτης :Αϊ ! Τι μου προτείνετε λοιπόν;

  Τηλεφωνήτρια :"Μπορείτε ν α δοκιμάσετε την Πίτσα Λάιτ με γιαούρτι σόγιας. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ.

  Πελάτης : Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα μου αρέσει αυτή η πίτσα;

  Τηλεφωνήτρια : Συμβουλευτήκατε τις «Νόστιμες συνταγές με σόγια» στη βιβλιοθήκη της περιοχής σας την περασμένη εβδομάδα, κύριε. Εξ ου και η πρόταση μου.

  Πελάτης : Καλά, εντάξει. Δώστε μου δυο, οικογενειακό μέγεθος. Τι οφείλω;

  Τηλεφωνήτρια : Πραγματική ευκαιρί α για σας, τη σύζυγό σας και τα τέσσερα παιδιά σας, κύριε. Οφεί λετε 49,99 €.

  Πελάτης : Να σας δώσω τον αριθμό της πιστωτικής μου κάρτας.

  Τηλεφωνήτρια : Λυπάμαι, κύριε, αλλά φοβάμαι ότι θα πρέπει να πληρώσετε μετρητοίς.. Το υπόλοιπο της πιστωτικής σας κάρτας έχει υπερβεί το όριο.

  Πελάτης : Θα πάω να βγάλω μετρητά από το μηχάνημα προτού έρθει ο υπάλληλός σας.

  Τηλεφωνήτρια : Ούτε αυτό είναι δυνατόν, κύριε. Ο τραπεζικός σας λογαριασμός είναι ακάλυπτος.

  Πελάτης : Να μη σας ενδιαφέρει. Εσείς στείλτε μου τις πίτσες. Θα έχω τα μετρητά. Πόσην ώρα θα πάρει;

  Τηλεφωνήτρια : Έχουμε μια μικρή καθυστέρηση, κύριε. Θα είναι στο σπίτι σας σε 45 λεπτά περίπου. Εάν βιάζεστε, μπορείτε να έρθετε να τις πάρετε, αφού βγάλετε τα μετρητά, αλλά η μεταφορά πίτσας με μοτοσυκλέτα είναι τουλάχιστον ακροβασία.

  Πελάτης : Πού στο διάολο ξέρετε ότι έχω μηχανή;

  Τηλεφωνήτρια : Βλέπω εδώ ότι επειδή δεν καταβάλατε ε μπρόθεσμα τις δόσεις, το αυτοκίνητό σας έχει κατασχεθεί. Αλλά η Χάρλεϊ έχει εξοφληθεί, οπότε απλώς συνεπέρανα ότι θα την χρησιμοποιούσατε.

  Πελάτης : "@#%/$@&?#!$*#@&$%^&*΄

  Τηλεφωνήτρια : Σας συμβουλεύω να παραμείνετε κόσμιος, κύριε. Έχετε ήδη καταδικαστεί τον Ιούλιο του 2006 για προσβολή οργάνου της τάξεως.

  Πελάτης : (’Αφωνος)

  Τηλεφωνήτρια : Κάτι άλλο κύριε;

  Πελάτης : Όχι τίποτα. Α ναι, μην ξεχάσετε τα δυο λίτρα δωρεάν Κόκα Κόλα μαζί με τις πίτσες, σύμφωνα με τη διαφήμισή σας.

  Τηλεφωνήτρια : Λυπάμαι, κύριε, αλλά υπάρχει ρήτρα στη διαφήμισή μας που μας απαγορεύει να προσφέρουμε δωρεάν αναψυκτικά σε διαβητικούς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.