Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας - Επίσκοποι για την "Κάρτα του Πολίτη" - Ιερώνυμος: "παραμένω σιωπηλός και κρατάω χαμηλούς τόνους"

Εισαγωγικό σχόλιο απο το "Ο.Π"
Αν όσα συζητήθηκαν σήμερα ,προτελευταία ημέρα της Συνόδου της Ιεραρχίας, είναι όπως τα περιγράφει η γνωστή για τις θέσεις της ιστοσελίδα Amen.gr στο πιο κάτω  κείμενο που αναδημοσιεύουμε , τότε μάλλον το μείζον ζήτημα της "Κάρτας του Πολίτη", όπως ετέθη  απο   Επισκόπους , θα αντιμετωπισθεί  απο την Σύνοδο  με τον  "Αρχιεπισκοπικό  τρόπο"  δηλαδή  της  ... σιωπής και των χαμηλών τόνων .
Είναι προφανές ότι η  Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας δεν έχει αξιολογήσει  ως μείζον το ζήτημα  της επιβολής  μιας ηλεκτρονικής αντίχριστης δικτατορίας  της οποίας το βασικώτερο  "εργαλείο" θα είναι η "Κάρτα του Πολίτη" (τις "ασκήσεις εξομείωσης" θα τις κάνει με την "Κάρτα συναλλαγών" ή  "φοροκάρτα" )  ενώ   άκουσε τις  φωνές των λίγων  Επισκόπων  και  των πιστών  που με κάθε τρόπο  ζητούν να λάβει θέση .
Εμείς ευχόμεθα  η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων  και να  σταθεί  δίπλα στις αγωνίες και τις  δικαιολογημένες ανησυχίες του  ποιμνίου της.
Μέχρι λοιπόν αύριο,  οπότε και θα  ολοκληρωθούν οι εργασίες  της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας,  θα αναμένουμε  για να δούμε αν  οι Ιεράρχες  και ποιμένες μας θα ακολουθήσουν  την οδό της  Αποστολικής παράδοσης  ή όχι.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Δεν κινδυνεύω, μην έχετε αγωνία"
www.amen.gr του Νίκου Παπαχρήστου

Ο ΑΜΚΑ, η «Κάρτα Πολίτη» αλλά και ο γάμος της ομοφυλόφιλης  Προέδρου της Ισλανδίας με την επί πολλά χρόνια σύντροφό της απασχόλησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των άλλων θεμάτων, την σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης που σήμερα κινήθηκε σε σχετικά χαμηλούς τόνους ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος φέρεται να έθιξε το θέμα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων πάσης μορφής. «Υπάρχουν κέντρα στο εξωτερικό που θέλουν να καθορίζουν την ζωή μας» φέρεται να είπε ο κ.Νικόλαος.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα καλείται η Ιεραρχία μέσα από ιστοχώρους να τοποθετηθεί για τον ΑΜΚΑ αλλά και την «Κάρτα Πολίτη».

Στην ομιλία του ο Μεσογαίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έθιξε..... και το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα φέρεται να αναφέρθηκε στην περίπτωση επικεφαλής Κυβερνήσεως που παρέστη στο γάμο ομοφυλόφιλου υπουργού του καθώς και στο γάμο της Ισλανδής Προέδρου με την σύντροφό της στον οποίο, πρόσθεσε, παρέστη και προτεστάντης θρησκευτικός λειτουργός.

Συνοδικοί κύκλοι εξηγούσαν ότι με την παρέμβασή του ο Μεσογαίας υπογράμμισε τον εκφυλισμό της Κοινωνίας, αποτέλεσμα της γενικότερης κρίσης που, όπως ήδη η Εκκλησία διαπίστωσε, δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πολυδιάστατη.

Οι αναφορές του Μητροπολίτη Μεσογαίας φαίνεται να ξένισαν κάποιους Μητροπολίτες οι οποίοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους σχολίαζαν ότι τέτοιου είδους φαινόμενα παθογένειας δεν έχουν επεκταθεί στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα: «Η Εκκλησία ως ελπίδα και ενότητα της κοινωνίας και ως νοηματοδότηση της ζωής του ανθρώπου».

Στο πλαίσιο της συζητήσεως που ακολούθησε διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις τόσο για την κρίση όσο και για τις δυνατότητες της Εκκλησίας να συμβάλλει στην αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος και Καλαβρύτων Αμβρόσιος εμμέσως άσκησαν και πάλι κριτική για το γεγονός ότι η Εκκλησία εμφανίζεται να σιωπά και δεν παρεμβαίνει στις εξελίξεις.
«Κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε ότι υποστηρίζετε μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση»   φέρεται να είπε απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος.

Άλλοι μητροπολίτες έθεσαν το ζήτημα των βιβλίων των θρησκευτικών και της μετατροπής του σε προαιρετικό μάθημα ως ένα ακόμα σύμπτωμα της γενικότερης κατάπτωσης που συνέβαλλε στην κρίση.

Στο τέλος των τοποθετήσεων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έλαβε τον λόγο και απάντησε επί της ουσίας σε εκείνους που τον κατηγορούν ότι παραμένει σιωπηλός και κρατάει χαμηλούς τόνους έναντι της πολιτείας.

«Δεν κινδυνεύω, μην έχετε αγωνία» τόνισε ο κ.Ιερώνυμος απαντώντας εμμέσως στον Φθιώτιδος Νικόλαο. «Άλλο το ενδιαφέρον για τον πολίτη και άλλο για την πολιτική, τα κόμματα και τους πολιτικούς. Εγώ τηρώ μια στάση τέτοια που να μην εξωθώ τα πράγματα στα άκρα. Και ίσως να ήταν διαφορετικά αν δεν είχα αυτή την επικοινωνία που έχω με ηγεσία της Πολιτείας» φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει να μετατραπεί σε προαιρετικό το μάθημα των θρησκευτικών και γιατί θα πρέπει να αποδυναμώνεται το μάθημα της Ιστορίας με την αφαίρεση των κεφαλαίων για το Βυζάντιο και την ελληνική επανάσταση

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην τοποθέτηση ενός άλλου μητροπολίτη ο οποίος υποστήριξε ότι σε σχολικό βιβλίο περιλαμβάνεται μειωτική φράση κατά της Εκκλησίας. «Εάν ισχύει αυτό είναι απαράδεκτο και θα αντιδράσουμε» είπε ο κ.Χρυσόστομος.  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.