Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

"Ηλεκτρονική συνταγογράφηση" -Άρχισαν οι εφαρμογές της "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης"


 
Την Δευτέρα  18 /10/2010  έκανε  την  "πρεμιέρα" του  το αναδυόμενο καθεστώς    της "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης" με μία  ....ελκυστική και  "αθώα"  , εκ πρώτης όψεως, εφαρμογή.
Το  όνομα αυτής είναι "ηλεκτρονική συνταγογράφηση" και  το αντικείμενό της είναι  η καταγραφή  του ιατρικού ιστορικού  των Ελλήνων πολιτών με πρόσχημα την  αποτύπωση των συνταγογραφουμένων φαρμάκων και τον έλεγχο της  διαφθοράς  στο κύκλωμα της φαρμακεμπορίας.


Οι  δεδηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης  σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης" καθώς επίσης και η "υπόσχεση"  του πρωθυπουργού ότι  στην "Κάρτα του Πολίτη" θα καταγράφονται τα  πάντα, δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια για  καλό "λογισμό".Οι χιλιάδες γιατρών και φαρμακοποιών   και τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων  θα τροφοδοτούν καθημερινά μέσω των συστημάτων " ηλεκτρονικής συνταγογράφησης",τις τεράστιες βάσεις δεδομένων, που  είναι ως φαίνεται ήδη σε πλήρη  διασύνδεση τόσο μεταξύ τους όσο και μέ  κάποιο  "κεντρικό σύστημα ελέγχου".
Τέλος πια η ιδιωτικότητα  και το απόρρρητο  του ασθενούς  ο οποίος  απο εδώ και στο εξής θα είναι  τόσο ευάλωτος όσο και η ασφάλεια των αποθηκευμένων  προσωπικών του δεδομένων.
Η  ψηφιακή δικτατορία  άρχισε  απο τώρα να  αποκαλύπτει  το ....μαύρο της πρόσωπο  προβάλλοντας  φυσικά μόνο τα  υποθετικά  οικονομικά οφέλη απο τις λειτουργίες της .Ποιός  άραγε θα κάνει τον κόπο να σκεφτεί π.χ ότι η πάταξη της  διαφθοράς σον χωρο του φαρμάκου και των  προμηθειών  στο χώρο της υγείας δεν ήταν ζήτημα τεχνολογίας αλλά  θέμα πολιτικής βούλησης και πρακτικής;Ποιός  θα είναι αυτός που θα κάνει τον κόπο να βάλει στην  ζυγαριά  αυτά που χάνει με αυτά που του λένε ότι θα κερδίσει;
Η απάντηση  απο πλευράς μας είναι απλή και σαφής : "Αυτός που είχε ως οδηγό στην καθημερινότητά του την τήρηση  των εντολών του Ευαγγελίου και που η ηθική  δεν ήταν  ένα άδειο πουκάμισο πεταμένο στο μπαούλο.Αυτός που  δεν μπορεί να αναπνεύσει  χωρίς τα Θεόσδοτα δώρα της  ελευθερίας  και του αυτεξούσιου."
Ας δούμε  όμως τι συνέβη στην Αγγλία  με αυτή την  "ηλκτρονική πανάκεια" 
(απο το φιλικό ιστολόγιο id-ont.blogspot.com )


Διάτρητη στην Αγγλία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Γιατρός παραβίασε τους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους του Άγγλου Πρωθυπουργού. Παρόλα αυτά δεν διώκεται ποινικά !!! (Συμβαίνουν και εις ... Λονδίνα!!)


Σχόλιο id-ont.blogspot.com:

Οι τεράστιες βάσεις δεδομένων που έχει στην κατοχή του το κράτος είναι τελικά εύκολα προσπελάσιμες-παραβιάσιμες από ειδικούς και μη. Το δημοσίευμα της Αγγλικής εφημερίδας Sunday Mail παρουσιάζει πως παραβιάστηκαν το 2009 τα ιατρικά αρχεία 2,5 εκατομμυρίων Άγγλων που τηρεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Αγγλίας.

Στη χώρα μας, σε αντίστοιχο κίνδυνο θα μπορούσαν να εκτεθούν τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα προσωπικά μας δεδομένα και τις ασθένειές μας που πρόκειται να δημιουργηθούν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που ξεκινάει άμεσα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ και αναμένεται να επεκταθεί και στα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σε αυτό το πλαίσιο η όλη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν εγκυμονεί κινδύνους; Γιατί ξεκινάει χωρίς να έχει δώσει την έγκρισή της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων; Δεν θα έπρεπε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να ενημερώσει με ανακοίνωσή της για τους δυνητικούς κινδύνους του συστήματος και να απαγορεύσει την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Εάν κάποιος θέλει να εκτεθεί στον δυνητικό κίνδυνο ας το κάνει, όποιος όμως δεν θέλει δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να αρνηθεί;


Κατωτέρω παρατίθεται το σχετικό άρθρο σε μετάφρασή μας καθώς και το πρωτότυπο στην Αγγλική.


Γιατρός ο οποίος παραβίασε τους ιατρικούς φακέλους του Άγγλου Πρωθυπουργού δεν διώκεται ποινικά !!!


10 Ιανουαρίου, 2010 Silvester Νόρμαν, Sunday Mail


Ένας γιατρός που παραβίασε (hacked into) τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας του Γκόρντον Μπράουν και του Alex Salmond δεν θα διωχθεί, μπορούμε να αποκαλύψουμε σήμερα.


Ο Andrew Jamieson είχε προκαλέσει συναγερμό για την ασφάλεια του συστήματος των εμπιστευτικών ηλεκτρονικών αρχείων υγείας μετά από την παραβίαση (breaking into) των εμπιστευτικών ηλεκτρονικών αρχείων του Πρωθυπουργού και μια σειρά άλλων υψηλού προφίλ Σκωτσέζων.


Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του πρώην ηγέτη των Εργατικών Jack McConnell και της συζύγου του Bridget είχαν διαβασθεί.


Η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του BBC Jackie Bird και παλιά αστέρα του ποδοσφαίρου έπεσαν μεταξύ άλλων θύματα της παραβίασης των αρχείων.


Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας τον Μάρτιο του 2009 γράψαμε πώς ο Jamieson, ο οποίος εργαζόταν στο Queen Margaret Hospital στο Dunfermline, κατηγορήθηκε σχετικά με την παραβίαση των αρχείων και παρουσιάστηκε για αυτό το θέμα στο Δικαστήριο Dunfermline Sheriff.


Σήμερα σε όλα τα θύματα έχουν πει ότι δεν θα διεξαχθεί δίκη καθώς το αρμόδιο Υπουργείο (the Crown Office) λέει ότι δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον (!!!) - αν και υπάρχουν αρκετά στοιχεία - να ασκήσει δίωξη.


Καταλαβαίνουμε ότι ο γιατρός έχει, επίσης, τρέχοντα προβλήματα υγείας.


Ο Jamieson ισχυρίζεται ότι μόνο κοίταξε τα αρχεία από περιέργεια και δεν διέρρευσε τις πληροφορίες ούτε τις χρησιμοποίησε για οποιοδήποτε οικονομικό κέρδος.


Παρόλα αυτά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πειθαρχικές κυρώσεις από το ρυθμιστικό φορέα του, το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο.


Κάθε θύμα πήρε μια επιστολή από τον Mark McGuire, εκτελεστικό διευθυντή (acting principal depute) του Crown Office, την περασμένη εβδομάδα στην οποίοα δινόντουσαν εξηγήσεις για τους λόγους για την διακοπή της δίωξης.


Το Crown Office δήλωσε: «Μετά από την πλήρη συνεκτίμηση όλων των πραγματικών περιστατικών και περιστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των απόρρητων ιατρικών αναφορών, το Crown Counsel αποφασίσε να μην προχωρήσει τις διαδικασίες θα έπρεπε να γίνουν σε σχέση με το θέμα αυτό.»


Μια πηγή από το Crown Office πρόσθεσε: «Υπήρχαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να διωχθεί ο Jamieson. Αφού όμως λάβαμε υπόψη μας τη φύση της πειρατείας αλλά και τις ιατρικές εκθέσεις σχετικά με τον κατηγορούμενο, αποφασίσαμε ότι δεν θα ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να προχωρήσουμε. Αν αυτά τα αδικήματα επαναληφθούν τότε θα μπορούσε να δικαστεί και για τις αρχικές κατηγορίες.»


Η παραβίαση έγινε σε μια εθνική βάση δεδομένων που ονομάζεται σύστημα «Άμεσης Βοήθειας» , η οποία κατέχει τα στοιχεία του 2.5 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σκωτία.


Περιέχει τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, διευθύνσεις, την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή καθώς και τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε συνταγογραφούμενα φάρμακα (αλλεργίες δηλαδή).


Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πρέπει να ζητήσει την άδεια των ασθενών να δει τα στοιχεία τους σε αυτή τη βάση (ECS), εκτός εάν ο ασθενής είναι αναίσθητος ή δεν είναι σε θέση να δώσει τη συγκατάθεση σου.


Ξεκίνησε το 2006 με την υπόσχεση ότι το σύστημα είχε τα «υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας» (highest standards of security).


Ένας ανώτερος πολιτικός του οποίου ο φάκελος παραβιάστηκε, δήλωσε: «Τα κίνητρα όσων συμμετείχαν στην παραβίαση δεν φαίνεται να είναι πολύ σκοτεινά και μάλλον είναι εντελώς τυχαία. Με διαβεβαίωσαν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) γρήγορα εντόπισε αυτή την εισβολή και ασχολήθηκε με αυτό. Η αντίδρασή της λέει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα λειτουργεί.»


Πέρυσι εστάλησαν επιστολές από την υπηρεσία NHS Fife εξηγώντας τους το γεγονός και ζητώντας συγγνώμη γι’ αυτό. Όλα τα Σκωτσέζικα συμβούλια υγείας έχουν έκτοτε αναθεωρηθεί τις διαδικασίες ασφαλείας.Doctor who hacked into Prime Minister's health records escapes prosecution

Jan 10 2010 Norman Silvester, Sunday Mail

A DOCTOR who hacked into the health records of Gordon Brown and Alex Salmond will not be prosecuted, we can reveal today.

Andrew Jamieson sparked a security alert after breaking into confidential computer files on the PM and First Minister and a series of other high-profile Scots.

Former Labour leader Jack McConnell and his wife Bridget had their sensitive files viewed.

BBC newsreader Jackie Bird and Old Firm stars were among other victims.

We told in March how Jamieson, who worked at the Queen Margaret Hospital in Dunfermline, was charged and appeared on petition at Dunfermline Sheriff Court.

Now all the victims have been told there will be no trial as the Crown say that is not in the public interest - even though there is enough evidence to prosecute.

It is understood the doctor also has ongoing health problems.

Jamieson claims he only looked at the files out of curiosity and did not pass on the information or use it for any financial gain.

But he could face disciplinary action from his regulatory body the General Medical Council.

Every victim got a letter from Mark McGuire, acting principal depute at the Crown Office, last week explaining the reasons for dropping the charges.

The Crown Office said: "After full consideration of all the facts and circumstances, including confidential medical reports, Crown Counsel has decided that no proceedings should be taken in relation to this matter."

A Crown Office source added: "There was enough evidence to prosecute Jamieson.

"But having taken into account the nature of the hacking and medical reports relating to the accused, it has been decided it wouldn't be in the public interest.

"Were these offences to be repeated then he could stand trial on the original charges."

The breach was discovered on a national database called the Emergency Care Summary system, which holds the details of 2.5million people in Scotland.

It contains personal data such as names, ages, addresses, current medication and adverse reactions to prescribed medicines.

Nhs staff have to ask patients' permission to look at the ECS, except if a patient is unconscious or unable to give consent.

It was launched in 2006 with the promise that the system had the "highest standards of security".

One senior politician affected said: "The motives involved don't appear to be very sinister and they appear to be completely random.

"I was reassured by the fact the NHS quickly spotted this intrusion and dealt with it. It speaks volumes for the way the system is run."

Letters were sent last year by NHS Fife explaining the probe and offering an apology. All Scottish health boards have since reviewed procedures.

http://www.dailyrecord.co.uk/news/health-news/2010/01/10/doctor-who-hacked-into-prime-minister-s-health-records-escapes-prosecution-86908-21955907/

6 σχόλια:

 1. Και όμως! Υπάρχουν τόσοι που προσπαθουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχιε λόγος ανησυχίας!

  Ούτε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας δεν γλύτωσε από τους χάκερς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητοί μας φίλοι καλησπέρα σας,
  μήπως έχετε υπ'όψιν σας σε τί στάδιο βρίσκεται η νομική ενέργεια που μας έλεγε ο π.Σαράντης τον Ιούλιο, εναντίον της υποχρεωτικότητας του ΑΜΚΑ;
  Όπως καταλαβαίνετε βρισκόμαστε σε κλοιό που συνεχώς στενεύει αφόρητα για όσους δεν επιθυμούν να λάβουν τον ΑΜΚΑ.

  Άλλη νομική ενέργεια έχετε υπ'όψιν σας κατα του ΑΜΚΑ; Και ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

  Ευχαριστώ θερμά

  ΕΥΓΕΝΙΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΧΑΙΡΕΤΕ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΕΜΑΙL KAI ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΓΡΑΦΩ ΕΔΩ: ΑΚΟΥΣΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ (100,3) ΟΤΙ Η κα ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ, ΣΕ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΥ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ), ΕΝΑ ΤΣΙΠ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ. ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΤΕ ΤΟ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΤΣΙΠΑΚΙΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νομίζω πως ο Ευγένιος σε εσάς απεύθυνε την ερώτηση. Δεν θα του απαντήσετε φίλοι του Ορθοδόξου Παρατηρητηρίου; Μας ενδιαφέρει όλους άλλωστε, δεν είναι προσωπικό του ζήτημα μόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπητέ φίλε Ευγένιε και όλοι οι καλώς ανησυχούντες αγωνιζόμενοι φίλοι,ανη "Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης" προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες που έχεικατά νού θα ενημερωθείτε άμεσα.
  Το ξαναλέμε η συλλογή υπογραφών δεν πρόκειται να σταματήσει και φυσικά δεν πρόκειται να πάνε στο "συρτάρι" όπως κάποιες άλλες.
  Εμείς τουλαχιστον έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε αυτό που σε άλλους κύκλους ακούγεται ως οξύμωρο σχήμα :
  "Έχουν γνώσιν οι φύλακες"
  Και όχι μόνο γνώση αλλά και θέληση να φτάσουμε τον αγώνα μέχρι το τέλος.Το τί σχεδιάζουμε και πως θα το υλοποιήσουμε θα το μάθετε όταν θα είναι ανακοινώσιμο.
  Με τιμή
  Ο.Π

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όπως έλεγε και ο άγιος Γέροντας Αυγουστίνος Καντιώτης, τα μυστικά του αγώνος δεν ανακοινώνονται.

  ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.