Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Ατομική ηλεκτρονική κάρτα με barcode από το 2011 (για να γλυτώσουμε από χαρτούρα και αποδείξεις μαιμού)


ΑΜΚΑ, Κάρτα Υγείας, Κάρτα Πολίτη, ‘νέα’ διαβατήρια, ‘νέα’ διπλώματα, οδήγησης, ‘νέες’ βιομετρικές ταυτότητες, πιστωτικές κάρτες αναγκαστικά για αγορές πάνω από 1.500 ευρώ, να και τώρα η ‘ειδική’ κάρτα με barcode και η ψηφιακή θηλιά ολοένα σφίγγει. Ένας παγκόσμιος τεχνοτρονικός φασισμός αναδύεται και ο άνθρωπος παρακολουθεί αμέτοχος ή ανήμπορος μπροστά στο κυβερνο- σύστημα, την μετατροπή του σε ένα απρόσωπο αριθμοποιημένο "βιο-αντικείμενο" και εν δυνάμει κρατούμενο της πλανητικής φυλακής. «Σουτ…Είναι όλα για το καλό σου», του λένε.
Μια κάρτα για κάθε καταναλωτή που θα σκανάρεται απλοποιεί τη διαδικασία καταγραφής των συναλλαγών

Σύστημα «barcode» για φορολογουμένους και αποδείξεις ετοιμάζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή αλλά και να απλοποιηθούν, όπως λένε αρμοδίως, οι διαδικασίες καταγραφής των συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Οι φορολογούμενοι θα εκτυπώσουν από το σύστημα ΤΑΧΙS μια ειδική κάρτα η οποία θα φέρει ειδική διαγράμμιση (barcode) και αφού την πλαστικοποιήσουν θα τη χρησιμοποιούν κάθε φορά που θα αγοράζουν προϊόντα από επιχειρήσεις που έχουν το σύστημα τιμολόγησης με «barcode», όπως ισχύει σήμερα για παράδειγμα στα σουπερμάρκετ, στα πολυκαταστήματα, στα είδη ηλεκτρονικών ειδών κτλ.
Αυτό αναμένεται να ισχύσει για συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν από το 2011 και όχι από εφέτος. Άλλωστε, οι αποδείξεις που θα συγκεντρώσουν το 2010 οι φορολογούμενοι για την εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου θα υποβληθούν στην Εφορία σε φάκελο με συστημένη επιστολή.
Σκανάρισμα
Σε κάθε αγορά που θα πραγματοποιούν οι πολίτες θα επιδεικνύουν αυτή την κάρτα στο ταμείο και ο υπάλληλος του καταστήματος θα τη σκανάρει μέσω ενός ειδικού μηχανήματος.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού δικτύου τα αρχεία του συστήματος ΤΑΧΙS για το ύψος της συναλλαγής και τα στοιχεία του συναλλασσομένου.
Η συγκεκριμένη κάρτα δεν θα είναι κάρτα πληρωμής, δηλαδή πιστωτική ή χρεωστική, αλλά κάρτα καταγραφής της συναλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο...
οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιήσουν αγορές με την επίδειξη της κάρτας με διαγράμμιση barcode δεν θα χρειαστεί να αναγράψουν στη φορολογική τους δήλωση το ποσό των εν λόγω συναλλαγών καθώς το σύστημα ΤΑΧΙS θα γνωρίζει στο τέλος του χρόνου το συνολικό ποσό των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί.
Όμως λόγω του ότι δεν διαθέτουν όλα τα καταστήματα σύστημα barcode στα ταμεία τους, το υπουργείο Οικονομικών μελετάει όλες οι αποδείξεις που εκδίδονται από επαγγελματίες και επιχειρήσεις να φέρουν ειδική διαγράμμιση με σύστημα barcode. Οι φορολογούμενοι όταν θα αγοράζουν ένα προϊόν θα μπορούν να λάβουν την απόδειξη με τη διαγράμμιση barcode και στη συνέχεια μέσω του κινητού τους τηλεφώνου να «σκανάρεται» η απόδειξη προκειμένου να καταχωρισθούν τα δεδομένα σε πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η διαδικασία αυτή, αν και ακούγεται πολύπλοκη, εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα διευκολύνει μακροπρόθεσμα τους φορολογουμένους να καταγράφουν όλες τις συναλλαγές τους με μεγάλη ακρίβεια και να μη χρειάζεται στο τέλος του έτους να περνάνε μία μία τις αποδείξεις στις φορολογικές δηλώσεις αλλά να συνδέεται ο ηλεκτρονικός υπολογιστής με το ΤΑΧΙS και να γίνεται άμεση μεταφορά των δεδομένων στους κεντρικούς υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών.
Καμία αλλαγή εφέτος
Σύμφωνα με σχέδιο διαβούλευσης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών το μέτρο δεν αφορά τη συλλογή των αποδείξεων αλλά τον τρόπο που αυτές θα καταγράφονται και θα υποβάλλονται στην Εφορία. Για τις αποδείξεις που θα συγκεντρώσουν εφέτος περίπου 8.500.000 φορολογούμενοι ώστε να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ δεν αλλάζει κάτι καθώς θα μπορούν να συνυποβάλλουν σε φάκελο με τη φορολογική δήλωση του 2011 τις αποδείξεις που θα συγκεντρώσουν το τρέχον έτος.
Συγκεκριμένα προτείνονται οι εξής εναλλακτικές και αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις:
- Η ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων της απόδειξης από τις ταμειακές και συναφείς μηχανές. - Η ταυτοποίηση του φορολογουμένου με τη χρήση κάρτας γραμμωτού κώδικα (barcode).
- Η εύκολη σάρωση και εισαγωγή των στοιχείων της απόδειξης με την εκτύπωση σε αυτήν ειδικού γραμμωτού κώδικα.
- Η ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των αποδείξεων από τους φορολογουμένους μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών που έχουν ήδη αναπτυχθεί.
Η διαβούλευση θα είναι ανοιχτή ως την Κυριακή 23 Μαΐου 2010.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

3 σχόλια:

 1. https://apps.gov.gr/apps2/minfin/ggps/?p=42
  Eίναι η ιστοσελίδα με τη σχετική διαβούλευση για το σύστημα που ετοιμάζουν, ωστόσο, όπως δηλώνουν (http://www.mnec.gr/el/press_office/DeltiaTypou/articles/article1342.html), η διαβούλευση αφορά κυρίως τεχνοκράτες και επιχειρηματίες, διότι το ερώτημα δεν αφορά το εάν θα εφαρμοστεί εν γένει το σύστημα, αλλά το πώς. Έτσι περίτεχνα εμφανίζονται ως διαλεκτικοί, ενώ παρακάμπτουν το καίριο ερώτημα, δηλαδή της άρνησης του συστήματος. Μήπως παρά ταύτα πρέπει να στείλουμε κάποια μηνύματα διαμαρτυρίας και ομολογιακής αρνητικής τοποθέτησης απέναντί του;
  ΕΝΑΝΤΙΟΦΑΝΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ. ΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕΘ ΗΜΩΝ ΟΥΔΕΙΣ ΚΑΘ ΗΜΩΝ.ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ, ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΡΤΟΕΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΗΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αξιότιμοι Κύριοι του Ορθόδοξου παρατηρητηρίου,

  Συγχαρητήρια για την ενημέρωση που μας προσφέρετε, η οποία είναι απαραίτητη μέσα στο σκοτάδι της "πληροφόρησης" των ΜΜΕ.

  Σας γράφω σε συνέχεια του άρθρου σας της 18ης Μαϊου με θέμα "Ατομική ηλεκτρονική κάρτα με barcode από το 2011" στο οποίο αναφέρεστε και σε άλλες κάρτες όπως οι πιστωτικές, πέραν του ΑΜΚΑ, τις οποίες καλείτε (πολύ σωστά) ψηφιακή θηλιά. Αφορμή για να σας γράψω, στάθηκε κάτι που διαπίστωσα πρόσφατα και θέλω να θέσω υπό τον προβληματισμό σας.

  Είμαι δημόσιος υπάλληλος και πληρώνομαι μέσω της Αγροτικής Τράπεζας. Παίρνω την μισθοδοσία μου από τα ΑΤΜ της τράπεζας, με χρήση απλής κάρτας (όχι πιστωτική). Προχθές που πήγα σε ένα τέτοιο ΑΤΜ, διάβασα μια ανακοίνωση της τράπεζας που έγραφε ότι το όριο ημερήσιων αναλήψεων για τις παλαιές κάρτες με αριθμό 5895************ (όπως και η δική μου) θα μειωθεί σε 300 €, ενώ μπορεί και να καταργηθούν εντελώς. Για τη διευκόλυνσή μας θα πρέπει να τις ανταλλάξουμε με τη νέα "Διεθνή CHIP Kάρτα DEBIT", με την οποία θα μπορούμε να κάνουμε και "έξυπνες" ταπεζικές συναλλαγές !!! Το chip φυσικά αντιλαμβάνεθε τη σημαίνει. Αναρωτιέμαι λοιπόν (και το θέτω υπό τον προβληματισμό σας) μήπως το barcode όσον αφορά τις τράπεζες, δεν περιορίζεται στις πιστωτικές κάρτες αλλά θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες. Με επροβληματίζει επίσης το άκουσμα για την ύπαρξη μιας νέας διεθνούς κάρτας και αναρωτιέμαι μήπως αυτή επιβληθεί και από τις άλλες τράπεζες. Θα ήταν ίσως χρήσιμο να το ψάξετε και εσείς και αν βρέιτε κάτι να μας ενημερώσετε επ' αυτού.

  Ευχαριστώ πολύ

  Δ. Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.