Νέες ταυτότητες: Ο παρ΄ολίγον εργολάβος της "κάρτας του πολίτη" στέλνει "μηνύματα" στην κυβερνητική κοινοπραξία


Όποιος  διάβασε  το άρθρο  του  Α.Δρυμιώτη (επικεφαλής Μονάδας Θεμάτων Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ) στην χθεσινή "Καθημερινή" , αν  δεν  έχει ασχοληθεί  με το  μείζον  θέμα  "ηλεκτρoνική  διακυβέρνηση" , "Κάρτα του Πολίτη" ( νέα ταυτότητα)  και διαχείριση  της  ελευθερίας των πολιτών , είναι  σχεδόν βέβαιο  ότι δεν θα κατάλαβε  παρά μόνο αυτό που ήθελε ο  πατέρας των  "μεγάλων"  της  Singular Logic  και της  First Data.

Ότι  δηλαδή  η "ηλεκτρονική χειροπέδα" που ο ΓΑΠ την ονόμασε  "κάρτα του πολίτη" και οι  τωρινοί  διάδοχοί του "νέα ταυτότητα", όχι μόνο είναι απαραίτητη για  την "εύρυθμη" λειτουργία  του κράτους , αλλά και αναγκαία για την "ανάπτυξη".
Έχει πράγματι δίκιο  ο  ντόπιος μεγαλοεργολάβος  της πληροφορικής, υπό την έννοια  ότι   η "εύρυθμη λειτουργία"  δεν αφορά το  ελληνικό κράτος  αλλά  την δουλοπαροικία  της  παγκόσμιας σιωνιστικογεννούς    τραπεζοπιστωτικής εξουσίας , και η  "ανάπτυξη"  την κερδοφορία  της ολιγαρχίας  του κεφαλαίου  το οποίο  άλλωστε εκπροσωπεί    ο  γνωστός και μη εξαιρετέος  κ. Δρυμιώτης.
Το άρθρο του στην χθεσινή   "Καθημερινή ",  αν και έχει τον  τίτλο "Τι απέγινε η κάρτα του πολίτη;", για αυτούς που ξέρουν  πρόσωπα και πράγματα δεν αποτελεί παρά ένα ρητορικό ερώτημα  και ταυτοχρόνως ένα  μήνυμα  με  νόημα  στην  τρικομματική κυβέρνηση  του Σαμαρά, εν όψει  της αντικατάστασης  των παλαιών ταυτοτήτων  με νέες  απο τον  ερχόμενο  Σεπτέμβριο.
Τόσο  η  κυβερνητική κοινοπραξία  όσο και ο Δρυμιώτης  αλλά και όλοι οι άλλοι  ντόπιοι και ξένοι αναταγωνιστές του , γνωρίζουν πολύ καλά,  ότι   οι "νέες ταυτότητες"¨ δεν θα είναι  απλώς  κάποιες  αθώες πλαστικές κάρτες  που  θα έχουν  ψηφιακά  αποτυπωμένη τη φάτσα μας και τα στοιχεία μας, αλλά  αυτό  που  βάφτισε ο  Παπανδρέου  "Κάρτα του Πολίτη",η  οποία όπως είχε δηλώσει θα περιέχει  ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
Αν δεν  είχαν σκοπό να   κλείσουν  την  "ψηφιακή περίφραξη"  της  επιβεβλημένης  και απο την Τρόϊκα  "ηλεκτρονικής φυλακής" ( ηλεκτρονική διακυβέρνηση  την λένε παντού), τότε  γιατί  τρείς μέρες πριν τις τελευταίες εκλογές  το  υπηρεσιακό  υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ , έβγαλε στα μουλωχτά   φιρμάνι  με το οποίο  μας  προειδοποιεί  πως  απο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο  θα  πάρουμε όλοι τις νέες ταυτότητες  με βάση  μια ευρωπαϊκή οδηγία;Μια οδηγία  που αφορά  ταξιδιωτικά έγγραφα και στην οποία καταδεικνύεται  με σαφήνεια πως η νέα ταυτότητα  όχι μόνο  θα περιέχει  βιομετρικά  στοιχεία  του ιδιοκτήτη  αλλά  θα πρέπει  να εξασφαλίζει την λήψη την αποθήκευση και την μετάδοση  "ψηφιακών  δεδομένων".

Αν  λοιπόν  είχαν σκοπό να βγάλουν  μια  "τζούφια"  κάρτα  τότε  γιατί ο Σαμαράς στις προγραμματικές του δηλώσεις μίλησε τόσο πολύ   και τόσο εμφατικά  για  τη  νέα μορφή  "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης"  η  οποία  θα εφαρμοστεί  παντού;
Είναι προφανές  λοιπόν ,πως όλη αυτή η προπαγάνδα  και η  απορία του Δρυμιώτη  για  την "κάρτα του πολίτη"  δεν  ήταν η  έκφραση  των προσωπικών  ανησυχιών  καποιου  εκ των "αρίστων" της  πληροφορικής , αλλά η  "προειδοποίηση"  εκείνου  που  λίγο έλειψε στο παρελθόν ,να αναλάβει  το τεράστιο project  "κάρτα του πολίτη".Έτσι  το "άρθρο" του  μεγαλοεργολάβου  της πληροφορικής , θα έπρεπε να έχει τίτλο  "Μην ξεχνάς  Σαμαρά  είμαστε και εμείς εδώ".
 
Το ότι οι γυιοί του κ. Δρυμιώτη είναι εκ  των  "μεγάλων" της  Singular logic  και της First  data, εκείνων δηλαδή των ιδιωτικών  εταιρειών που έχουν  εμπλακεί άμεσα  ή έμμεσα  με το κράτος  ( θυμίζουμε  ότι η  singular είναι εκείνη που είχε αναλάβει  εργολαβικά  την  διαχείριση  της μεταφοράς και της μερικής επεξεργασίας  των  αποτελεσμάτων  των  προηγουμένων  πολλών εκλογών), θεωρείστε  το  απλώς μια "σύμπτωση" απο τις τόσες  "συμπτώσεις" που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε  στον τόπο μας τις τελευταίες δεκαετίες.
Κάτι που μας έκανε  επίσης εντύπωση  είναι τό ότι  μάθαμε  απο το άρθρο του  κ. Δρυμιώτη  και όχι  απο  κάποιον ανευθοϋπεύθυνο  της  κυβερνητικής κοινοπραξίας , το  κόστος που  θα πληρώσει  ο ελληνικός λαός  για τις  ολοκαίνουργιες  ψηφιακές του χειροπέδες τον  ερχόμενο Σεπτέμβριο. 
Ένα κόστος  που  ακόμα και αν πρόκειται  για "τζούφιες" πλαστικές κάρτες , αποτελεί απο μόνο του μία  τεράστια  πρόκληση  εναντίον όλων μας .
Και ποιό είναι αυτό το κόστος;
300 εκατομμύρια ευρώ!!!
Καλά  ακούσατε , 300. εκατομμύρια ευρώ!
Πότε;
Την ίδια στιγμή  που  σαν "λυκόμορφοι φορολογητές"  επιτίθενται  με μανία εναντίον εργαζομένων και ανέργων  , φτωχών  και  μικρομεσαίων , νέων και ηλικιωμένων.
Την ίδια στιγμή  που συμπατριώτες μας  πουλούν  απο το διαδίκτυο  τα νεφρά τους.
Την ίδια στιγμή  που  παιδάκια λιποθυμούν  απο την πείνα .
Την ίδια  στιγμή που  καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς  στερημενοι  τα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα , περιμένουν  κάποιον  Στουρνάρα  να τους λυπηθεί.

Η αντικατάσταση  των  ταυτοτήτων  μας με "νέες" , είναι υπο τις παρούσες συνθήκες  όχι μόνο  τεράστια πρόκληση , αλλά και  απίστευτου μεγέθους  επίδειξη  προστυχιάς και μισανθρωπίας.

Το ότι παραβλέπουν πως ο ελληνικός λαός  θα ζήσει τον επόμενο χειμώνα  συνθήκες πραγματικής κατοχής και  κάμποσες χιλιάδες Ελλήνων  θα  πεθάνουν απο το κρύο, τις αρρώστιες, και την πείνα, είναι για μας  η  ισχυρότερη απόδειξη  ότι  η "νέα ταυτότητα" που έθεσαν ως "πρώτης προτεραιότητας ζήτημα" τόσο ο Παπανδρέου και ο Ράϊχεμπαχ , όσο και  η παρούσα  κυβερνητική  κοινοπραξία, δεν  θα είναι  μια "αθώα" πλαστική κάρτα  αλλά  το λουκέτο  της περίφραξης μιας ηλεκτρονικά  περιφρουρούμενης   φυλακής  εντός της οποίας  θα  ζούν  εγκλωβισμένοι  οι Έλληνες δουλοπάροικοι.

Στη συνέχεια θα παραθέσουμε  το άρθρο  του Δρυμιώτη  στην χθεσινή  "Καθημερινή", τα απαντητικά σχόλια  του φίλου μας  id-ont  καθώς επίσης  και δύο παλαιότερες αναρτήσεις   οι οποίες πιστεύουμε πως ρίχνουν   κάμποσο φώς στους σκοτεινούς  δαιδάλους  στους οποίους κινούνται  οι Δρυμιώτηδες και όλοι όσοι  ασχολούνται και κόπτονται για  την "κάρτα του πολίτη"  και την "ηλεκτρονική διακυβέρνηση"
Καθημερινή: Τι απέγινε η Κάρτα του Πολίτη;

Του Ανδρέα Δρυμιώτη
Αν κάποιος μου ζητούσε να κατονομάσω μόνο ένα θέμα που συνεισφέρει τα μέγιστα στην κακοδαιμονία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στην ανάπτυξη της γραφειοκρατίας και της απάτης στην Ελλάδα, ανεπιφύλαχτα θα έλεγα την έλλειψη ταυτοπροσωπίας. Σήμερα ένας ενήλικας Ελληνας πολίτης χαρακτηρίζεται από τους ακόλουθους αριθμούς
: ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Δημοτολογίου, Διαβατηρίoυ, διπλώματος οδήγησης και πιθανόν και μερικούς άλλους (π.χ. αριθμός μητρώου εργοδότη). Αν κάποιος «χάσει» (εκούσια) την ταυτότητά του μπορεί να πάρει άλλη, η οποία θα έχει διαφορετικό αριθμό. Με τη νέα ταυτότητα μπορεί να γίνει άλλο πρόσωπο και να απαλλαγεί από τυχόν βάρη του παρελθόντος του ή ακόμα να χρησιμοποιήσει το νέο πρόσωπό του πιο δημιουργικά, όπως περιγράφεται στην ακόλουθη ιστορία, η οποία έστω και αν φαίνεται απίστευτη είναι 100% αληθινή!

Ενας εφοριακός κατάφερε να βγάλει 200 περίπου ΑΦΜ (με εικονικά στοιχεία) και για 5 χρόνια υπέβαλλε ισάριθμες φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες ήταν όλες πιστωτικές με ποσά περίπου 1.000 ευρώ (ώστε να μην χρειάζεται έλεγχος), τα οποία έμπαιναν στον λογαριασμό του κάθε χρόνο. Την απάτη ανακάλυψε ο ΔΙΑΣ, το διατραπεζικό σύστημα, όταν διαπίστωσε ότι υπήρχαν πολλές επιστροφές από την εφορία στον ίδιο λογαριασμό. Πολλά ΑΦΜ μπορούσε να βγάλει, αλλά πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς δεν μπορούσε να ανοίξει. Ο εν λόγω εφοριακός απολαμβάνει τους καρπούς των έργων του (περίπου 1 εκατ. ευρώ) κάπου στη Νότιο Αμερική.

Το 1992 έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών διαγωνισμός για την έκδοση νέων ταυτοτήτων με τον περίφημο ΕΚΑΜ (Ενιαίος Κωδικός Αριθμός Μητρώου). Δυστυχώς, μετά τη πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, και πάντα επίκαιρος Ακης Τσοχατζόπουλος, χωρίς καμία εξήγηση ακύρωσε τον διαγωνισμό.

Το θέμα επανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος το εξήγγειλε από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2010, υποσχόμενος ότι μέσα στο 2011 θα είχε εκδοθεί η Κάρτα Πολίτη. Δυστυχώς, και στη περίπτωση αυτή δεν έγινε τίποτα.

Σε ένα σύγχρονο κόσμο είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει κανείς χωρίς κάποιο στοιχείο, το οποίο να εξασφαλίζει με απόλυτη βεβαιότητα την αυθεντικότητα και την ταυτοπροσωπία. Σχεδόν καθημερινά παρακολουθούμε από τις τηλεοράσεις τις περιπτώσεις ανθρώπων, που καλούνται να πληρώσουν ένα χρέος το οποίο άλλος δημιούργησε χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ταυτότητας του θύματος. Πρόσφατα είδαμε στον Τύπο την περίπτωση παιδιών που αδυνατούσαν να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους, γιατί κάποιος άλλος είχε χρησιμοποιήσει τα στοιχεία τους. Ακόμα είδαμε πολλές περιπτώσεις όπου το κράτος πλήρωνε σύνταξη σε πεθαμένους.

Η κλοπή της ταυτότητας είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα στον δυτικό κόσμο και, επιπροσθέτως σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία.

Οι κυβερνήσεις, προκειμένου να περιορίσουν το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και τη διακίνηση οικονομικών πόρων προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν καθιερώσει μια σειρά από ελέγχους στη διακίνηση χρηματικών ποσών. Οσοι θέλουν να ξεπεράσουν τους ελέγχους καταφεύγουν στην κλοπή ταυτοτήτων, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι και μαζική.

Η Κάρτα Πολίτη θα έπρεπε να είναι η άμεση προτεραιότητα, προκειμένου να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και την απάτη, αλλά και να διευκολύνουμε όλες τις συναλλαγές είτε διαπροσωπικές είτε εξ αποστάσεως (Ιnternet). Η πρόσφατη εξαγγελία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντικατάσταση των σημερινών πλαστικών ταυτοτήτων με άλλες μεγέθους πιστωτικής κάρτας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υποκαθιστά την Κάρτα Πολίτη. Δυστυχώς, είναι και αυτή μια άσκηση, η οποία θα κοστίσει στους Ελληνες πολίτες περίπου 300 εκατ. ευρώ (15 ευρώ για την ταυτότητα, 15 ευρώ για τη φωτογραφία για 10 εκατ. πολίτες) και σημαντική ταλαιπωρία, χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα. Μάλιστα είμαι απολύτως βέβαιος ότι μετά θα υποχρεωθούμε να εκδώσουμε την πραγματική Κάρτα Πολίτη με βιομετρικά στοιχεία, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες.
* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.


σχόλιο ID-ont: Κατ'αρχάς κε Δρυμιώτη το πρόβλημα του Δημοσίου δεν είναι η έλλειψη ταυτοπροσωπίας, δηλ. να μας αναγνωρίσει το Δημόσιο, αλλά αφού μας αναγνωρίσει να μας εξυπηρετήσει κι αυτό δεν το λύνει ούτε μια ούτε δύο ούτε δέκα κάρτες του πολίτη! Οργάνωση του Δημοσίου χρειάζεται κε Δρυμιώτη και όχι η Κάρτα του Πολίτη.

Δεν μας πειράζει κε Δρυμιώτη να έχουμε 5-6 διαφορετικούς αριθμούς για να κάνουμε τη δουλειά μας. Πόσος κόπος είναι δηλ. να γνωρίζουμε το ΑΦΜ μας όταν πάμε στην εφορία ή τον αριθμό δημοτολογίου όταν πάμε να ψηφίσουμε ή τον αριθμό μητρώου εργοδότη όταν θέλουμε μια εξυπηρέτηση από την υπηρεσία στην οποία εργαζόμαστε; ΚΑΝΕΝΑΣ απολύτως! Από την στιγμή όμως που δώσουμε τον κωδικό μας και μας αναγνωρίσει η Υπηρεσία από εκείνη την στιγμή ξεκινάει ο Γολγοθάς. Αυτό το πρόβλημα όπως είπαμε δεν το λύνει η Κάρτα του Πολίτη, αλλά η οργάνωση του Δημοσίου...
 
Αντίθετα νομίζουμε ότι ειδικά εσείς ως expert της Πληροφορικής θα γνωρίζετε πως ένας και μόνον αριθμός καθιστά πανεύκολη τη διασύνδεση των πολλών και διάσπαρτων σήμερα βάσεων δεδομένων που έχουν τα στοιχεία των πολιτών, καθιστώντας ΚΑΘΟΛΙΚΗ την πιθανή διαρροή των στοιχείων των πολιτών. Δηλαδή σε μια διαρροή δεδομένων, ένας κακός διαχειριστής ή ένας hacker, μπορεί να κλέψει κάθε πτυχή της ζωής του πολίτη και όχι επιμέρους στοιχεία του πχ το φορολογικό του προφίλ (taxisnet), το εργασιακό του, τα θέματα υγείας (ηλεκτρονική συνταγογράφηση), τα οικογενειακά του στοιχεία (δημοτολόγιο). Γιατί να δώσουμε τη δυνατότητα της ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ διαρροής με την χρήση ενός κωδικού; 

Και μην μας πείτε ότι δεν γίνονται διαρροές! Εάν το ισχυρισθείτε αυτό, επιτρέψτε μας να σας απομυθοποιήσουμε από την συνείδησή μας, γιατί εμείς που δεν είμαστε ειδικοί της Πληροφορικής γνωρίζουμε ότι μεταξύ των Πληροφορικάριων το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι η "ασφάλεια". Πρόκειται για ευφάνταστο πόθο, για κάτι ανύπαρκτο ουσιαστικά. Όταν μιλάμε για ασφάλεια εννοούμε κάποια "εμπόδια" τα οποία ο "αγύμναστος" δεν μπορεί να τα υπερβεί, αλλά ο "γυμνασμένος" τα σαρώνει !!!

Επίσης στα παραδείγματα που αναφέρετε: 
α) Στην περίπτωση του εφοριακού, είναι αυτό που λέμε: Κακός Διαχειριστής του Συστήματος. Ως εφοριακός είχε το πεπόνι και το μαχαίρι. Είχε τη δυνατότητα να δημιουργεί ΑΦΜ με πλαστά στοιχεία. Το πρόβλημα αυτό λύνεται με αυστηρές διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου που πρέπει να έχει η εφορία και φυσικά με τη λεγόμενη "διάκριση αρμοδιοτήτων" (segregation of duties) των υπαλλήλων. Δεν λύνεται με την Κάρτα του Πολίτη. Από την στιγμή που είναι Κακός ο Διαχειριστής, μπορεί να χρησιμοποιήσει 200 φορές την ΙΔΙΑ Κάρτα του Πολίτη για να ανοίξει 200 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΦΜ !!! εάν δεν υπάρχουν διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου!!!

β) Εάν το Υπουργείο Παιδείας έδινε σε κάθε μαθητή (αποστολή στο e-mail του) το password του μηχανογραφικού δεν θα δημιουργήταν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Το θέμα δημιουργήθηκε γιατί οι μαθητές από αφέλεια έβαζαν ως password το κινητό τους και μετά το έλεγαν στους συμμαθητές τους!

γ) Το πρόβλημα με τις συντάξεις μαϊμού λύνεται με επαναλαμβανόμενες απογραφές των συνταξιούχων. Επίσης λύνεται με την απαγόρευση χορήγησης του σώματος του νεκρού από το νοσοκομείο, εάν προηγουμένως δεν δοθεί και καταστραφεί η αστυνομική ταυτότητα του νεκρού από τους συγγενείς του. Ένα επιπρόσθετο βήμα θα ήταν η ταυτότητα να παραδίδεται στο Ληξιαρχείο του Δήμου και ο Δήμος να ενημερώνει το νοσοκομείο για το γεγονός ότι διαγράφηκε ο νεκρός από το Ληξιαρχείο του.

δ) Όταν αναφέρεστε σε κλοπή ταυτότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, προφανώς αναφέρεστε και στην κλοπή των στοιχείων των RFID πλινθίων που έχουν οι Ηλεκτρονικές Ταυτότητες, τα Ηλεκτρονικά Διαβατήρια και οι πιστωτικές κάρτες των πολιτών των Κρατών του Αναπτυσσόμενου Κόσμου. Επίσης προφανώς αναφέρεστε και στο fishing και στους ιούς Tojian. Εδώ είδαμε hackers στη Γερμανία να κλέβουν Ηλεκτρονικές ταυτότητες και το ίδιο το Γερμανικό Κράτος να χρησιμοποιεί Tojian εις βάρος των πολιτών του χωρίς η δική τους Κάρτα του Πολίτη να μπορεί να τους προστατέψει!!!

Να λοιπόν, απλές απλούστατες λύσεις για την οργάνωση του Δημοσίου οι οποίες εάν υλοποιηθούν, καθιστούν ΑΧΡΗΣΤΗ την Κάρτα του Πολίτη. Αντιθέτως η Κάρτα του Πολίτη δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως μπορείτε να δείτε στο εξειδικευμένο φυλλάδιο : "Κάρτα του Πολίτη - Εισιτήριο χωρίς επιστροφή".

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011


Και η τρόικα... επιστρατεύθηκε για την κάρτα του πολίτη







Υπόγειος ανταγωνισμός για τις τιμές, τις αναθέσεις και τον φορέα υλοποίησης, τέσσερις μήνες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού


 (Ακολουθεί  σχόλιο του ID-ont)
Τ. Τελλογλου

Hμερομηνία δημοσίευσης: 23-01-11
Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον Σεπτέμβριο του 2010, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακηρύξει την «κάρτα πολίτη», δηλαδή τη μελλοντική ψηφιακή ταυτότητα του καθενός μας, ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Τέσσερις μήνες μετά, σχεδόν τίποτα δεν έχει προχωρήσει, εξαιτίας ενός υπόγειου ανταγωνισμού για τις τιμές, τις αναθέσεις και τον φορέα υλοποίησης του έργου, ενώ κάποιοι απελπισμένοι στράφηκαν για βοήθεια ακόμα και στην... τρόικα.
Κι όμως, ένα μήνα μετά τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είχε καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου στενούς συνεργάτες του, αλλά και αρμόδιους υπουργούς, για να αποφασίσουν την υλοποίηση του αγαπημένου του «πρότζεκτ». Για τον κ. Παπανδρέου ήταν και εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητα, καθώς έχει την... εδραία πεποίθηση ότι πολλές από τις στρεβλώσεις που συμβαίνουν στις μέρες μας, όπως απάτες εις βάρος του ΙΚΑ ή συντάξεις νεκρών που συνεχίζουν να εισπράττονται (περίπου 60.000), οφείλονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει η τελευταία χώρα της Ευρώπης όπου οι πολίτες δεν διαθέτουν το δικό τους ψηφιακό αποτύπωμα.
Στη σύσκεψη, που όπως και πολλές άλλες συναντήσεις στο Μαξίμου δεν κατέληξε σε απόφαση, ο νέος, τότε, υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής πρότεινε να γίνει δημόσιος διαγωνισμός για την «κάρτα», η οποία θα στοιχίσει περίπου 5 ευρώ η καθεμία. Με την πρόταση συμφώνησαν όλοι. Το θέμα είναι ότι το υπουργείο του κ. Παπουτσή έχει ένα κέντρο εκτύπωσης διαβατηρίων, με την τεχνολογία της ιαπωνικής εταιρείας TOPPAN, που έχει σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο, η οποία προβλέπει ότι πρέπει να προτιμάται για μία 10ετία σε ό, τι αφορά δουλειές για εκτύπωση εγγράφων ασφαλείας, όπως είναι τα διαβατήρια, οι κάρτες με τσιπ, τα διπλώματα οδήγησης κ. λπ.
Σε αυτή τη βάση, το ελληνικό Δημόσιο ανέθεσε στο κέντρο της αστυνομίας να τυπώσει τα νέα διπλώματα οδήγησης –είναι κάρτες– και τις ταυτότητες των αστυνομικών. Η εν λόγω λύση, όμως, φαίνεται να μην αρέσει σε πολλούς στην κυβέρνηση, που θεωρούν την εκτύπωση από την αστυνομία και τους Ιάπωνες –6 ευρώ η κάρτα– ακριβή και τη σύμβαση «λεόντειο». Κατηγορούν, δε, τη Ν. Δ., αν και στην όλη ιστορία φαίνεται να υπάρχει αρκετό μυστήριο, με εμπλοκή και σημερινών κυβερνητικών στελεχών. Στο όλο «μυστήριο», τέλος, συμβάλλει και το γεγονός ότι η σύμβαση δεν έχει δημοσιευθεί.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μπήκε προσωρινά στον «πάγο» η εκτύπωση της «κάρτας αλλοδαπών», την οποία η χώρα μας θα πρέπει να έχει έτοιμη ώς τον Μάιο φέτος, διαφορετικά θα πρέπει να περάσει από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προβλεπόμενο... πρόστιμο.
Ανάλογη, αλλά μεγαλύτερη, δουλειά είναι η «κάρτα πολίτη». Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου, υπεύθυνος για το πρότζεκτ είναι ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, γνωστό όνομα στην αγορά πληροφορικής στη χώρα μας. Οι δύο γιοι του κ. Δρυμιώτη εργάζονται στις εταιρείες First Data και Singular Logic, που έκαναν τη δουλειά των ασφαλών εγγράφων για τράπεζες, αλλά που, ωστόσο, δεν είχαν μέχρι πρότινος τεχνογνωσία για πρότζεκτ τύπου «κάρτα του πολίτη». Παρ’ όλα αυτά, στις 8 Μαρτίου του 2010, η First Data κατέβηκε σε διαγωνισμό για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τη γερμανική Giesecke and Devrient, μία εταιρεία που τύπωνε χαρτονομίσματα σε 50 χώρες και από το 2006 δραστηριοποιείται και στον χώρο των εγγράφων «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Aκόμη, η Singular Logic υπέγραψε συμφωνία με τη γαλλική Oberthur, που επίσης μπορεί να κατασκευάσει «κάρτες πολίτη».
Ο ίδιος ο κ. Δρυμιώτης είχε εκδηλώσει από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον του για την ανάγκη να εισαχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η «κάρτα» στην καθημερινή ζωή μας, ενώ σε συνεργάτες του επαναλαμβάνει ότι το ενδιαφέρον του δεν έχει σχέση με τις δραστηριότητες των παιδιών του.
Το θέμα, ωστόσο, πήρε τέτοιες διαστάσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έφτασε ακόμα και στο ΔΝΤ, με ένα έγγραφο που περιέγραφε ακριβώς την εμπλοκή του κάθε προσώπου σ’ αυτήν την ιστορία. Αυτό δεν επέσπευσε τις διαδικασίες. Το αντίθετο, τις καθυστερεί ακόμη περισσότερο. Και κάπως έτσι η χώρα μας υπολογίζεται ότι χάνει 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τη μη ύπαρξη της «κάρτας πολίτη»...
http://news.kathimerini.gr


σχόλιο ID-ont:





  • .κε Τέλογλου μπορείτε σας παρακαλούμε να μας παρουσιάσατε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίσθηκαν τα 3,5 δις € το χρόνο που λέτε ότι χάνει το κράτος από την μη ύπαρξη της Κάρτας του Πολίτη;
  • Μπορεί κάποιος από τους αρμοδίους να μας εξηγήσει γιατί δώσαμε αναφορά στην τρόϊκα για την Κάρτα του Πολίτη; Είναι θέμα δικής της αρμοδιότητας; Κάποιες σκέψεις τις είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα σχετικά με το θέμα ΕΕ-ΔΝΤ-Κάρτα του Πολίτη: http://id-ont.blogspot.com/2010/12/blog-post_19.html
  • Μήπως κάποιοι παραπληροφορούν τον κο Πρωθυπουργό και τον "παραμυθιάζουν" ότι με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και το "κλειδί" της την Κάρτα του Πολίτη, θα λυθούν αυτόματα όλα τα προβλήματα διαφθοράς στην χώρα; Αφού οι απάτες που αποκαλύφθηκαν πριν λίγες ημέρες στο ΙΚΑ έγιναν σε ένα σύστημα που προσιδιάζει σε αυτό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Γιατί λοιπόν αφού είναι τόσο καλό αυτό το σύστημα δεν απέτρεψε ήδη τις απάτες στο ΙΚΑ;
  • Έχει εξηγήσει κάποιος στον κο Πρωθυπουργό ποιό θα είναι το αντιστάθμισμα για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση; Ποιό θα είναι το τίμημα; Δεν εννοούμε βεβαίως μόνο το οικονομικό. Πρωτίστως εννοούμε το ηθικό και το κοινωνικό. Αυτό δεν πρέπει να παραλλήλως να παρουσιαστεί αναλυτικά και σε όλες του τις διαστάσεις και στον Ελληνικό λαό; Διαβάστε μερικά στοιχεία για αυτό το τίμημα: http://id-ont.blogspot.com/2011/01/blog-post_7806.html

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011


Στα μαιευτήρια "Μητέρα" και "Λητώ" βάζουν στα νεογνά "βραχιόλι" RFID!!!

Η τεχνολογία  RFID  για την οποία έχουμε μιλήσει  δεκάδες φορές και η οποία  είναι  μία  απο τις βασικότερες υποστηρικτικές τεχνολογίες   της  Κάρτας του Πολίτη  και των υβριδικών μορφών της , που ήδη έχει επιβάλλει στους πολίτες η κυβέρνηση ( φοροκάρτα, κάρτα εργασίας, κάρτα δημότη κλπ) , εφαρμόστηκε  ήδη  στα ιδιωτικά μαιευτήρια "Μητέρα" και "Λητώ"  της Αθήνας με την μορφή  "ηλεκτρονικού  τσιπαρισμένου βραχιολιού" που τοποθετείται στα νεογνά αμέσως μόλις γεννηθούν και το οποίο θα φέρουν  μέχρι να φύγουν απο το μαιευτήριο.

Όπως θα διαβάσετε στο  σχετικό δημοσίευμα των "Νέων"  αλλά και στο σχετικό άρθρο του αδελφικού μας ιστολογίου id-ont , το πρόσχημα που  για άλλη μια φορά χρησιμοποιούν  οι   "οπαδοί" του ηλεκτρονικού φακελώματος και ελέγχου  της ζωής μας , είναι  η "ασφάλεια" και η εξυπηρέτηση:
«Οι ολοένα αυξανόµενες ανάγκες στα µαιευτήρια για παροχή απόλυτης προστασίας στα βρέφη – λόγω της αύξησης της εγκληµατικότητας –, µας οδήγησε στην εγκατάσταση αυτού του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδοµένα συστήµατος».
( πρόεδρος του Μαιευτηρίου Μητέρα Κωνσταντίνος Σταύρου)
Μα τι είναι αυτά που μας λέτε κ.πρόεδρε του "Μητέρα";
Μιλάτε για "αύξηση  της εγκληματικότητας"  και μάλιστα  στα μαιευτήρια ,τρομοκρατώντας  τον κόσμο χωρίς  στηρίζετε αυτήν την "εκτίμηση" σε  στοιχεία, μόνο και μόνο για να  προβάλετε ως  "πρωτοπορεία" την  επιλογή σας;
Με βάση αυτή την αυθαίρετη  και αστήρικτη  αιτιολόγηση  της "αναγκαιότητας" της εφαρμογής  αυτού του απαράδεκτου  μέτρου, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η κάτάσταση  στα μαιευτήρια είναι άκρως επικίνδυνη.
Όμως  θα ήταν χρήσιμο να μας πληροφορήσετε κ.πρόεδρε:
Πόσα μωρά έχουν  "κλέψει" απο το μαιευτήριο σας κ. Πρόεδρε ώστε να ...φοβηθείτε τόσο πολύ και να  εφαρμόσετε  ως "πρωτοπόροι"  ένα τέτοιο μέτρο;
Διότι αν  σε ένα τόσο πολυτελές μαιευτήριο , το οποίο    υποθέτουμε  ότι έχει   άριστα οργανωμένο  τμήμα ασφαλείας ,φοβούνται μην τους κλέψουν τα μωρά  και βάζουν  πάνω τους  βραχιόλια  που εκπέμπουν και λαμβάνουν   ηλεκτρομαγνητικά  κύματα ραδιοσυχνοτήτων  με σήματα   αναγνώρισης  και εντοπισμού   (RFID) , τότε  σε άλλα "φθηνότερα"  ιδιωτικά ή ακόμα περισσότερο στα δημόσια  μαιευτήρια , τί  θα πρέπει να κάνουν;Μήπως  να δένουν  με καμιά αλυσίδα το νεογνό ή να βάζουν τον πατέρα να φυλάει σκοπιά δίπλα του ;
Αυτές είναι κατα τη γνώμη μας "προφάσεις εν αμαρτίαις", προκειμένου  αφ΄ενός να  αρχίσει  ο κοσμάκης να εξοικειώνεται με κάθε είδους  "ηλεκτρονική χειροπέδα" , αφ΄ετέρου  να   αναδειχθούν   τα πλαστά  κατά την γνώμη μας "οφέλη" απο την χρήση  της οργουελικής  τεχνολογίας στην οποία βασίζεται όλο το σύστημα της  "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης".
Βλέπουμε επίσης  την  "singular logic"   να  εμφανίζεται   ως   φορέας μιας δραστηριότητας  που  έχει έμμεση σχέση με την Κάρτα του Πολίτη και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.Πρόσφατα  στον τύπο διαβάσαμε  για τον "πόλεμο" που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εταιρειών  οι οποίες θέλουν να αναλάβουν  το μεγάλο project της  Κάρτας του Πολίτη  και των υποδομών της.Μάλιστα  κατά τον κ. Τέλογλου  της Καθημερινής, "...στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου, υπεύθυνος για το πρότζεκτ είναι ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, γνωστό όνομα στην αγορά πληροφορικής στη χώρα μας. Οι δύο γιοι του κ. Δρυμιώτη εργάζονται στις εταιρείες First Data και Singular Logic, που έκαναν τη δουλειά των ασφαλών εγγράφων για τράπεζες, αλλά που, ωστόσο, δεν είχαν μέχρι πρότινος τεχνογνωσία για πρότζεκτ τύπου «κάρτα του πολίτη ....»  (βλ.εδώ ).
Αν  αξιολογήσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους και σκεφτούμε καλύτερα ,τότε θα  αντιληφθούμε   ότι  η διαχείριση της ελευθερίας μας απο τον "Μεγάλο Αδελφό"  εκτός απο κινδύνους  για τον πολίτη  σημαίνει και πολλά λεφτά για όσες εταιρείες  θα  εμπλακούν τελικά με την "ηλεκτρονική διακυβέρνηση".

Τα  περί προστασίας των νεογνών κλπ είναι  μπαρούφες  αφού ακόμα και αν δεχτούμε  ότι οι κλεφτες των μωρών  "σουλατσάρουν"  στα μαιευτήρια ,τότε  το "ηλεκτρονικό βραχιόλι"  δεν θα προστατεύσει  καθόλου το νεογνό απο τον επαγγελματία  "άρπαγα βρεφών"  , ο οποίος  με έναν απλό card reader και ένα laptop  θα επαναπρογραμματίσει απο μακρυά το  RFID τσιπάκι  του βραχιολιού,θα απενεργοποιήσει τις εντολές   εκπομπής σημάτων συναγερμού,  αναγνώρισης και εντοπισμού και  θα κλέψει  ακόμα πιο εύκολα το μωρό , αφού  οι υπηρεσίες ασφαλείας και το νοσηλευτικό προσωπικό του μαιευτηρίου  επαναπαυμένοι απο τις  ...ικανότητες της  "ηλεκτρονικής προστασίας  των νεογνών" , δεν θα   υποπτευθούν  τίποτα .
Πρέπει  όλοι αυτοί  οι "εραστές της καινοτομίας" και της "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης" να καταλάβουν  επιτέλους ότι οι Έλληνες πολίτες δεν είναι ιθαγενείς κάποιας πρωτόγονης φυλής που θα  συγκινηθεί με τις χαντρούλες και τα καθρεφτάκια  τους.
Ο κόσμος έχει πλέον ενημερωθεί για όλα αυτά τα "καλούδια" της "Νέας Τάξης Πραγμάτων" και δεν  έχει σκοπό να αφήσει  τα παιδιά του  να γίνουν  τα πειραματόζωα  μιας οργουελικής  κοινωνίας  που  προωθείται με τον ψευδεπίγραφο  τίτλο "κοινωνία  της  πληροφορίας και της προστασίας του πολίτη"

Ακολουθεί το άρθρο του  ID-ont και το σχετικό δημοσίευμα των "Νέων"
Ηλεκτρονική ταυτότητα για νεογνά
σχόλιο ID-ont: Το βραχιολάκι που έβαζαν μέχρι τώρα στα μωρά έκανε την δουλειά του μια χαρά. Ήταν μια πλαστική κορδέλα με τα στοιχεία του παιδιού γραμμένα σε ένα χαρτί μέσα σε αυτήν την κορδέλα.

Ισχυρίζονται ότι το νέο σύστημα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. Όμως εάν κάποιος θέλει να κάνει παράνομη πράξη (να απαγάγει ή να αντικαταστήσει κάποιο παιδί) και με το νέο σύστημα μπορεί να τα ...καταφέρει: Όπως πριν μπορούσε να αντικαταστήσει τις κορδέλες, έτσι και σήμερα μπορεί να αλλάξει τις RFID ετικέτες, "ενημερώνοντας" ταυτόχρονα το λογισμικό ανάγνωσης και καταγραφής των RFID ετικετών. Σε αυτή την περίπτωση, θα πάρει η μητέρα το "σωστό" μωρό φεύγοντας;

Επίσης εάν γίνεται για λόγους προστασίας, γιατί δεν αφήνουν στο πόδι του παιδιού την RFID ετικέτα, μέχρι αυτό να πάει στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό ακόμη και στο γυμνάσιο; Εκεί δεν θέλουν "προστασία" τα παιδιά;

Ισχυρίζονται επίσης, ότι δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Τότε πως γίνεται να " ειδοποιεί πού ακριβώς βρίσκεται το µωρό κάθε στιγµή";

Εάν πάλι μπερδεύονται τόσα μωρά στην Αμερική -όπως μας πληροφορεί το δημοσίευμα- μήπως θα ήταν καλύτερα τα μαιευτήρια να μειώσουν λιγάκι τα κέρδη τους, προκειμένου να προσλάβουν μερικούς ανθρώπους περισσότερους, να μειωθεί λίγο η ανεργία και να γίνεται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα η εργασία; Δεν είναι δυνατόν η καθολική ηλεκτρονική παρακολούθηση των ανθρώπων, όπως γίνεται με τα προϊόντα στις αποθήκες των επιχειρήσεων, να είναι η λύση για όλα τα προβλήματα! Δεν είναι οι άνθρωποι μπλουζάκια και εσώρουχα για να παρακολουθούνται διαρκώς!

Όλα αυτά αποτελούν συστήματα "εξοικείωσης" και προσαρμογής στο περιβάλλον της RFID τεχνολογίας. Στην Αμερική για παράδειγμα έχουν ενσωματώσει αυτή την τεχνολογία στις πιστωτικές κάρτες, χωρίς προφανή λόγο: Πόση παραπάνω ευκολία προσφέρει το να περάσει κανείς την πιστωτική του κάρτα δίπλα από τον αναγνώστη (card reader) (νέο σύστημα) σε σχέση με το να την περάσει μέσα από ένα αναγνώστη (υφιστάμενο σε εμάς σύστημα); Καθόλου! Κι όμως η τεχνολογία αυτή υιοθετήθηκε στις πιστωτικές κάρτες.
Τέλος εάν και το σύστημα με τα RFID βραχιόλια αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο ασφαλές όσο ισχυρίζονται, τότε με ποιο σύστημα θα το αντικαταστήσουν;

Με το εμφυτεύσιμο RFID τσιπάκι;  
Πότε όμως αυτά τα συστήματα συνιστούν πρσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, λόγω της παρακολούθησης και της "εποπτείας" που προσφέρουν, παραβιάζοντας κάθε έννοια ιδιωτικότητας; Όταν εφαρμόζονται στα μωρά δεν τα προσβάλουν, ενώ όταν εφαρμόζονται στους ενήλικες τους προσβάλουν; Όταν είναι επάνω στο σώμα δεν προσβάλουν (Κάρτα του Πολίτη), ενώ όταν είναι μέσα στο σώμα προσβάλουν (εμφυτεύσιμο τσιπάκι);
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ:

TA NEA:Ηλεκτρονική ταυτότητα για νεογνά
Νέο σύστηµα προστασίας των βρεφών εφαρµόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Τα µωρά του 2011 αποκτούν την πρώτη τους ταυτότητα – ηλεκτρονικήµάλιστα – αµέσως µόλις γεννηθούν! Ενα µπλε πλαστικό βραχιόλι, που είναι εφοδιασµένοµε ένα τσιπάκι, τοποθετείται στο ποδαράκι κάθε νεογέννητου – από την αίθουσα τοκετού κιόλας – και ειδοποιεί πού ακριβώς βρίσκεται το µωρό κάθε στιγµή.

Το νέο αυτό σύστηµα λειτουργεί ήδη εδώ και µερικές εβδοµάδες στα Μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ του Οµίλου Υγεία και εφαρµόσθηκε µε τη συνεργασία της εταιρείας Singular Logic (θυγατρική του Οµίλου MIG).«Οι ολοένα αυξανόµενες ανάγκεςστα µαιευτήρια για παροχή απόλυτης προστασίας στα βρέφη – λόγω της αύξησης της εγκληµατικότητας –, µας οδήγησε στην εγκατάσταση αυτού του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδοµένα συστήµατος» λέει ο πρόεδρος του Μαιευτηρίου Μητέρα Κωνσταντίνος Σταύρου. «Το βραχιόλι είναι 100% ασφαλές για τα νεογνά, καθώς δεν εκπέµπει καθόλου ακτινοβολία».

Το βραχιολάκι είναι κατασκευασµένο από υποαλλεργικό, µη τοξικό και βιοσυµβατό υλικό (σιλικόνη που χρησιµοποιείται για πολλούς ιατρικούς σκοπούς), το οποίο δεν αναφλέγεται. Εχει ενσωµατωµένη ηλεκτρονική ταυτότητα, µε την τεχνολογία RFID(Radio Frequency Identification- ταυτοποίησηµέσω ραδιοσυχνοτήτων).

Είναι συνδεδεµένο µε το σύστηµα διαχείρισης βρεφών των µαιευτηρίων και σηµαίνει συναγερµό σε περίπτωση ανεπιθύµητης αποµάκρυνσης του βρέφους από το νοσοκοµείο ή σε προσπάθεια αφαίρεσης του βραχιολιού από το νεογνό.

Προστατεύει από τις περιπτώσεις αρπαγής του βρέφους και εξασφαλίζει τους γονείς από την πιθανότητα απόδοσης λάθους νεογνού στη µητέρα.

Το σύστηµα αυτό εφαρµόζεται στα µεγάλα µαιευτήρια της Ευρώπης και της Αµερικής. Είναι εγκεκριµένο από την Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων των ΗΠΑ (FDA) για ιατρική χρήση (class VI)και πιστοποιηµένο κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα(EN300 328,EN300 440 class 2).

«Οι γονείς δέχθηκαν πολύ θετικά το νέο σύστηµα» λέει ο κ. Σταύρου. «Το ηλεκτρονικό βραχιόλι δεν επιβαρύνει οικονοµικά τις οικογένειες, αλλά τα µαιευτήρια».

Το βραχιόλι αφαιρείται όταν οι γονείς αποχωρήσουν µε το µωρό για το σπίτι τους.

Σηµειώνεται ότι στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι 20.000 µωρά κάθε χρόνο αποδίδονται στα µαιευτήρια σε λάθος µητέρα, σύµφωνα µε µελέτη που δηµοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal ofHealth Care Protection Management». 

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=29&ct=&articleID=11691
Κλασσικοπερίπτωση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις