ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΟΡΙΟ


http://agioritikovima.gr

Εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Δύο Μαρτύρων από το ΑμόριοΓιορτάζουμε σήμερα 6 Μαρτίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Τεσσαράκοντα Δύο Μαρτύρων από το Αμόριο, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Δύο Μάρτυρες έζησαν επί του εικονομάχου βασιλιά Θεοφίλου, το 829 - 842 μ.Χ. και ήταν ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού. Εκείνη την περίοδο, αφού βγήκε από την Συρία ο Αμηράς με μεγάλο πλήθος στρατού, για επίθεση κατά των ανατολικών περιοχών της επικράτειας των Ρωμαίων, είχαν σταλεί από τον βασιλιά στρατιώτες, για να προστατέψουν την πόλη του Αμορίου, που ήταν πρωτεύουσα της Φρυγίας. Όταν αυτοί όμως είδαν το μεγάλο πλήθος των Σαρακηνών, μπήκαν στο εσωτερικό μέρος του κάστρου αγωνιζόμενοι με καρτερία. Εκεί, αφού συνελήφθησαν, το 838 μ.Χ., από τον χαλίφη Μοτασέμ, οδηγήθηκαν στα Σάμαρα της Μεσοποταμίας και φυλακίστηκαν.
Ο χαλίφης τους είχε πει ότι θα τους επαναφέρει στα αξιώματά τους, εάν αλλαξοπιστήσουν και γίνουν Μωαμεθανοί. Όμως οι Άγιοι Μάρτυρες αρνήθηκαν με θάρρος και ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό. Και αφού υπέστησαν πολλά και απάνθρωπα βασανιστήρια, αποκεφαλίστηκαν, το 842 μ.Χ.
Έτσι οι Άγιοι Μάρτυρες παρέδωσαν Μαρτυρικά την ψυχή τους στον Κύριο.

Χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος γ'. Τὴν ὡραιότητα.

Τὴν θεοσύλλεκτον, τοῦ Λόγου φάλαγγα, τοὺς Τεσσαράκοντα καὶ δυὸ Μάρτυρας, τοὺς ἐν μίᾳ πάντας σπουδή, ἀθλήσαντας τιμήσωμεν οὗτοι γὰρ τῆς πίστεως, ἡνωμένοι τὴ χάριτι , δῆμον ἀκαθαίρετον, ἱερῶς συνεκρότησαν, καὶ ὤφθησαν Χριστοῦ κληρονόμοι, ξίφει τμηθέντες τοὺς αὐχένας.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος


Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

Σχόλια

  1. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=InqDxeJuyG4

    Αύριο 7 Μαρτίου τα Δωδεκάνησα γιορτάζουν την Ενσωμάτωνση με τη Μητέρα Ελλάδα! 64 χρόνια πέρασαν από το 1948 και τριάντα (1982) από την κοίμηση της Κυράς της Ρώ. Δείτε το βίντεο - αφιέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις