Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Η ηλεκτρονική δικτατορία ( διακυβέρνηση) άρχισε να ενεργοποιεί τα "εργαλεία" της - Κατάληξη η ηλεκτρονική χειροπέδα της Κάρτας Του ΠολίτηΕισαγωγικό σχόλιο απο το "Ο.Π"
Θυμάστε που είχαμε αναφερθεί στο  "Ενιαίο ψηφιακό εθνικό ληξιαρχείο" και στα όσα είχαν πεί σε κοινή συνέντευξη τύπου για  την κάρτα του πολίτη οι υφυπουργοί εσωτερικών και ηλεκτρονικής  διακυβέρνησης;
Άρχισαν  λοιπόν  να δουλεύουν οι "γεννήτριες" του  ψηφιακού στρατοπέδου συγκέντρωσης.
Η "ηλεκτρονική διακυβέρνηση"  ενεργοποιεί  μεθοδικά  ένα - ένα  τα "εργαλεία" της.Ξεκίνησε με τον ΑΜΚΑ  προχώρησε στην φοροκάρτα, στην ηλεκτρονική  συνταγογράφηση,  στην  αχρήματη κοινωνία (απαγόρευση  συναλλαγών  πάνω απο ένα όριο  που  σήμερα  οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν να τοκατεβάσουν στα 100 ευρώ!), και τώρα  στην  ηλεκτρονική υποβολή  φορολογικής δήλωσης  σχεδόν  για όλους τους μισθωτούς.
Μετά  απο λίγο και όταν  θα έχουν  ολοκληρωθεί  οι "εργασίες κατασκευής" του "εθνικού ληξιαρχείου" θα  μας πούν  ότι οι ηλεκτρονικά υποβαλλόμενες  φορολογικές δηλώσεις  είναι  ευάλωτες διότι δεν  υπάρχει  η πρέπουσα ψηφιακή υπογραφή.
Και πως  θα  υπάρξει αυτή;
Μα  με την κάρτα του πολίτη , η οποία  όπως είπε δημόσια ο Παπανδρέου  θα υποκαταστήσει  τα πάντα και θα περιέχει τα πάντα.
Στην προηγούμενη κατοχή πάλι μας έξόντωναν  μέσω της πείνας αλλά τουλάχιστον  δεν μας σφράγιζαν στο μπράτσο όπως έκαναν στα στρτόπεδα συγκέντρωσης.Έμαθαν όμως απο τα "λάθη" τους και τώρα  θέλουν  να μας μαρκάρουν  ηλεκτρονικά  ώστε να μπορούν εκείνοι και όχι εμείς  να διαχειρίζονται την ελευθερία μας, τη ζωή μας , το μέλλον μας.

 Υποχρεωτικά μέσω ίντερνετ οι δηλώσεις των μισθωτών 

Του Σπύρου Δημητρέλη
 www.capital.gr
Υποχρεωτική γίνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω ίντερνετ για τους μισθωτούς με εισόδημα άνω των 8.000 ή 10.000 ευρώ. Εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει ότι το γκισέ της εφορίας κλείνει από φέτος για την πλειονότητα των μισθωτών όσον αφορά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Το μέτρο συνδέεται και με την χθεσινή παράταση της υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων έως τις 15 Ιουνίου καθώς η ηλεκτρονική υποβολή θα επιταχύνει δραστικά το ρυθμό εκκαθάρισης των δηλώσεων και είσπραξης του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στο ΥΠΟΙΚ έχουν αποφασίσει να κάνουν φέτος τη...
μεγάλη κίνηση προκειμένου να στείλουν τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων στο taxisnet για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. «Πέρυσι υποβλήθηκαν μέσω ίντερνετ περίπου δυο εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις», λέει στο Capital.gr στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. «Ο στόχος μας φέτος είναι οι ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις να ξεπεράσουν τα τέσσερα εκατομμύρια σε ένα σύνολο πεντέμισι εκατομμυρίων».

Το βασικό εργαλείο για να πιαστεί αυτός ο στόχος θα είναι η υποχρεωτική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω ίντερνετ από τους μισθωτούς, οι οποίοι αποτελούν και την πολυπληθέστερη ομάδα φορολογούμενων. Ωστόσο, η δήλωση μέσω ίντερνετ δεν θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μισθωτούς αλλά για την πλειονότητά τους και συγκεκριμένα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο. Το όριο αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά οι βασικές εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων προς την ηγεσία του, το τοποθετούν στα 8.000 ή 10.000 ευρώ με πιθανότερο όριο το πρώτο.

Να σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκε ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης για όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως της πηγής του εισοδήματός τους, είναι η 15η Ιουνίου. Στην περίπτωση που οι περισσότερες φορολογικές δηλώσεις (όπως δηλαδή γίνεται κάθε χρόνο) υποβληθούν χειρόγραφα ή ταχυδρομικά τότε θα καθυστερήσει σημαντικά η εκκαθάριση τους καθώς και οι σχετικές εισπράξεις του φόρου εισοδήματος. Με την καθιέρωση της υποχρεωτικής υποβολής των δηλώσεων μέσω ίντερνετ και για τους μισθωτούς η εκκαθάριση θα προχωρήσει γρήγορα. Μάλιστα στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι φέτος οι μισθωτοί θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο φόρο εισοδήματος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς:

- έχουν περικοπεί δραστικά οι εκπτώσεις φόρου από εκπιπτόμενες δαπάνες (π.χ. τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκιο κύριας κατοικίας)

- θα βεβαιωθεί μαζί με το εκκαθαριστικό η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα του 2011.

- θα βεβαιωθεί ο επιπλέον φόρος εισοδήματος 350 ευρώ που αντιστοιχεί στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ  για το πρώτο εξάμηνο του 2011 και άλλων 150 ευρώ που αντιστοιχεί στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.000 στα 5.000 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2011 (η αυξημένη παρακράτηση φόρου με βάση την αρχική μείωση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011). Το νέο μειωμένο αφορολόγητο ισχύει αναδρομικά από την 1-1-2011.

- θα βεβαιωθεί ο επιπλέον φόρος εισοδήματος που προκύπτει από την αλλαγή επί το επαχθέστερο της φορολογικής κλίμακας (αύξηση μεσαίων συντελεστών και κατάργηση κλιμακίων) αναδρομικά από την 1-1-2011.

Σημειώνεται ότι ήδη από πέρυσι είναι υποχρεωτική η υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέσω ίντερνετ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

spiros.dimitrelis@capital.grΠηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.