Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Στην Ελλάδα παραμονή των Χριστουγέννων φυλακίζουν μοναχούς και στη Νιγηρία ανήμερα οι Ισλαμιστές σκοτώνουν τους πιστούς στις εκκλησίες

http://klassikoperiptosi.blogspot.com/

Διεθνής καταδίκη για τις επιθέσεις στη Νιγηρία

Τη διεθνή κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν ανήμερα τα Χριστούγεννα σε εκκλησίες της Νιγηρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άνθρωποι. Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για τρομοκρατικές ενέργειες, και η Βρετανία τις χαρακτηρίζει «άνανδρες επιθέσεις», ενώ ο πρόεδρος της Νιγηρίας μίλησε για αδικαιολόγητη επίθεση στη συλλογική ασφάλεια και την ελευθερία. Τη βαθιά του λύπη εξέφρασε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ'. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση «Μπόκο Χαράμ», η οποία προσπαθεί να επιβάλει στη χώρα τον ισλαμικό νόμο, τη γνωστή «σαρία».
«Οι βιαιότητες κατά αθώων πολιτών, αποτελούν αδικαιολόγητη επίθεση στη συλλογική μας ασφάλεια και ελευθερία», δήλωσε ο ...

πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν.
«Καταδικάζουμε αυτήν την παράλογη βία και την τραγική απώλεια ζωών την ημέρα των Χριστουγέννων», ανέφερε ο Λευκός Οίκος: «Ήλθαμε σε επαφή με Νιγηριανούς αξιωματούχους σχετικά με αυτές που μοιάζουν να είναι τρομοκρατικές ενέργειες και δεσμευτήκαμε να τους βοηθήσουμε να προσαχθούν οι υπεύθυνοι στην δικαιοσύνη».
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' εξέφρασε σήμερα τη βαθειά λύπη του, μετά από τις αδιανόητες, όπως τις χαρακτήρισε, θανατηφόρες επιθέσεις τα Χριστούγεννα με στόχους τους χριστιανικούς ναούς της Νιγηρίας.
«Οδύνη-καταστροφή-θάνατος, να λοιπόν πού μάς οδηγεί η βία», επισήμανε συγχρόνως ο Πάπας: «Προσεύχομαι, με τη σκέψη μου σε όλα τα θύματα τέτοιων πράξεων».

Ισλαμιστές πίσω από τις επιθέσεις

Η σέκτα «Μπόκο Χαράμ» που ανέλαβε την ευθύνη των φονικών επιθέσεων, θέλει να ιδρύσει ενα ισλαμικό κράτος στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα [160 εκατομμύρια - στο Βορρά πλειοψηφούν οι Μουσουλμάνοι, στο Νότο οι Χριστιανοί], να επιβάλλει αυστηρά στο μέλλον, εκεί, τη σαρία. Πανεπιστημιακοί, πολίτες συχνά με άνετα εισοδήματα, προσχώρησαν στη «Μπόκο Χαράμ» στο ξεκίνημά της.
Το προπύργιό της έως το '09 ήταν η πόλη Μαΐντουγκούρι, η πρωτεύουσα του Μπόρνο στη ΒΑ Νιγηρία, κοντά στο Καμερούν, στο Νίγηρα, στο Τσαντ. Τον ίδιο χρόνο, οι αρχές ασφαλείας σκότωσαν σε μάχες περίπου 800 ανθρώπους στην ανωτέρω περιοχή, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη Μοχάμεντ Γιουσούφ.
Η σέκτα «Μπόκο Χαράμ» επαναδραστηριοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες του '10. Σήμερα διασυνδέεται με την Αλ Κάιντα για το Μαγρέμπ, την AQMI, με τους ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, με τους αντάρτες Σεμπάμπ στη Σομαλία, όπου και εκπαιδεύει προσωπικό της, ώστε να αναλάβει «τζιχάντ» - «ιερό πόλεμο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.