Στην "πρέσα" του εργοδοτικού εκβιασμού και οι εργαζόμενοι του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλήσίας της Ελλάδος


Αν και ο σταθμός αυτός ξεκίνησε  σαν  ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος με  πρόγραμμα  που ανατανακλούσε στο  εκκλησιαστικό  ύφος και ήθος, σιγά - σιγά άρχισε να  ανατανακλά  το ύφος και το ήθος  της   εκκοσμικευμένης  και  εν πολλοίς μετανεωτερικής  διοικητικής  "ηγεσίας" του.

Τον Οκτώβριο του 2009 , τότε δηλαδή που  άλλαξε  ριζικά  το  πρόγραμμα του εν λόγω σταθμού ,ο Αγιορείτης Μοναχός Μωϋσής έγραφε  χαρακτηριστικά:
"...Είναι γεγονός πως οι, από τις αρχές του μηνός Οκτωβρίου, αλλαγές του προγράμματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ρ.Σ.Ε.Ε) δημιούργησαν πολλές ερωτήσεις, απορίες, προβληματισμούς και δυσαρέσκειες, για να χρησιμοποιήσουμε ήπιες εκφράσεις. Στο φιλόδοξο πρόγραμμα, για μεγαλύτερη ακροαματικότητα των υπευθύνων του ΡΣΕΕ, επήλθε μία άμικτη μίξη· Χρυσοστόμου (και όχι Αγίου), Παϊσίου (και όχι Γέροντος), με Σ. Καζαντζίδη και Ρ. Σακελλαρίου… Οι απορημένοι ακροατές νομίζουν ότι άλλαξε θέση στα ραδιοκύματα ο σταθμός. Δεν είναι πλέον «η άλλη φωνή στα FM».
Κανείς δεν μπορεί ν αρνηθεί το δικαίωμα του κάθε διευθυντή και υπευθύνου για αλλαγές και ανανεώσεις, αλλά νομίζουμε προς το καλύτερο. Ο σταθμός έχει μεταβληθεί εν πολλοίς σε υψηλό σεμινάριο Θεολογίας. Μίας Θεολογίας όμως νεορθόδοξης, κουλτουριάρικης, στοχαστικής, ασαφούς και νεφελώδους. Πολλή λογοτεχνία, οικολογία και τέχνη. Κανείς δεν λέγει να μη υπάρχει ποικιλία και ότι δεν υπάρχουν και καλές εκπομπές. Οι περισσότεροι των ακροατών είναι ηλικιωμένοι, ασθενείς, ανήμποροι, απλοί, στις επαρχίες και στις πόλεις. Δεν θα πρέπει να αγνοηθούν. Ζητούν κατήχηση, διδαχή, παραμυθία, ενίσχυση, λύση αποριών. Με το νέο πρόγραμμα δημιουργούνται απορίες και δεν λύνονται. Παλαιότερα είχα γράψει ένα άρθρο· «η θεολογία της γκρίνιας». Αυτή η συνεχής κριτική περί πάντων όσων συμβαίνουν μέσα στην Εκκλησία είναι αρκετά κουραστική.( egolpio)..."
Αυτά ως προς το περιεχόμενο του ραδιοφωνικού προγράμματος  του άλλοτε εκκλησιαστικού ραδιοσταθμού, τα οποία όμως  δεν έχουν  σχέση  με τα όσα  καταγγέλλουν  σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι  σε αυτόν :


Οι τριάντα τρεις εργαζόμενοι στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος απευθύνουμε έκκληση στη Διοίκηση της Εκκλησίας να αποσύρει τη μεθόδευση για δραματική μεταβολή των εργασιακών συνθηκών, που αιφνιδιαστικά μας ανακοινώθηκε.
Παραμονές Χριστουγέννων ενημερωθήκαμε, από τους αρμόδιους της Ιεράς Συνόδου και του Ραδιοφωνικού Σταθμού, ότι πρέπει να υποβάλλουμε εγγράφως την παραίτησή μας και να υπογράψουμε νέα δυσμενή σύμβαση ως απλοί υπάλληλοι, απεμπολώντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα ως δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι ραδιοφωνίας. Επιπλέον οι νέες ατομικές συμβάσεις που προτείνονται θα επιφέρουν δραματικές και πρωτοφανείς περικοπές των εισοδημάτων μας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Καταγγέλουμε ότι μας ζητήθηκε εκβιαστικά να υπογράψουμε άμεσα, διαφορετικά θα απολυθούμε.
Θεωρούμε απάνθρωπο να υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση σε κάθε...
εργαζόμενο, πόσο μάλλον όταν τέτοιες μέθοδοι ακολουθούνται από τη Διοίκηση της Εκκλησίας, που θα έπρεπε να προσεγγίζει με αγάπη, κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας τους ανθρώπους της
Επιπλέον διαμαρτυρόμαστε έντονα διότι τορπιλίστηκε η διαδικασία του διαλόγου, η οποία είχε ξεκινήσει μέσω των εκπροσώπων μας. Ελπίζουμε, μετά την άρση των απαράδεκτων μεθοδεύσεων, αυτός ο διάλογος να συνεχιστεί.
Μετά τη Συνέλευση των εργαζομένων του Ραδιοφωνικού Σταθμού, της 21ης Δεκεμβρίου 2011, δηλώνουμε ότι:
1) Είμαστε επαγγελματίες και δεν δεχόμαστε καμία εργασιακή υποβάθμιση.
2) Πληρωνόμαστε αποκλειστικά με βάση τα όσα προβλέπουν οι Συλλογικές μας Συμβάσεις και οι νόμοι του κράτους και κανείς δεν υπεραμείβεται, όπως σκοπίμως διαδίδεται.
3) Ζητούμε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας όχι μόνο να μην κλείσει, αλλά να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί και είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως άλλωστε κάνουμε από την ίδρυσή του.
4) Απορρίπτουμε κάθε εκβιαστική μεθόθευση που υποβαθμίζει το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας και βυθίζει στα τάρταρα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
5) Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο, συντονισμένοι με τις επαγγελματικές μας Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ και ΕΠΗΕΑ).
Μετά από εικοσιδύο χρόνια ιστορίας και στην κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα, θεωρούμε αναγκαίο ο 89,5, η «άλλη φωνή στα FM», να συνεχίσει να φθάνει σε κάθε σπίτι.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ



Αγαπητοί μου αδελφοί και συνεργάτες στο ραδιοφωνικό έργο της Εκκλησίας,

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δηλώνω την αμέριστη συμπαράστασή μου σε όλους σας στον δίκαιο αγώνα σας για την διάσωση των θέσεων εργασίας στον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και των εργασιακών και ασφαλιστικών σας δικαιωμάτων

Δεν ξεχνώ ποτέ την άριστη συνεργασία που είχα με όλους σας την τριετία 2005 - 2008, η οποία, κατά γενική ομολογία, είχε θετικότατη ανταπόκριση από τον λαό του Θεού, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση και το διαρκές και αμέριστο ενδιαφέρον του Μακαριστού και αξέχαστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Λυπάμαι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, πλέον, το Ραδιόφωνό μας, το οποίο αγαπήσαμε και με πάθος υπηρετήσαμε, κατά το πρόσφατο παρελθόν

Εύχομαι και ελπίζω να επικρατήσει, τελικά, η Εκκλησιαστική αγάπη και όχι η τεχνοκρατική αναλγησία

Σας ασπάζομαι όλους προσωπικά, με όλη μου την αγάπη και εύχομαι από καρδιάς Υπομονή, Προσευχή και Ελπίδα
Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα



π. Επιφάνιος
 http://farosradio.gr
 Σχ. "Ο.Π": Ο π. Επιφάνιος  δεν μας είχε συνηθίσει  σε τέτοιου είδους "ευαισθησίες".Αυτό  θα μπορούσε να σκεφθεί  κάποιος απο εκείνους που είχαν δεί  την πόρτα της εξόδου  όταν  ήταν διευθυντής  αυτού του σταθμού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις