Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

Περί "ευνομίας" και "τάξεως" - Το "προοίμιον" του κανονισμού της νέας ηλεκτρονικής φυλακής


http://klassikoperiptosi.blogspot.com/


Σήμερα μάθαμε πως η υπαγωγή μας στο καθεστώς της ηλεκτρονικής επεξεργασίας της καθημερινότητας και του ελέγχου της προσωπικής μας ζωής και της ελευθερίας, "αναστέλεται" για λίγους μήνες.
Αυτό  που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε  τι κρύβεται πίσω απο όλες αυτές  τις μπουρδολογίες περί  θεραπείας  της πληγής  της φοροδιαφυγής, "διευκόλυνσης" του πολίτη  κλπ.
Το κόλπο με τον φούρνο του Χότζα  είναι τόσο παλιό όσο και ο  γερο- διάβολος   του οποίου είναι υπηρέτες  οι σημερινοί  "σωτήρες" μας.
Αφού πρώτα μας έβαλαν να μαζεύουμε   σωρούς αποδείξεων, κατόπιν  μας είπαν  ότι ...
έτσι κι αλλιώς  τζάμπα  μπήκαμε σε αυτόν τόν  κόπο γιατί έτσι κι αλλιώς   εμείς  θα είμαστε  οι "αιμοδότες" της  "εθνικής" οικονομίας.
Απο  φορολογούμενοι πολίτες  λοιπόν , γίναμε   οι "συνδαιτημόνες" του Πάγκαλου  και οι διεφθαρμένοι φοροφυγάδες  που  θα πρέπει να τιμωρηθούν  παραδειγματικά.
Τι κι αν οι πραγματικοί κλέφτες  βρίσκονται κρυμένοι  πίσω απο  σκιές   βουλευτικών εδράνων, τι κι αν  δεν έχει μείνει  ούτε στάλα αίμα στις φλέβες μας.Γι΄αυτό οι σύγχρονοι  Σάϊλοκ έβαλαν  ενέχυρο   όχι μόνο την σάρκα μας  , διότι  και αυτήν ακόμα  άρχισαν να την τεμαχίζουν  και να την πουλάνε με την οκά στους ξένους δουλέμπορους, αλλά την ίδια μας την ψυχή.
Μέχρι προχθές μας   έδειχναν  τον "δρόμο" , την έξοδο  απο το  "τούνελ" και τώρα που φάνηκαν  οι  μακάβριες καμινάδες του κρεματορίου, μας σπρώχνουν σαν τα ζώα  μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης επιβάλοντας  μας  με την  βία  τους  κανόνες  "επιβίωσης" μέσα σε αυτό.
Ξέρουν ότι κανείς πλέον δεν τους πιστεύει  και όλοι βλέπουν  τις προθέσεις τους , για αυτό σου λένε  ότι άν  θέλεις να σου αφήσουμε  ένα ξεροκόμματο και ένα κύπελο νεροζούμι  , θα πρέπει να ταυτοποιηθείς  με  ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να ξέρει  η διοίκηση  του στρατοπέδου  πως δεν θα το σκάσεις  και δεν θα κάνεις γενικά τίποτα που  θα  διασαλλεύσει  τη "νέα ταξη πραγμάτων".
Το ξαναλέμε  για άλλη μια φορά , το  "ηλεκτρονικό πόθεν έσχες" που επιβάλλουν   χωρίς πολλά λόγια δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί  παρά μόνο με  την  χρήση  της  "φοροκάρτας"  ή  ακόμα καλύτερα της "κάρτας του πολίτη"  με την οποία  θα ...εξυπηρετούνται όλες οι "πτέρυγες" του  στρατοπέδου της  ηλεκτρονικής  διακυβέρνησης ( αυτόματη ηλεκτρονική  καταγραφή και μετάδοση  όλων των συναλλαγών, ανάληψη , πιστωτική χρήση, βιβλιάριο υγείας ,  βιβλιάριο καταθέσεων , ηλεκτρονικά διόδια ,  ηλκτρονικό εισητήριο , φοιτητικό πάσο, κάρτα  εργασίας, δίπλωμα οδήγησης  κλπ).

Βάλτε  με το μυαλό σας τι θα μείνει  έξω απο  το "οπτικό  πεδίο" του  ματιού  της  διοίκησης του στρατοπέδου και τι  τελικά  θα είναι αυτό που θα θυμίζει πάνω μας  ανθρώπινη ύπαρξη;

Πρώτα μας  έδωσαν  έναν μοναδικό παγκόσμιο αριθμό (ΑΜΚΑ), μετά μας έριξαν  στον λάκκο με τα φίδια (ανακοίνωση χρέους - μνημόνιο)  και τώρα  μας  υποχρέωνουν  να φορέσουμε  τα ηλεκτρονικά "βραχιόλια" - χειροπέδες  με αντάλλαγμα  μια μίζερη και απολύτως  ελεγχόμενη επιβίωση.
Αυτή είναι η πραγματικότητα  , αυτά σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς  και αν δεν  αντιληφθούμε  ότι   υπάρχει και άλλη  διέξοδος  εκτός απο την "καπνοδόχο" , τότε δεν έχει κανένα  νόημα να μιλάμε για "αντίσταση".
Δεμένος πισθάγκωνα με "ηλεκτρονικές χειροπέδες" δεν παλεύεις  , χορεύεις  στο ρυθμό τους  ή  απλά χτυπιέσαι σαν τον  τρελό.

Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ

Ή θα τα ξοδεύεις ή θα τα καταθέτεις

Το δρόμο για πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την έναρξη του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες και τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος ανοίγει τώρα η κυβέρνηση....
Το ζήτημα ξεκίνησε με την αύξηση του ποσοστού των ζητούμενων αποδείξεων, που μέσα σε 24 ώρες προκάλεσε αλαλούμ, για να καταλήξει σε δύο καταρχήν δεδομένα:
1Εισόδημα αποκτηθέν το 2011, ήτοι δήλωση φορολογίας εισοδήματος άνοιξη 2012. Απαιτείται η προσκόμιση του 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις και για ποσόν του εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Δηλαδή πρέπει να προσκομιστούν μέχρι 15.000 ευρώ αποδείξεις. Αν ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει τις απαιτούμενες αποδείξεις πληρώνει ποινή φόρου 10%.
Για παράδειγμα, ο έχων εισόδημα 50.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 12.500 ευρώ. Αν συνυποβάλει μόνο 10.000 ευρώ τότε θα πληρώσει ποινή φόρου 250 ευρώ. Οι αποδείξεις αποσυνδέθηκαν από το αφορολόγητο και είναι άμεσα συνδεδεμένες με το εισόδημα (όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο).
Το αφορολόγητο από φέτος, αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, μειώνεται στα 5.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου έχει περιοριστεί και το ποσοστό των εκπιπτόμενων δαπανών (ιατρικά, ενοίκια, ιδιαίτερα, φροντιστήρια, τόκοι κ.λπ.) στο 10% για όσους έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, ενώ ετοιμάζεται και νέα μεγάλη περικοπή των φοροαπαλλαγών που επίσης θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2011.
2Εισόδημα αποκτηθέν το 2012, ήτοι δήλωση φορολογίας εισοδήματος άνοιξη 2013. Καταρχήν θα απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις και ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου. Οι αποδείξεις θα είναι πάνω από το 25% και μέχρι το 50% του εισοδήματος, διευκρίνιζαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Στις αποδείξεις θα συμπεριληφθούν εκτός των γενικών αγορών από σούπερ μάρκετ, καταστήματα ενδυμάτων κ.λπ. και οι δαπάνες για ιατρικά, ενοίκιο, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.λπ. Δηλαδή, κάθε είδους δαπάνη που μπορεί να έχει πραγματοποιήσει μια οικογένεια ή ένας φορολογούμενος μέσα στο έτος.
Παράλληλα, έρχεται και το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες και η γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς εκτός των κάθε είδους δαπανών, ο φορολογούμενος πρέπει να γνωστοποιήσει στην εφορία τι έκανε τα υπόλοιπα χρήματα που του απέμειναν από το καθαρό εισόδημα (σ.σ. αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος). Δηλαδή, θα δηλώνει τις καταθέσεις, τις επενδύσεις σε έντοκα, ομόλογα, ακίνητα, χρυσό κ.λπ.
Η άποψη που υπερισχύει είναι «το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους» σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος τονίζει ότι: «Η γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα».
Τα νέα δεδομένα, αν κι εφόσον δεν αλλάξουν πάλι, οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:
α Ο συνυπολογισμός στις αποδείξεις και των δαπανών, που σήμερα εκπίπτουν από το φόρο, ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάργησή τους. Οι εκπιπτόμενες δαπάνες από τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, δίδακτρα, φυσικό αέριο, ιατρικές και νομικές υπηρεσίες κ.λπ. αναμένεται να καταργηθούν στο σύνολό τους για τη μεγάλη πλειονότητα των φορολογούμενων και πάνω από κάποιο ύψος εισοδήματος, αν όχι για όλους ανεξαιρέτως. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών ισοδυναμεί με όφελος 5 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.
β Θα συνοδευτεί από εφαρμογή του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες. Ο φορολογούμενος θα κληθεί να «αποκαλύψει» τι έκανε το εισόδημά του. Ουσιαστικά πού το δαπάνησε και τι έκανε όσα του απέμειναν.
Το μέτρο αυτό μόνο στους φοροφυγάδες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και γενικώς σε όσους διακινούν μαύρο χρήμα, καθώς δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν πού βρήκαν τα χρήματα για τις δαπάνες που θα πραγματοποιούν και τις επενδύσεις που θα κάνουν. Είναι η πρώτη τεκμηριωμένη θέση της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής. Απομένει να δούμε τη σχετική διάταξη νόμου και πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.
γ Το πόθεν έσχες συνεπικουρείται από τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος. Σκοπός των επιτελών του υπουργείου είναι το σύνολο των συναλλαγών να γίνεται ηλεκτρονικά, ώστε να καταγράφονται και να διασταυρώνονται, με κύριο σκοπό επίσης τον εντοπισμό όσων διακινούν μαύρο χρήμα.
Τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών θα είναι ορατά από το επόμενο έτος, εφόσον βέβαια εφαρμοστούν στο σύνολό τους και κυρίως χωρίς διακρίσεις. Αλλωστε, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει συνολικά έσοδα 3 δισ. ευρώ από τη φορολογική συμμόρφωση των φορολογούμενων. *

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Υστερα από 4 παλινωδίες, θα ισχύει το 25%

Μπρος-πίσω με τις αποδείξεις. Μέσα σε 24 ώρες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης άλλαξε τέσσερις φορές άποψη, για να καταλήξει στο ότι φέτος δεν αλλάζει τίποτα και θα ζητείται το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις και μέχρι 15.000 ευρώ.
Το σκηνικό ξεκίνησε προχθές, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει ότι από φέτος θα ζητούνται περισσότερες αποδείξεις, ειδάλλως θα επιβάλλεται ποινή 10% επί του ποσού των απαιτούμενων αποδείξεων που δεν θα προσκομιστούν. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα εντόπισε το αυξημένο ποσοστό των αποδείξεων γύρω στο 50%.
Ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν μεγάλος, καθώς το υπολειπόμενο τρίμηνο του έτους δεν αρκεί για τη συλλογή τόσο αυξημένου αριθμού αποδείξεων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανήλθε χθες το μεσημέρι λέγοντας ότι στις αποδείξεις θα προσμετράται κάθε είδους δαπάνη, από ιατρικά και ενοίκια μέχρι σουπερμάρκετ.
Ακολούθησε η δήλωση του προέδρου της Συνομοσπονδίας Εμπόρων (ΕΣΕΕ) ότι πρόκειται για «μέτρα του ποδαριού» και «φορολογικές αλχημείες», καλώντας την κυβέρνηση να διευκρινίσει την ασάφεια του μέτρου και να ακυρώσει άμεσα την απόφαση.
Το απόγευμα είχαμε ακόμα μια διευκρίνιση, ότι το ζητούμενο ποσό αποδείξεων θα υπολογίζεται στο διαθέσιμο εισόδημα και όχι το συνολικό προ φόρων εισόδημα.
Το βράδυ, και ύστερα από σύσκεψη των επιτελών στο υπουργείο Οικονομικών, ατύπως ειπώθηκε ότι φέτος δεν αλλάζει τίποτε και από του χρόνου θα ζητούν περισσότερες αποδείξεις.
Μέχρι την ψήφιση του σχετικού νόμου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα πολλά ακόμη μπορεί να αλλάξουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.