Γιατί "βιάζεται" ο Οικουνμενικός Πατριάρχης να συγκληθεί η Μεγάλη "Σύνοδος" της Ορθόδοξης Εκκλησίας;

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η σύναξη  των πέντε  πρεσβυγενών Πατριαρχείων που απο χθές  λαμβάνει χώρα  στο Οικ. Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως  με αντικείμενο "τα προβλήματα  στην Μέση Ανατολή"  και στην οποία προεδρεύει  ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, δεν ήταν παρά μια  αφορμή  για να  θέσει επιτακτικά  το ζήτημα της  σύγκλησης  της  "Μεγάλης  Συνόδου".Την  "Σύνοδο" δηλαδή  που εδώ και χρόνια προετοιμάζουν  γνωστοί  οικουμενιστικοί και νεοεποχήτικοι  κύκλοι (εντός της εκκλησίας) και για την επίτευξη της οποίας  τον τελευταίο ειδικά καιρό  "εργάζονται" εντατικά.

Τα όσα ειπωθηκαν χθές κατά την  έναρξη της  σύναξης  των  πέντε πρεσβυγενών  Πατριαρχείων επί της ουσίας ήταν  μια απάντηση  στα  τυπικά "προσκόματα"  που έβαλε  προσφάτως  στην Γενεύη κατά τις εργασίες της   "5ης προπαρασκευαστικής επιτροπής για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο"το  Πατριαρχείο Μόσχας και οι  άτυποι  "σύμμαχοι" του  .  
Μεταξύ των άλλων  ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κατά την χθεσινή  "σύναξη"  είπε:
«θα ανταλλάξουμε απόψεις και για την πορεία της προπαρασκευής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας…. Η οποία βρίσκεται ουχί μακράν του στόχου της».

Η δική μας θέση   δεν είναι  γενικά εναντίον της  σύγκλησης  μιας  "Οικουμενικής Συνόδου"  αλλά εναντίον μιας  "Μεγάλης Συνόδου"  η οποία  όπως   έχει  διαφανεί απο τις  5 τελευταίες  "προπαρασκευαστικές επιτροπές"  , απο  τις εν γένει  δηλώσεις και κινήσεις   του  Οικουμενικού Πατριάρχη , και  απο την "περιρρέουσα  ατμόσφαιρα"  που δημιούργησαν εντός της εκκλησίας  διάφοροι "εκσυγχρονιστικοί" και  αντιπατερικοί  κύκλοι, δεν  θα είναι εις "Τύπον  Χριστού" αλλά κατά το "τυπικόν"  της  "Νέας Εποχής".

Αν λοιπόν  εξ αρχής  δεν διαφαίνεται  η πρόθεση  να ακολουθηθεί  ο  Ορθόδοξος δρόμος  τον οποίο χάραξε  η Κεφαλή της Εκκλησίας  μας  ο Κύριος ημών Ιησούς  Χριστός και  εντός του  οποίου  Θεοπνεύστως  μας  κράτησαν  οι  Άγιοι Πατέρες  των προηγουμένων  Αγίων Οικουμενικών Συνόδων , πως είναι δυνατόν  να μιλάμε  για  "Αγία Μεγάλη  Σύνοδο"  με Οικουμενικό μάλιστα χαρακτήρα;

Πως είναι  δυνατόν να βάλουμε  έστω και κατ΄ελάχιστον τον "καλό λογισμό" όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης ,  που σήμερα "βιάζεται"  να συγκληθεί η  "Μεγάλη Σύνοδος", στο πρόσφατο παρελθόν μας έχει   σκανδαλίσει με  πλήθος  δηλώσεων και  ενεργειών  πανθρησκειακού ή  γενικά  νεοεποχήτικου  χαρακτήρα;

Η καρδιά και η ψυχή  ακόμα και του  πιό απλού χριστιανού αντιλαμβάνεται  πότε πού και σε ποιόν   υπάρχει  η Θεία Χάρις και τότε χαίρεται  και πλησιάζει  άφοβα  σαν το διψασμένο  ελάφι.

Να γιατί  στο  παρελθόν οι Χριστιανοί  υποδέχονταν  με χαρά  τις  Άγιες Οικουμενικές Συνόδους  και αποδέχονταν  ως Θεοφώτιστες  τις αποφάσεις τους.

Διότι πολύ απλά  ένοιωθαν  ότι εκεί  συνεδριάζουν και συναποφασίζουν  όχι απλώς  οι  εκκλησιαστικοί τους ηγέτες αλλά  ποιμένες  που  βρίσκονται  εις  Τύπον και Τόπον Χριστού.

Να  γιατί εξ αρχής  τους εμπιστεύονταν  και  περίμεναν  να μιλήσει δι΄αυτών  το Άγιον Πνεύμα και όχι  η  επικρατέστερη  ή "σοφώτερη"   άποψη.


Σχόλια

  1. Όντος την Σύνοδο αυτήν μονό να την φοβούμαστε μπορούμε σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις