Αν κ. Δρούτσα θέλετε (όπως δηλώσατε) να τιμήσετε το Άγιον Όρος , τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συστάσεις του για την Κάρτα του Πολίτη

Απο χθές  ο ΥΠΕΞ κ. Δρούτσας  βρίσκεται  στο  Άγιον Όρος  με αφορμή την σημερινή  συνεδρίαση  της  "Επιτροπής για τη μελέτη και προώθηση της προστασίας του Αγίου Όρους και λοιπών ζητημάτων Αθωνικής Πολιτείας " στην οποία  θα προεδρεύσει.
Όπως θα αντιληφθείτε  διαβάζοντας  τα  παρατιθέμενα αποσπάσματα  των δηλώσεών του, ο  υπουργός εξωτερικών, ή δεν έχει συναίσθηση που βρίσκεται  ή  το πιθανότερο σκοπίμως ονομάζει  τους Αθωνίτες Μοναχούς και Ασκητές ώς "οικιστές".
Ίσως θα έπρεπε κάποιος  να του πεί  πως  ο τόπος στον οποίο στέκεται  είναι  το  "περιβόλι της Παναγίας" και όχι  κάποια  κατασκήνωση ή  "οικισμός".
Είναι επίσης χαρακτηριστικό  το γεγονός πως  αναφέρθηκε στο Άγιο Όρος  λές και είναι ένας  απο τους πολλούς πολιτιστικούς φορείς  ή κάποιο ...μουσείο  της πολιτιστικής  μας κληρονομιάς και όχι  ο  βασικώτερος  ΖΩΝΤΑΝΟΣ φορέας  Ορθοδοξίας στην οικουμένη.
Ακόμα όμως και έτσι, πάλι  ο λόγος του είναι υποκριτικός  αφού απο την μια αναγνωρίζει  ως πολιτιστική κληρονομιά  το  άρωμα Ορθοδοξίας  του Αγίου Όρους αλλά όχι την  Ορθοδοξία  ως  κύριο στοιχείο του  Ελληνικού πολιτισμού.
Ούτε το  'Αγιο Όρος  είναι μουσείο, ούτε η πίστη μας στον Κύριο Ιησού Χριστό  είναι   υπόλειμμα κάποιων ....παλαιού πολιτισμού.
 
Τέλος  τονίζει πως  "η σημερινή Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της και ο ομιλών, ως καθ’ ύλην αρμόδιος για το Άγιον Όρος, το γνωρίζουμε, το εκτιμούμε και το τιμούμε "
Αν λοιπόν  είναι ειλικρινής  ο ίδιος και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί , τότε δεν έχουν παρά να  δεχτούν  την παράκληση  και τις ανησυχίες    της Ιεράς Κοινότητος  του Αγίου Όρους  όπως αυτές διατυπώθηκαν  στην  πασίγνωστη και αξιέπαινη   τελευταία ανακοίνωση της για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την  Κάρτα του Πολίτη.

Ας δούμε όμως αποσπασματικά, τί είπε  ο  κ. Δρούτσας κατά την επίσκεψή του χθες στην Ι. Μ Ξενοφώντος    :

" Ήθελα να Σας μεταφέρω τον σεβασμό και την αγάπη του Πρωθυπουργού, με τον οποίο γνωρίζεσθε προσωπικά και ο οποίος ιδιαιτέρως τιμά το έργο και την προσφορά Σας στο Άγιο Όρος και όχι μόνο. Γνωρίζετε πολύ καλά τους αγώνες, τις αγωνίες και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε στις δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα μας...η ιστορική πορεία της μοναστικής Πολιτείας του Άθω, κατέδειξε με αδιάσειστα στοιχεία την συμβολή, συμμετοχή, αλληλεγγύη, προσφορά και ιδιαιτέρως την προθυμία για κάθε θυσία των οικιστών της, στις δύσκολες περιστάσεις που, κατά καιρούς, πέρασε η Χώρα μας...Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό, όπως για το ότι, στον Ελληνικό χώρο περιλαμβάνεται ο εξαίσιος Άθως με την τεράστια και μεγάλης σημασίας πολιτιστική κληρονομιά, η οποία συνεχίζεται και επεκτείνεται χάρις στην παρουσία και προσφορά των οικιστών του...η σημερινή Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της και ο ομιλών, ως καθ’ ύλην αρμόδιος για το Άγιον Όρος, το γνωρίζουμε, το εκτιμούμε και το τιμούμε".
Ιδού όμως τι πρέπει να πράξετε για να τιμήσετε όχι μόνο το Άγιον Όρος, αλλά και τον Ελληνικό λαό ό οποίος σας εξέλεξε όχι για να τον δέσετε πισθάγκωνα με ηλεκτρονικά δεσμά και επαχθέστατα χρέη, αλλά για να τον υπηρετήσετε όπως ορίζει το Ελληνικό Σύνταγμα και η Ελληνορθόδοξη παράδοση της πατρίδας μας.

ΚΑΡΥΑΙ ΤΗ 22.4/5.5.2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ «ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Εξ αφορμής της προσφάτου καταθέσεως στην Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου «Για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» και την απορρέουσα εκ τούτου μελ­λον­τική έκδοσι της «Κάρτας του Πολίτη», η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους επιθυμεί να επισημάνη τα ακόλουθα:
Η «Κάρτα του Πολίτη» ταυτοποιεί την προσωπικότητα του πολίτη και τον μετατρέπει σε ένα αριθμό του συστήματος της ηλεκτρο­νικής διακυβερνήσεως. 


Όλοι οι πολίτες εντάσσονται πλέον σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο ελέγχει και επεξερ­γάζεται τα στοιχεία της προσωπικής τους ζωής (οικονομική δραστηριότης, θέματα υγείας, εργασίας, κοινωνικής συμπεριφοράς κ.λπ.), καταργώντας ουσιαστικά τις προσωπικές τους ελευθερίες. 
Επειδή το σύστημα αυτό έχει την δυνατότητα να μετεξελίσσεται εύκολα θεωρούμε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για τους Χριστιανούς να παραβιάζεται η ελευθερία της θρησκευτικής τους συνειδήσεως, στερώντας τους την δυνατότητα να ομολογούν ελεύθερα την πίστι τους και να κηρύσσουν το Ευαγγέλιο του Χριστού. 


Επειδή μάλιστα η εξουσία χρήσεως του συστήματος αυτού παραδίδεται σε φορείς ακαθόριστους ως προς τον δη­μόσιο η ιδιωτικό τους χαρακτήρα και τους δίδεται η ευχέρεια να προσθαφαιρούν στην Κάρτα δεδομένα, υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και της ανεπίγνωστης εκ μέρους των πιστών χρήσεως αντιχριστιανικών συμβόλων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους εκφράζει την έντονη ανησυχία της και υποβάλλει θερμή παράκλησι προς την Ελληνική Κυβέρνησι να μη προχωρήση στην έκδοσι της ηλεκτρονικής «Κάρτας του Πολίτη», συνιστά δε στους χριστιανούς να χρησιμοποιούν τα συμβατικά μέσα ταυτοποιήσεώς τους. 


 Η υποχρεωτική επιβολή τοιούτου είδους Κάρτας μας ευρίσκει αντιθέτους.
Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν λησμονούμε ότι «μείζων ο εν ημίν η ο εν τω κόσμω», και ότι ο Χριστός «νενίκηκε τον κόσμον»• τούτο όμως δεν συνεπάγεται και την συμφωνία μας σε υποχρεωτικές και ανελεύθερες πρακτικές.


Ευχόμεθα ολοψύχως η Κυρία Θεοτόκος, η Προστάτις και Έφορος του Αγίου Όρους, να δίδη στον ευλαβή λαό της πατρίδος μας την δύναμι να ανταπεξέρχεται σε όλες τις δυσκολίες του βίου, μάλιστα μέσα στη δυσχερή αυτή συγκυρία που διερχόμεθα.

 Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι
των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Άθω.

Σχόλια

  1. Πάνω που ετοιμαζόμουν να στείλω μήνυμα για το θέμα, είδα την ανάρητηση αυτή...

    Ελπίζω η επίσκεψη του κ. Δρούτσα να μην συνδέεται με την πρόσφατη ανακοίνωση του Αγιου όρους για την κάρτα του πολίτη. Δηλαδή να μην πρόκειται για κάποιο είδος συναλλαγής του τύπου "Αγιορείτες αποδεχτείτε την κάρτα για να σας δώσω επιχορηγήσεις". Ο χρόνος θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποια ημερομηνια αρχισε η συλλογη υπογραφων κατα της καρτας του πολιτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΗΝΥΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΕΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ.
    ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΥΣ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΩΣΤΕ Η ΚΑΡΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευλογες οι επιφυλαξεις σας αλλα δεν νομιζω πως οι αγιορειτες πατερες θα παρουν πισω τιποτα απο αυτα που ειπαν.Οι πολιτικοι ειναι περαστικοι ενω οι αγιορειτες θελουν να σωσουν την ψυχουλα τους με οποιοδηποτε τιμημα.Αδυνατο να κατανοησω οτι θα αλλαξουν σταση εξαιτιας επιχορηγησεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ούτε μία στιγμή δεν πέρασε απο το μυαλό μας ότι η Ιερά Κοινότης όλων των Ι.Μονών του Αγίου Όρους και οι 24 Κελλιώτες Μοναχοί θα υποχωρήσουν είτε εξ΄αιτίας έμμεσων ή άμεσων απειλών είτε εξ αιτίας οποιασδήποτε "προσφοράς" απο την κοσμική εξουσία.
    Αντιθέτως θεωρούμε υποκριτικό και ασεβή τον λόγο του ΥΠΕΞ .Υποκριτικός διότι απο την μία λέει ότι τιμά το Αγιον Όρος και απο την άλλη εκείνος και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, όχι μόνο το Άγιον Όρος αλλά και τα εκατομμύρια των Ελλήνων Ορθοδόξων πολιτών.Ασεβής διότι αναφερόμενος στους Αγιορείτες Μοναχούς και ασκητές χρησιμοποίησε τον όρο "οικιστές" λές και το Περιβόλι της Παναγίας είναι κάποιο θέρετρο ή κάποια κατασκήνωση.
    Δεν θεωρούμε τυχαία και συμπτωματική ή έστω εθιμοτυπική την επίσκεψη του κ. Δρούτσα στο Άγιον Όρος αλλά ως αποτέλεσμα των πολιτικών "εκτιμήσεων"της κυβέρνησης μετά την αξιέπαινη ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητος για την Κάρτα του Πολίτη.
    Είναι πολύ πιθανόν ο εκπροσωπών την κυβέρνηση ΥΠΕΞ να μετέφερε στους Αγιορείτες αδελφούς μας τις ....επιθυμίες της κυβέρνησης π.χ για ανασκευή του τελευταίου ανακοινωθέντος της Ι.Κοινότητος.
    Είναι βέβαιο ότι όπως δεν ξέρει ή επιδεικτικά αγνοεί την διαφορά του "οικιστή" και του "Ορθόδοξου Μοναχού αγωνιστή" ,έτσι δεν μπορεί να αντιληφθεί την έννοια του όρου "Αγιορείτικο Ορθόδοξο φρόνημα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις