ΛΑΟΣ: Ηλεκτρονικό φακέλωμα η «Κάρτα του Πολίτη»

Παρασκευή, 10 Ιούνιος 2011 18:29:59

http://www.newpost.gr 
Με την υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Τζάκρη να τονίζει ότι η «Κάρτα του Πολίτη» αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την ασφαλέστερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ να δηλώνουν αντίθετοι στην χρήση της και να ζητούν «το λιγότερο» την δέσμευση πως θα είναι προαιρετική η απόκτησή της, ολοκληρώθηκε η συζήτηση της σχετικής επερώτησης του κόμματος στη Βουλή.
ΛΑΟΣ: Ηλεκτρονικό φακέλωμα η «Κάρτα του Πολίτη»




Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ υποστήριξαν ότι η «Κάρτα του Πολίτη» θα αποτελέσει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών και θα εξυπηρετεί ένα κράτος «Big Brother» που θα γνωρίζει όλα τα προσωπικά κι ευαίσθητα δεδομένα των πολιτών (ιατρικό φάκελο, καταναλωτικές συνήθειες, εκλογικό αριθμό), χωρίς καν ο πολίτης να γνωρίζει πού, από ποιον και με ποιο σκοπό θα χρησιμοποιούνται.


«Δεν μπορεί να υπάρχει προστασία και σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις κάποιων ανθρώπων, όπως στις περιπτώσεις των μαρτύρων του Ιεχωβά και των Μουσουλμάνων, αλλά να μην σέβεται η κυβέρνηση τη θρησκευτική αντίρρηση χιλιάδων Ελλήνων πολιτών να παραλάβουν την Κάρτα του Πολίτη», είπαν χαρακτηριστικά.


Η «Κάρτα» θα αξιοποιείται μόνο από όποιον πολίτη το επιθυμεί, δεν υπάρχει αναγκαιότητα...
χρήσης γραμμωτού κωδικού, δεν έχει καμία σχέση με θρησκευτικές πεποιθήσεις, θα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας και δεν θα είναι δυνατή η παραχάραξη, αντέτεινε η κυρία Τζάκρη.


Ακόμη, η υφυπουργός διευκρίνισε ότι η «Κάρτα του Πολίτη» δεν θα αποτελεί μέσο καταχώρισης και αποθήκευσης στοιχείων, αλλά θα περιέχει τα απαιτούμενα ελάχιστα στοιχεία και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούν να προστεθούν στοιχεία χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του πολίτη.


Δεδομένου δε ότι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ ανέφεραν ότι κανένα λογισμικό σήμερα δεν μπορεί να διασφαλίσει απόλυτα τα δεδομένα που θα εμπεριέχει η «Κάρτα» (τα οποία θα ήθελαν πολύ να αποκτήσουν τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.ά., αφού ενδέχεται να είναι βιομετρικά στοιχεία, φορολογικά εάν συνδεθεί με τις αποδείξεις, στοιχεία ταυτότητας, ευαίσθητα δεδομένα υγείας, καταναλωτικές συνήθειες) η αρμόδια υφυπουργός απάντησε ότι οι τεχνικές προδιαγραφές θα είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα, ενώ θα υπάρξει διαβούλευση με την Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.


Εξήγησε ειδικότερα ότι δεν θα περιέχει ούτε φορολογικά στοιχεία, ούτε καταναλωτικά δεδομένα, ούτε εργομετρικά στοιχεία, ούτε δεδομένα υγείας, μόνο μια απλή φωτογραφία.


Ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου, η υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η «Κάρτα του Πολίτη» τίθεται σε λειτουργία για τη μείωση της αυτοπρόσωπης παρουσίας στις συναλλαγές του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση - η οποία αυξάνει το βάρος των διοικητικών βαρών και του κόστους - ενώ η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα συμβάλει στη μείωση του κόστους των διοικητικών βαρών κατά 25%. Παράλληλα τόνισε πως θα συμβάλει και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση διαφάνειας, καθώς ορισμένοι εκμεταλλεύονται τους πολίτες για «γρηγορόσημα» και «φιλοδωρήματα».


Ενημέρωσε δε ότι η χρήση της «Κάρτας» θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά και θα επεκταθεί σε σειρά υπηρεσιών για τη διευκόλυνση του πολίτη, καθώς στόχος είναι το σύνολο των ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών να μπορεί να παρέχεται και μέσω αυτής. Δίνοντας παραδείγματα εφαρμογής της, η κα Τζάκρη είπε πως υπηρετείται η «μετάΚΕΠ εποχή», δεδομένου ότι η «Κάρτα» θα αξιοποιείται: για πιστοποιητικά, για χρήση στο ΤΑΧΙSΝΕΤ, για πρόσβαση στα περιφερειακά συστήματα του ΥΠΟΙΚ, ακόμη στα επόμενα βήματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για γιατρούς ασθενείς και φαρμακοποιούς, για εγγραφή φοιτητών και συγγράμματα, για διευκόλυνση αγροτών κ.α.

Σχόλια

  1. Αντικειμενικά ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στους βουλευτές του ΛΑΟΣ.
    Συγχαρητήρια.


    Τι θέση έχει η ΝΔ;
    Μήπως η "σιγή ιχθύος" δεν είναι τυχαία αλλά σχετίζεται με τις Λέσχες των Ρόταρυ και των Λαϊονς στις οποίες είναι επιφανή μέλη;;
    http://antiparakmi.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

    Και που είναι η αριστερά να πρωτοστατήσει και να αντιδράσει για το φακέλωμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εφοσον το ΛΑΟΣ ειναι εναντια στην καρτα του πολιτη ας ενημερωσουν τον κοσμο μεσω του τηλεαστυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρωτον αφου δεν θα εχει φορολογικα και υγειονομικα δεδομενα πως θα χρισημοποιηθει στο TAXISNET και στην ηλεκτρονικη συντ/ση?Δευτρον:μηπως το ΛΑΟΣ παιζει το ρολο του εκτονωτη λαικων αντιδρασεων για τη καρτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις