ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: ΟΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011)


(Από τα  πρακτικά της Βουλής )
Συζήτηση  της επίκαιρης επερώτησης  του ΛΑ.Ο.Σ  σχετικά με την Κάρτα του Πολίτη
Παρασκευή 10  Ιουνίου 2011

Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 34/19/14-3-2011 επίκαιρη επερώτηση δεκαπέντε Βουλευτών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, των κ.κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη, Γεωργίου Ανατολάκη, Βαΐτση Αποστολάτου, Κυριάκου Βελόπουλου, Μαυρουδή Βορίδη, Σπυρίδωνος-Άδωνι Γεωργιάδη, Άγγελου Κολοκοτρώνη, Ιωάννη Κοραντή, Παύλου Μαρκάκη κ.α. προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την Κάρτα του Πολίτη.
Κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι για τη συζήτηση της σημερινής επερώτησης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος από τη Νέα Δημοκρατία ορίζεται ο Βουλευτής του Νομού Λακωνίας κ. Γρηγόριος Αποστολάκος.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών Βουλευτής, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, για δέκα λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ:  Συζητούμε σήμερα, κύριοι συνάδελφοι, ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που βέβαια στα πλαίσια της επικαιρότητας της οικονομικής κρίσης μπορεί να περνάει, αν θέλετε, στα «ψιλά» ή να συμβαίνει το φαινόμενο κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης της νέας τάξης πραγμάτων να προσπαθούν να το υποβαθμίσουν λέγοντας ότι αφορά μόνο κάποιους γραφικούς, οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν άποψη. Πρόκειται για το θέμα της Κάρτας του Πολίτη.
            Κύριοι συνάδελφοι, όλοι θυμόμαστε ότι....
στην προηγούμενη θητεία του το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έβγαλε μπροστά τη «σημαία» της αφαίρεσης του θρησκεύματος από τις ταυτότητες. Τότε ο μακαριστός Χριστόδουλος έκανε έναν αγώνα και μάζεψε σε υπογραφές και σε κόσμο δέκα φορές περισσότερο απ’ αυτόν τον κόσμο που μαζεύεται κάθε Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος. Μάζεψε, λοιπόν, κοντά στα τρία εκατομμύρια υπογραφές και η Κυβέρνηση Σημίτη τον αγνόησε. Και γιατί τον αγνόησε; Διότι τότε η Κυβέρνηση Σημίτη θεοποίησε ένα πράγμα, τα προσωπικά δεδομένα, και ήρθε και μας είπε: «Κύριοι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γιατί έχουμε μια απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, του κ. Δαφέρμου. Δεν μπορούμε, λοιπόν, εμείς να κάνουμε τίποτα και πρέπει να αφαιρέσουμε το θρήσκευμα από τις ταυτότητες».
(GK)
(2MB)
Και μάλιστα εξωκοινοβουλευτικός και τότε Υπουργός ανέλαβε αυτό το δύσκολο έργο, κόντρα σε όλη τη διαμαρτυρία που είχε στην ελληνική κοινή γνώμη.
Έρχεται τώρα αυτή η Κυβέρνηση που έκρινε τότε ότι τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να είναι θεοποιημένα να μας μιλήσει για την Κάρτα του Πολίτη, να φέρει ένα προσχέδιο –ούτε έτσι δεν μπορούμε να το πούμε- προς διαβούλευση που δεν διασαφηνίζει μια σειρά από θέματα και λίγο-πολύ να μας πει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα.
Για εμάς τίθενται σοβαρά θέματα. Τα σοβαρά θέματα έχουν να κάνουν κατά πρώτον με τη θρησκευτική πεποίθηση κάποιων ανθρώπων. Πρέπει επιτέλους σε αυτή εδώ την Αίθουσα να μην προστατεύουμε επιλεκτικά όσους έχουν θρησκευτικό κώλυμα και αυτή είναι μια πραγματικότητα.
Δεν είναι δυνατόν στο θέμα της θητείας να έχετε υποχωρήσει σε ό,τι λένε οι Μάρτυρες του Ιεχωβά! Δεν είναι δυνατόν να προστατεύετε τις μειονότητες, όπου βρεθούν, να δίνετε στους ομοφυλόφιλους την πλατεία Κλαυθμώνος για να κάνουν το gay parade και να μην σέβεστε σε αυτή εδώ την Αίθουσα αυτούς που έχουν κάποια άλλα θρησκευτικά κωλύματα που εσείς μπορεί να τα θεωρείτε είτε γραφικά είτε ανεδαφικά!
Για ποιο λόγο, όπως για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι δεν θέλουν να κάνουν μεταμοσχεύσεις, δεν θέλουν να παίρνουν, δεν θέλουν να πηγαίνουν στρατό, έχετε βρει φόρμουλες και για τους ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται και λένε «έχουμε θρησκευτικό πρόβλημα και δεν θέλουμε αυτή τη συγκεκριμένη ταυτότητα», έρχεστε και τη μια ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μας λέει «αυτές είναι ιστορίες για αγρίους», την άλλη ο Υπουργός Εσωτερικών μας λέει «όλοι πρέπει να σέβονται το νόμο»;
Ενεργείτε επιλεκτικά! Ή το κράτος θα λειτουργεί σε όλους χωρίς εξαιρέσεις ή όταν κάνει εξαιρέσεις, σεβόμενο θρησκευτικές πεποιθήσεις, θα τις κάνει και στους άλλους, οι οποίοι δεν θέλουν να παραλάβουν την Κάρτα του Πολίτη.
Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του πολίτη, το φακέλωμά του, τον έλεγχό του και την προστασία των προσωπικών του δεδομένων.
Ερχόμαστε, λοιπόν και λέμε ότι ήδη δυο χώρες που εφαρμόζουν το καθεστώς με την Κάρτα του Πολίτη πάνε να το αναθεωρήσουν. Ποιες είναι αυτές; Η Αγγλία, η οποία έχει ήδη τοποθετηθεί και λέει ότι υπάρχουν... προβλήματα, αλλά και η Γερμανία κάλεσε τους διπλωμάτες της και τους συνέστησε να μην κάνουν χρήση της Κάρτας που υπάρχει, διότι είναι εύκολο να υποκλαπούν στοιχεία και αν τυχόν αυτά υποκλαπούν, αυτομάτως δημιουργείται έντονο πρόβλημα.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι μέσα σε αυτή την Κάρτα υπάρχει μια σειρά από στοιχεία που είναι πολύ κρίσιμα και έχουν να κάνουν, αν θέλετε, και με θέματα φορολογικού μητρώου, αν η Κάρτα αυτή συνδεθεί με αποδείξεις, με τις καταναλωτικές συνήθειες του καθενός, οτιδήποτε ψωνίζει κ.λπ., γιατί αυτά όλα θα μπαίνουν μέσα. Έχει να κάνει με άλλα θέματα και προσωπικά δεδομένα, με βιομετρικά στοιχεία που, τέλος πάντων, πολύ εύκολα μπορούν να φθάσουν στα χέρια τρίτων.
Σήμερα το πρωί όσοι παρακολούθησαν ειδήσεις είδαν ότι ένας δεκαεννιάχρονος από το Μπραχάμι, στον οποίο μάλιστα σχηματίστηκε δικογραφία, ήταν ο χάκερ εκείνος που είχε σπάσει όλους τους κωδικούς του State Department και του FBI.
Και θέλετε να μου πείτε εσείς εδώ πέρα ότι όταν μπορεί ένας δεκαεννιάχρονος –που προφανώς είναι διάνοια- να σπάσει αυτούς τους κωδικούς, θα υπάρξει λογισμικό που θα διασφαλίσει αυτά τα προσωπικά στοιχεία, τα οποία θα δίνει ο πολίτης, από το να φθάσουν σε χέρια τρίτων; Υπάρχουν πολλοί «τρίτοι» που θα ήθελαν αυτά τα στοιχεία. Θα τα ήθελαν οι τράπεζες, για να δουν πώς λειτουργεί ο καθένας, θα τα ήθελαν οι ασφαλιστικές εταιρείες, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν κάποια θέματα.
Εμείς, λοιπόν, κυρία Υπουργέ, επισημαίνουμε όλους αυτούς τους κινδύνους και το μίνιμουμ, το οποίο ζητάμε –σας λέμε βέβαια να μη φέρετε καθόλου αυτό το νόμο, αν προτίθεστε να τον φέρετε- είναι να δεσμευθείτε από τώρα ότι αν έλθει αυτή η Κάρτα, θα έλθει μόνο με προαιρετική δυνατότητα απόκτησής της.
Σας ζητάμε να δώσετε το δικαίωμα σε αυτούς που είτε έχουν πρόβλημα ιδεολογικό στο θέμα των προσωπικών δεδομένων είτε έχουν πρόβλημα θρησκευτικό είτε –αν θέλετε- έχουν απλώς και μόνο ένα πρόβλημα φοβίας στο πώς μπορεί να γίνει χρήση αυτών των δεδομένων, να μην παραλάβουν αυτή την Κάρτα.
Κυρία Υπουργέ, δεν γίνεται όποτε σας συμφέρει να είστε η Κυβέρνηση που θεοποιεί τα προσωπικά δεδομένα και την άλλη στιγμή να είστε η Κυβέρνηση που λέτε ότι αν φέρουμε εδώ την Κάρτα, θα μπορέσουμε να έχουμε εξοικονόμηση και χίλια δυο θέματα που ανέφερε ο κ. Ραγκούσης σε επίκαιρη ερώτηση που είχε κάνει ο κ. Γεωργιάδης.
Εν τέλει, υπάρχει μια σειρά από άλλα ζητήματα που μπορείτε να κάνετε και  να υπάρξει ταχύτητα στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την οποία φέρνετε στα χαρτιά και ποτέ δεν υλοποιείτε. Δεν είναι το θέμα αν θα υπάρξει μια τέτοιας φύσεως Κάρτα.
(SM)
(GK)
Εμείς, κυρία Υπουργέ, σας ζητούμε εάν τυχόν προχωρήσετε σε αυτό το στάδιο –που εμείς σας λέμε να μην το κάνετε, να μην προχωρήσετε- να μας πείτε σε κάθε περίπτωση εδώ στην τοποθέτησή σας τι χαρακτηριστικά θα έχει αυτή η κάρτα. Το προσχέδιο, που δεν μπορούμε να το πούμε προσχέδιο, το οποίο καταθέσατε, δεν διασαφηνίζει το θέμα. Πρέπει, λοιπόν, να μας πείτε ποια ακριβώς στοιχεία θέλετε να έχει και να δεσμευθείτε ότι δεν θα υποχρεώσετε τους  πολίτες να την παραλάβουν και ότι αυτό θα έχει χαρακτηριστικά προαιρετικής απόκτησης για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης. Όποιος θέλει και δεν έχει πρόβλημα, να πάει να το πάρει για να εξυπηρετείται, όχι όμως να το επιβάλλετε.
Είναι εύκολο να βάζουμε ταμπέλες και ετικέτες στους ανθρώπους. Μαζεύεται χιλιάδες κόσμος και διαμαρτύρονται γι’ αυτό και η απάντηση είναι «έλα μωρέ, κάποιοι γραφικοί είναι αυτοί».Είναι χαρακτηριστικό ρατσισμού και πρέπει επιτέλους να κοπεί.
Πρέπει να ακούσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να δούμε και τα επιστημονικά, νομικά άρθρα που γράφονται. Πάρτε μια σειρά από άρθρα που υπάρχουν και στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» που δεν μένει μόνο στο θρησκευτικό κομμάτι, αλλά μπαίνει και σε ένα νομικό κομμάτι και στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Πρέπει επιτέλους, να απαντήσετε σε όλα αυτά τα θέματα.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια ολόκληρη παραφιλολογία γύρω απ’ αυτήν την κάρτα και να μην έχετε βγει επίσημα να μας πείτε ποιες είναι οι προδιαγραφές, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και αν αυτή η κάρτα, όταν και εάν έρθει, θα έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικής ή προαιρετικής απόκτησης.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, τον κ. Πλεύρη.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι γνωστή η αρχαία ρήση «Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα» η οποία ταιριάζει γάντι με τη σημερινή πολιτική της ασυντόνιστης Κυβέρνησής σας. Τώρα που φέρνετε την κάρτα του πολίτη με τα λεγόμενα τσιπάκια, πλινθία είναι στα ελληνικά ο όρος για τα τσιπάκια, η ρήση μεταφράζεται σε «πλινθία και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα». Εν ολίγοις όλα τα είχαμε, η κάρτα του πολίτη μας έλλειπε.
Εδώ πας να πάρεις ένα πιστοποιητικό γεννήσεως ή ένα πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως και χάνεις μια ημέρα. Η κάρτα του πολίτη μας μάρανε! Εδώ οι δημόσιες υπηρεσίες σου ζητούν μετ’ επιτάσεως, προσέξτε, πρόσφατο πιστοποιητικό γεννήσεως, λες και μπορεί να άλλαξε η ημερομηνία ή ο τόπος γέννησης από τη στιγμή που είχες πάρει το προηγούμενο πιστοποιητικό γεννήσεως. Έπειτα μιλάμε για Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Επιβαρύνουμε έναν κόσμο και σε μια εποχή για να φτιάξουμε αυτήν την περίφημη, διαβόητη κάρτα.
Επειδή, ξέρετε καλά εσείς στην Κυβέρνηση ότι πρόκειται περί φακελώματος, φέρατε πριν από λίγες μέρες και το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για να κάνετε το αμπαλάζ, να φανεί ευχάριστο ότι δήθεν θα διευκολύνεται ο κόσμος, θα παίρνει πιο εύκολα έγγραφα, δεν θα κάθεται στις ουρές. Δηλαδή, να δει ο κόσμος το τυράκι αλλά όχι τη φάκα. Η φάκα είναι το φακέλωμα.
Η κάρτα του πολίτη, λοιπόν, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση που περάσατε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή.
Εγώ δεν καταλαβαίνω και τον όρο «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Είναι εξόχως αποκρουστικός. Τι θα πει Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση; Η διακυβέρνηση είναι σύμφυτη με τη δημοκρατία, με τη λαϊκή κυριαρχία.
Βέβαια, καμιά φορά αυτά τα πλίνθια, τα τσιπάκια χρησιμεύουν και για να γίνονται hi-tech εκλογικές νοθείες όπως αυτή που έγινε το 2000, όταν η Νέα Δημοκρατία κάθισε και έχασε τις κερδισμένες εκλογές -ξέρουμε όλοι ότι τις είχε κερδίσει- και υποστήκαμε άλλα τέσσερα χρόνια τον κ. Σημίτη.
Η Ηλεκτρονική, λοιπόν, Διακυβέρνηση είναι ένας όρος αντιφατικός και κακώς τον αντιγράψατε από τα κοινοτικά έγγραφα τα οποία φτιάχνουν κάποιοι ευρωγραφειοκράτες, οι οποίοι δεν έχουν και δημοκρατική νομιμοποίηση. Άρα, ό,τι γίνεται στην κοινοτική εσπερία, δεν σημαίνει πως είναι και για αντιγραφή.
Και ενώ ως Κόμμα –είναι γνωστό- χτυπιόσασταν για την αναγραφή του θρησκεύματος, ότι είναι δήθεν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, φέρνετε τώρα την παράξενη κάρτα του πολίτη, η οποία είναι γεμάτη ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Αυτή είναι πίσω από τον όρο «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση», η κάρτα του  πολίτη.

(DE)
(2SM)
Και να πούμε εδώ, βέβαια, ότι η Νέα Δημοκρατία ως Αντιπολίτευση έτρεχε στις εκκλησίες. Μάλιστα, θυμάμαι και τον Αρχηγό της τότε, με την κομψή γυναίκα του, με τις κάμερες κολαούζα πάντα, που υπέγραφαν το δημοψήφισμα της Εκκλησίας και του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Βέβαια, όταν έγινε κυβέρνηση ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία και έκανα τρεις επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, έμαθα ότι η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απαγορεύει την υιοθέτηση της προαιρετικής, που είναι και η δημοκρατική ρύθμιση, αναγραφής του θρησκεύματος.
Σήμερα αυτή η παράξενη Αρχή δεν λέει τίποτα για την Κάρτα του Πολίτη. Τίποτα, σιγή απόλυτη από αυτή την περίφημη Αρχή. Τι θα γίνει; Να μάθουμε τι θα γίνει με τον ιατρικό φάκελο του κατόχου ή τις καθημερινές αγορές των πολιτών; Γιατί θα πρέπει να ξέρει αυτές τις απίστευτες λεπτομέρειες αυτό το κράτος-Big Brother; Πώς διασφαλίζεται, δηλαδή, ότι οι απατεώνες κ.λπ. δεν θα έχουν πρόσβαση σε φορολογικά και άλλα στοιχεία των πολιτών ή ότι το ιστορικό υγείας κάποιου πολίτη δεν θα διαρρεύσει; Γιατί να ξέρει το κράτος τις καταναλωτικές προτιμήσεις μου και τις συνήθειές μου; Για ποιο λόγο να έχουν οι κρατικές υπηρεσίες στοιχεία που αφορούν το προφίλ ενός ανθρώπου, χωρίς αυτός να ξέρει από ποιον και για ποιο λόγο θα χρησιμοποιηθεί; Για ποιο λόγο περιφρονείται η Εκκλησία η οποία μαζεύτηκε και ο κόσμος, πιστοί, απλοί άνθρωποι εδώ σε αυτή την πλατεία, την οποία περιφρονείτε, αυτή την περίφημη πλατεία και δεν δέχεσθε μια αντιπροσωπεία αυτών των ανθρώπων που είναι απ’ έξω, να μιλήσουν με κάποιο όργανο της πολιτείας, να ακούσετε τι λένε;
Έκανα ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της κάρτας του Πολίτη και ο κ. Ντόλιος μού απάντησε ότι περνάμε στην μετά-ΚΕΠ εποχή. Μα, εδώ δεν ζήσαμε καλά-καλά την ΚΕΠ εποχή, θα περάσουμε στην μετά-ΚΕΠ εποχή; Πόσα πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν τα ΚΕΠ και δεν τα έκαναν; Τι θα πει ο όρος που βλέπω εδώ στην απάντηση του κυρίου Υφυπουργού, ότι μιλάμε για «ψηφιακή αυθεντικοποίηση των πολιτών»; Τι είναι αυτά που μας ετοιμάζετε; Τι σημαίνει ότι η κάρτα αυτή υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης; Σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν και γυναίκες γυμνές σε βιτρίνες που πουλιούνται ως σκλάβες, περνάει ο κάθε ένας και τις κοιτάει, στο Άμστερνταμ και τις Βρυξέλλες. Και αυτά μας αρέσουν; Και αυτά γίνονται στις άλλες χώρες.
Θα καταθέσω εδώ την απάντηση του κ. Ντόλιου με αυτούς τους περίεργους όρους, που είναι η απάντηση στην ερώτηση που έκανα στη Βουλή για την κάρτα του Πολίτη.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Για να καταλάβω, δηλαδή, γιατί δεν μας λέτε ότι αυτή η κάρτα θα είναι προαιρετική; Γιατί μας λέτε ότι ισχύει και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες η κάρτα του Πολίτη με το τσιπάκι;
Ορίστε, αυτή είναι η κάρτα που είχα στο Βέλγιο. Να’ τη, ισχύει ακόμα. Αυτή είναι η κάρτα που είχα στο Βέλγιο. Βλέπετε, κύριε Πολατίδη, κανένα τσιπάκι; Η κάρτα μου, αυτή είναι, του Βελγίου, μιας δημοκρατικής χώρας της Δύσης.
Υπάρχει κανένα τσιπάκι, κύριε Υπουργέ; Πού είναι το τσιπάκι; Γιατί μας φέρατε την κάρτα του Πολίτη και μας λέτε ότι στις άλλες χώρες υπάρχει, ενώ δεν υπάρχει τίποτα. Στην Αγγλία η κάρτα γιατί άραγε τραβήχτηκε πίσω; Ή μήπως κάποιοι τράβηξαν τα μαλλιά τους, επειδή υπήρχε αυτή η κάρτα; Τι είπε ο Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Κυβερνήσεως;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Είπε, λοιπόν: «Σήμερα η Κυβέρνησή μας κατέστρεψε οριστικά τις βάσεις δεδομένων και αποκατέστησε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Όλα αυτά τα επισημαίνω, γιατί όλοι βλέπουμε το σημερινό τυράκι, που είναι η υπόσχεση για διευκόλυνση, για παροχή εγγράφων χωρίς ουρές, αλλά δεν φαίνεται η φάκα. Και αν είναι έτσι, τότε θα πρέπει να πούμε ότι περιθώρια για διχασμούς δεν υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία ούτε χώρος για τη νέα τάξη και τις επινοήσεις της. Δεν θέλουμε κεχαγιάδες στο κεφάλι μας που θα μας φακελώνουν, θα μας παρακολουθούν και θα γνωρίζουν τα πάντα για μας, ανά πάσα στιγμή πού βρισκόμαστε, τι μας αρέσει και τι συνήθειες έχουμε.
Όσοι στήνουν φάκες στην Κυβέρνηση να το ξέρουν καλά αυτό, ότι ούτε ποντίκια είμαστε ούτε το τυρί τους θέλουμε και τη φάκα τους καλά τη βλέπουμε.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Αϊβαλιώτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης ζητεί άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Παρακαλείται τώρα ο Βουλευτής Σερρών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλίας Πολατίδης να λάβει το λόγο.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι προφανές ότι για τη σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και την προηγούμενη, της οποίας αποτελεί συνέχεια, οι Έλληνες πολίτες -οι Έλληνες το γένος και με ελληνική συνείδηση- είναι β’ κατηγορίας πολίτες, για να μην πω ότι είναι παρακάτω κατηγορίας πολίτες.
Προφανώς, λοιπόν, σ’ αυτό το ρητορικό ερώτημα το οποίο έθεσε ο πρώτος ομιλών από το Κόμμα μας, ο κ. Πλεύρης, η απάντηση είναι γιατί δεν υπάρχει σεβασμός στις απόψεις αυτών των πολιτών. Γιατί όταν στο λαθρονομοσχέδιο το βγάζετε προς διαβούλευση και υπάρχουν πάρα πολλά αρνητικά σχέδια, λέτε ότι αυτοί που έκαναν τα αρνητικά σχόλια είναι ακροδεξιοί, άρα γι’ αυτό πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων τις απόψεις τους;
(IK)
(03DE)
Γιατί γι’ αυτούς που διαμαρτύρονται για την Κάρτα του Πολίτη λέτε ότι είναι σκοταδιστές; Βάλατε τα γνωστά «παπαγαλάκια» των διαπλεκομένων στα «Νέα», την «Ελευθεροτυπία» κλπ, τους γνωστούς, τον κ. Αλιβιζάτο, τον γνωστό επίσης, να καθυβρίζει όσους έκαναν το έγκλημα να έχουν διαφορετική άποψη από την Κυβέρνηση και από το γνωστό αυτό κύκλο των υποτίθεται διανοουμένων. Γιατί γίνονται όλα αυτά; Γιατί σχηματίσατε με διάφορες τεχνικές αυτά που κάνατε, για να απαλειφθεί το θρήσκευμα από τις ταυτότητες –για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας;
Ο κ. Μάνος, ο γνωστός νεοφιλελεύθερος, ο πάπας του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, υπέβαλε ερώτημα στην Αρχή του κ. Δαφέρμου για τη δική του ταυτότητα. Αυτό το πήρε η κ. Δαμανάκη και το έκανε επίκαιρη ερώτηση τότε ως Αρχηγός του Συνασπισμού προς τον τότε Πρωθυπουργό. Ο Σημίτης ως Πρωθυπουργός είπε ότι θα περιμένει την απόφαση και αναλόγως θα πράξει. Φυσικά, μετά είχαμε τον κ. Σταθόπουλο ο οποίος ανέλαβε, γιατί κανείς από το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος να πάει εναντίον της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Βέβαια, αυτό έγινε μπετόν αρμέ, όταν ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε την πολιτική αυτή, δεχόμενη ότι πράγματι της έκανε καλή πάσα το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του. Έχουμε, λοιπόν, εδώ πέρα ένα τεράστιο θέμα.
Έρχεται η συνέλευση του Αγίου Όρους, η οποία λέει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη πολιτική την οποία προωθείτε αντίκειται στην ορθόδοξη παράδοση. Γιατί την αγνοείτε αυτή;
Εάν τυχόν έρχονταν εδώ οι μουσουλμάνοι και σας έλεγαν ότι τους προσβάλλει το οτιδήποτε –θα γίνουν και αυτά εδώ- όπως στην Αγγλία, παραδείγματος χάριν, προσεβλήθησαν γιατί μια τράπεζα έδινε κουμπαράδες με μορφή χοίρου. Απαίτησαν οι μουσουλμάνοι να μη δίνει ως δώρο η τράπεζα κουμπαράδες με μορφή χοίρου, γιατί προσβάλλει τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Απαγορεύτηκε σε υπαλλήλους της «British Airways» να έχουν σταυρό, γιατί ενδεχομένως, αν τους δουν μουσουλμάνοι, θα προσβληθούν.
Έχουμε, λοιπόν, αυτήν την πολιτική, να περιφρονούμε το τι λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία και να βάζουμε τα γνωστά «παπαγαλάκια» των διαπλεκομένων να καθυβρίζουν οποιονδήποτε έχει την παραμικρή διαφορετική άποψη. Αντιθέτως, οποιοσδήποτε άλλος έρχεται, είτε αυτός είναι ιεχωβάς είτε είναι εβραίος είτε είναι μουσουλμάνος κλπ θεοποιούμε την ανάγκη του, μήπως τυχόν και προσβληθεί στο συγκεκριμένο θέμα.
Εδώ πέρα υπάρχει, όμως, ένα «γιατί γίνονται όλα αυτά»; Γιατί όλα αυτά προωθούν την παγκοσμιοποίηση, την παγκόσμια διακυβέρνηση. Ποιος την προωθεί την παγκόσμια διακυβέρνηση;
Το 2009 στη συζήτηση του Προϋπολογισμού ο κύριος Πρωθυπουργός είχε πει ότι τα παγκόσμια προβλήματα, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που τότε ήταν στην έναρξή της απαιτούν παγκόσμια διακυβέρνηση. Ομιλώντας με τότε Βουλευτή της Αντιπολίτευσης και νυν ανήκοντα στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον ρώτησα «συμφωνείς με αυτό το πράγμα;». Μου απάντησε «δεν ξέρει καλά ελληνικά ο Πρωθυπουργός και αντί να πει κυβέρνηση είπε διακυβέρνηση».
 Μιλώντας, όμως, στη σύσκεψη για το περιβάλλον στην Κοπεγχάγη, λέει ο Πρωθυπουργός συγκεκριμένα «παρατηρούμε τη γέννηση της παγκόσμιας διακυβέρνησης». Και να το πούμε και στη μητρική γλώσσα του Πρωθυπουργού, «we are observing the birth of global governance». Και αν μου πείτε ότι αυτά τα γράφουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν να τον κατηγορήσουν κλπ, κοιτάξτε από ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα τι λέει: «This is global governance in the making. But we must agree and agree to a binding commitment». Αυτά τα λέει στην προσωπική του σελίδα ο Πρωθυπουργός. Και αυτά είναι ψέματα; Δεν θέλει να τα κάνει; Τα καταθέτω στα Πρακτικά. Είναι από την προσωπική ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ηλίας Πολατίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτό, λοιπόν, που θέλετε να προωθήσετε είναι σαφές. Η Κάρτα δεν είναι από μόνη της κάτι κακό, είναι κάτι ουδέτερο. Πώς θα χρησιμοποιηθεί είναι το πρόβλημα και ποιους σκοπούς έχετε.
Γι’ αυτό θα κάνω και κάποιες απλές ερωτήσεις και θέλω σαφείς απαντήσεις, για να μην μπλέξουμε. Θα υπάρχει εναλλακτική λύση για αυτόν που δεν θέλει για οποιουσδήποτε λόγους να λάβει την Κάρτα του Πολίτη, ξεκάθαρα, ναι ή όχι;
(XS)
(ΙΚ)
Αν θεωρείτε εσείς ότι είμαι καθυστερημένος και σκοταδιστής, εγώ θεωρώ καθυστερημένο και σκοταδιστή όποιον δεν θέλει για θρησκευτικούς λόγους να φάει χοιρινό. Η δική μου άποψη όμως, δεν έχει γι’ αυτόν ιδιαίτερη σημασία. Εσείς, αυτούς που θεωρείτε καθυστερημένους και σκοταδιστές θα τους επιτρέψετε να μην πάρουν τη συγκεκριμένη Κάρτα του Πολίτηq
Λέτε πάλι ότι θα χρησιμοποιείται η κάρτα αυτή ως διαβατήριο εντός της Συνθήκης Σένγκεν. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες που δεν χρησιμοποιούν Κάρτα του Πολίτη, πώς ακριβώς γίνεται η διακίνηση τους εντός της Συνθήκης Σένγκεν και τι γίνεται με τα θέματα ασφαλείας τα οποία είναι τεράστια; Στη Γερμανία χάκερ μέσα σε δελτίο ειδήσεων κατόρθωσαν να σπάσουν και να πάρουν τα στοιχεία. Επίσης υπάρχουν τα θέματα δυσλειτουργίας. Για παράδειγμα κάποιοι χάκερ έκλεψαν κωδικούς από τη Sony, από άλλους οργανισμούς, από εταιρείες, που οπωσδήποτε έχουμε την πεποίθηση ότι έχουν καλύτερα συστήματα ασφαλείας απ’ ό,τι τα οποιαδήποτε συστήματα που θα έχει το ελληνικό κράτος.
Αυτά είναι ξεκάθαρα ερωτήματα και απαιτούμε ξεκάθαρες απαντήσεις.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Ηλία Πολατίδη.
Παρακαλείται ο κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, να λάβει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστό σε όλους μας σ’ αυτήν την Αίθουσα ότι όλοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη πρότασή τους για την τροποποίηση του Συντάγματος, υπέγραψαν την κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, που ορίζει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η ορθοδοξία, στα πλαίσια του πολυπολιτισμού, του πολυθρησκευτισμού  και όλων αυτών των δικαιωμάτων που εισάγονται σε μία μειονοτικά κατακερματισμένη χώρα.
Όταν αφαιρέθηκε από την ταυτότητα το θρήσκευμα, θεωρήθηκε ότι είναι προσωπικό δεδομένο και δεν πρέπει να γνωστοποιείται. Τότε, με ποιο δικαίωμα αναγνωρίζετε θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα μας; Και μην τολμήσετε να επικαλεστείτε σ’ αυτήν την Αίθουσα ξανά ότι υπάρχουν θρησκευτικές μειονότητες. Πώς αυτοπροσδιορίζονται; Με την αίρεση σιιτών, ή σουνιτών ή ό,τι άλλο. Ο καθένας θα έχει το θρησκευτικό του πιστεύω για τον εαυτό του. Όταν μιλάτε για μειονότητες λοιπόν να προσέχετε πάρα πολύ καλά και να μην ξανακούσουμε εδώ από τα όργανα της νέας τάξης πραγμάτων, ότι στη χώρα μας υπάρχουν θρησκευτικές μειονότητες. Το καταργήσατε εσείς. Αλλιώς τι νόημα είχε όλη αυτή η πράξη;
Και θα θέσω κι ένα απλό ζήτημα. Η Κάρτα του Πολίτη δεν νομοθετήθηκε. Το πρόπλασμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης νομοθετήθηκε. Αγοράσατε ναι ή όχι εννέα εκατομμύρια μικροεπεξεργαστές RFID για την Κάρτα του Πολίτη και φυλάσσονται στα ΜΑΤ της Καισαριανής; Ναι ή όχι; Και σε ποιο προϋπολογισμό υπάρχει προαγορά υλικού για νόμο που δεν έχει ψηφιστεί; Θα μου απαντήσετε συγκεκριμένα σ’ αυτό.
Ξέρουμε τι πάει να πει Κάρτα του Πολίτη, όλοι το καταλαβαίνουν, ο ρουφιάνος στην τσέπη μας. Μετά το κινητό, μετά το βραχιολάκι του Στρος Καν, μετά την πιστωτική κάρτα, η οποία τελευταία απαιτεί να έχει και ειδικό λογισμικό για να μας εντοπίζουν και πού είμαστε, έρχεται και η Κάρτα του Πολίτη. Έρχεται ο χαφιές στην τσέπη μας, ο συνοδός μας.
Δεν φτάνει η απλή μας ταυτότητα για όλες τις συναλλαγές; Δεν πιστοποιούμαστε με μία απλή ταυτότητα; Γιατί πρέπει να υπάρχει αυτός ο μηχανισμός επάνω μας, το πλινθίο του εντοπισμού μας; Είναι ή δεν είναι δημοκρατικό, ατομικό μου δικαίωμα και προσωπική ελευθερία να πάω όπου θέλω δίχως το χαφιέ μαζί μου; Σας ρωτώ.
Υπερασπιστές όχι ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά υπερασπιστές ατομικών και μειονοτικών, διαμελιστικών δικαιωμάτων, αυτό είστε. Γιατί είστε όργανο της νέας τάξης.
Οι Άγγλοι που την απέσυραν τρελάθηκαν; Έφτιαξαν νόμο απόσυρσης και τον έφτιαξαν αμέσως. Η πρώτη πράξη του κυρίου David Cameron ήταν αυτή, το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε. Και βέβαια ψηφίστηκε αυτή η απόσυρση. Την ημέρα που πέταξαν λοιπόν οι Άγγλοι στα σκουπίδια τις κάρτες του πολίτη εμείς τις ανασύρουμε και της χρησιμοποιούμε σαν Ελλάδα.

(KO)
(3XS)
Είναι θέμα μοντερνισμού ή απλώς διευκολύνσεων;
Στη Γερμανία ευτελίστηκε η Κάρτα του Πολίτη από την τηλεόραση, όταν ένας χάκερ βρήκε τρόπο να ξεκλειδώσει τον εξαψήφιο κωδικό που περιελάμβανε η Κάρτα του Πολίτη και να φτιάξει ακριβές αντίγραφο. Το παρουσίασε, λοιπόν, στην εκπομπή, όπου πράγματι όλοι έπαθαν πλάκα, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί το Υπουργείο Εξωτερικών να πει σε όλους τους διπλωμάτες να μην την έχουν μαζί τους και να μην τη χρησιμοποιούν, αλλά να χρησιμοποιούν άλλα έγγραφα για να μην εντοπίζονται οι κινήσεις τους.
Απέναντι σ’ αυτό το ζήτημα εμείς πώς θα απαντήσουμε; Υπάρχει τρόπος να απαντήσουμε. Ποιοι είναι αυτοί που πρώτα απ’ όλους σκέπτονται τον άνθρωπο ως πρόσωπο και ως αξία και ως μοναδικότητα; Πρώτα απ’ όλα για μας αυτοί που σκέπτονται τον άνθρωπο και μάλιστα με βαθιά προσευχή και κατάνυξη είναι οι Αγιορείτες μοναχοί.
Η Σύνοδος, λοιπόν, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους έβγαλε μια ομόφωνη απόφαση και έστειλε μια δημόσια επιστολή, την οποία και αποσιωπήσατε.
Αυτή, λοιπόν, η επιστολή λέει τα εξής: «Η Κάρτα του Πολίτη ταυτοποιεί την προσωπικότητα του πολίτη και τον μετατρέπει σε ένα αριθμό του συστήματος της ηλεκτρονικής διακυβερνήσεως. Όλοι οι πολίτες εντάσσονται πλέον σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο ελέγχει και επεξεργάζεται τα στοιχεία της προσωπικής τους ζωής –οικονομική δραστηριότητα, θέματα υγείας, εργασίας, κοινωνικής συμπεριφοράς- καταργώντας ουσιαστικά τις προσωπικές τους ελευθερίες».
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
«Επειδή το σύστημα αυτό έχει τη δυνατότητα να μετεξελίσσεται εύκολα, θεωρούμε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για τους Χριστιανούς να παραβιάζεται η ελευθερία της θρησκευτικής τους συνειδήσεως, στερώντας τους τη δυνατότητα να ομολογούν ελεύθερα την πίστη τους και να κηρύσσουν το Ευαγγέλιο του Χριστού. Επειδή μάλιστα η εξουσία χρήσεως του συστήματος αυτού παραδίδεται σε φορείς ακαθόριστους ως προς το δημόσιο ή ιδιωτικό τους χαρακτήρα…». Είδαμε τι έγινε στη Γερμανία όταν μοιράστηκαν εννέα εκατομμύρια σκάνερ για να εντοπίζεται πού πηγαίνει ο καθένας. Σκεφθείτε τι θα σημαίνει αυτό για κάποιον που πηγαίνει σε μια Εκκλησία.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «…και τους δίδεται η ευχέρεια να προσθαφαιρούν στην Κάρτα δεδομένα, υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και της ανεπίγνωσης εκ μέρους των πιστών χρήσεως αντιχριστιανικών συμβόλων».
Καταθέτω αυτή τη συγκεκριμένη ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, λέγοντας ότι την προσυπογράφω ως απλός πολίτης με απόλυτο σεβασμό και με δέος απέναντι σ’ αυτούς που έχουν την ικανότητα και του διοράν και του ενοράν και του προοράν.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα ανακοίνωση, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Και απ’ ό,τι φαίνεται, θα πραγματοποιηθούν και οι προφητείες του Παΐσιου που λένε ότι αυτή η Κυβέρνηση θα φύγει νύχτα με ελικόπτερα και ειδικές πτήσεις τσάρτερ. Κυρία Τζάκρη, να κλείσετε καλή θέση!
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Χρυσανθακόπουλο.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Άγγελος Κολοκοτρώνης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης, κοινωνικής αναταραχής και εντονότατης αμφισβήτησης και καχυποψίας, η Κυβέρνηση για έναν περίεργο λόγο ανοίγει συνεχώς μέτωπα. Κρατά σε νευρική κρίση τους πολίτες.
Οπωσδήποτε κάτι συμβαίνει στην Κυβέρνηση, διότι χωρίς να υπολογίσει τις εντονότατες αντιδράσεις και χωρίς να δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στους βάσιμους προβληματισμούς που θέτουν οι πολίτες, η Κυβέρνηση εμμένει στη θέση της γενικής εφαρμογής της Κάρτας του Πολίτη.
Οι πολίτες, βέβαια, δεν καθησυχάζουν με γενικόλογες διαβεβαιώσεις, όπως ότι η Κάρτα του Πολίτη θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφαλείας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στο διαδίκτυο. Και οι πιο δύσπιστοι σήμερα έχουν πλέον πειστεί και εξαιτίας θεμάτων που ήρθαν στην επικαιρότητα πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.
Τη στιγμή, λοιπόν, που χάκερς κατάφεραν να σπάσουν αλγόριθμους κρυπτογράφησης υψηλής ασφαλείας, όπως του αμερικανικού Πενταγώνου, της Ιντερπόλ, της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών Visa και MasterCard, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη μη προσβασιμότητα άδηλων κέντρων στις όλο και μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων που δημιουργούνται.
(NP)
(3KO)

Βέβαια, η ύπαρξη αυτών των πιθανών κινδύνων δεν σημαίνει ότι ακυρώνει τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που παρέχουν. Η βασική ένστασή μας έγκειται στη συγκέντρωση πληθώρας πληροφοριών προσωπικών δεδομένων σε μια βάση δεδομένων, από το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον αριθμό Δημοτολογίου και σε επόμενη φάση, ίσως, το ιατρικό ιστορικό, το ποινικό μητρώο, τις καταναλωτικές συνήθειες του κατόχου της Κάρτας του Πολίτη.
Ποιος δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους αυτού  του εγχειρήματος; Είναι επικίνδυνο σε μια μόνο κάρτα να συγκεντρώνονται πληροφορίες για όλες τις εκφάνσεις της ζωής κάθε πολίτη, γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο και εκμεταλλεύσιμο από εκείνους που θα καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν τη βάση δεδομένων. 
Άλλωστε η υπερσυγκέντρωση τόσων πληροφοριών δεν έχει προηγούμενο σε άλλες χώρες. Ήδη η Αγγλία ανέστειλε την επιβολή της αντίστοιχης  κάρτας, λόγω μεγάλου και άσκοπου κόστους και λόγω των αντιδράσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το ίδιο έπραξε και η Ρουμανία, ενώ στη Γερμανία –ήδη αναφέρθηκε- εκφράζονται εντονότατες αμφισβητήσεις για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.
Αν τελικά, παρά τις αντιδράσεις, εφαρμοστεί η Κάρτα του Πολίτη, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση της, αλλά να δίδεται στους πολίτες η εναλλακτική δυνατότητα  νόμιμης ταυτοποίησης. Ελπίζουμε να μην ακολουθηθούν αντιδημοκρατικές, κατά την άποψή μας, πρακτικές, όπως στις περιπτώσεις των αστυνομικών που εκδιώχθηκαν ή αποτάχθηκαν, επειδή δεν δέχθηκαν να παραλάβουν την Κάρτα του Πολίτη.
Καταγγελίες, όπως του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και άλλων, για προμήθεια 9 εκατομμυρίων μικροεπεξεργαστών που θα χρησιμοποιηθούν στην Κάρτα του Πολίτη εγείρουν εύλογες ανησυχίες για τους λόγους που η Κυβέρνηση επιδεικνύει τέτοια σπουδή και προμηθεύεται τέτοιες ποσότητες μικροεπεξεργαστών,  πριν καν νομοθετήσει και πριν αποφανθεί η Βουλή.
Καταγγέλλεται η Κυβέρνηση για μεθόδευση και προειλημμένες αποφάσεις, ενώ καταλύεται ο ρόλος του Κοινοβουλίου, επιτείνοντας τη σύγχυση, την ασάφεια και την καχυποψία που, ούτως ή άλλως, συνοδεύει αυτό το εγχείρημα, αφού η Κυβέρνηση δεν δίνει –δεν έδωσε τουλάχιστον μέχρι σήμερα- τεκμηριωμένες απαντήσεις και έχει αγνοήσει επιδεικτικά τις εκκλήσεις των πολιτών για ενημέρωση και προστασία της ιδιωτικότητάς τους.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Κολοκοτρώνη.
Παρακαλείται η κυρία Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη, Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στο Νομό Ευβοίας να λάβει το λόγο.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή επερώτηση του Κόμματός μας αφορά ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή, γιατί η διασφάλιση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του ατόμου με την οποία συνδέεται άμεσα η Κάρτα του Πολίτη -αν αυτή εφαρμοστεί τελικά - πρέπει να είναι, κυρία Υπουργέ, υποχρέωση της  πολιτείας.  Πρέπει η πολιτεία να  διασφαλίσει την ατομικότητα του ανθρώπου. Οι συνάδελφοί μου, που έχουν μιλήσει πριν από μένα, κατέθεσαν τις ανησυχίες  τους, που, βέβαια, είναι και ανησυχίες των απλών πολιτών.
Κυρία Υπουργέ, θέλω να κάνω  μια  γενικότερη διαπίστωση για την Κυβέρνησή σας: Σας αρέσει να αιφνιδιάζετε τον κόσμο. Φέρνετε έτσι ξαφνικά  «πυροτεχνήματα» αόριστα και γενικόλογα, όπως ακριβώς έγινε τώρα και με την Κάρτα του Πολίτη. Πληροφορηθήκαμε δηλαδή ξαφνικά από τα  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι η Κυβέρνηση έχει έτοιμη και αυτήν την περιβόητη «Κάρτα του Πολίτη».
(PM)



(3NP)
Τι θα είναι τελικά; Δεν έπρεπε να έχει ενημερωθεί ο Έλληνας πολίτης για το τι ακριβώς σκέπτεστε να του επιβάλλετε; Θα είναι –λέει- μία πλαστική κάρτα όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες όπου εκεί θα περιλαμβάνονται βασικά στοιχεία του κατόχου της. Αυτά θα είναι ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας, ο ΑΦΜ, ο αριθμός του μητρώου, το ΑΜΚΑ, ο εκλογικός αριθμός, αλλά -προσέξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- και μία βιομετρική φωτογραφία μας. Αλήθεια, τι εννοείτε μ’ αυτό, κυρία Υπουργέ; Επίσης θα περιλαμβάνονται τα δακτυλικά μας αποτυπώματα και πολλά άλλα βασικά στοιχεία. Τέτοια βασικά στοιχεία είναι ο ιατρικός φάκελος. Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι τουλάχιστον παραβιάζετε την προσωπικότητα του ατόμου.
Σαν γιατρός, κυρία Υπουργέ, θέλω να πω ότι το ιατρικό απόρρητο για κάθε ασθενή είναι ιερό και δεν μπορεί καμία κάρτα, όπως εσείς την έχετε βάλει στο μυαλό σας, να το παραβιάζει.
Φορολογικά στοιχεία και άλλα στοιχεία του πολίτη. Δεν τα ξέρουμε τα άλλα στοιχεία. Εσείς απλώς τα σκεφτήκατε, μας τα ανακοινώσατε έτσι και γαία πυρί μειχθήτω. Εμείς και ο λαός ολόκληρος έχουμε μία γενική εικόνα γι’ αυτή την κάρτα που όμως οδηγεί στο αποτέλεσμα ότι έχετε αποφασίσει να επιβάλετε στον κάθε πολίτη ένα κανονικό «φακέλωμα». «Φακελώνετε» τον κάθε πολίτη έτσι, γιατί έτσι αποφασίσατε, γιατί έτσι έχει γίνει σε κάποιες άλλες χώρες, όμως σ’ όσες χώρες αυτό πήγε να επιβληθεί, είδαν τα αρνητικά του και το παίρνουν πίσω.
            Κάποιοι βέβαια μπορούν να πουν ότι έχουμε και τα θετικά στοιχεία, ότι έχει ευελιξία αυτή η κάρτα, ότι είναι ταχύτερη, ότι έχει αξιοπιστία κλπ. Σ’ όλα αυτά τα αδιάφορα και ανούσια κατά την άποψή μας πλεονεκτήματα θέλω να αντιτάξω το ότι υπάρχει ο βασικός φόβος ότι η κάρτα αυτή δεν θα αποτελέσει ένα «όχημα» εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά θα γίνει ένα «όχημα» περιορισμού των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του πολίτη.
Με μία λέξη απλώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η κάρτα θα αποτελέσει τις ηλεκτρονικές «χειροπέδες» του λαού μας. Μ’ αυτή την κάρτα στερείτε από το άτομο την ιερή ελευθερία του, την ελευθερία που του έχει δώσει ο Θεός και δεν νομίζω ότι μπορείτε έτσι εύκολα να την αφαιρέσετε, κυρία Υπουργέ.
            Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω να ξαναδείτε το θέμα. Μην βιάζεστε γιατί έχετε βιαστεί σε πάρα πολλά θέματα κι έχετε απλώς αναστατώσει τον κόσμο και έχετε δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Σας έχουμε θέσει καθαρά ερωτήματα. Απαντήστε με καθαρές απαντήσεις. Τα ερωτήματα που εμείς σας έχουμε θέσει είναι τα ερωτήματα του απλού πολίτη του οποίου έχετε αναστατώσει την καθημερινότητα με την περιβόητη αυτή κάρτα.
            Πάντως, κυρία Υπουργέ, σε καμία περίπτωση δεν θα εφαρμόσετε αυτή την κάρτα υποχρεωτικά.
            Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κ. Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη.
            Το λόγο έχει η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεοδώρα Τζάκρη.
            ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, αν και προς στιγμή νόμιζα ότι βρίσκομαι σε ετεροχρονισμένη συζήτηση για την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες παρά σε συζήτηση για την Κάρτα του Πολίτη για την οποία συζητάμε σήμερα εδώ, αγαπητοί συνάδελφοι του ΛΑΟΣ.
            Η Κάρτα του Πολίτη δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις θρησκευτικές ελευθερίες…
            ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Το θρήσκευμα επιτρέπεται να αναγράφεται;
            ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κυρία συνάδελφε, η Κάρτα του Πολίτη δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις θρησκευτικές ελευθερίες τις οποίες ουδόλως θίγει, ούτε με τις θρησκευτικές μειονότητες και απορώ για τους συνειρμούς που αναπτύσσουν εδώ οι Βουλευτές του ΛΑΟΣ.
(BS)
           
           
           
03PM
Η Κάρτα του Πολίτη απλά αποτελεί μια βασική επιλογή και θα έλεγα μια βασική καινοτομία της κυβέρνησής μας. Εντάσσεται στο συνολικό μας σχεδιασμό για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και έχει σχέση μόνο μ’ αυτήν: την αναίρεση της διοικητικής αβελτηρίας, τη μείωση των διοικητικών βαρών καθώς επίσης και την άμεση αποτελεσματικότερη και θα έλεγα ταχύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και του επιχειρηματία που βρίσκεται και ζει χρόνια στη χώρα μας.
Χρόνια πριν, γιατί κάποιοι προσπάθησαν να την υποτιμήσουν, η καινοτόμος προσπάθεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ίδρυση των ΚΕΠ υπήρξε πραγματικά ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των υπηρεσιών μιας στάσης. Και επιτάχυνε σε σημαντικό βαθμό, θα έλεγα, τις συναλλαγές του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση. Υπάρχει κανείς σήμερα που αμφιβάλλει ότι τα ΚΕΠ ήταν πραγματικά μια μεγάλη καινοτομία, μια επανάσταση στο χώρο της δημόσιας διοίκησης που διευκόλυνε τις συναλλαγές του πολίτη μ’ αυτήν;
Παράλληλα δεν κατέστη εφικτό, δυστυχώς, να εξαλείφουν οι χρόνιες παθογένειες  της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και να μειωθούν οι επιπτώσεις της διοικητικής και συχνά τυραννικής γραφειοκρατίας: η ταλαιπωρία, δηλαδή, αυτής της σωρείας δικαιολογητικών και πιστοποιητικών που και σήμερα ταλαιπωρεί και μαστίζει τον  πολίτη και η καθυστέρηση στην απόκριση κάποιων υπηρεσιών, η οποία μπορεί να έχει μειωθεί σημαντικά αλλά σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα ισχυριστούμε σήμερα εδώ ότι έχει εξαλειφθεί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον εντάξαμε την Κάρτα του Πολίτη σε ένα συνολικό συνδυασμό για την επανεκκίνηση της ψηφιακής, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη χώρα μας.
Η Κάρτα του Πολίτη θα αποτελέσει ακριβώς το βασικό όχημα, το μέσο για να περάσουμε στη μετά ΚΕΠ εποχή για την ταχεία μετάβασή μας προς την ψηφιακή δημόσια διοίκηση. Σε καμιά των περιπτώσεων δεν αποτελεί ούτε το όχημα, ούτε το μέσο, ούτε για την περιστολή, ούτε για την κατάργηση των ατομικών ελευθεριών. Σε καμιά των περιπτώσεων δεν αποτελεί ηλεκτρονικό βραχιόλι. Θα αποτελεί το ψηφιακό κλειδί εισαγωγής των πολιτών στον κόσμο των ψηφιακών υπηρεσιών.
Για τους πολίτες που το επιθυμούν και μόνο γι’ αυτούς, η Κάρτα του Πολίτη θα επιτρέπει την πιστοποίηση της ταυτότητάς τους, τη λεγόμενη δηλαδή, ψηφιακή αυθεντικοποίηση. Αυτός είναι ένας όρος διεθνής. Σκοπός είναι η πρόσβασή τους σε σημαντικού εύρους ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν τόσο από τη δημόσια διοίκηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Για τους πολίτες που το επιθυμούν πάλι και μόνο γι’ αυτούς θα παρέχει τη δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο πάντα της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να υποστηριχθεί η μετάβαση προς την ψηφιακή, αποτελεσματική και φιλική προς τον πολίτη δημόσια διοίκηση η οποία συγχρόνως θα είναι και φιλική και θα έλεγα και φιλική προς το ίδιο περιβάλλον.
Υποχρεωτική θα είναι η κατοχή της κάρτας σε ό,τι αφορά στην ταυτοποίηση του προσώπου στο φυσικό κόσμο. Σε ό,τι αφορά την πρόσβασή του στο διαδίκτυο, δηλαδή, η λεγόμενη ψηφιακή αυθεντικοποίηση, όπως ανέφερα, αυτό δεν μπορεί να επιβληθεί σε κανέναν. Στην ψηφιακά αναλφάβητη κυρούλα που μένει σε ένα χωριό  και δεν γνωρίζει αυτές τις διαδικασίες, που θα  μπορούν να τις είναι πάντα χρήσιμες, δεν επιβάλλει κανείς τη δυνατότητα να κάνει χρήση της κάρτας του πολίτη ως ψηφιακό κλειδί για την είσοδό του στον ψηφιακό κόσμο.
Η Κάρτα του Πολίτη εντάσσεται στα μέσα που τίθενται στη διάθεση των πολιτών για τη μείωση της αυτοπρόσωπης παρουσίας τους στις δημόσιες αρχές ελαχιστοποιώντας έτσι και τον απαραίτητο χρόνο για την ολοκλήρωση  μιας διοικητικής διαδικασίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας, της ταχύτητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών και καταπολεμώντας συγχρόνως με τον τρόπο αυτό και τα φαινόμενα συναλλαγής και διαφθοράς που παρατηρούνται δυστυχώς στο δημόσιο βίο.
Μελέτες που έχουν διεξαχθεί τόσο στη χώρα μας όσο και σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκή Ένωσης έχουν τεκμηριώσει ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία επιβάλλεται στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση. Το αποτέλεσμα αυτό είναι η αύξηση των διοικητικών βαρών, της γραφειοκρατίας δηλαδή, όχι μόνο για τον πολίτη αλλά και για τον δημόσιο τομέα, για τη δημόσια διοίκηση αλλά και η αύξηση του κόστους της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Η θεσμική κατοχύρωση του ηλεκτρονικού τρόπου επικοινωνίας με τις δημόσιες αρχές, που ήδη έγινε με την ψήφιση του νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της μείωσης των διοικητικών βαρών κατά 25%. Και η Κάρτα του Πολίτη σ’ αυτήν την καινούρια εποχή θα έχει καταλυτικό ρόλο ώστε η θεσμική κατοχύρωση να γίνει πράξη και να αλλάξει άρδην όλο το σύστημα παροχής υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα.
Θα πρέπει να προσθέσω ότι η πολιτική αυτή συνδέεται και με την κατοχύρωση της διαφάνειας στη χώρα μας. Και αυτό γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων η αδιαφάνεια γεννάται, ή θα έλεγα διευκολύνεται, από την υποχρέωση ακριβώς για αυτοπρόσωπη παρουσία.
(SX)

(3BS)
Με αυτό τον τρόπο πολλοί δημόσιοι λειτουργοί εκμεταλλεύονται την άγνοια ή και την αδυναμία πολλών πολιτών για να εισπράττουν φιλοδωρήματα, γρηγορόσημα ή και παροχές γι’ αυτό που κανονικά αποτελεί δικαίωμα του πολίτη, δηλαδή την άμεση και ποιοτική εξυπηρέτησή του μέσα από πρότυπα, τα οποία εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία, όχι μόνο για τη Δημόσια Διοίκηση και τους λειτουργούς της, αλλά, επιτρέψτε μου να πω, και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς.
Στη μέγιστη διαφάνεια ακριβώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς είναι προσανατολισμένη εξάλλου και η συνολική πολιτική μας. Το Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ εισήγαγε μία πρωτοπόρα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για τα διεθνή δεδομένα, διαδικασία, συνδυάζοντας ακριβώς την ανάρτηση των αποφάσεων και των πράξεων με την εκτελεστότητά τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζει με απόλυτο τρόπο τη διαφάνεια της κρατικής δράσης, αλλά να εγγυάται στην ουσία τη διαρκή λογοδοσία όλων όσων αποφασίζουν, καθώς οποιοσδήποτε πολίτης ή ενδιαφερόμενος τρίτος μπορεί να έχει στη διάθεσή του όλες τις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται από οποιοδήποτε φορέα της Δημόσιας Διοίκησης.
Η χρήση της Κάρτας του Πολίτη σε διαδικασίες παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά με στόχο να επεκταθεί σε σειρά υπηρεσιών, ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση.
Η ωριμότητα, όπως αντιλαμβάνεστε, και η εισαγωγή της σχετικής τεχνικής δυνατότητας των συστημάτων των δημοσίων φορέων να συνεργάζονται με την Κάρτα, αποτελούν τα κριτήρια της σταδιακής εφαρμογής.
Σκοπός είναι: Το σύνολο των ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών να μπορεί να παρέχεται και μέσω της Κάρτας του Πολίτη.
Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης στόχος είναι η ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, η ψηφιοποίηση των ήδη υφιστάμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από συστήματα που θα αξιοποιούν τις τεχνικές δυνατότητες της Κάρτας του Πολίτη.
Προτεραιότητα αποτελεί η προσαρμογή των υφιστάμενων συστημάτων στις διαδικασίες και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω σήμερα κάποιες χρήσεις, ξεκινώντας πρώτα από το Υπουργείο Εσωτερικών και μιλώντας για τις διαδικασίες εξυπηρέτησης των πολιτών από τα ΚΕΠ, εκεί που ζητάτε φωτοαντίγραφο της ταυτότητας ή βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής. Αυτό μπορεί να αντικατασταθεί από την Κάρτα του Πολίτη.
Να περάσω στο Υπουργείο Οικονομικών: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση του φορολογούμενου, του εκπροσώπου μιας επιχείρησης, μιας εταιρείας ή ακόμα οποιουδήποτε φορέα για χρήση στο TAXISnet. Επίσης, μπορεί να καταστήσει αποτελεσματική και ικανή την πρόσβαση σε όλα τα περιφερειακά συστήματα που αναπτύσσει και λειτουργεί το Υπουργείο Οικονομικών.
Στο Υπουργείο Υγείας: Ξέρετε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία και συνεχίζεται. Εμείς εδώ δίνουμε τη δυνατότητα χρήσης Κάρτας του Πολίτη στα επόμενα βήματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δίνοντας ακριβώς τη δυνατότητα και στο γιατρό και στον ασθενή και στο φαρμακοποιό να επικυρώνουν, αν θέλετε, τις ενέργειές τους με την ψηφιακή υπογραφή.
Για το Υπουργείο Παιδείας: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εγγραφή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια, καθώς επίσης για την επιλογή μαθημάτων και συγγραμμάτων. Είναι μία χρηστική διαδικασία.
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση και την αυθεντικοποίηση των χρηστών αγροτών, ώστε στη συνέχεια να καθίσταται εφικτή η πρόσβασή τους στα συστήματα που λειτουργεί και εφαρμόζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο ΟΣΔΕ, στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όλα αυτά τα χρήσιμα συστήματα με τα οποία έρχεται καθημερινά σε επαφή ο αγρότης.
Όπως σας είπα ήδη, το πρώτο μεγάλο βήμα για να διευκολυνθεί ακριβώς η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών έγινε, όπως παραδεχθήκατε κι εσείς, με την ψήφιση του νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Θα έλεγα ότι είναι ένας ολοκληρωμένος νόμος, μία ολοκληρωμένη παρέμβαση, που θα βοηθήσει τη Δημόσια Διοίκηση να προχωρήσει και να είναι μία πλήρης ψηφιακή διοίκηση του 21ου αιώνα. Διότι αφορά όλους τους τομείς του δημόσιου φορέα, οι οποίοι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον καινούργιο τους ρόλο, θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά και τη λειτουργία τους και την οργάνωσή τους και το ανθρώπινο δυναμικό τους και την υποδομή τους.
Αφορά όλο τον κύκλο ζωής παροχής μιας υπηρεσίας. Δηλαδή, ξεκινάει από το αίτημα, την ηλεκτρονική διεκπεραίωση και την ίδια την παροχή. Κατοχυρώνει την ισοδυναμία των ηλεκτρονικών εγγράφων με τα φυσικά έγγραφα. Προβλέπει την κάλυψη όλων των εμπλεκομένων της Δημόσιας Διοίκησης.
Θα έλεγα, μάλιστα, ότι για πρώτη φορά κατοχυρώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών τόσο από τον πολίτη προς το κράτος όσο και το αντίστροφο.
Εξασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών με τον πληρέστερο τρόπο. Και, βεβαίως, προβλέπει όλες τις απαραίτητες οργανωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή του νόμου, ξεκινώντας από τη Διυπουργική Επιτροπή για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που πρέπει να γίνουν σε κάθε Υπουργείο, τις ομάδες διοίκησης έργου που πρέπει να συσταθούν σε κάθε φορέα, καθώς επίσης και την ενεργοποίηση του Τεχνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.
Με λίγα λόγια προβλέπουμε όλα αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν, ώστε οι αντίστοιχες ομάδες σε κάθε Υπουργείο και σε κάθε Οργανισμό που θα αναλάβουν την εφαρμογή του νόμου αυτού, να είναι σε θέση να το κάνουν.
Η Κάρτα εντάσσεται ακριβώς σε αυτή τη γενικότερη πολιτική, καθώς αποτελεί σημαντικό μέρος της ψηφιακής της υποδομής.

(PS)






(SX)
Πρακτικά, συνιστά τη δημιουργία του βασικού τεχνικού οχήματος, το οποίο θα χρησιμοποιεί ο πολίτης για να ζητάει και να λαμβάνει υπηρεσίες. Η Κάρτα του Πολίτη δεν είναι απλά και μόνο ένα υποκατάστατο του σημερινού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την αποτελεσματικότερη, φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από την Ηλεκτρονική Δημόσια Διοίκηση.
Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του θα φέρει, πραγματικά, αυτό το πλινθίο, το τσιπ, μέσω του οποίου θα προσφέρεται για όποιον πολίτη, όμως, το επιθυμεί -το ξαναλέω- και η δυνατότητα της ψηφιακής αυθεντικοποίησης και η δυνατότητα της ψηφιακής υπογραφής εγγράφων.
Σε καμμία φάση της προετοιμασίας -και θέλω να το τονίσω αυτό- δεν έχει εντοπιστεί οποιαδήποτε αναγκαιότητα χρήσης γραμμωτού κωδικού, του λεγόμενου, δηλαδή, bar code, όπως αυτό που φέρουν πολλά καταναλωτικά προϊόντα. Αυτό έχει απαντηθεί ξανά και στο παρελθόν και θέλω να είμαι ξεκάθαρη, γιατί μας έχει ξανααπασχολήσει. Η Κάρτα του Πολίτη δεν είναι προϊόν του σουπερ μάρκετ για να φέρει bar core, θα αποτελεί βασικό εργαλείο εξυπηρέτησης των πολιτών με την εγγύηση του ελληνικού κράτους ως προς τις διασφαλίσεις που αυτό προσφέρει. Αυτό πρέπει να τελειώνει εδώ.
Για το λόγο αυτό, όπως, ήδη, αναφέραμε και στη σχετική δημόσια διαβούλευση που έγινε για τη Κάρτα του Πολίτη, αλλά και όπως εξηγήσαμε το Νοέμβριο του 2010, τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών που παραστάθηκαν στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Συνοδικής Επιτροπής των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδας, το ξεκαθαρίζω, δεν θα περιλαμβάνεται bar code στη Κάρτα του Πολίτη.
Η τεχνική λύση που προκρίναμε είναι επομένως ξεκάθαρη και επομένως δεν κατανοώ και δεν δίνεται καμμία απολύτως λαβή σε διάφορους επίμονους κύκλους που για αλλότριους σκοπούς θα επιθυμούσαν να εγείρουν προβλήματα, τα οποία δεν υφίστανται θρησκευτικής συνειδήσεως, θρησκευτικών ελευθεριών, παραβίασης αυτών, θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως σας είπα.
Στο φυσικό κόσμο η Κάρτα του Πολίτη θα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τον ICAO, δηλαδή είναι αυτός ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε να μπορεί να αξιοποιείται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο στις χώρες εντός Σένγκεν πάντα.
Επιπλέον, θα αποτρέπεται τεχνολογικά η παραχάραξη της, αφού θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφαλείας σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα δίνεται στην ασφάλεια και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου της τόσο όσον αφορά την τήρηση και τη χρήση των προσωπικών δεδομένων, όσο και τις συναλλαγές του χρήστη της με τη δημόσια διοίκηση και γενικά με τις υπηρεσίες.
Για το σκοπό αυτό οι τεχνικές προδιαγραφές της θα είναι πάντα σύμφωνες με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και θα υιοθετούν καλές πρακτικές ασφαλείας. Τα στοιχεία που θα αποτυπωθούν στην Κάρτα του Πολίτη θα είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτατης διαβούλευσης με την Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.
Τονίζω κατηγορηματικά ότι σε καμμία περίπτωση η Κάρτα δεν αποτελεί ένα μέσο καταχώρισης, αποθήκευσης, δηλαδή πληροφοριών του πολίτη. Πέρα από τις βασικές πληροφορίες ταυτοποίησής του, δεν θα έχει άλλες πληροφορίες, δεν θα είναι, δηλαδή, μέσο τήρησης άλλης πληροφορίας.
Η αποτύπωση της διεθνούς εμπειρίας, όπως έχει μέχρι σήμερα, στην οποία έχουμε προβεί και η οποία ήταν, πραγματικά, πολύ ενδιαφέρουσα, έχει αποδείξει ότι η Κάρτα δεν αποτελεί χώρο αποθήκευσης δεδομένων, αλλά το ψηφιακό κλειδί -θα το επαναλάβω- του πολίτη για να προσπελάσεις δεδομένα που τηρούνται σε διακριτέα συστήματα στο δημόσιο τομέα, πάντοτε και με την προϋπόθεση της ρητής συγκατάθεσής του.
Σχεδιαστικό μας στόχο αποτελεί η ανάπτυξη Κάρτας, η οποία θα αναγράφει και θα περιέχει τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία και αυτά σε μορφή που θα προστατεύονται με επιστημονικά άρτιο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, ενώ σε κάθε κάτοχο της Κάρτας θα είναι γνωστό ποια δεδομένα αναγράφονται πάνω στη Κάρτα, ποια δεδομένα, δηλαδή, περιλαμβάνονται μέσα σ’ αυτήν.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν επιπλέον στοιχεία στην Κάρτα από κακόβουλους ή να αναγνωστούν στοιχεία χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του κατόχου της κάρτας, καθώς μάλιστα φαίνεται ότι έχουν ενίοτε τεχνηέντως, μάλιστα θα έλεγα, καλλιεργηθεί εσφαλμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο της κάρτας. Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται επ’ ουδενί να συμπεριληφθούν μέσα στην Κάρτα ούτε φορολογικά στοιχεία, ούτε καταναλωτικά δεδομένα, ούτε δακτυλικά αποτυπώματα, ούτε δεδομένα υγείας, ούτε άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ούτε βιομετρικά στοιχεία, μια απλή φωτογραφία θα υπάρχει μόνο σ’ ό,τι αφορά την ταυτοποίηση του προσώπου, όπως αυτή η απλή φωτογραφία υπάρχει και στο κοινό σήμερα δελτίο ταυτότητας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Ο νόμος, βέβαια, που θα ακολουθήσει θα καθορίσει τις λεπτομέρειες που θα περιλαμβάνει η Κάρτα του Πολίτη. Εκεί θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και στα πλαίσια της διαβούλευσης, αλλά και στα πλαίσια της συζήτησης στο Κοινοβούλιο.
(AS)
3PS
Σε καμία των περιπτώσεων -θέλω να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό- σε καμία παραγγελία έκδοσης ταυτοτήτων, καρτών του πολίτη η οποία να φυλάγεται οπουδήποτε -δεν ξέρω, στα υπόγεια των ΜΑΤ όπως ανέφερε προηγουμένως ο κ. Χρυσανθακόπουλος ή οπουδήποτε αλλού- δεν έχει προβεί το Υπουργείο Εσωτερικών, να παραγγείλει δηλαδή εννέα εκατομμύρια κάρτες όπως εσείς εδώ μεταφέρατε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Να σας πω και κάτι άλλο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες προχώρησαν ήδη, όχι μόνο στη θεσμοθέτηση, αλλά και στην υλοποίηση και στην εφαρμογή της κάρτας του πολίτη. Αναφέρω μεταξύ άλλων την Αυστρία και το Βέλγιο. Είπε προηγουμένως ο συνάδελφος ότι το Βέλγιο δεν έχει ηλεκτρονική κάρτα με τσιπ. Αυτό κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι. Υπάρχει και λειτουργεί εκεί. Μάλιστα έγινε μια αναλυτική παρουσίαση από τους σχετικούς της Βελγικής Κυβέρνησης. Υπάρχει πλινθίο και αυτό μάλιστα αυτό είναι επαφικό, δηλαδή εξασφαλίζει και την ψηφιακή αυθεντικοποίηση, όπως είπα προηγουμένως, αλλά και τη δυνατότητα της ψηφιακής υπογραφής στους χρήστες και τους κατόχους της κάρτας αυτής. Η Εσθονία έχει προχωρήσει, επίσης, στην εφαρμογή της Κάρτας του Π  ολίτη και στην υλοποίησή της. Η Φιλανδία, επίσης. Η Γερμανία ξεκίνησε ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία μια σωρεία κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια μιλάω πάντα για τον προηγμένο, αναπτυγμένο χώρο όπου φιλοδοξούμε και ελπίζουμε ότι και εμάς εκεί μας τοποθετείτε, ότι η Ελλάδα ανήκει πραγματικά στο αναπτυγμένο χώρο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Βέβαια.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης):  Έτσι πιστεύουμε ειλικρινά, κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα μας πείτε για την Αγγλία.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης):  Βεβαίως, θα σας πω για την Αγγλία.
Καταρχήν, η χρήση της κάρτας στην Αγγλία περιελάμβανε –και μάλιστα πολύ σοβαρά- βιομετρικά στοιχεία. Θέλετε να σας αναφέρω μερικά από αυτά; Είχε τη δυνατότητα να υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα και μια σωρεία ακόμα βιομετρικών στοιχείων και άλλα προσωπικά δεδομένα που έδινε τη δυνατότητα χρήσης της κάρτας αυτής όχι μόνο ως διαβατήριο, αλλά και ως δίπλωμα οδήγησης κτλ.. Πραγματικά, νομίζω ότι η παρουσία όλων αυτών των βιομετρικών στοιχείων που δεν θα περιέχει η Κάρτα του Πολίτη όπως αυτή θα υπάρξει στη χώρα μας, είναι αυτή που οδήγησε τη σημερινή κυβέρνηση που βρίσκεται στην Αγγλία ουσιαστικά στο να αναστείλει τη εφαρμογή της.
Επίσης, να σας πω ότι κυριότερη χρήση της Κάρτας του Πολίτη στην Αγγλία ήταν να χρησιμοποιείται ως διαβατήριο. Δεν είχε καμία ιδιαίτερη χρηστική εφαρμογή γιατί το 80% των πολιτών της Αγγλίας είναι ήδη κάτοχοι διαβατηρίων. Επομένως, αν απέτυχε η εφαρμογή της κάρτας εκεί υπήρχαν λόγοι διάφοροι που δεν έχουν καμία σχέση με την Κάρτα του Πολίτη, όπως εμείς σχεδιάζουμε να την υλοποιήσουμε, που έχει απόλυτη σχέση μόνο με τον εκσυγχρονισμό –θα έλεγα- της δημόσιας διοίκησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, περνώντας πραγματικά στη μετά-ΚΕΠ εποχή. Διότι θέλουμε πλέον να καταργήσουμε την υποχρέωση της αυτοπρόσωπης παρουσίας του πολίτη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί στην καθημερινότητά του.
Ευχαριστώ πολύ, για την προσοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας):  Ευχαριστούμε την κ. Θεοδώρα Τζάκρη την Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Αστέριος Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
 Κυρία Υπουργέ, κάνατε μια φιλότιμη προσπάθεια. Θα σας πω όμως απλά ότι δεν γίνατε πειστική. Και δεν γίνατε πειστική, γιατί ένας άνθρωπος που αναγιγνώσκει ένα έγγραφο απλώς που έχει μπροστά του, δεν πείθει. Οι συνεργάτες σας, σας έγραψαν κάτι, ήρθατε εδώ και το διαβάσατε, αλλά δεν μιλήσατε μέσα από την καρδιά σας για να πείσετε τους πολίτες για το εγχείρημά σας.
Για να δούμε, αγαπητοί συνάδελφοι, τα πράγματα με ορθολογισμό για να βγάλει και ο πολίτης τα συμπεράσματά του σε αντικειμενική βάση. Πώς προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του; Προσπαθεί χρησιμοποιώντας τακτική «σαλαμοποίησης». Προσπαθούν να περάσουν τους σχεδιασμούς τους στη βάση τριών διαδοχικών βημάτων-σταδίων. Ποιο είναι λοιπόν το πρώτο στάδιο, το πρώτο βήμα που έκανε; Ήταν η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πριν από μερικές εβδομάδες.
RG


 






(3AS)
Ποια ήταν η δικαιολογία; Την ακούσαμε με πληρότητα από την αξιότιμη κυρία Υπουργό. Πέρασμα στη μετά ΚΕΠ ψηφιακή εποχή, διευκόλυνση του πολίτη μέσω του περιορισμού της γραφειοκρατίας, αποφυγή της διαφθοράς, γιατί η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν θα φέρνει σε επαφή τον πολίτη με το δημόσιο υπάλληλο, άρα θα περιοριστεί η δυνατότητα λαδώματος και βεβαίως, ακόμα και η δημιουργία μιας πράσινης διακυβέρνησης –αυτό είπε σε προγενέστερη τοποθέτησή του ο κ. Ραγκούσης- γιατί θα περιοριστεί ο όγκος του χαρτιού. Για όλους αυτούς, λοιπόν, τους λόγους το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε το πρώτο βήμα. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση που θεσμοθετήθηκε, όπως προείπα πριν από μερικές εβδομάδες. Μέχρι εδώ υπάρχει πρόβλημα; Όχι, για κάποιον ο οποίος για την οικονομία της συζήτησης θέλει να σκεφτεί καλοπροαίρετα.
Πάμε τώρα στο δεύτερο βήμα, το οποίο έρχεται σύμφωνα με ανακοινώσεις της ιδίας της Κυβέρνησης. Ποιο είναι, λοιπόν, το δεύτερο βήμα; Είναι η δημιουργία βάσεων δεδομένων, ανά Υπουργείο, που ακολουθείται το βήμα αυτό και από μια πληθώρα νέων καρτών. Δηλαδή: Θα δούμε τη φοροκάρτα. Θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων στο Υπουργείο Οικονομικών, η κατάληξη της οποίας θα είναι μια φοροκάρτα. Θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων στο Υπουργείο Εργασίας και η απόληξή της θα είναι κάρτα του εργαζομένου. Θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η απόληξή της θα είναι ένα ηλεκτρονικό αστυνομικό δελτίο ταυτότητας, να το πω έτσι απλά για να γίνει αντιληπτό στον κόσμο. Θα έχουμε μέχρι και κάρτα μετανάστη καθ’ υπόδειξη των Βρυξελών. Άρα, λοιπόν, το δεύτερο βήμα προβλέπει δημιουργία βάσεων δεδομένων και πληθώρα διαφόρων καρτών.
Αυτά δεν τα λέμε εμείς, κυρία Υπουργέ, δεν είναι δικά μας εφευρήματα. Υπάρχουν ανακοινώσεις επίσημες. Και μάλιστα βγαίνει ο κ. Σαχινίδης, ή τέλος πάντων του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και λένε, δεν θέλετε τη φοροκάρτα να σας απαλλάξουμε από το βάρος των αποδείξεων που σας πνίγει τώρα και να περιστείλουμε τη φοροδιαφυγή; Δεν θέλετε την κάρτα του εργαζομένου για να περιστείλουμε τη μαύρη εργασία; Δεν θέλετε την κάρτα του νομίμου μετανάστη, για να έχουμε έναν έλεγχο επί του πληθυσμού αυτού; Δεν θέλετε την κάρτα υγείας, για να περιορίσουμε την ανεξέλεγκτη δαπάνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Αναφέρομαι στη δική σας επιχειρηματολογία. Αλλά το δεύτερο στάδιο είναι αυτό. Βάσεις δεδομένων που απολήγουν σε κάρτες.
Και ερχόμαστε τώρα στο τρίτο στάδιο που για εμάς αυτό είναι πλέον το πρόβλημα. Ποιο είναι, λοιπόν, το τρίτο στάδιο; Συνένωση –προσέξτε είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί η καρδιά της προβληματικής και της κριτικής που αναπτύσσουμε σήμερα, κυρία Υπουργέ, είναι αυτή ακριβώς. Στο τρίτο στάδιο θα γίνει διασύνδεση των βάσεων δεδομένων και βεβαίως ενσωμάτωση των όποιων καρτών θα έχουν μέχρι τότε κυκλοφορήσει σε αυτή τη νέα υπερκάρτα, στην κάρτα του πολίτη.
Η κάρτα του πολίτη, λοιπόν, θα είναι το επιστέγασμα όλων αυτών των σταδίων και θα δίνει το ψηφιακό κλειδί, όπως είπατε, για να ανοίγει ο πολίτης υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών κατά ψηφιακό τρόπο.
(ML)

(3RG)
Αυτά είναι τα τρία βήματα με βάση τους δικούς σας σχεδιασμούς. Δεν είπα κάτι το οποίο είναι εικασία ή είναι κάτι που εμείς το φανταζόμαστε. Είναι οι δικοί σας σχεδιασμοί, το τονίζω.
Φτάσαμε, λοιπόν και στο τρίτο στάδιο που είναι η κάρτα του πολίτη. Τώρα θα μου πει κάποιος, γιατί σας ενοχλεί εσάς αυτό; Προσέξτε, δεν θα χρησιμοποιήσω το επιχείρημα του barcode ή του 666 που κάποιοι άνθρωποι το χρησιμοποιούν. Εγώ μπορώ να αντιληφθώ τις ανησυχίες των ανθρώπων αυτών, να κατανοήσω τα θρησκευτικά και συνειδησιακά προβλήματα που έχουν με κάτι τέτοιο, αλλά δεν θα το επικαλεστώ γιατί άκουσα πριν που είπατε ότι barcode, γραμμωτός κώδικας, τέλος. Θα υπάρχει ένα πλινθίο. Άρα, λοιπόν, δεν θα χρησιμοποιήσω το επιχείρημα αυτό μολονότι μπορώ να αντιληφθώ τις θρησκευτικές ευαισθησίες ανθρώπων που επικαλούνται τέτοια σενάρια. Άρα, λοιπόν, δεν θα ακούσετε ένα τέτοιο επιχείρημα από την πλευρά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Δεν θα ακούσετε και ένα επιχείρημα που έχει να κάνει με την ασφάλεια –γιατί εγώ σας άκουσα για καλές πρακτικές ασφαλείας- και θα μπορούσατε άλλωστε να μου αντιτείνετε, εάν επικαλούμουν ένα τέτοιο επιχείρημα, ότι εάν ακολουθήσετε, κύριε Ροντούλη, τη λογική σας μέχρι τέλους, περί ασφαλείας, θα σημαίνει αυτό το πράγμα ότι δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε ούτε έναν απλό ηλεκτρονικό υπολογιστή γιατί ο hacker μπορεί να χτυπήσει το οποιοδήποτε σύστημα. Άρα, να φύγουμε και από το ηλεκτρονική εποχή; Δεν χρησιμοποιώ, λοιπόν, τέτοιο επιχείρημα.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Μα, θα σας πω….
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κυρία Υπουργέ, αυτή τη στιγμή σας ομιλώ όχι ως Ροντούλης, αλλά ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και σας άκουσα ως εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και όχι ως Θεοδώρα Τζάκρη. Άρα, λοιπόν, να κατανοούμε το ρόλο του καθενός.
Δεν θα χρησιμοποιήσω λοιπόν τέτοιο επιχείρημα. Όμως, θέλω να παρακολουθήσετε με μεγάλη προσοχή την επιχειρηματολογία του ΛΑΟΣ επί του συγκεκριμένου ζητήματος, δηλαδή γιατί μας ενοχλεί η κάρτα του πολίτη.
Προσέξτε λοιπόν, γιατί μας ενοχλεί. Σας είπα ότι η κάρτα του πολίτη θα είναι το επιστέγασμα, το τρίτο στάδιο μιας διασύνδεσης βάσεων δεδομένων και μιας ενσωμάτωσης πολλαπλών καρτών. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό αγαπητοί συνάδελφοι; Ότι ο διαχειριστής του συστήματος στο οποίο ηλεκτρονικό σύστημα θα στηρίζεται η χρήση αυτής της κάρτας, θα έχει μπροστά του όλο το προφίλ ενός ανθρώπου, μέσω των διασυνδεδεμένων βάσεων δεδομένων, που λέει ο κ. Πολατίδης. Εκεί είναι το πρόβλημα. Ότι αυτός που θα έχει πρόσβαση στις βάσεις των δεδομένων θα ξέρει το εργασιακό σου προφίλ, το ιατρικό προφίλ, που λέει η κ. Παπανδρέου, το καταναλωτικό προφίλ. Άρα, αυτός ο άνθρωπος, ο διαχειριστής του συστήματος, θα είναι παρά πολύ ικανός είτε να απειλήσει εμένα τον πολίτη, να με εξαναγκάσει σε συμπεριφορές που δεν θέλω, πράγμα που σημαίνει ότι καταπατά βασικά ανθρώπινα, ατομικά και συνταγματικά μου δικαιώματα. Δημιουργείται μια ηλεκτρονική φυλακή, το ηλεκτρονικό φακέλωμα που ακούσατε να λέγεται από τους Βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Ξέρετε τι γίνεται; Καταπατάται –και εδώ αντιδρά η εκκλησία- μια βασική αρχή της ορθοδοξίας που είναι η ελευθερία του προσώπου. Η ορθοδοξία δεν κάνει λόγο για άτομο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, την ανοχή σας για δύο τρία λεπτά. Ευχαριστώ.
Δεν αναφέρεται σε άτομο, αναφέρεται σε ελευθερία προσώπου, που σημαίνει ελευθερία συνείδησης, ελευθερία δράσης, απεριόριστη ελευθερία επιλογών. Άρα, λοιπόν, η ορθοδοξία κάνει λόγο για ελευθερία προσώπου.


(ST)

(03ML)
Αν διαβάσετε κείμενα του αξιοσέβαστου Μητροπολίτου Καλαβρύτων ή του Μητροπολίτου Πειραιώς ή του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, θα δείτε ότι εκεί είναι η αντίδραση της Εκκλησίας. Δεν είναι το 666, δεν είναι το barcode, όπου εσείς επικεντρώνετε. Είναι στην ελευθερία του ατόμου, του προσώπου. Και τονίζω ιδιαίτερα τη λέξη «πρόσωπο», γιατί η Ορθοδοξία κάνει λόγο για συλλειτουργούντα μέσα σε μία κοινωνία πρόσωπα με ελευθερία επιλογών και δράσης. Άρα, λοιπόν, εκεί εδράζεται η πρώτη μεγάλη ένσταση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δεύτερον και πάρα πολύ σημαντικό. Απευθύνουμε ένα ερώτημα: Από τους φύλακες ποιος θα μας φυλάει; Να το κάνω διαφορετικό τώρα το ερώτημα. Ο έχων πρόσβαση στο σύστημα, ο διαβαθμισμένος διαχειριστής του συστήματος, να το πω έτσι, δεν μπορεί να αλλοιώσει στοιχεία στις βάσεις δεδομένων; Φανταστείτε στη βάση δεδομένων που θα υπάρχει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον κ. Πλεύρη να γράψει δίπλα: «ύποπτος τρομοκρατικών ενεργειών» για διαφόρους λόγους. Η ζωή του πολίτη, η ζωή του συγκεκριμένου ανθρώπου θα γίνει κόλαση εν μία νυκτί. Άρα, λοιπόν, εμένα τον πολίτη ποιος θα με προστατεύσει από τέτοιους είδους συμπεριφορές που μπορεί να έχουν ακόμα και οικονομική ιδιοτέλεια, δηλαδή να πωλήσει κάποιος στοιχεία σε μία πολυεθνική, σε μία φαρμακευτική εταιρία, οπουδήποτε, για να αντλήσει οικονομικό όφελος; Εμένα, λοιπόν, ποιος θα με προστατεύσει από το φύλακά μου, από το «Μεγάλο Αδερφό» που θα έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων που είπαμε ότι θα δημιουργηθούν κατά τη διαδικασία του δευτέρου σταδίου;
Και βεβαίως έχουμε και μία τρίτη μεγάλη ένσταση. Το βασικό επιχείρημα για την κάρτα του Πολίτη, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ένα: Εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα. Αυτό είπε η κ. Τζάκρη σήμερα: «Όλα γίνονται για την εξυπηρέτηση του πολίτη». Το αμφισβητούμε πάρα πολύ αυτό που λέτε. Γιατί το αμφισβητούμε; Γιατί το μέγιστο διακύβευμα δεν είναι η ηλεκτρονική ταυτοποίηση του πολίτη. Το μέγιστο διακύβευμα είναι η πραγματική εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω προσφερομένης γνώσης, πληροφόρησης και ενημέρωσης. Δηλαδή εγώ θέλω να μπαίνω σε μία βάση δεδομένων –να το πω έτσι- στο Υπουργείο Εργασίας και να μου λένε πότε θα πάρω τη σύνταξή μου και πόσα χρήματα θα πάρω.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Αυτό εμένα με ενδιαφέρει. Αυτό όμως για το κάνετε πράξη, πρέπει να αλλάξετε τους υπαρκτούς σήμερα μηχανισμούς της δημόσιας διοίκησης, να τους αναβαθμίσετε. Αλλά, αν αναβαθμιστούν οι μηχανισμοί της δημόσιας διοίκησης, ποια η χρεία της κάρτας του Πολίτη; Αυτό είναι το ερώτημα.
Και καταλήγοντας, κύριε Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ για την ανοχή σας, είναι πολύ σημαντικό το θέμα για χιλιάδες συμπολιτών μας, γιατί απευθύνεται και σε ζητήματα συνείδησής τους και ελευθερίας του πολίτη, θα ήθελα να απαντήσετε συγκεκριμένα σε δύο ερωτήματα που θα σας υποβάλω. Συγκεκριμένα πράγματα όμως, να ξεκαθαρίσουμε, γιατί εγώ μπορώ να πω ότι στη τοποθέτησή σας ήσασταν καθαρή σε κάποια πράγματα, για παράδειγμα ότι δεν θα υπάρχει barcode, θα υπάρχει πλινθίο. Καθαρή τοποθέτηση. Θέλω, λοιπόν, να απαντήσετε στα δύο ερωτήματα που θα θέσω κατά τον ίδιο καθαρό τρόπο.
Ερώτημα πρώτο: Θέλω να μου πείτε ποιο θα είναι το ύψος του Προϋπολογισμού που θα στηρίξει όλο αυτό το εγχείρημα, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό που εσείς οραματίζεστε ως κάρτα του Πολίτη, πόσο θα κοστίσει αυτό δηλαδή. Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια τεκμηριωμένη πρόταση. Μέχρι τώρα υπάρχει μία αοριστία και ασάφεια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ): Κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Ναι, αλλά σε καιρούς χαλεπούς δημοσιονομικά αυτό πρέπει να το πείτε πρωτίστως στον ελληνικό λαό: «Αυτό το εγχείρημα θα μας κοστίσει τόσο».
(ΜΤ)
(3ST)
Και το δεύτερο ερώτημα είναι ξεκάθαρο και επίσης θέλω μία σαφέστατη απάντηση, γιατί είναι κομβικής σημασίας για τη συζήτηση που κάνουμε, κυρία Υπουργέ.
Από την τοποθέτησή σας όλοι αντιληφθήκαμε ότι μιλάτε για μία προαιρετική χρήση της Κάρτας. Σας ρωτώ το εξής: Θα υπάρξει και προαιρετική παραλαβή της Κάρτας; Γιατί όταν λέτε ότι θα αντικαταστήσει το σημερινό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, αυτό σημαίνει ότι για να έχω εγώ, ο «χ» πολίτης, ένα δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ηλεκτρονικό πλέον, θα παραλάβω υποχρεωτικά την Κάρτα του Πολίτη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Ροντούλη, έχετε και δευτερολογία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Άρα, λοιπόν, αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσετε, γιατί ο κ. Ραγκούσης σε προγενέστερη τοποθέτησή του, έχει κάνει ευκρινές το προαιρετικόν της χρήσεως. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός σας ρωτά για το αναγκαστικό ή προαιρετικό της λήψης της Κάρτας του Πολίτη.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Βουλευτή Λαρίσης κ. Ροντούλη.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής Β΄ Αθήνας, κ. Ευθυμίου για έξι λεπτά. 
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυρία Τζάκρη μίλησε με ιδιαίτερη επάρκεια για όλες τις όψεις του πραγματικού θέματος που είναι πώς θα διευκολυνθεί περισσότερο ο πολίτης. Ωστόσο, η Βουλή είναι ορθά ιδεολογικό και πολιτικό βήμα.
Ήθελα να κάνω σήμερα μια σύνοψη των αγορεύσεων που ακούστηκαν από το κόμμα του ΛΑΟΣ, μια και κλείνουν εξήντα χρόνια από τότε που εμφανίστηκαν αυτού του είδους τα κόμματα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, από την εποχή του Πιέρ Κουζάντ στη Γαλλία...
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ποιου είδους κόμματα;
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Εξήντα χρόνια έχουμε τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη...
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τα λαϊκά εννοείτε.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ...τα οποία έχουν ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό, που σήμερα το είδαμε σ’ όλη του τη μεγαλοπρέπεια.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αρνήθηκε εμπράκτως αγορεύσεις τριών τουλάχιστον συναδέλφων του. Συν τις άλλοις, στο γραπτό κείμενο γίνεται ρητή αναφορά στις λαϊκές συγκεντρώσεις των οργανώσεων που διαβεβαίωναν ότι πρόκειται...
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Γιατί; Είναι κακό να αναφερόμαστε...
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κυρία Παπανδρέου, σας σέβομαι πάντα και προσωπικά ιδιαιτέρως, αλλά εδώ μιλάμε και πολιτικά και ιδεολογικά και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι μιλάω πολύ πιο ευγενικά από τις διατυπώσεις που ακούστηκαν εδώ, ότι δηλαδή όλα αυτά γίνονται κατ’ επιταγήν μιας κυβέρνησης που είναι εντεταλμένη να υπηρετήσει τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και ότι δεν πρόκειται καν για πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αλλά ότι γίνονται όλα κατ’ εντολήν για να ιδρυθεί η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με τους υποτελείς της.
Επειδή, λοιπόν, το πιο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τη δημοκρατία στον πυρήνα της, που είναι η αλήθεια των πραγμάτων, λέω λοιπόν σήμερα ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, παρά την ιδιαίτερη επίδοσή του σ' αυτό το παιχνίδι του λαϊκισμού, παρά την άρτια παρουσίαση σήμερα όλων των αντιφάσεών του, ήταν κατά βάση άσφαιρος. Γιατί; Γιατί πιστεύω ότι δεν προστάτευσε τα στελέχη του ΛΑΟΣ ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος από την προηγούμενη θητεία του στη μαρξιστική παιδεία.
Υπάρχει μία θεμελιώδης έκφραση του Μαρξ, πως ό,τι για πρώτη φορά στην ιστορία παρουσιάζεται ως τραγωδία, επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Εδώ ζήσαμε μία φάρσα. Ποια είναι η φάρσα; Ότι επιχειρήθηκε να στηθεί το σκηνικό των ταυτοτήτων του 2000 με αφορμή την Κάρτα του Πολίτη του 2011. Και επειδή ακριβώς όλα τα πραγματικά δεδομένα οδηγούν σε μία φάρσα, ήταν φυσικό –παρά την επίδοση του ΛΑΟΣ στη δημιουργία θορύβου- να μην μπορέσει σήμερα ούτε καν θόρυβο να κάνει με τα άσφαιρα πυρά.
Άρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζήσαμε μία εξ αντικειμένου διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που ξεκίνησε από το μηδέν για να καταλήξει στο μηδέν, χωρίς κανένα περιεχόμενο, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Γιατί; Επειδή οι πολίτες που μας ακούν, θέλουν να ξέρουν για τι πράγματι μιλάμε, για τι πράγματι πρόκειται.
Πρόκειται για μία διαδικασία απόλυτα διευκολυντική, πριν απ’ όλα του πολίτη, όπως επίσης στο να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Γιατί όλοι συμφωνούμε ότι το ελληνικό κράτος πάσχει από μία γιγαντωμένη γραφειοκρατία.
Αυτή τη γραφειοκρατία την πληρώνει ο πολίτης στη ζωή του, η εθνική οικονομία στην ανάπτυξή της, οι κοινωνικές μας σχέσεις στη διάρρηξή τους, γιατί είναι διάρρηξη των κοινωνικών σχέσεων όταν έχεις εδραιωμένη τη διαφθορά στο δημόσιο.
(MB)
(3MT)
Άρα, οτιδήποτε συντείνει στην άρση αυτής της κακοδαιμονίας είναι θετικό για την Ελλάδα και για τον Έλληνα πολίτη.
Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι η Κάρτα του Πολίτη είναι μία πλήρης διευκόλυνση, μία πριν απ’ όλα αποπροσωποποίηση της σχέσης του πολίτη με το κράτος. Αν θέλουμε να ψάξουμε, κύριοι συνάδελφοι, πού πραγματικά διαφέρουμε από τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, αυτές απ’ όπου δεν είναι κακό να αντλούμε καλά παραδείγματα, θα διαπιστώσουμε ότι στις χώρες αυτές στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο πολίτης δεν έρχεται σε επαφή με τις κρατικές υπηρεσίες. Θεωρείται δεδομένο ότι όποιος πολίτης προσφύγει για ένα αίτημα απρόσωπα στη διοίκηση θα εξυπηρετηθεί εξίσου απρόσωπα. Μόνο εδώ υπάρχει το «έλα από τον πάγκο του χασάπη»,  μόνο εδώ υπάρχει το να πρέπει να πας στην Πολεοδομία, να πρέπει να πας στον εφοριακό, να πρέπει να πας στα οποιαδήποτε σημεία επαφής, που αυτά τα σημεία επαφής ούτε χρειάζονται και πέρα από το φόρτο, κόπο, χρόνο και ταλαιπωρία, έχουν και το στοιχείο προσωπικών μεσολαβήσεων που κανέναν δεν τιμούν και κανείς δεν πρέπει να τις επιτρέπει.
Επομένως, η Κάρτα του Πολίτη έρχεται να διευκολύνει όλους μας.
Κι εγώ κρατάω ένα καίριο στοιχείο και πραγματικά χαίρομαι που ο κ. Ροντούλης κωδικοποίησε ότι δεν υπάρχει το barcode, ότι δεν υπάρχει δηλαδή η σφραγίδα του Αντίχριστου, η οποία όμως επ’ ευκαιρία υπάρχει…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Το είπε η κυρία Υπουργός.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Χαίρομαι που το είπατε.
Επ’ ευκαιρία όμως να πω ότι υπάρχει σ’ όλα τα καταναλωτικά προϊόντα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν είναι δικιά μας κριτική αυτή…
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Μα, χαίρομαι που το αναγνωρίσατε, κύριε Ροντούλη. Η κυρία Τζάκρη το είπε, αλλά πολλές φορές οι Υπουργοί διαβεβαιώνουν για κάτι και δεν γίνεται αυτό αποδεκτό.
            ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Δεν είναι αυτό μόνο το ζητούμενο.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δεν θα υπάρχει, λοιπόν, το barcode, παρ’ όλο που σημειώνω ότι όσοι διαμαρτυρόντουσαν έξω κι έτρωγαν σοκολάτα, αυτή είχε πάνω barcode. Όταν μαγείρευαν στο σπίτι, τα μακαρόνια είχαν barcode.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ:  Να μην φάνε οι άνθρωποι;
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δεν θα υπάρχει, λοιπόν, barcode. Όμως πράγματι υπάρχει ένα θέμα ουσίας, ότι οποτεδήποτε και οπουδήποτε συγκροτούνται συστήματα αρχειοθέτησης προσωπικών δεδομένων, και μάλιστα προσωπικών δεδομένων ευρείας έκτασης, το προέχον είναι πράγματι η ασφάλειά τους. Κι εκεί είναι θέμα και Συντάγματος και ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέματα ουσίας, προστασίας του ανθρώπινου προσώπου. Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι η προστασία κι η ασφάλεια αυτών των συστημάτων είναι οργανικό συστατικό της νομοθεσίας. Είναι μια προσπάθεια που προφανώς θα έχει πάντα τους κινδύνους που διαπιστώνονται παντού. Και σας θυμίζω ότι οι κίνδυνοι δεν είναι μόνο, όπως επισημάνατε, διείσδυσης στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή η Citibank έχει γιγάντιο πρόβλημα με το hacking σε διακόσιες χιλιάδες πελάτες της, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καταρρεύσει η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου αν συντονιστούν οι hackers και αξιοποιήσουν διακόσιες χιλιάδες πελάτες που τους έχουν στα χέρια τους. Μπορούν, για παράδειγμα, να αποσύρουν καταθέσεις ηλεκτρονικά.
Είναι γιγάντια παιχνίδια, πράγματι, ασφάλειας και ουσίας πίσω από οποιοδήποτε βήμα διαμόρφωσης βάσης δεδομένων, είτε γραπτών είτε ηλεκτρονικών, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ποτέ κανείς δεν επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι επειδή έχουμε σιδηροδρομικά δυστυχήματα δεν θα έχουμε σιδηρόδρομο ή ότι επειδή έχουμε αεροπορικά δυστυχήματα δεν θα έχουμε αεροπλάνα ή ότι επειδή έχουμε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα δεν θα έχουμε αυτοκίνητα.
Τι σημαίνει αυτό επομένως; Το βήμα είναι αναγκαίο και το μόνο που απομένει από την ορθή πλευρά των επισημάνσεων είναι το ότι είναι προφανές πως μέγιστη ανάγκη είναι η διασφάλιση του απορρήτου αυτών των αρχείων. Από εκεί και πέρα, είναι απολύτως σαφές ότι βοηθά και τη χώρα και τον Έλληνα πολίτη, χωρίς καμιά σκιά, χωρίς καμιά αμφιβολία, γι’ αυτό και κανονικά θα πρέπει να επιβοηθηθεί η γρήγορη και ακέραιη εφαρμογή του μέτρου, παρά να τίθεται σε αμφισβήτηση.
Θα το ψηφίσουμε, με την πεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι εξυπηρετούμε τον Έλληνα πολίτη.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

(GK)


(3MB)
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε μια επισήμανση σχετικά με τη διαδικασία; Δεν έχει καμμία σχέση με το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ορίστε, κύριε Ροντούλη. Έχετε το λόγο για μισό λεπτό.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Παρακαλώ πολύ να κάνετε παρέμβαση στα κυβερνητικά έδρανα γιατί οι κύριοι εκεί πρέπει να γνωρίζουν ότι οι παριστάμενοι σύμβουλοι δεν χειροκροτούν, δεν δείχνουν την ευαρέσκειά τους ή οτιδήποτε άλλο. Η Υπουργός βεβαίως πρέπει να παρέμβει, αλλά παρακαλώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, να ακολουθηθεί η σωστή και πρέπουσα διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Εντάξει, κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Νομίζω ότι δέχεστε αυτό, κυρία Υπουργέ.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Εντάξει, κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κυρία Υπουργέ, να τους κάνετε μάθημα να συμπεριφέρονται κόσμια εντός του Κοινοβουλίου!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο κ. Γρηγόριος Αποστολάκος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Λακωνίας, έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα γίνεται μια συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων σε ένα υποθετικό κείμενο. Σήμερα συζητάμε για τις προθέσεις της Κυβερνήσεως, η οποία από τον περασμένο χρόνο διά στόματος του κυρίου Πρωθυπουργού εξήγγειλε αυτή την Κάρτα του Πολίτη. Άρα, δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε σε ένα κείμενο, το οποίο δεν έχει έλθει ακόμα προς επεξεργασία στη Βουλή των Ελλήνων. Μόνο θεωρητικές προσεγγίσεις μπορούμε να κάνουμε και εκεί θα εστιαστώ και εγώ.
Επισήμανση πρώτη. Οι κυβερνήσεις, κυρία Υφυπουργέ, κρίνονται όχι από τη δήλωση των προθέσεών τους, αλλά από τα αποτελέσματα των έργων τους.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Συμφωνώ μαζί σας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το Υπουργείο, το οποίο εκπροσωπείτε αυτή τη στιγμή, οφείλει να δώσει εκτεταμένες απαντήσεις στη Βουλή των Ελλήνων, σε ό,τι αφορά το έργο που έχει παραγάγει γι’ αυτό το οποίο ευαγγελίζεται σήμερα, δηλαδή την πάταξη της γραφειοκρατίας, την αποκέντρωση και οτιδήποτε έχει να κάνει με τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στον πολίτη.
Σκέφτομαι, λοιπόν, φωναχτά σε αυτή την Αίθουσα αναλογιζόμενος «άραγε ο κ. Ραγκούσης, εσείς και ο κ. Ντόλιος υπερηφανεύεσθε για το έργο, το οποίο έχετε επιτελέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών;». Έχετε κάνει πράξη, με βάση τον καλλικράτειο νόμο, την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στον πολίτη; Καταρρέει αυτή τη στιγμή και ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός.
Άραγε, είστε υπερήφανοι για το νόμο, τον οποίο ψηφίσατε, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό; «Δούρειος Ίππος», ήταν για να πλημμυρίσει η Ελλάδα από λαθρομετανάστες.
Κάποτε θα πρέπει να δώσετε ορισμένες εξηγήσεις μέσω της Εθνικής Αντιπροσωπείας στον ελληνικό λαό τι είναι το έργο, το οποίο παρέχετε. Ψηφίζετε νόμους μέσα από την κυβερνητική πλειοψηφία, οι οποίοι δεν εφαρμόζονται. Και όταν εφαρμόζονται, μάλλον κακό κάνουν παρά καλό. Τώρα ευαγγελίζεσθε κάτι άλλο.
Το Σύνταγμα το έχετε διαβάσει; Έχετε διαβάσει τι λέει το άρθρο 120 του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά την υποχρέωση των Ελλήνων πολιτών για την προστασία του –μια υποχρέωση που πολλώ δε μάλλον ισχύει για τα κυβερνητικά στελέχη; Γνωρίζετε ότι αυτή η υποχρέωση από το άρθρο 120 που επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων αναφέρεται στο άρθρο 2, στο άρθρο 25, αλλά και στο άρθρο 9Α του Συντάγματος; Άραγε όλα αυτά, τα οποία ακούσαμε σήμερα εδώ, είναι εναρμονισμένα;
Σας δηλώνω ότι αν μεν γίνει αυτό, το οποίο φαίνεται ότι γίνεται –και σας είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ο κ. Ροντούλης, για τη βάση δεδομένων- στην ουσία πετάτε την «καραμέλα» και καταργείτε το γραμμωτό σύστημα, αλλά επαναφέρετε ένα άλλο σύστημα, το RFID, το οποίο είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Είναι σαφέστατα αντισυνταγματικό. Μην αποτολμήσετε να φέρετε κάτι τέτοιο!
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ποιος σας είπε κάτι τέτοιο;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν σας μιλάμε από ιδεολογήματα εδώ. Από λόγους προστασίας του Συντάγματος και των συμφερόντων του ελληνικού λαού σας μιλάμε.
Εφόσον αναφέρετε ότι δεν θα περάσει τίποτα από αυτά που λέτε μέσα στην Κάρτα του Πολίτη, τότε γιατί την φέρνετε; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τρεις αριθμοί και τρεις κάρτες για τον Έλληνα πολίτη; Δεν υπάρχει η αστυνομική ταυτότητα; Δεν υπάρχει ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου; Δεν υπάρχει ο ΑΜΚΑ, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης;

(SM)
(4GK)
Τι σας εμποδίζει, το κράτος με τη δήλωση της ταυτότητος του αριθμού αυτών των τριών δημοσίων εγγράφων, να παρέχει όλη την εξυπηρέτηση στον Έλληνα πολίτη, αλλά και ο Έλληνας πολίτης καταθέτοντας τον αριθμό, να ζητάει όλα αυτά; Οτιδήποτε άλλο είναι περιττό.
Μας βάζει σε σκέψεις το γιατί το κάνετε. Από τη διεθνή εμπειρία δεν προκύπτουν από πουθενά όλα αυτά τα οποία λέτε. Οι Εγγλέζοι δεν το κάνουν. Οι Γερμανοί πάνε να το καταργήσουν. Τα ακούσατε από άλλους συναδέλφους, οι οποίοι μίλησαν.
Έρχεται τώρα το ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε μία τέτοια ρύθμιση. Ποια είναι άραγε τα κίνητρά σας; Ποιο είναι το κόστος σε μια τέτοια δύσκολη, χαλεπή συγκυρία για τον ελληνικό λαό; Πόσα λεφτά θα δαπανηθούν;
Στο αγωνιώδες ερώτημα που σας θέτουν ορισμένοι συνάδελφοι, για το εάν η κάρτα θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητος κύριοι συνάδελφοι. Εφόσον την εγκαταστήσει, είναι υποχρεωτική. Άρα, λοιπόν, γιατί μιλάμε; Πάτε να βάλετε, δηλαδή, από το παράθυρο το Δούρειο Ίππο στην κατασκόπευση των Ελλήνων πολιτών;
Διαβούλευση. Για ποια διαβούλευση μιλάτε; Για ποια διεθνή εμπειρία; Γιατί δεν διαβάζετε τη σεμνή και πάρα πολύ προσεκτική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, η οποία συνδέεται με τις συνταγματικές διατάξεις και σας μιλάνε για ασάφεια, αντίφαση και σύγχυση, αποκαθήλωση της ανθρώπινης προσωπικότητος; Ξέρετε τι σας λένε; Ότι αυτά τα οποία σχεδιάζετε, είναι αντισυνταγματικά.
Επιτέλους καταλάβετε ότι δεν έχετε την αυθεντία της γνώσης και την ασυλία των οποιοδήποτε ρυθμίσεων. Τελικά το έλλειμμα στην πολιτική σκέψη είναι χειρότερο και από το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ειλικρινά στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι θα είναι καταλύτης στην περαιτέρω διάρρηξη του εθνικού και κοινωνικού ιστού. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα. Δεν έχετε καμία τέτοια πολιτική, κοινωνική και ηθική νομιμοποίηση.
Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα. Άκουσα νωρίτερα από τους ομιλητές ότι υπάρχει ένα δεδομένο. Έχετε προμηθευτεί κάποια πράγματα. Ποια είναι η ασφάλεια, εάν κάνω την υπόθεση εργασίας ότι θα το προχωρήσετε, για το ποιος θα το κατασκευάσει; Γιατί δεν επιλέγετε –διαφωνούμε μαζί σας να γίνει αυτό το πράγμα- έναν μηχανισμό ασφάλειας όπως είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο είχε φτιάξει και τις αστυνομικές ταυτότητες; Και πάτε να το δώσετε σε ιδιώτες; Θα μας βάλετε πάλι σε πονηρές σκέψεις; Γιατί το κάνετε ή τουλάχιστον δηλώνετε ότι θα το κάνετε αυτό;
Όσο είναι καιρός ακόμα φροντίστε να κάνετε καλά τη δουλειά σας και να κυβερνάτε. Και επειδή ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος θυμήθηκε τον Μαρξ, θα κλείσω αξιότιμε, κύριε Πρόεδρε, και εγώ με ένα ρητό που ενδεχόμενως να το ξέρει καλύτερα από μένα ο κ. Δρίτσας. Έλεγε ο Λένιν ότι το ψεύδος είναι μια αστική προκατάληψη, η σκοπιμότητα είναι αυτή που αγιάζει τα μέσα. Φροντίστε, λοιπόν, όσο είναι καιρός ακόμα να αποστείτε από τέτοιες προσεγγίσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):  Κύριε Αποστολάκο σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Νόμιζα ότι μας χώριζε ένα γράμμα, Αποστολάκος-Αποστολάτος, προφανώς μας ενώνει η Ελλάδα.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής Α’ Πειραιά και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεόδωρος Δρίτσας για έξι λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν είμαι σε θέση, κύριε συνάδελφε, να επιβεβαιώσω για το εάν ο Λένιν έχει πει τέτοια πράγματα. Έχει πει πάρα πολλά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι αυθεντικό, σας διαβεβαιώ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν είναι έτσι. Για τα τσιτάτα του Λένιν έχουν γίνει μεγάλοι καυγάδες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα σας το στείλω τη Δευτέρα το πρωί.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ωραία, ξέρω την τσιτατολογία. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Λένιν ήταν όντως ένας από τους ηγέτες που είχε πολύ βαθιά σκέψη και πολύ μεγάλη ευρύτητα προσεγγίσεων σε πολλά θέματα. Πάντα, όμως, συνομιλούσε με την κοινωνία. Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό του. Εδώ μιλάμε για πολιτικές και επιλογές που δεν συνομιλούν με την κοινωνία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συχνά συμβαίνει από τον τρόπο που λειτουργεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όταν έρχεται πια η στιγμή να συζητηθεί μια επίκαιρη επερώτηση, άλλοτε να είναι εξαιρετικά επίκαιρη και άλλοτε να μην είναι.
(DE)


(SM)
Νομίζω ότι αυτή εδώ η επίκαιρη επερώτηση ατύχησε και ατύχησε διπλά και από τη βασική στόχευση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού να ανταποκριθεί σε εκείνες τις ανησυχίες του τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που αρέσκεται             -σπανίως αυθορμήτως, κυρίως με παρεμβάσεις συγκροτημένων κύκλων- να αναζητά τις απαντήσεις σε υπερβατικές δυνάμεις και όχι στις γήινες πραγματικότητες, που με καθαρό μυαλό και μάτι μπορεί να τις δει κανείς και να καλλιεργούνται μέσα από αυτή τη σχέση φοβίες παντός τύπου. Τότε ήθελε, λοιπόν, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός να ταυτιστεί με τα φοβικά σύνδρομα, όπως το συνηθίζει και είναι στοιχείο της πολιτικής του.
Σήμερα, όμως, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι στους δρόμους, αντιμετωπίζει τις πραγματικότητες πάρα πολύ άμεσα. Συνδιαλέγονται και επικοινωνούν μεταξύ τους, δεν έχουν ανάγκη από φοβικά σύνδρομα και παράγουν και πολιτική. Χειραφετούνται, δηλαδή και ως εκ τούτου, είναι ντεμοντέ ως προς το πνεύμα της αυτή η επίκαιρη επερώτηση, δεν έχει επικαιρότητα.
Όμως, δεν έχει επικαιρότητα και από την πλευρά της Κυβέρνησης, η οποία θέλει να μας πει ότι είναι ένας σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, για τις υπηρεσίες στον πολίτη, όταν πάλι όλες αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις στους δρόμους και στις πλατείες της χώρας αυτό που λένε είναι ότι έχουν καταρρεύσει όλες εκείνες οι λειτουργίες του δημόσιου συστήματος υγείας, παιδείας, πρόνοιας και δεν υπάρχει φροντίδα για τον πολίτη. Και αυτό είναι στοιχείο της πολιτικής. Και δεν μπορεί κανένα τσιπάκι, κανένα bar code, καμία κάρτα, καμία εικονική πραγματικότητα, δηλαδή, να απαντήσει σε αυτή την πραγματική, κορυφαία και ολοφάνερα διατυπωμένη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας να αποκατασταθεί πράγματι το κράτος δικαίου, το κράτος πρόνοιας, το κράτος εκείνο που θα φροντίσει τον πολίτη και θα σταθεί δίπλα του στις ανάγκες του.
Κατά τα άλλα, πράγματι εγώ δεν θέλω να σχολιάσω ζητήματα που αφορούν τις προφητείες του σεβάσμιου Παϊσίου ή οποιουδήποτε άλλου. Εν πάση περιπτώσει, όμως, οφείλω να κάνω και μια ιδεολογικού χαρακτήρα παρέμβαση. Είναι θέμα αρχών και δεν μπορώ να την αφήσω ασχολίαστη.
Ως προς τις μειονότητες και στα δικαιώματα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι   -και αναφέρομαι σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής- πρέπει αυτό να το πούμε πολύ καθαρά. Τα δικαιώματα είναι για όλους προφανώς, αλλά οι πλειοψηφίες δεν μπορούν ποτέ να επικαλούνται την πλειοψηφική τους υπόσταση, το ότι είναι πλειοψηφίες, για να αφαιρέσουν δικαιώματα από μειοψηφίες. Δεν γίνεται αυτό. Αυτό είναι σατανική έννοια του δικαιώματος και σατανική υπονόμευση πραγματικά του καθενός πολίτη μεμονωμένου ή ομάδας πολιτών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπου εκεί είναι που δικαιώνεται η υπεράσπιση των δικαιωμάτων.
Αυτό, λοιπόν, το ότι είμαστε πλειοψηφία και επομένως, δεν πρέπει οι μειονότητες οι θρησκευτικές, οι εθνικές ή οτιδήποτε άλλο, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, κ.λπ. να έχουν τα δικά τους δικαιώματα, είναι αδιανόητο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, όσο γίνεται να μου δώσετε τα περιθώρια ενός ή δύο λεπτών ακόμα.
Προχωρώ τώρα στα συγκεκριμένα σχέδια της Κυβέρνησης για την περίφημη κάρτα του Πολίτη. Δεν μπορώ να κατανοήσω -το τόνισαν ήδη και άλλοι συνάδελφοι και σε αυτό συμφωνώ- αυτή την ασάφεια από την πλευρά της Κυβέρνησης. Δηλαδή, αυτό που έχει δοθεί στη διαβούλευση ήταν ένα κείμενο το οποίο δεν απαντούσε σε κανένα από τα ουσιώδη ζητήματα και άφηνε πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
(IK)
(03DE)
Παρ’ όλα αυτά, στην Εισηγητική Έκθεση, εκεί, σε αυτήν την περιγραφή έλεγε για παράδειγμα ότι οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα του Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει αυτό σε αυτό το κείμενο που δόθηκε τότε για διαβούλευση. Υπάρχουν και άλλες ασάφειες. Δεν έχω το χρόνο να επιμείνω συστηματικά πολύ σε αυτά.
Εν πάση περιπτώσει, σήμερα έκανε μία προσπάθεια η Υπουργός, η κ. Τζάκρη, να μας δώσει κάποια πιο συγκεκριμένα πράγματα, αλλά και αυτά που μας είπε είναι πολύ πίσω από αυτό που πραγματικά απαιτείται. Διότι αν πρόκειται για μια τόση απλή λειτουργία και δεν πρόκειται για συνδυασμό και δεν πρόκειται για δυνατότητα ύπαρξης βάσης δεδομένων –γιατί εκεί είναι η ουσία- τότε εντάξει, να δούμε αν αυτό το πράγμα έχει σκοπιμότητα. Σε αυτήν την περίπτωση, μάλλον δεν χρειάζεται, δεν έχει σκοπιμότητα. Είναι ένα κόστος χωρίς νόημα. Επίσης, πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι το κόστος. Πρέπει να ξέρουμε ποιος θα το φτιάξει.
 Αναφέρθηκαν διάφορα παραδείγματα για τη Γερμανία και την Αγγλία. Θα ήθελα να πω και εγώ ένα. Η προετοιμασία αυτής της κάρτας υψηλών τεχνικών προδιαγραφών -που έλεγαν οι Γερμανοί- κράτησε δέκα χρόνια. Την έκανε η Κυβέρνηση της Γερμανίας με εξειδικευμένη εταιρεία. Σε αυτήν τη διαδικασία συμμετείχαν πανεπιστήμια, συμμετείχαν φορείς, συμμετείχαν σε ένα δημόσιο έλεγχο αυτής της διαδικασίας, μέχρι να καταλήξουν και τελικά στην εφαρμογή του μετά βρήκαν προβλήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δεν είναι τόσο απλά ζητήματα.
Τελειώνω εδώ. Είμαστε εναντίον της Κάρτας του Πολίτη, έτσι όπως έχει εξαγγελθεί. Πραγματικά, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Παρακαλώ;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί; Τόση ώρα ήσασταν υπέρ!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, κύριε Χρυσανθακόπουλε, μην κάνετε διάλογο!
Κύριε Δρίτσα, ο χρόνος σας έχει λήξει εδώ και ώρα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών!
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας παρακαλώ πάρα πολύ!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Μπορώ να σας απαντήσω. Ξέρετε η Αριστερά είναι πρωτοπόρα σε αυτό το ζήτημα από την εποχή που ετέθησαν τα θέματα της Συνθήκης Σένγκεν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ολοκληρώσατε, κύριε συνάδελφε;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Έχουμε πρωτοστατήσει και με μαζικούς αγώνες και με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα για όλα αυτά τα θέματα. Εσείς έχετε επιλεκτικές χρήσεις, ανάλογα με το πώς σας συμφέρει, με τους καιροσκοπισμούς της κάθε επιλογής σας. Για εμάς αυτά είναι θέματα αρχής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Τώρα θα ανοίξει διάλογος.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ποτέ να είμαστε σταθεροί σε αυτό.
Ως εκ τούτου, από την πρώτη στιγμή -και τα κείμενά μας είναι εδώ- υπάρχουν ανακοινώσεις ήδη εδώ και μήνες για την εναντίωσή μας στην Κάρτα του Πολίτη, έτσι όπως έχει εξαγγελθεί ή όπως δεν έχει αποσαφηνιστεί από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μία τεχνική επιλογή που θα δημιουργήσει νέες βάσεις δεδομένων για τους πολίτες. Γι’ αυτό, προφανώς, εναντιωνόμαστε σε αυτό.
Εάν η Κυβέρνηση έχει πραγματικά ειλικρίνεια στη διακήρυξή της, οφείλει πολύ σύντομα, εφ’ όσον από ό,τι κατάλαβα επιμένει στο σχεδιασμό αυτό, να δώσει πλήρως το σχέδιο νόμου με όλες τις λεπτομέρειες και όλα τα δεδομένα και χωρίς καμία παραπομπή σε υπουργικές αποφάσεις, απλές ή κοινές, ή σε διατάγματα που θα εξειδικεύουν όλα αυτά τα πράγματα, στο πιάτο όλα, καθαρά και ξάστερα και να δούμε αν πρόκειται για μία αθώα κάρτα εξυπηρέτησης του πολίτη ή για μία κάρτα προσωπικών δεδομένων και συγκέντρωσής τους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Θεόδωρο Δρίτσα, με τον οποίο θα συμφωνήσουμε ότι το ρήμα «αρέσκεσθαι» -αρέσκεται ένα τμήμα του λαού, που είπατε- είναι καθαρά υποκειμενικό ρήμα.
Κύριε Πλεύρη, έχετε το λόγο στον κύκλο των δευτερολογιών, σχετικά με την Κάρτα του Πολίτη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Άκουσα τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ευθυμίου, ο οποίος έφυγε τώρα, να μας εγκαλεί για λαϊκισμό.
 Πραγματικά όταν το ΠΑΣΟΚ μιλάει για λαϊκισμό, πρέπει να μας πιάνουν τα γέλια. Μιλάει για λαϊκισμό το Κόμμα που ανέβηκε στην πρώτη του θητεία στην εξουσία με «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και «θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και είπε το mea culpa. Μιλάει για λαϊκισμό το Κόμμα που έβαζε τον κόσμο από την Κλαδική στο δημόσιο και σήμερα έχουμε 355 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος. Μιλάει για λαϊκισμό το Κόμμα που ό,τι καταψήφισε επί θητείας Νέας Δημοκρατίας, «Cosco», «Ολυμπιακή», ΟΤΕ έρχεται τώρα και τα υλοποιεί και δίνει παραπάνω.
(XS)
(IK)
Μιλάει για λαϊκισμό το κόμμα που ο αρχηγός του έβγαινε με ταμπέλα «δεν πωλείται» και τώρα πάει για αποκρατικοποιήσεις.
Μα είναι δυνατόν να ακούμε τέτοια πράγματα εδώ; Το επόμενο που θα μπορούσε να μας κάνει ο κ. Ευθυμίου είναι να μας εγκαλέσει και για το δημόσιο χρέος που έκανε διαχρονικά το κόμμα του με τη Νέα Δημοκρατία. Και είναι η εύκολη λύση κι αν θέλετε είναι στα όρια του κοινωνικού ρατσισμού -που αρέσει στην Κυβέρνηση πολλές φορές να επικαλείται- όταν δεν έχουμε επιχειρήματα, να πετάμε ένα λαϊκισμό και να προσπερνάμε! Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν ξέρει καθόλου το θέμα. Ανέβηκε πάνω να πει ένα λαϊκισμό και να κατέβει.
Κυρία Υπουργέ, εδώ δύο πράγματα συμβαίνουν και σας το έθεσαν σωστά και από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ στην τελική τοποθέτηση. Είναι τόσο ασαφές το κείμενο, που γεννώνται πάρα πολλά ερωτήματα. Τα ερωτήματα είναι απλά.
Ή η Κάρτα του Πολίτη θα γίνει στα πλαίσια στα οποία σας το λέμε εμείς και σας το είπαν και τα άλλα δύο κόμματα που συμμετείχαν στην επερώτηση και άρα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στα προσωπικά δεδομένα ή θα γίνει όπως το λέτε εσείς, που τότε δεν έχει καμμία αξία να γίνει η Κάρτα του Πολίτη. Γιατί λίγο πολύ εσείς μας είπατε ότι η Κάρτα του Πολίτη θα είναι μία κάρτα που θα έχει μία ταυτότητα κι ένα ονοματεπώνυμο.
Σε τι θα βοηθήσει τότε όλο αυτό το οποίο λέτε εσείς; Προφανώς υπάρχουν όλα τα άλλα θέματα που είναι προβληματικά. Και η αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ήδη έχει αναφερθεί στη φοροκάρτα που λέτε, που είναι διαφορετικό πράγμα, αλλά είναι στην ίδια δομή και φιλοσοφία και έχει εκφράσει τους προβληματισμούς. Και είναι βέβαιο ότι μπορούμε να έχουμε προβληματισμούς κι εδώ ευθύνεστε εσείς.
Αντί να κάνατε ένα προσχέδιο, που ουσιαστικά δεν λέει τίποτα και το βγάλατε σε διαβούλευση, να λέγατε σοβαρά τι είναι αυτό που πάτε να κάνετε. Μα και στην τοποθέτησή σας δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι γνωρίζουν τι ακριβώς τελικά θα περιέχει αυτή η κάρτα. Μας είπατε τι δεν θα περιέχει αλλά δεν μας είπατε τι θα περιέχει. Κι αυτό περιμένουμε να δούμε.
Σας είπε κι ο κ. Ροντούλης, τι γίνεται με τη βάση δεδομένων πλέον σε διαφορετικά Υπουργεία που μαζεύονται και θέματα για εργασιακά; Και ανέφερε κι ο κ. Δρίτσας προηγουμένως, τι γίνεται με το ότι μπορούν να γίνουν αντικείμενο χρήσης από ιδιωτικές εταιρείες; Αυτά όλα θεωρείτε ότι είναι παράλογο να αποσαφηνιστούν;
Και μας συγχωρείτε, αλλά υπάρχει και το θρησκευτικό στοιχείο που δεν το υποτιμούμε. Μπορεί να το υποτίμησε ακόμα και η αριστερά όταν μίλησε από αυτό εδώ το Βήμα, που βέβαια η αριστερά λέει ότι η πλειοψηφία δεν πρέπει να επιβάλλεται στις μειοψηφίες, γιατί αυτή είναι μορφή φασισμού.
Όταν όμως η μειοψηφία λέει πράγματα που δεν αρέσουν, εκεί δεν πρέπει να έχουμε το κριτήριο; Δεν πρέπει να δεχθούμε τις ευαισθησίες τους; Εκεί δεν υπάρχουν ευαισθησίες. Ευαισθησίες γι’ αυτόν που δεν θέλει να φαίνεται εάν είναι ετερόφυλος ή ομόφυλος ή ομοφυλόφιλος υπάρχουν. Αυτός όμως που δεν θέλει να παραλάβει την κάρτα γιατί πιστεύει από θρησκευτική πίστη ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα. Να μην υπάρχουν! Να υπάρχουν όμως για τους μουσουλμάνους της Θράκης, να υπάρχουν όμως για τους μάρτυρες του ιεχωβά, που δεν χρειάζεται να κάνουν τη θητεία όπως την κάνουν οι άλλοι Έλληνες πολίτες! Εκεί λοιπόν ευαισθησία να υπάρχει! Σ’ αυτούς γιατί να μην υπάρχει; Ποιοι είναι λοιπόν εδώ οι κοινωνικοί ρατσιστές;
Τέλος πάντων, το ΠΑΣΟΚ -και επανέρχομαι σ’ αυτό με το οποίο ξεκίνησα, κύριε Πρόεδρε- έβγαλε τα ζιβάγκο του λαϊκισμού και ξεκίνησε τις γραβάτες. Κάποιο σύμβουλοι της κυρίας Υπουργού μπορεί να έρχονται μέσα στη Βουλή χωρίς γραβάτα, ίσως αυτοί θυμίζουν ότι κάποτε το ΠΑΣΟΚ ήταν το ΠΑΣΟΚ του λαϊκισμού και τώρα είναι του γραβατωμένου λαϊκισμού.
Όσον αφορά στο Μαρξ, επειδή πολλά ειπώθηκαν, εγώ πάντα ήμουν της άποψης κύριε Δρίτσα, ότι μαρξιστής είναι αυτός που έχει διαβάσει το Μαρξ και αντιμαρξιστής αυτός που τον έχει καταλάβει.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Αθανάσιο Πλεύρη.
Ο κ. Ηλίας Πολατίδης, Βουλευτής Σερρών έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, έθεσα τρία συγκεκριμένα ερωτήματα στην ομιλία μου. Εσείς βέβαια είχατε ένα κείμενο εκ των προτέρων, προετοιμασμένο από τους συνεργάτες σας το οποίο μας αναγιγνώσατε. Δεν απαντήσατε στις ερωτήσεις και γι’ αυτό θα τις επαναλάβω.
Είπατε όμως σε μία αποστροφή του λόγου σα, ότι αυτό δεν είναι θέμα θρησκευτικής συνειδήσεως και ότι δεν υπάρχει θέμα. Εσείς θα το κρίνετε ή αυτοί που έχουν το συνειδησιακό πρόβλημα; Εσείς θα κρίνετε; Σας ανάφερα το παράδειγμα. Θεωρώ ηλίθιο το να μην τρώει κάποιος χοιρινό. Όταν όμως έρχονται οι λαθρομετανάστες εδώ, εσείς υποβάλλετε σε μεγαλύτερο κόστος τα τμήματα συνοριακής φυλάξεως, ούτως ώστε να μην τυχόν και εξαναγκαστεί κάποιος καημένος λαθρομετανάστης να φάει χοιρινό.

(KO)
(4XS)
Είναι ένα πράγμα το οποίο εγώ θεωρώ ηλίθιο. Όμως, αυτό δεν έχει καμμιά σημασία. Δεν θα το κρίνω εγώ γι’ αυτούς.
Εσείς, όμως, προχωράτε, ενώ δεν τα πιστεύετε αυτά τα πράγματα. Δεν ξέρω αν είστε χριστιανή ορθόδοξη και ούτε με ενδιαφέρει. Όμως, αφήστε αυτούς που είναι να κρίνουν για τον εαυτό τους τι προσβάλλει τη θρησκευτική τους συνείδηση και τι όχι. Αυτό δεν θα το κρίνετε εσείς. Και δεν μπορείτε να πετάτε όλα αυτά τα σχόλια τα οποία σας ανέφερα. Υπάρχουν στη διαβούλευση πάρα πολλά σχόλια. Δεν μπορώ να πω ότι τα διάβασα όλα, αλλά διάβασα ένα πολύ μεγάλο αριθμό και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αρνητικά. Όλα αυτά τα πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων; Δεν υπάρχει τίποτα; Τα πετάτε, όπως πετάξατε τα σχόλια του «λαθρονομοσχεδίου»;
Σας έκανα μία συγκεκριμένη ερώτηση και σας εκλιπαρώ να δώσετε μία συγκεκριμένη απάντηση. Θα μπορεί ο οποιοσδήποτε για λόγους θρησκευτικής συνειδήσεως ή οτιδήποτε άλλο ή επειδή δεν του αρέσει το σχήμα, να μην το πάρει και να έχει το οποιοδήποτε κόστος στο χρόνο που θα «τρώει» στις δημόσιες υπηρεσίες; Αφήστε τον πολίτη να το επιλέξει. Δεν θα επιλέξετε εσείς και αυτό γι’ αυτόν.
Και κάνατε μία αναφορά στη Γερμανία. Αν δεν κάνω λάθος, έχετε κάποια σχέση με τη Γερμανία, έχετε μεγαλώσει εκεί. Η Γερμανία την Κάρτα του Πολίτη, αυτό το κατασκεύασμα, το είχε μέχρι πρότινος. Δεν λειτουργούσε το γερμανικό κράτος πολύ καλύτερα από το ελληνικό; Πώς κατόρθωνε να λειτουργεί το γερμανικό κράτος χωρίς την Κάρτα του Πολίτη; Φέρτε μας αυτήν την τεχνογνωσία εδώ πέρα για να λειτουργήσει καλύτερα, χωρίς να απαιτείται η Κάρτα του Πολίτη.
Και πώς θεωρείτε εσείς ότι θα γίνει αυτό; Πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι από τη μία μέρα στην άλλη λόγω της χρήσεως της συγκεκριμένης Κάρτας και ότι θα βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες; Οι αγκυλώσεις στο δημόσιο είναι τεράστιες. Οι αγκυλώσεις στο δημόσιο είναι θέμα νοοτροπίας. Δεν είναι θέμα του «αν». Γι’ αυτό και δεν λύθηκαν τα προβλήματα στο ΚΕΠ. Διότι υπάρχει η νοοτροπία που έγκειται στο ότι ο καθένας προσπαθεί με νομικίστικο τρόπο να έχει φυλαγμένα τα νώτα του. Για το λόγο αυτό απαιτεί χαρτιά επί χαρτιών, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά επί πιστοποιητικών, προκειμένου να μπορέσει να είναι καλυμμένος σε περίπτωση που κάποιοι για πολιτικούς ή άλλους λόγους προσπαθήσουν να κυνηγήσουν κάποιον υπάλληλο.
Όσον αφορά τώρα το θέμα του αξιότιμου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να πω ότι δυστυχώς γι’ αυτόν στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία. Και στη δημοκρατία υπάρχει μια απλή αρχή, η αρχή της πλειοψηφίας. Και η αρχή της πλειοψηφίας δεν είναι μόνο οι εκλογές, αλλά είναι το να αφουγκράζεται το πολιτικό σύστημα, όλοι εμείς εδώ πέρα, ποια είναι η βούληση της κοινωνίας. Το θέμα δεν είναι ότι επειδή τινές εξ ημών θεωρούν ότι είναι πιο φωτισμένοι από τους άλλους και ότι τα ξέρουν καλύτερα τα πράγματα από τους άλλους, ότι αυτοί θα πάνε και θα πουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος και τις απόψεις των υπολοίπων θα τις χαρακτηρίσουν «λαϊκιστικές» ή οτιδήποτε άλλο.
Και επειδή έκανα μια συγκεκριμένη αναφορά για την παγκόσμια διακυβέρνηση, θα ήθελα να μάθω τι ακριβώς αμφισβητεί ο αξιότιμος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν είναι παρών. Αμφισβητεί τους λόγους τους οποίους έχει αναρτήσει ο Πρωθυπουργός στην προσωπική του ιστοσελίδα; Αμφισβητεί τα Πρακτικά της Βουλής; Αμφισβητείτε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου λέει αναφανδόν ότι είναι υπέρ της παγκόσμιας διακυβέρνησης; Τι ακριβώς αμφισβητείτε, για να μπορέσουμε και εμείς να καταλάβουμε και να κάνουμε την όποια κριτική;
Το θέμα είναι ότι η Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρους –τουλάχιστον για μένα- στόχους. Θεωρεί τους Έλληνες πολίτες –τουλάχιστον αυτούς τους Έλληνες υπηκόους που είναι Έλληνες στο γένος και χριστιανοί ορθόδοξοι- πολίτες β΄ και γ΄ κατηγορίας. Δεν δέχεται οποιαδήποτε ανησυχία έχουν αυτοί, γιατί άλλες είναι οι σκοπιμότητές της. Αυτές είναι να προωθήσει την παγκόσμια κυβέρνηση, να προωθήσει μια κοινωνία που δεν θα συνάδει με τις αρχές του ελληνισμού και του χριστιανισμού.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε και εμείς τον κ. Πολατίδη.
Το λόγο έχει για πέντε λεπτά ο Βουλευτής Αχαΐας του ΛΑΟΣ κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οφείλω μια απάντηση στον κύριο Ευθυμίου.
Κατ’ αρχήν, όσον αφορά την αναφορά τους στην παιδεία μου, θα ήθελα να πω ότι η παιδεία κάθε νέου ανθρώπου είναι γεμάτη με πολλές παραστάσεις και προσεγγίσεις.
Μπορώ να πω ότι διάβασα αρκετά τον Μάρξ. Από μικρός, όμως, ήμουν αντιλενινιστής και αντισταλινικός. Τον Μαρξ τον είδα πολύ συντηρητικό για τις δικές μου ιδέες και στράφηκα στους νεομαρξιστές. Σήμερα μπορώ να πω ότι δεν έχω ανάγκη κανέναν Μαρξ για να σκέφτομαι ελεύθερα.
(PM)




(4KO)
Ξέρω πολύ καλά τον Αριστοτέλη και τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους τους οποίους μελετώ. Ξέρω ότι τα ενάντια τοις εναντίοις γίγνεσθαι και ότι ο Αριστοτέλης περιέγραψε πολύ καλά τι σημαίνει εσωτερικό και εξωτερικό αίτιο όταν έλεγε ότι το αυγό νεοσσός εν δυνάμει ην, η πέτρα όχι. Είναι πολύ απλά πράγματα, για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει εντελώς έχειν και ενδελέχεια της βιολογικής εξέλιξης ή του process, που λένε οι ανατολικοί. Δεν χρειάζομαι κανέναν απ’ αυτούς που αντέγραψαν τον Αριστοτέλη, τον Ηράκλειτο, τον Αντισθένη και όλους αυτούς για να σκέφτομαι με διαλεκτική. Τη διαλεκτική τη δίδαξε ο Σωκράτης και δεν τη δίδαξε κανένα τσιτάτο, όπως είπαν ή όπως «παπαγαλίζουν» όλες οι αριστερίζουσες προσεγγίσεις, ούτε επίσης και κανένας νεοφιλελεύθερος μάγος, όπως «παπαγαλίζουν» οι δεξιϊζουσες.
Οι ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι ξεκινάνε από μία αφετηρία ότι έχουμε μια αγαπητική θρησκεία που σέβεται τον άνθρωπο ως οντότητα και λέγεται ορθοδοξία και δίνει στον άνθρωπο παρελθόν και μέλλον και του δίνει και μια πνευματική εξέλιξη σε άλλα επίπεδα που πολλοί εδώ δεν θέλουν να αντιληφθούν γιατί είναι απλά χυδαίοι, μηχανιστικοί υλιστές. Η ορθοδοξία μας έχει αυτή τη στιγμή μια πνευματική δύναμη η οποία διαπερνάει οποιονδήποτε σκεπτόμενο Έλληνα και του δίνει και πατριωτισμό και φιλανθρωπία και τον στρέφει και στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην αγαθοεργία. Του δίνει συλλογικό αίσθημα και αίσθημα ευθύνης απέναντι σε μια ολόκληρη Ελλάδα η οποία αυτή τη στιγμή στενάζει κάτω από δύσκολες συνθήκες και από την πίεση που μας ασκούν οι διεθνείς τοκογλύφοι. Έχουμε προτεκτοράτα της νέας τάξης πραγμάτων από δεξιά και από αριστερά που εισβάλλουν σ’ αυτή την Αίθουσα μ’ έναν και μοναδικό σκοπό, να επιβάλλουν εκείνες τις εντολές. Δέχεται επίθεση η δημοκρατία μας, δέχεται επίθεση ο πολίτης και ο πολίτης βάλλεται και μέσα απ’ αυτό που λέγεται Κάρτα του Πολίτη που είναι Κάρτα του Δυνάστη. Είναι μέσο επιβολής ελέγχου συνειδήσεων. Την καταγγέλλουμε και δεν τη θέλουμε. Είναι δικαίωμά μας.
            Βέβαια από την άλλη πλευρά όλοι αυτοί οι λάγνοι ηθομηδενιστές, όλα αυτά τα ιδεολογικά θυλάκια της νέας τάξης πραγμάτων, όλοι αυτοί οι εντολοδόχοι, αυτά που θα πει και μεθαύριο η λέσχη Μπίλντεμπεργκ στην Ελβετία όπου συνεδριάζει, όλος αυτός ο κύκλος κινείται μέσα από ένα ενιαίο πνεύμα, το πνεύμα το οποίο εκφράζει και η κ. Υπουργός, ότι «κοιτάξτε, εμείς διαχειριστές είμαστε, δεν έχουμε να σας απαντήσουμε τίποτα σ’ όλα αυτά, διώξαμε άρον-άρον δύο αστυνομικούς γιατί δεν θέλουν να παραλάβουν την ειδική κάρτα». Ντροπή σας, που είσαστε έτοιμοι να προσλάβετε αστυνομικούς μουσουλμάνους, πακιστανούς και άλλους οι οποίοι θα ζητάνε εξαιρέσεις προνοιακού νόμου και Συντάγματος στα πλαίσια δήθεν ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέτοιοι είσαστε!
            Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν φοράω ποτέ γραβάτα, αλλά δεν θα επιτρέψω ποτέ να μπαίνουν άνευ πρωτοκόλλου εδώ πέρα συνεργάτες Υπουργών.
            Θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά τα εξής: Πρώτον, προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Τα είπα προηγουμένως. Τεκμηρίωσα ότι το ΠΑΣΟΚ στρέφεται ενάντια στην ορθοδοξία με ερμηνευτική δήλωση που καταργεί την επικρατούσα θρησκεία. Είναι στα Πρακτικά της Βουλής και στους τόμους για το Σύνταγμα.
Το δεύτερο που καταθέτω είναι το δικό μου κείμενο που έχω δημοσιοποιήσει στο «Με θάρρος», στην ιστοσελίδα μου: «Κοσμοπολιτισμός για τους αυτόχθονες Έλληνες-Μειονοτικός εθνικισμός για τους εισαγόμενους εποίκους». Εκεί αναφέρω ακριβώς όλο αυτό το σενάριο που εφαρμόζεται εις βάρος της χώρας και δεν είναι συνωμοσία. Φανερά σχέδια έχουν να μας κάνουν μια Βαβυλωνία και να μας λιώσουν. Δεν θα τους περάσει. Η ορθοδοξία θα αντισταθεί και όλοι όσοι πιστεύουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα είμαστε a la carte και με διαφορετικές ιδεοληψίες, όπως έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι ή το απόν ΚΚΕ σήμερα που δεν είχε το θάρρος να στείλει την κ. Κανέλλη να μιλήσει υπέρ των θέσεών μας και ενάντια στην Κάρτα του Πολίτη.
            Σας ευχαριστώ.
            (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος    καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κύριο Αλέξανδρο Χρυσανθακόπουλο.
            Επειδή απευθυνθήκατε σε μένα ως προς το dress code μετά από τα τόσα για το bar code που είπατε, θα πω ότι γραβάτα οφείλετε να φοράτε και εσείς και οι συνεργάτες της κυρίας Υπουργού κλπ.
            ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λέει το πρωτόκολλο για μένα. Εγώ δεν θα φορέσω ποτέ, κύριε Πρόεδρε.
(NP)
                       
           
           
(4PM)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Με υποχρεώνετε δε να σας πω, επειδή στα πατερικά κείμενα ο Κύριος και Θεός μας έχει τον Μιχαήλ -που θα πει αντ’ Αυτού άγγελο- ότι αν βάλουμε λίγη αγάπη στο αγαπητικό μέρος της Ορθοδοξίας μας, θα πετύχουμε αυτό που θέλετε τόσο πολύ.
Το λόγο έχει η κυρία Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη, Βουλευτής Ευβοίας.
Ορίστε, γιατρέ μου, έχετε το λόγο.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η μειοψηφία, πριν από κάποια χρόνια, μου επέβαλε να παραλάβω μια ταυτότητα, που δεν μου επέτρεπε να αναγράφω το θρήσκευμά μου, το οποίο εγώ ήθελα να δηλώσω και να το έχω στην ταυτότητά μου.  Μου το επέβαλε η μειοψηφία, πριν από λίγα χρόνια, διότι δεν έπρεπε –λέει- να αναγράφουμε πουθενά το θρήσκευμα του ορθοδόξου χριστιανού.
Και σήμερα σας ρωτώ, κυρία Υπουργέ, το εξής: Στη νέα Κάρτα του Πολίτη, που θα μας αναγκάσετε να έχουμε –γιατί εγώ προσωπικά θα πω ότι δεν θα την παραλάβω έτσι που εσείς θέλετε να μας τη δώσετε- θα μου δώσετε  το δικαίωμα να αναγράψω το θρήσκευμά μου:  Ελληνίδα ορθόδοξος χριστιανή. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου  και απαιτώ να μπορώ να το γράψω. Επιτέλους, οι μειοψηφίες δεν μπορούν να επιβάλλονται στη δημοκρατία μας! Αυτό όσον αφορά το θέμα του θρησκεύματος στην ταυτότητα.
Σήμερα εσείς πηγαίνετε να μας επιβάλετε μία κάρτα. Τη λέτε «Κάρτα του Πολίτη». Έχουμε διαβάσει άλλα που θέλετε να μας επιβάλετε. Σήμερα ήρθατε εδώ και μας είπατε «Ρε, παιδιά, δεν είναι τίποτα! Έτσι, μια ανανέωση είναι. Ένα-δυο πραγματάκια θα  σας βάλουμε μέσα.», ενώ στην ουσία έχετε αποφασίσει να μας φακελώσετε! Έχετε αποφασίσει να καταπατήσετε τα ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματά μας. Έχετε αποφασίσει να παραβιάσετε την ιδιωτικότητα, την προσωπικότητα και τις ατομικές μας ελευθερίες και να μας παρακολουθείτε  συνεχώς.
Ένα είναι γεγονός και πιστεύω ότι θα δείτε τις  ανάλογες αντιδράσεις, γιατί έτσι πρέπει να αντιδρούμε σε καταστάσεις αντιδημοκρατικές, δηλαδή στο «έτσι το θέλουμε, έτσι το αποφασίζουμε και έτσι το επιβάλουμε».  Μας αφαιρείτε την ελευθερία μας και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο αντιδρά η Εκκλησία. Γιατί ο Θεός μάς έχει δώσει την ατομική μας ελευθερία και δεν θα δώσουμε σε κανένα το δικαίωμα να μας την αφαιρέσει.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Εκκλησία, η Ορθοδοξία μας έχει σαφή τοποθέτηση, την οποία ο ελληνικός λαός,  που είναι ένας θρησκευόμενος λαός -όσο και να θέλετε εσείς να του αφαιρέσετε μέσα από την ψυχή του  το «πιστεύω» του δεν θα τα καταφέρετε- δέχεται αυτά και δεν μπορεί να δεχθεί τις δικές σας αποφάσεις.
Με αυτό που πάτε να επιβάλετε, κυρία Υπουργέ, να ξέρετε ότι ο Έλληνας, που τον έχετε καταταλαιπωρήσει με όλες αυτές τις αψυχολόγητες αποφάσεις σας κάθε φορά, χάνει την ηρεμία του, χάνει τη φυσιογνωμία του, χάνει την ελευθερία του, αλλά δεν χάνει το κουράγιο του να αντιδράσει σε αποφάσεις σαν τις δικές σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη, Βουλευτή Ευβοίας του ΛΑΟΣ.
Το λόγο έχει η κυρία Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Θεοδώρα Τζάκρη.
Ορίστε, κυρία Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για δέκα λεπτά αυτή  τη φορά.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έτσι όπως εξελίχθηκε η συζήτηση σήμερα στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση αυτής της επίκαιρης επερώτησης του ΛΑΟΣ, υποχρεούμαι να διαμορφώσω δύο τύπους απαντήσεων:
Ο πρώτος θα  απαντά στους έξι Βουλευτές του ΛΑΟΣ, όπως τοποθετήθηκαν εδώ μέσα, και στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έθεσαν ως επιτακτικό το αίτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και γενικά εξέφρασαν την αγωνία τους, όπως αποτυπώνεται και στο κείμενο της επερώτησης, για τον κίνδυνο της πιθανής αποτύπωσης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και της κρίσης αυτών κατά την εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη από την ελληνική πολιτεία.
Πρέπει να διαμορφώσω μια δεύτερη, ξεχωριστή απάντηση για τον κύριο Ροντούλη, ο οποίος διαφοροποιήθηκε απ’  όσα είπαν οι συνάδελφοί του στο ίδιο Κόμμα.
(BS)







04NP
Ο κ. Ροντούλης δεν έθεσε ως επιτακτικό το θέμα της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. ‘Έβαλε τρία καίρια ερωτήματα, τα οποία αφού απαντήσω με κάθε ειλικρίνεια, όπως και στο πρώτο μέρος της τοποθέτησής μου, θα τον καλέσω πραγματικά -και αφού τον πείσω- να μας συνδράμει στην Κυβέρνηση στο έργο της υλοποίησης από την ελληνική πολιτεία της Κάρτας του Πολίτη.
Έθεσε πραγματικά ο ΛΑ.Ο.Σ. φοβικά όπως είπε ο κ. Δρίτσας –βεβαίως στη συνέχεια δεν μας εξήγησε και ο ίδιος γιατί δεν ψηφίζει την Κάρτα του Πολίτη, γιατί δεν τάσσεται υπέρ- το θέμα της υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων και της δυνατότητας της χρήσης αυτών και από παράνομες πράξεις και από εγκληματικές ενέργειες.
Και πραγματικά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κάρτα του πολίτη θα οδηγήσει ακριβώς στο αντίθετο. Εγώ η ίδια από εχθές έφερα στο Κοινοβούλιο τα στοιχεία της κλοπής από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων  και τις περιφέρειες της Αττικής, αντίστοιχων στοιχείων, δηλαδή, των καρτών παραμονής, των αδειών παραμονής των νομίμων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας. Ήταν πολλές περιπτώσεις. Και νομίζω ότι όλοι σας είστε γνώστες άπειρων περιπτώσεων και στην ελληνική, αλλά και στη διεθνή έννομη τάξη έτσι φαινομένων πλαστοπροσωπίας που είναι αποτέλεσμα κλοπής των κλασικών δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, αλλά και άλλων δεδομένων όπως είναι οι άδειες νόμιμης παραμονής προκαλώντας ένα τεράστιο πρόβλημα και στην ελληνική έννομη τάξη.
Ακριβώς απ’ αυτά τα φαινόμενα έρχεται να μας διασφαλίσει η εισαγωγή της κάρτας του πολίτη, της πλαστοπροσωπίας δηλαδή και της δυνατότητας χρήσης των στοιχείων αυτών -που κατά κόρον συναντώνται σήμερα στην καθημερινότητά μας- από οποιονδήποτε.
Και βεβαίως μας χαροποιεί η ευαισθησία που διαπιστώνουμε σε ό,τι αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά από την άλλη μας προκαλεί κατάπληξη γιατί ούτε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ούτε εμείς σήμερα στην Κυβέρνηση δώσαμε ποτέ κάποιο δικαίωμα για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.
Να πω εδώ και να θυμίσω ότι εμείς ήμασταν αυτοί που το 1997 φέραμε το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και ιδρύσαμε τότε μια θεσμικά και ουσιαστικά ανεξάρτητη αρχή, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Να σας θυμίσω, επίσης, ότι για πρώτη φορά το 2001 στο Σύνταγμα φέραμε την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά κατοχυρώσαμε την συνταγματική ανεξαρτησία της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων. Επομένως, ούτε αποδεχόμαστε, ούτε ανεχόμαστε οποιονδήποτε υπαινιγμό και  οποιαδήποτε αιτίαση σε ό,τι αφορά στην προστασία των ελευθεριών και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Αντίθετα, στις προθέσεις μας είναι η ενίσχυση και η εμβάθυνση αυτής της προστασίας.
Στον τελευταίο νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση προχωρήσαμε ακόμα περισσότερο σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση και την εμβάθυνση των προσωπικών δεδομένων, επιβάλλοντας για πρώτη φορά να λαμβάνεται υπόψη η προστασία της ιδιωτικότητας των προσωπικών δεδομένων κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς επίσης εισάγοντας την απαίτηση για αξιολόγηση των επιπτώσεων στα δικαιώματα της ιδιωτικότητας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων από την εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Η Κάρτα του Πολίτη  διασφαλίζει στον κάτοχο που το επιθυμεί την δυνατότητα της αναγνωρισιμότητας απ’ όλες τις δημόσιες αλλά και ιδιωτικές υπηρεσίες. Η Κάρτα είναι –το είπα στην πρωτολογία μου και το επαναλαμβάνω- το ψηφιακό κλειδί που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη της να ταυτοποιείται ψηφιακά στον κόσμο του internet. Αυτό είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα. Δυστυχώς όμως δεν μπορείτε να το κατανοήσετε. Θα του δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνει εύκολα, γρήγορα και απλά όλες τις υπηρεσίες που παρέχει σήμερα και θα παρέχει στο μέλλον και το ελληνικό δημόσιο αλλά –το ξαναλέω- και ο ιδιωτικός τομέας.
Ουδόλως εμποδίζει κανέναν να κάνει, για παράδειγμα, χρήση  μιας παροχής που δίνει το τραπεζικό σύστημα και να μπορεί να κάνει κατά τις νυχτερινές ώρες που δεν είναι ανοιχτές οι τράπεζες –ένα παράδειγμα σας λέω- μεταφορά χρημάτων από ένα λογαριασμό σε άλλον. Το κλειδί, το μυστικό είναι το ψηφιακό κλειδί που σας είπα προηγουμένως. Ότι δηλαδή, θα μπορεί κάποιος να αναγνωρίζεται και να ταυτοποιείται στον ψηφιακό κόσμο ότι αυτός είναι αυτός.
Από εκεί χτυπάει τη γραφειοκρατία στην καρδιά της. Και θα έλεγα ότι προστατεύει τον πολίτη. Είναι ένα αναγκαίο και απαραίτητο βήμα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης όπως προανέφερα. Και ωφελούμενος είναι ο ίδιος ο Έλληνας πολίτης.
Η χώρα σήμερα κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για την εξυπηρέτηση του πολίτη το οποίο θα συνοδευτεί βεβαίως και από άλλα βήματα όπως για παράδειγμα την εισαγωγή των ηλεκτρονικών ΚΕΠ που και αυτά έχουν δρομολογηθεί.
(SX)

(4BS)
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ο προϋπολογισμός πόσος είναι;
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Θα σας απαντήσω σε όλα, κυρία Παπανδρέου. Μη βιάζεστε.
Εγώ θα δεχόμουν πραγματικά ένα εν γένει επιχείρημα, το οποίο λέει να δεχθούμε το θέμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων ως πρόσχημα για να υλοποιήσουμε την Κάρτα του Πολίτη.
Όπως,  όμως, πολύ σωστά είπατε, κύριε Ροντούλη, αυτό δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε a la carte. Θα πρέπει να πούμε, επομένως, ότι αρνούμαστε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αρνούμαστε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αρνούμαστε τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών οπουδήποτε -και για προσωπική, ιδιωτική, αλλά και για δημόσια χρήση- και να εξαναγκάσουμε και το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης και τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ψηφιακά πολύ μπροστά, να γυρίσουν πάλι στον αραμπά. Μπορούμε να το πούμε.
 ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εγώ δεν το είπα αυτό.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Το είπαν οι συνάδελφοί σας.
 ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ποιος;
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Είπε ο κ. Χρυσανθακόπουλος, ότι αυτός δεν θέλει να…
 ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Πότε το ακούσατε αυτό;
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ακούτε πράγματα που δεν λέγονται.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι τρομερό αυτό! Δεν ειπώθηκαν τέτοια πράγματα.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Σας είπα ότι διαμορφώνω δύο τρόπους απαντήσεων, κύριε Ροντούλη. Και θα έρθω και σε εσάς. Πραγματικά, όμως, αν το δεχθούμε αυτό, να το δεχθούμε συνολικά.
 ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν ειπώθηκαν τέτοια πράγματα!
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κυρία Υφυπουργέ…
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ένα άλλο επιχείρημα που ακούστηκε από όλους σας σε αυτή την Αίθουσα είναι το εξής: Είναι ανεπίκαιρη η εισαγωγή της Κάρτας του Πολίτη και θα πρέπει να επιλύσουμε άλλα προβλήματα, τα οικονομικά προβλήματα. Να αρνηθούμε, δηλαδή, και την πρόοδο, να συρθούμε στη συγκεκριμένη φοβία και γενικά να πούμε «όχι» σε οτιδήποτε καινοτόμο…
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Απαντήστε σε αυτά που σας είπαμε.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): …έρχεται στην ελληνική έννομη τάξη και να αναγκάσουμε την Ελληνική Πολιτεία να μην κοιτάζει μπροστά στο μέλλον, αλλά να μένει προσκολλημένη στο παρελθόν.
Η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη πραγματικά να προχωρήσει στην υλοποίηση της Κάρτας του Πολίτη ως ένα άλλο σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της ηλεκτρονικής υποδομής της χώρας. Και να είστε σίγουροι ότι κάθε θέμα εξετάζεται με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα. Δεν έχουμε καμία, μα καμία πρόθεση να διακινδυνεύσουμε τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως είναι τα ζητήματα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και να τα θέσουμε σε αμφιβολία και σε κίνδυνο. Κάθε άλλο θα έλεγα.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ: ... (Δεν ακούστηκε)
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Από την άλλη, όμως, η Κυβέρνηση επιδιώκει και την οικονομική και την τεχνολογική πρόοδο, όπως σας ανέφερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ιδίως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, ότι το να αγνοούμε την πρόοδο που συντελείται γύρω μας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως σε ό,τι αφορά στα θέματα των τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών, είναι μία πολυτέλεια που πολύ περισσότερο σε αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε σήμερα πραγματικά δεν την έχουμε και δεν θα πρέπει να τη στερήσουμε από τους πολίτες.
Έρχομαι τώρα σε κάποια εξειδικευμένα θέματα.
Ο κ. Ροντούλης έθεσε ως κύριο θέμα για την αποδοχή ή την άρνηση, την απόρριψη της εφαρμογής της Κάρτας του Πολίτη το γεγονός της διασύνδεσης και της επικοινωνίας των πληροφοριακών βάσεων, των βάσεων δεδομένων που υποστηρίζουν τα πληροφοριακά συστήματα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριε Ροντούλη, ότι απαγορεύεται κατ’ αρχήν από τον ίδιο το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών βάσεων δεδομένων. Και αυτά τα οποία εδώ αναπτύξατε, αποτελούν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχουν μόνο στον κόσμο του Όργουελ που είναι φανταστικός και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και πολύ περισσότερο με τις προθέσεις της σημερινής Κυβέρνησης.
Θέσατε, επίσης, ως σημαντικό, ως μείζον θέμα, το θέμα του κόστους, πόσο θα κοστίσει η υλοποίηση της Κάρτας του Πολίτη στην ελληνική έννομη τάξη. Να σας πω ότι όταν θα έρθει ο νόμος για την εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη –γιατί τώρα πραγματικά έχει δίκιο σε αυτό που λέει ο κ. Αποστολάκος, ότι μιλάμε για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, τις οποίες κι αυτές, όμως, εμείς θέσαμε σε διαβούλευση και σε διάλογο και όχι για ένα ολοκληρωμένο έργο- θα έχετε όλοι την ευχέρεια να πληροφορηθείτε και να σας ενημερώσουμε και για τις πηγές χρηματοδότησης, οι οποίες ευθύς εξ’ αρχής οφείλω να σας ομολογήσω, κύριε Ροντούλη, θα είναι του ΕΣΠΑ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Αυτό δεν λέει τίποτα.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Το τρίτο θέμα που βάλατε ως σημαντικό, είναι η υποχρεωτικότητα ή μη της κατοχής της Κάρτας του Πολίτη.
Θέλω εδώ να σας διαβεβαιώσω –το ανέφερα βέβαια και στην πρωτολογία μου, αλλά φαίνεται ότι δεν έγινε αρκούντως κατανοητό- πως σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση του προσώπου στο φυσικό κόσμο, την ταυτοποίηση, δηλαδή, της ταυτότητας του προσώπου, η κατοχή της Κάρτας του Πολίτη είναι υποχρεωτική.
Σε ό,τι αφορά, όμως, τις δυνατότητες της ψηφιακής αυθεντικοποίησης, όπως ανέφερα προηγουμένως…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αυτά λέμε.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): …και τη δυνατότητα της λήψης ψηφιακών υπογραφών, η χρήση της δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική για κανέναν, της χρήσης, δηλαδή, του πλινθίου που υπάρχει εκεί επάνω.
Εναπόκειται, επομένως, στη διακριτική επιλογή, στη διακριτική ευχέρεια του καθενός αν και κατά πόσο θα χρησιμοποιήσει την κάρτα του πολίτη ως ψηφιακό εργαλείο για τον ψηφιακό κόσμο, ως ψηφιακό κλειδί.

(PS)




(SX)
Νομίζω, όμως, ότι η συζήτηση σήμερα για εσάς, αγαπητές φίλες και φίλοι του ΛΑΟΣ, αποπροσανατολίστηκε εντελώς -και πράγματι, όπως ανέφερε και ο κ. Δρίτσας, κατέστη εντελώς ανεπίκαιρη- όταν σας ανέφερα τι ακριβώς δεν θα περιέχει η Κάρτα του Πολίτη. Θέλω, πραγματικά, να σας το επαναλάβω γιατί η βάση της επίκαιρης επερώτησης σας βασίστηκε ακριβώς πάνω σ’ αυτά που δεν θα περιέχει η Κάρτα του Πολίτη και αποπροσανατολιστήκατε λίγο και φύγατε από την αρχική σας γραμμή.
Λοιπόν, σας διαβεβαιώνω ότι η Κάρτα του Πολίτη, κύριε Ροντούλη -και το επαναλαμβάνω ξανά- δεν θα φέρει φορολογικά στοιχεία, δεν θα φέρει καταναλωτικά δεδομένα, δεν θα φέρει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και πολύ περισσότερο δεν θα φέρει δαχτυλικά αποτυπώματα, δεν θα φέρει δεδομένα υγείας -κυρία Παπανδρέου και σας διαβεβαιώνω  γι’ αυτό- και γενικά δεν θα περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία στα οποία εσείς στηρίξατε την άρνησή της.
Αυτό που θα περιέχει -και θέλω έτσι να δώσω μια απάντηση- είναι τα απλά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να ταυτοποιείται ένα πρόσωπο στο φυσικό κόσμο, αυτά, βεβαίως, που απαιτούν και οι Διεθνείς Οργανισμοί, όπως ανέφερα προηγουμένως ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, ο ICAO, γιατί ο στόχος μας είναι η ταυτότητα αυτή να χρησιμοποιείται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο στις χώρες του Σένγκεν. Θα περιλαμβάνει, επομένως, τα ελάχιστα στοιχεία που απαιτούνται για τη φυσική ταυτοποίηση του προσώπου και επίσης θα περιλαμβάνει ό,τι άλλο απαιτείται και τίθεται από τους Διεθνείς Οργανισμούς για τη ψηφιακή αυθεντικοποίηση και για τη δυνατότητα της ψηφιακής υπογραφής.
Όταν θα συζητήσουμε το σχέδιο νόμου εδώ στο Κοινοβούλιο θα έχετε τη δυνατότητα να μελετήσετε και για τα X 509 Digital Certificates, που θα βοηθούν ακριβώς για τη ψηφιακή αυθεντικοποίηση και για την ηλεκτρονική υπογραφή.
Βεβαίως, θα ήθελα να δώσω και μια απάντηση στον κ. Αποστολάκο. Να πω, καταρχήν, κύριε Αποστολάκο, ότι το ίδιο το Σύνταγμα, το άρθρο 5, στο οποίο και εσείς αναφερθήκατε, -το είδατε, όμως, ότι αφορά μόνο τη διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών- θεσπίζει την υποχρέωση και το αντίστοιχο δικαίωμα του πολίτη, βεβαίως, στην ελληνική πολιτεία να διασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών στην κοινωνία της πληροφορίας. Αυτήν, επομένως, εμείς την υποχρέωση που έχουμε ως πολιτεία από το ελληνικό σύνταγμα υλοποιούμε, γιατί το σημαντικό ήταν αυτό και για το αντίθετο θα έπρεπε να μας κατηγορείτε για ανακολουθία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):   Κυρία Υπουργέ, ο χρόνος έχει τελειώσει.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Πρώτα φέραμε, επομένως, το νόμο για τη θεσμική κατοχύρωση της διακυβέρνησης στη χώρα μας και μάλιστα, θα έλεγα, για την επανεκκίνηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη χώρα μας, γιατί είχε μείνει, πραγματικά, πολύ πίσω με το νόμο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, που ψηφίσαμε πρόσφατα και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στον σχεδιασμό μας για την εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη από την ελληνική δημόσια διοίκηση.
Βεβαίως, δεν είμαι εγώ αυτή που θα ισχυριστώ ότι τα πράγματα σήμερα στην ελληνική δημόσια διοίκηση είναι τέλεια, ακριβώς επειδή θέλουμε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, να τις κάνουμε ταχύτερες, πιο αποτελεσματικές, πιο σύγχρονες, με μοναδικό σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και επειδή θέλουμε να πάμε το κράτος και τους πολίτες μας μπροστά, γι’ αυτό και υλοποιούμε τα σχέδια μας, που βεβαίως υπάγονται σ’ έναν γενικότερο σχεδιασμό που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης εν γένει.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):  Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κυρία Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής είκοσι τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί από το 22ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Αστέριος Ροντούλης, για έξι λεπτά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Ενοχλήθηκαν σφόδρα κάποιοι στην Αίθουσα, γιατί επιτέλους μετά από πάρα πολλά χρόνια ακούστηκαν χριστιανικές, ορθόδοξες φωνές μέσα στο ναό της Δημοκρατίας.
Ο κ. Δρίτσας, μάλιστα, ενοχλήθηκε τόσο πολύ που έφτασε στο σημείο να συμπεριφερθεί κατά τρόπο προσβλητικό και απαξιωτικό σε ανθρώπους που απλά πιστεύουν. Έκανε, λοιπόν, λόγο για ανθρώπους που σκέφτονται τα γήινα, επικροτώντας τη θέση αυτή και για ανθρώπους που κοιτάζουν τα ουράνια, δηλώνοντας την απαξίωση του για τέτοιες συμπεριφορές.
(AS)


(4PS)
Δεν μας εκπλήσσει η στάση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνθρωποι είναι κήρυκες της αθεΐας και έχουν κάθε δικαίωμα μέσα στην ελληνική δημοκρατία να προβάλουν τέτοιου είδους αντιλήψεις. Δεν θα πρέπει όμως να στερούν και το δημοκρατικό, επίσης, δικαίωμα που έχουν άλλοι άνθρωποι να πιστεύουν και να διαδηλώνουν την πίστη τους αυτή.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, σας παρέσυρε σε ένα λάθος επιχείρημα ο κ. Δρίτσας μιλώντας για το ανεπίκαιρο της επίκαιρης επερώτησης του ΛΑΟΣ. Γιατί; Θα πω μόνο τούτο κύριε Δρίτσα και θέλω να το ακούσετε καλά: Εάν εφαρμοζόταν σήμερα, εάν υπήρχε η δυνατότητα να εφαρμοσθεί σήμερα η κάρτα του πολίτη να είστε βέβαιος ότι δεν θα γέμιζε με πολίτες η πλατεία Συντάγματος, γιατί τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων αυτών θα ήταν υπό τον έλεγχο κρατικών υπηρεσιών. Να γιατί η θέση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι τόσο επίκαιρη και όχι ανεπίκαιρη όπως λανθασμένα πριν από λίγο επιχειρηματολογήσατε.
Βεβαίως, πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο ή έχουν επιλεκτική επαφή με ακροατήρια που οι ίδιοι επιθυμούν. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί αν κάποιος πάει σε μία εκκλησία, σε ένα μοναστήρι –δεν πηγαίνουν βέβαια σε τέτοια μέρη οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ –αν έρθουν σε επαφή με το πλήρωμα της εκκλησίας απλά- και το πλήρωμα της εκκλησίας, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μόνο οι ιερείς είναι και οι πολίτες, είμαστε όλοι το πλήρωμα της εκκλησίας- τότε θα καταλάβετε, κύριε Δρίτσα και κυρία Υπουργέ, ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κόσμο για την περιώνυμη κάρτα του πολίτη, ανησυχία που φάνηκε και πιστοποιήθηκε κατά το δημόσιο διάλογο ολίγων ημερών που κάνατε, τη δημόσια διαβούλευση για την κάρτα του πολίτη. Είναι συντριπτικά τα ποσοστά εναντίον της κάρτας του πολίτη. Το 95% τοποθετήθηκε «κατά».
Επειδή ακούω και τον Πρωθυπουργό τώρα τελευταία να ψελλίζει πράγματα για δημοψήφισμα, θα έχετε το σθένος φέρνοντας ένα τέτοιο νομοσχέδιο να το θέσετε σε δημοψηφισματική διαδικασία ακόμη και εάν ψηφιστεί, για να δούμε τη βούληση του κόσμου, να δούμε τη βούληση του ελληνικού λαού; Ή σας αρέσουν μόνο τα δημοψηφίσματα a la cart με στημένες ερωτήσεις που θα ποδηγετούν το εκλογικό σώμα;
Δεν ήταν μόνο επίκαιρη, αγαπητοί συνάδελφοι, η σημερινή επίκαιρη επερώτηση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Ήταν και ιδιαιτέρως εύστοχη. Έβγαλε είδηση. Ποια ήταν αυτή η είδηση; Σας συγχαίρω για το θάρρος σας κυρία Υπουργέ. Τι είπατε; Είπατε ότι η κάρτα του πολίτη θα είναι προαιρετική ως προς τη χρήση, αλλά ως προς την κατοχή της, ως προς τη λήψη της από τον πολίτη θα είναι υποχρεωτική, καταναγκαστική διότι θα πρέπει να υπάρχει η ταυτοποίηση του πολίτη. Άρα, λοιπόν, για να καταλάβει ο κόσμος, θέλει δεν θέλει κάποιος, με το στανιό θα τον εξαναγκάσει κατά το πρότυπο της Κυβέρνησης Σημίτη η νέα Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου να πάρει την κάρτα του πολίτη. Στην μεν πρώτη περίπτωση καταναγκαστικά με το έτσι θέλω αφαιρέσατε το θρήσκευμα από τις ταυτότητες και τώρα καταναγκαστικά, θέλει δεν θέλει ο ελληνικός λαός θα του δώσετε την κάρτα του πολίτη. Αυτή είναι συμπεριφορά χούντας. Αυτή είναι συμπεριφορά ανελεύθερου καθεστώτος. Αναθεωρήστε τη στάση σας αυτή, γιατί κινείστε σε μία ιδιαιτέρως επικίνδυνη ατραπό.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με τα περί λαϊκισμού του κ. Ευθυμίου, ο οποίος αφού μας τα είπε, απεχώρησε. Να θυμίσω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. το «Τσοβόλα δώστα όλα»; Να θυμίσω τη ρήση του αείμνηστου Παπανδρέου που έλεγε ότι σε μία πολιτεία ο υπέρτατος νόμος δεν είναι το Σύνταγμα, δεν είναι οι νόμοι, είναι ο λαός;
(RG)
(4AS)
Και έρχεται τώρα το νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να κατηγορήσει το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό για λαϊκισμό. Δεν μας πτοούν τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί, κυρία Τζάκρη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Πρέπει να καταλάβετε ότι εμείς δεν είμαστε ούτε λαϊκιστές ούτε οτιδήποτε άλλο. Είμαστε ένα γνήσια πατριωτικό λαϊκό κίνημα που φέρνει μέσα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τις ελπίδες, τις προσδοκίες, τα δίκαια αιτήματα, τα οράματα του ελληνικού λαού. Και εσείς, είστε οι τελευταίοι που μπορείτε να κρίνετε τέτοιου είδους συμπεριφορές, για τον απλούστατο λόγο ότι έχετε μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα μη πατριωτικό, μη λαϊκό, σε ένα κόμμα που δρα ενάντια στα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Ροντούλη.
Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε Ροντούλη, ο μοναδικός σκοπός για την εισαγωγή της κάρτας του πολίτη είναι η μείωση, ο περιορισμός της αυτοπρόσωπης παρουσίας των πολιτών, κατά την εξυπηρέτηση τους από τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή είναι η ratio
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν τη θέλουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας παρακαλώ πολύ κύριε Ροντούλη, σας παρακαλώ, δεν θα διακόψετε καθόλου.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κατά τη σημερινή διαδικασία, κύριε Ροντούλη, φάσκετε και αντιφάσκετε. Έχετε πέσει απέναντι στον ίδιο σας τον εαυτό σε αντιφάσεις. Ο ίδιος κατά την πρωτομιλία σας, αναγνωρίσατε τα σημαντικά οφέλη που επέρχονται για τη δημόσια διοίκηση, από την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, από τον περιορισμό της αυτοπρόσωπης παρουσίας του πολίτη, που και εσείς ακριβώς αναγνωρίζετε ότι είναι και εστία διαπλοκής και διαφθοράς και εν πάση περιπτώσει και των καθυστερήσεων που υπάρχουν.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: …(Δεν ακούστηκε).
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Υπάρχουν ευτυχώς και τα Πρακτικά. Τα γραπτά μένουν, κύριε Ροντούλη, μπορείτε να καταφύγετε και να τα δείτε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Την επιχειρηματολογία σας μετέφερα. Να καταλαβαίνετε τι λέμε.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Δόξα τω Θεό έχουμε σώας τας φρένας και ακόμα μπορούμε και να καταλαβαίνουμε και να θυμόμαστε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τη δική σας επιχειρηματολογία!
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ναι. Και το παραδεχθήκατε ότι πραγματικά κατ’ αρχήν τουλάχιστον –και σας ευχαριστούμε που μας αναγνωρίσατε αυτό- προκύπτουν από την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ωφελήματα για τους Έλληνες πολίτες, τα οποία βέβαια στη συνέχεια εσείς προσπαθήσατε να ανατρέψετε.
Απορώ ακόμη, όμως και εξίσταμαι -και ειλικρινά συμφωνώ και επαυξάνω με όσα είπε προηγουμένως ο  Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος ο κ. Ευθυμίου για τον φτηνό θα έλεγα μάλιστα εγώ λαϊκισμό- πραγματικά πώς όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν σχέση αποκλειστικά και μόνο με τη  λειτουργία της δημόσιας διοίκησης συνάδουν και έχουν κάποια σχέση και κάποια επαφή με τη θρησκευτική ελευθερία, με τη θρησκευτική συνείδηση και με οτιδήποτε άλλο υπεισέρχεται σε αυτόν τον τομέα.
Κύριε Ροντούλη, θέλω να σας πω το εξής: Ακόμη και η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος με την οποία εμείς ήρθαμε σε επίσημο διάλογο -ανέφερα προηγουμένως κατά την πρωτομιλία μου, φαίνεται ότι δεν έγινε αρκούντως κατανοητό ότι κάναμε διαβούλευση συγκεκριμένη και με την ειδική συνοδική επιτροπή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και με τη συνοδική επιτροπή των δογματικών κανονικών ζητημάτων- μας έθεσαν ως πρωταρχικό ζήτημα σε ό,τι αφορά την αποδοχή ή μη της κάρτας του πολίτη -όχι όλα αυτά στα οποία εσείς αναφερθήκατε, ουδόλως οι άνθρωποι της εκκλησίας δεν συνάδουν αυτό που εσείς λέτε με θρησκευτικές ελευθερίες- την ύπαρξη στο σύστημα της κάρτας του πολίτη ή όχι, bar-code, δηλαδή του Κώδικα αυτού του συγκεκριμένου. Και τους διαβεβαιώσαμε, όπως διαβεβαιώσαμε βεβαίως σήμερα και όλους τους Έλληνες πολίτες δια μέσου του Ελληνικού Κοινοβουλίου ότι από κανένα στάδιο της προετοιμασίας για την εφαρμογή της κάρτας του πολίτη δεν προκύπτει η αναγκαιότητα της ύπαρξης και της εγκατάστασης ενός συστήματος bar-code.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: …όχι ό,τι σας βολεύει, όλη την ανακοίνωση.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Αυτή είναι η διαβούλευση που κάναμε και αυτό μας έβαλαν οι άνθρωποι της εκκλησίας, ως επιτακτικό, για την αποδοχή της ή όχι.
Επομένως, εμείς για μια ακόμη φορά εδώ σήμερα στο Κοινοβούλιο σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα  υπάρχει γραμμωτός κώδικας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κάρτας του πολίτη.
Θα το ξαναπώ –και εδώ θέλω να το κρατήσουμε- ότι η χρήση της είναι αποκλειστικά και μόνο για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Σε κανέναν άλλο σκοπό δεν αποβλέπει από αυτούς που εσείς αναφέρατε, κύριε Ροντούλη. Δεν έχουμε καμία δεύτερη ή τρίτη σκέψη. Ο μοναδικός σκοπός είναι αυτός. Δεν είναι καινοτομία για την παγκόσμια κοινότητα. Σας το ξαναλέμε ότι προσπαθούμε να προσαρμόσουμε στην ελληνική έννομη τάξη μια εφαρμογή, η οποία υπάρχει και λειτουργεί στη σωρεία θα έλεγα, στην πλειοψηφία των κρατών του σύγχρονου κόσμου και αναφέρομαι βεβαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
(ML)





                                                

                       


 
(04RG)
Σας ανέφερα προηγουμένως τον κατάλογο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ακόμη και σήμερα εφαρμόζουν την κάρτα του πολίτη και ο αποκλειστικός σκοπός είναι να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων προς τον πολίτη υπηρεσιών. Και βεβαίως, να μειώσουν και τα φαινόμενα της διαπλοκής και της συναλλαγής που υπάρχουν με πολλούς δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι ακριβώς εκμεταλλευόμενοι, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, και την αδυναμία και την άγνοια ορισμένων πολιτών, προσπαθούν μέσα από διάφορα τερτίπια να αποκομίσουν παράνομα οφέλη και τίποτε άλλο.
Θα κλείσω με μία γενική παραδοχή. Όλοι μας κρινόμαστε από τα έργα. Βεβαίως και τα λόγια έχουν τη σοβαρότητά τους οπωσδήποτε και θα μιλήσουμε και γι’ αυτά. Αφήστε, όμως, να δείτε, όταν θα φέρουμε το νομοσχέδιο, τις λεπτομέρειές του, το πρόγραμμα της εφαρμογής και να μιλήσουμε εδώ, σ’ αυτήν την Αίθουσα πάλι, εμείς θα είμαστε πάλι, να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του και να επιλύσουμε εκεί τις οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες και αν θέλετε απορίες σας έμειναν μετά από αυτήν την ομολογουμένως αναλυτική, εξαντλητική συζήτηση που κάναμε σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):   Ευχαριστούμε πολύ την Υπουργό κ. Θεοδώρα Τζάκρη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Θα ολοκληρωθεί η συζήτηση με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ κ. Αστέριο Ροντούλη, ο οποίος έχει το λόγο για τρία λεπτά.
Δεν θα αναφερθείτε προσωπικά σε κανέναν, κύριε Ροντούλη. Επί της επίκαιρης ερώτησης, παρακαλώ, και στο ύψος του θεσμικού στυλ και της αξιοπρέπειας που σας διακρίνει.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε.
Νομίζω ότι έγινε μία προσπάθεια από την πλευρά της Κυβέρνησης να απαντηθούν ζητήματα που δεν ετέθησαν από την πλευρά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Κανείς εκ των συναδέλφων, για παράδειγμα, δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα του γραμμωτού κώδικα. Βεβαίως, επανήλθε ξανά και ξανά το θέμα διά των επισήμων χειλέων εντός της Αιθούσης εν είδει απολογίας.  Νιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν οι άνθρωποι και απαντούν σε ζητήματα που δεν τίθενται. Πρώτο σχόλιο.
Δεύτερο σχόλιο. Μετεφέρθησαν εντός της Αιθούσης, κύριε Πρόεδρε, επιχειρήματα ΠΑΣΟΚ από εμένα τον ίδιο, τα οποία στη συνέχεια προσπάθησα και να αποδομήσω. Η κυρία Υπουργός κακώς πράττουσα θεώρησε ότι η αναφορά στην επιχειρηματολογία ΠΑΣΟΚ συνιστά και αποδοχή ταύτης. Μέγιστο λάθος λογικής, κυρία Υπουργέ. Το να αναφέρονται τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς στην Αίθουσα είναι μία ορθή πρακτική για να καταλαβαίνει ο κόσμος την αντίθετη άποψη και πού στέκεται. Δεν συνιστά αποδοχή της θέσεως ΠΑΣΟΚ.
Αναφερθήκατε στην ιεραρχία της Ελλάδος, ότι κάνατε συζητήσεις, διαβουλεύσεις κ.λπ.. Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας, που λέει ότι η Ιεραρχία της Ελλάδος παρακολουθεί στενά και με ανύστακτο ενδιαφέρον  -αυτή είναι η έκφραση του Αρχιεπισκόπου- τα τεκτενόμενα, τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της κάρτας του πολίτη. Και θέτει δύο ζητήματα, κύριε Πρόεδρε. Πρώτον, το ζήτημα της κατοχύρωσης της ελευθερίας του ανθρωπίνου προσώπου, για το οποίο δεν ακούσαμε να πείτε κάτι και το δεύτερο και πάρα πολύ σημαντικό, η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος αναφέρεται στην υποχρεωτικότητα ή μη της κατοχής αυτής της κάρτας. Και σήμερα εσείς μας είπατε ότι βεβαίως ως προς τη χρήση της προαιρετική, αλλά ως προς τη λήψη της υποχρεωτική. Νομίζω ότι έρχεστε σε πλήρη αναντιστοιχία με την Ιεραρχία της Ελλάδος σε χάσμα, σε μεγάλη διαφορά γιατί απλούστατα κινείστε σε μία εντελώς αντίθετη γραμμή.
Πρέπει εδώ να καταλάβετε ότι δεν θα βρείτε απέναντί σας μόνο έναν πολιτικό σχηματισμό, το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Εμάς θα μας βρείτε απέναντι ούτως ή άλλως. Θα βρείτε απέναντι και την Ιεραρχία και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας.
(ST)
(4ML)
Τελειώνω, κύριε  Πρόεδρε, λέγοντας το εξής μόνο. Με θλίβει ιδιαιτέρως -και το λέω υπό την έννοια του κοινοβουλευτικού ανδρός- η απουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος από τη σημερινή συζήτηση. Η συνεισφορά του στο διάλογο θα ήταν πράγματι επωφελής και χρήσιμη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Εντάξει, κύριε  Ροντούλη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 34/19/14-3-2011 επίκαιρης επερωτήσεως δεκαπέντε Βουλευτών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, των κ.κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη, Γεωργίου Ανατολάκη, Βαΐτση Αποστολάτου, Κυριάκου Βελόπουλου, Μαυρουδή Βορίδη, Σπυρίδωνος-Άδωνι Γεωργιάδη, Άγγελου Κολοκοτρώνη, Ιωάννη Κοραντή, Παύλου Μαρκάκη κ.α. προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την Κάρτα του Πολίτη.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 16.11΄λύεται η συνεδρίαση για την Τρίτη 14 Ιουνίου 2011 και ώρα 18.00΄ με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση αναφορών και ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
.

Σχόλια

  1. ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΩΝ ΑΘΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ,ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΑΘΕΟΙ ΝΑ ΑΜΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΝΙΩΘΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΘΥΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ , ΘΥΜΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΛΕΗΣΕΙ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΦΕΡΘΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ 1 ΧΡΟΝΟ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΗΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΑΤΑΝΟΚΑΡΤΑ ΤΟΥΣ. ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΕΛΕΗΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥΣ , ΦΩΤΙΣΕ ΤΟΥΣ ΑΘΕΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγχαρητηρια κε Ροντουλη και στους υπολοιπους βουλευτες που εναντιωθηκαν στην ΚτΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φαινεται ξεκαθαρα το πεισμα και η αλαζονια της Τζακρη να περασουν με το ετσι θελω το νομοσχεδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΕ ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ
    ΛΑΟΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ
    ΞΕΓΕΛΑΝΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΑΣ ΞΕΓΕΛΑΝΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
    ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

    http://tolimeri.blogspot.com/2009/03/blog-post_60.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις