ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ.



ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Προς
Τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος,
Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο,
κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Μακαριώτατε·
Συνοδικοί Πατέρες·
Σεβασμιώτατε·
κ. Υπουργέ· Χριστός Ανέστη!
Το Δ.Σ. της Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Καρδίτσης αισθάνεται εντόνως την υποχρέωση, όπως μεταφέρει προς όλους Υμάς την αγωνία αυτή των (πράγματι πολλών) συμπολιτών μας, διότι και οι ίδιοι προσωπικά, μελετήσαντες και πληροφορηθέντες, καλώς, περί της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητος, αλλά και λαβόντες υπόψιν τις επί του ζητήματος θέσεις άλλων Ιεραρχών, οι οποίοι έλαβαν δημοσίως θέση κατά της «Κάρτας Πολίτη», επείσθημεν ότι, πράγματι, η «Κάρτα» αυτή θα αποτελέσει μείζονα κίνδυνο αναιρέσεως της θεοδωρήτου ελευθερίας του προσώπου.
Επληροφορήθημεν παρά των ειδικών επιστημόνων, ότι η «Κάρτα Πολίτη», εκτός από τα...
εξωτερικώς εμφανή στοιχεία, θα περιέχει και υψηλής τεχνολογίας  microchip συνδεδεμένο με ένα αριθμό, μοναδικό για κάθε πολίτη από τη γέννησή του έως το θάνατό του.  Επληροφορήθημεν, επίσης, ότι είτε  το microchip αυτό λειτουργεί εξ επαφής, είτε εξ αποστάσεως με ραδιοσυχνότητες (RFID), όπως συμβαίνει με τις  «Κάρτες» των περισσότερων κρατών, θα είναι τεχνικά δυνατόν να  παρακολουθούνται και να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλες οι  δραστηριότητες, οι κινήσεις των πολιτών και τα ηλεκτρονικά ίχνη που αναγκαστικά θα αφήνουν. Ειδικά δε, οι «Κάρτες» με microchip εξ αποστάσεως με ραδιοσυχνότητες (RFID) θα προδίδουν, ανά πάσα στιγμή,  την ακριβή θέση του φορέα τους μέσω των συστημάτων δορυφορικής παρακολούθησης.
Εάν όλα αυτά είναι όντως βάσιμα, εμφανής είναι ο κίνδυνος για την καταστρατήγηση κάθε έννοιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας, αφού ουσιαστικά καταργούνται τα προστατευμένα, δια του Συντάγματος, απόρρητα της ιδιωτικότητας του πολίτη. Προσφάτως, ο Βρετανικός λαός, αντιληφθείς ακριβώς τον ανωτέρω κίνδυνο καταλύσεως κάθε έννοιας ελευθερίας και ιδιωτικότητας,  αξίωσε από την πολιτική ηγεσία και επέτυχε την κατάργηση των βρετανικών «Καρτών Πολίτη». Αναρωτιέμαι: Ο Ελληνικός λαός είναι δεύτερης κατηγορίας; Οι ανησυχίες δε των πιστών εντείνονται  περισσότερο από τα διαδιδόμενα, ότι στην «Κάρτα Πολίτη» μπορεί, σε μία μελλοντική αναβάθμισή της, να προστεθεί εμφανώς ή  αφανώς και ο δυσώνυμος αριθμός 666.
Εξ αιτίας όλων αυτών, φρονούμε, ότι η Εκκλησία μας πρέπει να αποφανθεί τάχιστα δι’ αποφάσεως της Ιεραρχίας, η οποία αφού ακούσει τα πορίσματα των δύο ειδικώς συσταθεισών συνοδικών επιτροπών, θα τοποθετηθεί εν Πνεύματι Αγίω, υπευθύνως, έναντι του νέου αυτού ποιμαντικού προβλήματος.  Διότι δεν πρόκειται περί αποκλειστικώς πολιτικού ζητήματος, αλλά περί ζητήματος ελευθερίας του προσώπου. Η ελευθερία του προσώπου δεν είναι μεν δογματικό ζήτημα, είναι όμως ζήτημα θρησκευτικό και σαφώς πνευματικό, αφού οι πιστοί της Εκκλησίας  δεν παύουν συγχρόνως να είναι και πολίτες της Ελλάδος, κάθε δε αναίρεση της καθόλου ελευθερίας οπωσδήποτε θα επηρεάσει το βάθος, την ποιότητα και την έκταση αυτής της ίδιας της θρησκευτικής ελευθερίας ως μέρος του όλου.
Όθεν, καταθέτομε ταύτα με σεβασμό και ιδιαίτερη εκτίμηση.
Για το Δ.Σ.
    Ο Πρόεδρος                                                                               Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Καλλιαντζής                                       Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Ασπρούδης
http://agathan.wordpress.com 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις