Η μόνη δυνατή ενότητα του Ελληνικού Λαού είναι στο Όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού

Η κατάσταση στη χώρα μας
Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


Η κατάσταση στη χώρα μας προκαλεί στους Έλληνες μερικά ερωτήματα στα οποία είναι δύσκολο να βρεις απάντηση. 
Ένα ερώτημα το πιο δύσκολο είναι γιατί ο Εχθρός επιδιώκει με τις προκλήσεις του να προκαλέσει την αγανάκτηση του κόσμου. Γιατί συμφέρει στον Εχθρό να αγανακτήσει ο κόσμος και να προβεί σε πράξεις βίας;

Κατ΄ αρχήν η αγανάκτηση όλων των Ελλήνων εναντίον του ενώνει τους Έλληνες. 
Είναι όμως ενότητα πραγματική αυτή που στηρίζεται στην αγανάκτηση και στο θυμό; 
Αν είναι πραγματική ενότητα , πώς ο Εχθρός την επιδιώκει, αντί να την αποφεύγει; Αυτό είναι το ερώτημα.

Δεύτερο ερώτημα ηθικό είναι γιατί ευδαιμονεί ο άδικος, ενώ ο αδικούμενος δυστυχεί;

Τρίτο ερώτημα είναι η ύπαρξη του δικαίου, του αληθινού και του ωραίου. Είναι σε δυσχερέστερη θέση ο αγωνιζόμενος για το δίκαιο και την αρετή, από τον άδικο;

Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης γράφει πως τις ενώσεις δημιουργεί το ωραίο. Κάθε άλλο παρά ώραία είναι όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας εξαιτίας της ανικανότητας των πολιτικών της. Δεν είναι ωραία η σημερινή κατάσταση ανελευθερίας στην Ελλάδα. Το Άσχημο διέλυσε την ενότητα του Ελληνικού Λαού.

Σε μία από τις παραδόσεις του λαού, στο Άσχημο αποδίδονται τα πιο φοβερά δεινά στον τόπο μας. Ο λαός μας, ως ένας από τους πιο καλλιεργημένους αισθητικά λαούς του κόσμου, δεν αγάπησε τόσο πολύ τη θεία δύναμη ή τη θεία σοφία όσο τη θεία ωραιότητα, το θείον Κάλλος.
"Ό,τι μεγάλο κακό έχει γίνη στον τόπο μας, τό ΄καμε (το Άσχημο): χώρες εξωλόθρεψε, βουνά εβούλλιαξε, βράχους εγκρέμισε αλλού και πολλά ποτάμια τους άλλαξε το ρέμα." (Παράδοση της Μονοβύζας, περιοχής Δέλφινου και αλλαχού της Ηπείρου). (Ν.Πολίτη, Παραδόσεις, Εκδ."Ιστορική έρευνα").

"Τις ενώσεις τις δημιουργεί το ωραίο".
Η μόνη δυνατή ενότητα του Ελληνικού Λαού είναι στο Όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού. 
 Μόνον εις το Όνομα το υπέρ παν άλλο όνομα μπορεί να αποκτήσει ο Λαός του Θεού ενότητα και αυτογνωσία ως σύνολο. 
Ο Εχθρός γνωρίζοντας την αλήθεια αυτή έπληξε και εξακολουθεί να πλήττει τις μόνες συνεκτικές δυνάμεις την Ορθοδοξία και την Ελληνική Γλώσσα.

Η αγωνία μας δεν πρέπει να μεταβληθεί σε μίσος και εχθρότητα. Η αγωνία του λαού με την καθοδήγηση φωτισμένων ανθρώπων που αγαπούν το Χριστό πρέπει να μετατραπεί σε ενότητα και σε αυτογνωσία ως σύνολο. Οι επιδιώξεις των σκοτεινών δυνάμεων είναι η γενική εχθρότητα. Ο στόχος τους είναι να στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου.

Το αντίδοτο είναι η γενική πεποίθηση ότι η ελευθερία είναι ενιαία, των διωκομένων και των διωκτών (από την κακία τους).

Η Ενότητα υπάρχει και εκφράζεται ως καθολική αγωνία του λαού του Θεού. Ο Κύριος προπορεύεται προς τον κήπο της Γεθσημανή. Οι μαθητές Του ,αυτή τη φορά, συμμετέχουν στην οδύνη Του ή υπνώττουν;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις