Συνάντηση Ιερώνυμου -Παπανδρέου :«Τα χαμόγελα περίσσεψαν, όμως ακόμη μία φορά από ουσία μηδέν»

ΖΗΤΗΣΑΝ ΛΥΣΕΙΣ, ΕΛΑΒΑΝ… ΕΠΙΤΡΟΠΗ!
Κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση πρωθυπουργού - Αρχιεπισκόπου

Να μην ανησυχούν για την Κάρτα του Πολίτη, διαβεβαίωσε τους Μητροπολίτες ο κ. Παπανδρέου 

«Τα χαμόγελα περίσσεψαν, όμως ακόμη μία φορά από ουσία μηδέν». Κάπως έτσι περιέγραψε έμπειρος Μητροπολίτης τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

Τα θέματα που τέθηκαν μέσα από το υπόμνημα-τόμο που ετοίμασε ...νομομαθής και ικανότατος Μητροπολίτης και παρέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος στον Γ. Παπανδρέου ήταν πολλά και καίριας σπουδαιότητας. Θέματα που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και χωρίς υπερβολές το μέλλον και το μέγεθος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον φάκελο που παρέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον πρωθυπουργό περιλαμβάνονταν και οι απαντήσεις των υπουργών της κυβέρνησής του σε πολλά από τα αιτήματα των Μητροπολιτών και της Ιεράς Συνόδου, για να επισημανθεί ότι αυτοί που ευθύνονται για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα δεν προέρχονται από τον χώρο της Εκκλησίας.

Σχεδόν μιάμιση ώρα συζητούσαν οι δύο πλευρές όλα τα προβλήματα. Από τη μια ο Αρχιεπίσκοπος με τους Μητροπολίτες Σάμου, Ελασσόνος και Ν. Σμύρνης (τελικά ο Μητροπολίτης Καισαριανής λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε να συμμετάσχει) και από την άλλη ο Γ. Παπανδρέου με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη και τον υφυπουργό Υγείας Χρ. Αηδόνη.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για πολύ καλό κλίμα και διάθεση «κατανόησης» από τον πρωθυπουργό για τις ανησυχίες που εξέφρασαν ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες. Όμως η πρόταση να συσταθεί –με νόμο– μια θεσμικά κατοχυρωμένη Επιτροπή που θα εξετάσει όλα τα προβλήματα που «κολλάνε» δείχνει πως επί της ουσίας η κυβέρνηση ζητάει ακόμη μία φορά παράταση χρόνου. «Μέχρι να γίνει ο νόμος, να αποφασιστεί ποιοι θα μετέχουν στην… αναβαθμισμένη Επιτροπή και να κάτσουν στο τραπέζι και να βρουν λύση σε ένα πρόβλημα, θα έχει αλλάξει η κυβέρνηση. Και τα προβλήματα είναι πολλά και χρειάζονται επειγόντως λύση», σχολίαζε έμπειρος κληρικός με νομικές σπουδές, που μετέχει σε Επιτροπές της Συνόδου.

Πέντε «αγκάθια»

Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που παρέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Γ. Παπανδρέου περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Ελλάδος. Πού «κολλάνε» τα έργα που θέλει να κάνει, από ποιους, βάσει ποιων αποφάσεων, και ποιες συμφωνίες είχαν γίνει στο παρελθόν, αλλά δεν έχουν τηρηθεί στο ελάχιστο.
Ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες ζήτησαν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του:

• Να απελευθερώσει τα ακίνητα της Εκκλησίας που κρατούν δεσμευμένα κάποιες Υπουργικές Αποφάσεις. Με αυτόν τον τρόπο και η Εκκλησία θα μπορέσει να αυξήσει τα έσοδά της, και το κοινωνικό της έργο, και θα έλθει και η πολυπόθητη ανάπτυξη στη χώρα, λένε συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου.

• Να μη γίνει πράξη η δέσμευση των καταθέσεων των Ενοριών, των Μονών και των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων από το τέλος του χρόνου, όπως ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος (ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

• Να μην ισχύσει για τους ιερείς η αναλογία του «1 προς 5» για τις προσλήψεις από το υπουργείο Εσωτερικών. Τα προβλήματα, είπαν οι Μητροπολίτες στον πρωθυπουργό, από τα κενά στις απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές είναι πολύ μεγάλα και πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των 80 ήδη «εγκεκριμένων» προσλήψεων.

• Να προστατευθεί από το υπουργείο Παιδείας το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο και να υπάρξει μέριμνα για την εκκλησιαστική εκπαίδευση από την αρμόδια υπουργό, που ήταν και παρούσα στη συνάντηση.

• Να μην ισχύσει η «εικαζόμενη συναίνεση» στη δωρεά οργάνων, που προωθείται με το σχετικό νομοσχέδιο.

Για το άλλο μεγάλο θέμα, την Κάρτα του Πολίτη, που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων της Εκκλησίας και τέθηκε στο τραπέζι, ο Γ. Παπανδρέου είπε στους παρευρισκομένους πως δεν πρέπει να ανησυχούν. 
Τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ο αριθμός 666, ούτε δυνατότητα παρακολούθησης και «φακελώματος» του κατόχου της κάρτας, τα δικαιώματα των πολιτών είναι διασφαλισμένα. 

Σχόλια

  1. Ε... αφου τους διαβεβαιωσε οτι δεν υπαρχει το 666 ούτε δυνατότητα παρακολούθησης και «φακελώματος» του κατόχου της κάρτας, τα δικαιώματα των πολιτών είναι διασφαλισμένα, να μην ανησυχουμε, οπως και ''λεφτα υπαρχουν''.
    Τοτε τι τις θελουμε τις συγκεντρωσεις και τις υπογραφες, ο Γιωργακης ειπε να μην ανησυχουμε.
    Πιστευω οτι πρεπει να ανησυχουμε για τη σταση του Αρχιεπισκόπου παρα του πρωθυπουργου.
    Με προβληματιζει τοσο με την απραξια του που νομιζω οτι αν δεν το κανει επιτηδες κρυβεται κατι αλλο απο πισω που ουτε καν θελω να το σκεφτομαι.
    Η Αποκαλυψη αναφερει ''ο εχων νουν...'' δεν λεει ο εχων επιτροπην να μας πει αν εχει η ΚτΠ το 666 ή να μας το διαβεβαιωση ο καθε πρωθυπουργος αρχιεπισκοπε...
    ''ο εχων νουν...'' λεει ''ο εχων νουν...''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μην ανησυχείτε και πάρτε τη κάρτα", δεν μοιάζει με το "μην ανησυχείτε και κάντε το εμβόλιο της γρίπης των χοίρων";
    Λυπάμαι που ο Αρχιεπίσκοπος συνεργάζεται με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και αν δεν υπάρξει δυναμική αντίδραση σύντομα θα νομιμοποιηθεί η κάρτα και θα την πάρουμε όλοι δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επερασαμ ομορφα ομορφα ομορφα!
    επερασαμ ομορφα και τουτη την φορα!
    σας χαιρετουμε ,και ονειρα γλυκα.
    σπουδαιοι ανδρες και οι δυο!!
    θα χουμε να λεμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητοί μου, εν Χριστώ Αδελφοί, δυστυχώς οι ανησυχίες μου και οι αρχικές πληροφορίες για το "τι διεμείφθη" στη περιβόητη συνάντηση, επαληθεύτηκαν.
    Θλίβομαι που ο Μακαριώτατος, συναινεί σε σύσταση μικτών Επιτροπών (Εκκλησίας και Πολιτείας)για ΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ και αρκείται σε διαβεβαιώσεις (Κάρτα του Πολίτη), πολιτικών που ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥΣ και, δυστυχώς, όχι μόνο "στα λόγια" αλλά στα έργα...
    Ειλικρινά, αναρωτιέμαι...
    Είναι δυνατόν "το ποίμνιο" να αντιλαμβάνεται τις παγίδες της πολιτείας στη Εκκλησία μας και "οι Ποιμένες" να τις αγνοούν;
    Εκτός και αν, "ό μη γένοιτο", επαληθεύεται το γνωστό προφητευμένο "θα πλανηθούν ακόμα και οι εκλεκτοί".
    ΘΕΟΣ ΦΥΛΑΞΕΙ! ΑΜΗΝ.
    "Κατερίνα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις