Τα συμπεράσματα της σύσκεψης για το μάθημα των Θρησκευτικών

Εισαγωγικό σχόλιο "Ο.Π"

Αν  η στάση του Έλληνα  πολίτη και δή της  συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων  που είμαστε  βαπτισμένοι και μυρωμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί , ήταν  γενικώς μινιμαλιστική  και  στην κατεύθυνση   ενός  στείρου  "ωχαδερφισμού", τότε  ασφαλώς και τα συμπεράσματα αυτής της "ευρείας συσκέψεως" ,όπως τουλάχιστον  συνοπτικά  δημοσιεύθηκαν, θα μας ικανοποιούσαν.
Όμως    η αντισυνταγματική επίθεση που δέχεται  και δια του  υπουργείου  (τέως εθνικής) παιδείας η Ορθοδοξία μας , δεν είναι  ένα ζήτημα μόνο  "ποσοτικό" αλλά κυρίως θεσμικό και  ποιοτικό.
Ασφαλώς  ένα εκ των ζητουμένων  είναι  και η " υποχρεωτικότητα"  του μαθήματος.
Ποίου όμως  μαθήματος;
Εκείνου των  Θρησκευτικών  ή εκείνου  της θρησκειολογίας  που  θέλει  να διδάσκει  στα παιδιά μας το υπουργείο  δια βίου προσηλυτισμού στα δόγματα της "Νέας εποχής";
Ας μην γελιώμαστε.
Το μάθημα των Θρησκευτικών  επι της ουσίας καταργείται, αφού  η ...δήθεν ...μετεξέλιξή του με την ονομασία "Θρησκεία και κόσμος", δεν  θα είναι τίποτε άλλο  παρά μια  νεοεποχήτικη   προπαγάνδα  απολύτως  ασυμβίβαστη  με την Ορθόδοξη πίστη των Ελλήνων.
Υπο αυτήν την έννοια  τα συμπεράσματα  αυτής της  "ευρείας συσκέψεως"   βρίσκονται στο ίδιο περίπου "πνεύμα" με τα δύο ανακοινωθέντα  της Ιεράς Συνόδου για την Κάρτα του Πολίτη.
Τα συμπεράσματα της σύσκεψης για το μάθημα των Θρησκευτικών
Πραγματοποιήθηκε σήμερα (30/4/2011) στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ευρεία σύσκεψη με θέμα τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν για το μάθημα των θρησκευτικών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και εκπρόσωποι των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και εκπρόσωποι άλλων θεολογικών συνδέσμων.
Στη σύσκεψη κατέληξαν ομόφωνα ότι:
- Ενώ αριθμητικά οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο φαίνεται να παραμένουν οι ίδιες, στην πράξη μειώνονται από πέντε σε τρεις υποχρεωτικές ώρες, καθότι προφανώς ο μαθητής της Γ’ Λυκείου θα προτιμήσει να επιλέξει κάποιο από τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που τον ενδιαφέρει παρά το μάθημα των θρησκευτικών...
- Είναι τουλάχιστον παράδοξο το μάθημα των θρησκευτικών να μετατρέπεται σε μονόωρο στη Β΄ Λυκείου σε αντίθεση με την επίσημη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας στην οποία επισημαίνεται ότι τα μονόωρα μαθήματα παύουν να υφίστανται για παιδαγωγικούς και διδακτικούς λόγους.
- Η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών σχετίζεται με θεμελιώδεις μορφωτικές, παιδαγωγικές και ανθρωπιστικές ανάγκες του σύγχρονου μαθητή και πολίτη.
- Για τους παραπάνω λόγους θεωρείται απαραίτητη η υποχρεωτική διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών για όλους τους μαθητές και η δίωρη διδασκαλία του σε όλες τις τάξεις του Λυκείου στην γενική και τεχνική εκπαίδευση.
Τέλος, εκφράστηκε η εμπιστοσύνη των εκπροσώπων των Θεολογικών Σχολών, Ενώσεων και Συνδέσμων στους χειρισμούς της Ιεράς Συνόδου και τις ενέργειές της προς την Πολιτεία για την προώθηση της ως άνω ομόφωνης θέσεως.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις