Ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή ηλεκτρονική διαχείριση;


Γράφει ο Θ.Μ

Μιας και στη Βουλή αυτόν το καιρό βρίσκεται το περιβόητο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα ήθελα να διατυπώσω μία σκέψη – απορία που με διακατέχει από τη στιγμή που βγήκε στη διαβούλευση το παραπάνω νομοσχέδιο. Αν μπορεί δηλαδή ο όρος διακυβέρνηση που έχει μέσα του τον όρο κυβέρνηση να συνδυαστεί με τον όρο ηλεκτρονική.

Τα ηλεκτρονικά προϊόντα, που αναπτύχθηκαν ραγδαία τα τελευταία 30 – 40 χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση πάσης φύσεως αγαθών. Είτε υλικών (π.χ. τρόφιμα) είτε άυλων (π.χ. τραπεζικοί λογαριασμοί). Εκεί η χρήση των....
ηλεκτρονικών μέσων μας έλυσε τα χέρια πραγματικά. Δίνοντας, για παράδειγμα, έναν μοναδικό αριθμό σε... ένα κουτί γάλα  και έναν αριθμό σε μία θέση κάποιας  αποθήκης  μπορούμε πολύ εύκολα να αντιστοιχίσουμε τον αριθμό του κουτιού με τον αριθμό της θέσης και να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το κουτί με το γάλα.
Επίσης μία τράπεζα μπορεί να αντιστοιχεί σε μία βάση δεδομένων τον αριθμό λογαριασμού με το ποσό που έχει καταθέσει ο καταθέτης και να βρίσκει εύκολα και γρήγορα τα χρήματα του καταθέτη και να τον εξυπηρετεί. 
Κοντά σε αυτά μπορεί να προστεθεί και ένα πλήθος άλλων είτε πολυπλοκότερων είτε απλούστερων εφαρμογών που η ηλεκτρονική μας προσφέρει άριστη διαχείριση αγαθών και άρα ευκολία στη ζωή.
Προφανώς σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις σκοπός δεν είναι η εξυπηρέτηση των διαχειριζόμενων αντικειμένων αλλά η καλλίτερη εξυπηρέτηση των αναγκών μας. Για αυτό και χρησιμοποιούμε τον όρο διαχείριση. Για αυτό και οι υπολογιστές και η ηλεκτρονική τα καταφέρνουν μια χαρά σε αυτό το τομέα.

Αντίθετα όταν πρόκειται για ανθρώπους τότε μιλάμε για διακυβέρνηση επειδή ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση των αναγκών του κυβερνόμενου αντικειμένου δηλαδή του ανθρώπου σε αντίθεση με τη διαχείριση. Για αυτό και η διακυβέρνηση των ανθρώπων πρέπει να γίνεται από ανθρώπους δηλαδή από λογικά όντα και όχι μηχανές.

Η κυβέρνηση λοιπόν πάει να δώσει στους ανθρώπους ημερομηνία παραγωγής μαζί με ένα σειριακό αριθμό δίπλα (βλέπε ΑΜΚΑ) που θα αποτελεί τον μοναδικό αριθμό του ή ακόμα καλλίτερα το RFID του (μέσω της ΚτΠ) και μετά να μας... διακυβερνήσει με ηλεκτρονικά μέσα. 
Με τα ηλεκτρονικά μέσα όμως όπως είδαμε πιο πάνω δεν μπορεί να υπάρξει διακυβέρνηση παρά μόνο διαχείριση

Μήπως αυτό λοιπόν έχουν στο νου τους και πάνε να μας το σερβίρουν γαρνιρισμένο με πιο ωραίες λέξεις; Μήπως ο απότερος σκοπός είναι η διαχείριση του ανθρώπινου πληθυσμού και όχι η διακυβέρνηση του ανθρώπου; Αν ναι τότε προσβάλεται κατάφορα η ανθρώπινη υπόσταση.

Σκεφτείτε το...

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις