Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

ΣΕ ΡΗΞΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ! - ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Αναφερόμαστε  στο  άρθρο που δημοσιεύθηκε  στην εφημερίδα  "Το παρόν της Κυριακής"  (3/4/2011) και στο οποίο  ο   συντάκτης εκτιμά πως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  και πάσης Ελλάδος  κ. Ιερώνυμος, έχει ήδη  αλλάξει  "γραμμή πλεύσης" και είναι  πλέον αποφασισμένος να   αντιμετωπίσει σκληρά και άμεσα  καθε είδους "αντάρτικη" κίνηση εντός της  Εκκλησίας.
Η εντύπωση  που μας άφησε η ανάγνωση αυτού του άρθρου είναι ότι...  μάλλον  μέσω αυτού,  το περιβάλλον του Μακαριωτάτου,  στέλνει  ενός είδους "τελεσίγραφο"  με αποδέκτες  όσους  μέχρι σήμερα, έχουν εκφράσει  με τον ένα ή με  τον άλλο τρόπο  τις αντιρρήσεις τους  ή ακόμα και τις επικρίσεις τους για  τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται  τις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας  ή τις αντιδράσεις της  στις  εχθρικές ,κατά την άποψη πολλών,  κινήσεις της κυβέρνησης.


ΣΕ ΡΗΞΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ!
ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

«Δεν θα ανεχθεί εκβιασμούς και παιχνίδια εξουσίας πίσω από την πλάτη του», λένε στενοί συνεργάτες του
Μήνυμα και για τους υπόλοιπους η κομψή «έξοδος» του Ιωαννίνων και η απομάκρυνση από την ΕΚΥΟ του Α. ΖαμπέληΝα γυρίσει σελίδα και να απαλλαγεί οριστικά από τα «βαρίδια» του παρελθόντος επιχειρεί τελευταία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Οι παιδικές αρρώστιες των τριών πρώτων χρόνων πέρασαν. Τώρα πάμε να κάνουμε πράξη το όραμα του Ιερώνυμου με σοβαρά και μεγάλα έργα», λένε οι συνεργάτες του.  
Βλέπουν έναν Αρχιεπίσκοπο αποφασισμένο και καθόλου διατεθειμένο να δείξει ανοχή σε «αντάρτικα», σε πρόσωπα που έχουν τη διάθεση να συγκρουστούν, αγνοώντας τις εντολές του και τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στην Εκκλησία.

Απομακρύνοντας τον πιο στενό του συνεργάτη (Ζαμπέλη) και έναν Μητροπολίτη (Ιωαννίνων) που τον στήριξε όσο λίγοι στο να εκλεγεί, λέγεται πως ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε ένα μήνυμα και σε όλους εκείνους που τον περιβάλλουν.
Είδαν έναν Αρχιεπίσκοπο που δεν διστάζει να έρθει σε ρήξη με όσους διεκδικούν ή αισθάνονται πως μπορούν να συνδιοικήσουν μαζί του. «Αισθανόταν να έχει πάνω από το κεφάλι του κάθε φορά και για κάθε απόφαση έναν Μητροπολίτη ή μια χούφτα λαϊκών που πίστευαν πως η Εκκλησία ήταν τσιφλίκι τους», λέει έμπειρος ιερέας με πολυετή παρουσία στη Σύνοδο. Τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του αποφάσισε να κρατήσει ίσες αποστάσεις. Στην πορεία όμως κατάλαβε πως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Γι’ αυτό και τελικά άναψε το «πράσινο φως» με τον τρόπο του για τις αποχωρήσεις του Ιωαννίνων και του Ζαμπέλη. «Ο Ζαμπέλης απομακρύνθηκε διότι τα έβαλε με αρχιερείς και ήθελε να επιβάλλει –λόγω χαρακτήρα– τις δικές του ιδέες, θεωρώντας τον εαυτό του αυθεντία. Όμως οι αρχιερείς δεν μπορούν να ανεχτούν να μην τους υπολογίζουν. Κι αυτό ήταν το λάθος του», λέει κληρικός που έζησε από κοντά τις εξελίξεις. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και στην επιστολή αποχώρησής του αφήνει αιχμές για τους… λαλίστατους αρχιερείς που ασχολούνται με θέματα επί παντός επιστητού! Ο ίδιος κληρικός υποστηρίζει όμως πως ο Ζαμπέλης «πλήρωσε» και την κόντρα του με άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου. Αυτούς που ο τέως διευθυντής της ΕΚΥΟ κατονόμασε «ως πρόσωπα στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής που επιθυμούν μια Εκκλησία βουβή, άβουλη και έρμαιο της κρατικής εξουσίας». Το ότι έχασε η μία πλευρά δεν σημαίνει πάντως πως αυτόματα κέρδισε η άλλη.

«Το μεγαλύτερο λάθος αυτών των προσώπων θα είναι να θεωρήσουν τους εαυτούς τους νικητές. Ο Ιερώνυμος κουράστηκε από τις ίντριγκες και ίσως να μη διστάσει να τους απομακρύνει όλους από δίπλα του», εξηγεί ιεράρχης που έχει συνεργαστεί μαζί του για πολλά χρόνια. «Δείτε πόσοι από εκείνους που είχε στη Μητρόπολη Θηβών είναι σήμερα κοντά του. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Αν ο Ιερώνυμος διαπιστώσει πως οι… ναύτες θέλουν να γίνουν καπεταναίοι στο καράβι που λέγεται Εκκλησία, είναι ικανός να τους πετάξει όλους στη θάλασσα», αναφέρει.

«Άλλος» Ιερώνυμος

Άνθρωποι που τον γνωρίζουν πολλά χρόνια λένε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δείχνει τον τελευταίο καιρό ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Στα εθνικά θέματα και σε άλλα, καίριας σημασίας κοινωνικά ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία (Θρησκευτικά στα σχολεία, Ιστορία, κάρτα του πολίτη κ.ά.) έχει θέσει μια «κόκκινη γραμμή», που αν ξεπεραστεί είναι έτοιμος, λένε, να πάρει ακόμη και το «καριοφίλι». 
Δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες «αιχμηρές» αναφορές του για την Επανάσταση του ’21 ή ακόμη και για το ότι συμμερίζεται την ανησυχία του κόσμου για την κάρτα του πολίτη.

Στη διοίκηση της Εκκλησίας, ιερείς της Συνόδου που συνεργάζονται συχνά μαζί του λένε πως είναι αποφασισμένος να πάρει το παιχνίδι πάνω του. Και κυρίως να μην ανεχτεί έμμεσους «εκβιασμούς» από οποιονδήποτε ιεράρχη ή λαϊκό. Είτε για θέματα που αφορούν τα οικονομικά είτε για την τοποθέτηση της Εκκλησίας σε μεγάλα ζητήματα.

Στην ΕΚΥΟ τα πρόσωπα που ανέλαβαν στη θέση του Ιωαννίνων και του Α. Ζαμπέλη έχουν άριστη συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο και οι απόψεις του ταυτίζονται απόλυτα τόσο με του νέου προέδρου της ΕΚΥΟ, Μητροπολίτη Ελασσόνος, όσο και με του νέου διευθυντή Οικονομικών π. Α. Αβραμιώτη.

Η γραμμή που θα ακολουθήσει πια η ΕΚΥΟ θα είναι δοσμένη από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Ακούγεται πως ήδη προγραμματίζεται η ριζική αναδιοργάνωση του σχήματος και ο επανασχεδιασμός της οικονομικής στρατηγικής με πιο «σίγουρες» επενδύσεις, που θα ταιριάζουν πιο πολύ στο προφίλ της Εκκλησίας.

2 σχόλια:

 1. μεχρι τωρα δεν τρελαθηκαμε απ την χαρα μας...
  λετε να γινει αυριο?
  μακαρι ,αλλα μεχρι τωρα...μια χαρα συνεχιζεται
  ο αφελληνισμος,η ..λαμπροτης των μουσουλμανικων εορτων και η φροντιδα για την καρτα του πολιτη.
  και η ιεραρχια φιλολογει για το 21, οπως ο δρουτσας φυτευει λουλουδια στο καστελοριζο!!!!
  ζητω οι κοκινες γραμμες!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΤΑΝ ΠΙΑΣΕΙ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΗΝ ΣΒΗΣΕΙΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ .ΛΥΠΟΥΝ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΚΑΠΙΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΒΗΣΟΥΝ ΜΕ ΜΟΝΟ ΟΠΛΟ ΤΑ ΓΥΜΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑ Η ΦΩΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΕΞΕΛΕΝΓΚΤΗ.ΟΣΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ.ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΜΠΟΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΒΗΣΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΟΤΑΝ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΤΑΝ.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.