Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας για τους υβριστές της Πίστεως και της Ιστορίας


Το σημερινό μου κήρυγμα, αδελφοί χριστιανοί, το γράφω με πολύ πόνο, αλλά και με μεγάλη αγανάκτηση γι ̓ αυτά που ακούγονται τώρα τελευταία στην πατρίδα μας.Και βεβαίως η Εκκλησία μας δεν πρέπει να μείνει αδιάφορη σ ̓ αυτά που ακούγονται, γιατί αυτά ζημιώνουν τις ψυχές των Ελλήνων χριστιανών μας, αλλά ζημιώνουν ιδιαίτερα την νεολαία μας.Γι ̓ αυτό και παρακαλώ να ακούσετε με προσοχή το σημερινό μου κήρυγμα και θέλω όχι μόνο να συμπονέσετε, αλλά και να συναγωνισθείτε μαζί μας κατά των διαστρεβλωτών της ιερής και ένδοξης ιστορίας μας.
1. Τώρα τελευταία, αγαπητοί μου, μας παρουσιάζονται μερικοί, που θέλουν να μας παραστήσουν τον μορφωμένο και τον πολύξερο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αγράμματοι και ανιστόρητοι.
Αυτοί μας λέγουν ότι η ιστορία του έθνους μας, για την οποία καυχόμαστε και την οποία θαυμάζουν όλα τα έθνη, δεν είναι – λένε– όπως την ξέρουμε.
Αλλά πως είναι; Αυτοί, λες και είναι βαλτοί από τους Τούρκους, μας λένε ότι όταν το έθνος μας υποδουλώθηκε στους Οθωμανούς, ήταν όλα ωραία και ευχάριστα. Απολαμβάναμε προνόμοια, ζούσαμε ειρηνικά, είχαμε ασφάλεια και πετύχαμε την ανάπτυξή μας.
Δηλαδή, σαν να μας λένε ότι καλά που υποδουλωθήκαμε στους Τούρκους και νοικοκυρευτήκαμε! Τα λένε αυτά οι κύριοι αυτοί, γιατί θέλουν να μας πουν ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνει επανάσταση εναντίον των Τούρκων και ότι η λεγόμενη επανάσταση του ̓21 είχε άλλο νόημα και άλλο σκοπό.
Αλλά, αν, κύριοι, αν είναι αλήθεια ότι στην Τούρκικη σκλαβιά είχαμε ελευθερία και ήταν όλα ρόδινα, τότε πως εξηγούνται οι σκληροί βασανισμοί και τα φρικτά μαρτύρια των τόσων και τόσων νεομαρτύρων της πίστης μας; Ούτε γράμματα δεν μας άφηναν οι Τούρκοι να μάθουμε.
Εμείς όμως, που από τους αρχαίους προγόνους μας μάθαμε να αγαπάμε τις επιστήμες, αν και σκλαβωμένοι, βρήκαμε τρόπο για να μορφώνονται τα ελληνόπουλα. Η Εκκλησία μας δημιούργησε τα «Κρυφά Σχολειά»! Αλλά,
2. Και για τα «Κρυφά Σχολειά», αυτοί οι ψευδοεπιστήμονες μας λένε ότι είναι και αυτά μύθος. Και ως επιχείρημα μας λένε ότι δεν υπάρχουν μαρτυρίες γι ̓ αυτά. Έχω να σας πω... όμως, Χριστιανοί μου, ότι τα «Σχολειά» αυτά, στα οποία μαθητεύονταν τα ελληνόπουλα στην μαύρη σκλαβιά δεν ήταν επιτρεπόμενα από τους Τούρκους, δεν γίνονταν φανερά με την άδειά τους, γι ̓ αυτό κάι λέγονταν «Κρυφά Σχολειά».
Τα έκαναν οι καλόγεροι την νύκτα στα Μοναστήρια. Γι ̓ αυτό και πραγματικά κατά την περίοδο της δουλείας δεν υπάρχουν μαρτυρίες για «Κρυφό Σχολειό».
Όταν όμως άρχισε να χαράζει η γλυκειά λευτεριά, οι ίδιοι μαθητές των «Κρυφών Σχολειών», άνδρες πια, μιλάνε καθαρά στις αλληλογραφίες τους και σε άλλα έγραφά τους για τα Σχολειά αυτά. Αφήνω τις τόσες τοποθεσίες στην πατρίδα μας, μαρτυρούμενες ως «Κρυφό Σχολειό», που δεν θα λέγονταν αν ήταν ψέμμα και μύθος ο λόγος γι ̓ αυτό.
3. Τους υβριστές της ιστορίας μας τους ενοχλεί το ότι συνδέεται η Επανάσταση του 21 με την μεγάλη εορτή της Παναγιάς μας, την εορτή του Ευαγγελισμού. Και τους πειράζει πάλι και το άλλο, το ότι τον αγώνα τον ανέλαβε η Εκκλησία.
Και από τα άλλα, αλλά κυρίως και από αυτά τα δύο, Χριστιανοί μου, πρέπει να καταλάβετε ότι το υβριστικό αυτό κίνημα αυτών των κυρίων στην βάση του είναι αντ-Ορθόδοξο και αντ-Εκκλησιαστικό κίνημα. Γι ̓ αυτό και θέλει πολεμική, σφοδρή πολεμική.
(α) Πραγματικά, αδελφοί, συνδέεται πολύ στενά τό ̓21 με την πίστη μας, την ορθόδοξη πίστη μας. Ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα είπε στους μαθητές: «Όταν πήραμε τα όπλα, είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος»!
Γι ̓ αυτόν ακριβώς τον λόγο και αποφασίστηκε η Επανάσταση να γίνει στις 25 Μαρτίου, ώστε να θεωρείται ότι το θαύμα το έκανε η Παναγιά και το ελεύθερο λοιπόν έθνος θα έχει προστάτιδα την Κυρία Θεοτόκο.
̔́Ωστε η Επανάσταση τού ̓21 ήταν μια αγιασμένη επανάσταση ενός χριστιανικού Ορθόδοξου έθνους κατά άλλου αλλοθρήσκου έθνους, επανάσταση για την πίστη και την ελευθερία και δεν ήταν μία ταξική επανάσταση για συμφέροντα, όπως θέλουν να μας την παρουσιάσουν οι υβριστές.
(β) Αλλά και για το άλλο, που αρνούνται οι αντίθετοι αποδεικνύονται ανιστόρητοι. Για το ότι δηλαδή τον αγώνα για την ελευθερία του έθνους μας τον ανέλαβε η Εκκλησία.
Ναι, χριστιανοί μου! Τα νήματα του αγώνος της Επαναστάσεως τα κρατούσε μυστικά ο Δημητσανίτης άγιος Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε ́, τον οποίον αυτοί οι ελεεινοί, οι πλαστογράφοι της Ιστορίας μας, υβρίζουν. Εντροπή τους!...Ο άλλος πάλι Δημητσανίτης, ο Δεσπότης της Πάτρας, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, αυτός ύψωσε το Λάβαρο της Επαναστάσεως και προέτρεπε τους άνδρες να ξεχυθούν στον αγώνα.
Μάλιστα ο Δεσπότης Γερμανός απήλλαξε τους αγωνιστές από την σκληρή νηστεία της Τεσσαρακοστής, γιατί ήταν Μάρτιος ο μήνας ενάρξεως του αγώνος. Μαζί με τους αγωνιστές αγωνιζόμενοι ήταν και κληρικοί, δεσποτάδες, παπάδες, διάκοι και καλόγεροι.
Ο μεγάλος ιστορικός Γάλλος Πουκεβίλ λέει ότι 6.000 κληρικοί έπεσαν στον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους μας.
4. Χριστιανοί μου! Όπως πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό γιατί είμαστε Ορθόδοξοι, έτσι πρέπει πάλι να ευχαριστούμε τον Θεό γιατί είμαστε Έλληνες με την ενδοξότερη ιστορία. Η ιστορία μας είναι ιερή, γιατί είναι ζυμωμένοι με την πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Μερικοί νεώτεροι θέλουν να κόψουν την συζυγία αυτή πίστεως και πατρίδος, γιατί βάλθηκαν να κάνουν την πατρίδα μας άθεη. Τους προειδοποιούμε ότι όπως αγωνιστήκαμε εναντίον των Τούρκων και τους νικήσαμε, έτσι θα αγωνιστούμε και εναντίον τους και θα τους σαρώσαμε, γιατί στον αγώνα μας αυτόν έχουμε Υπέρμαχο Στρατηγό την ΠΑΝΑΓΙΑ, την Προστάτιδα του Ελληνικού Έθνους μας, την Μητέρα του Ιησού Χριστού μας.
Οι υβριστές της Πίστεως και της Πατρίδος μας όλο και θα γελοιοποιούνται. Τους αξίζει!

http://www.romfea.gr

Σχόλια

  1. καλες οι διατριβες.
    τωρα ομως ειναι καιρος για τριβες.... ,με τους κλεφτες των ελληνων και της ελλαδος.
    βλεπετε τριβες?
    πλην λακεδαιμονιων βεβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ" ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙΣ. ΣΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ 3 ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΜΟΙΒΗΣ ΕΒΓΑΖΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ ΤΟΥΡΚΑΛΕΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΚΑΡΑΒΙΑ , ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ;ΕΠΙΣΗΣ Ο ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΔΙΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ;ΕΝΑΣ ΑΝΗΘΙΚΟΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΕΙ.ΥΜΑΡΤΟΝ ΘΕΕ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις