Έρχεται η Κάρτα του Πολίτη


Χωρίς  σχόλια επι του παρόντος , αναδημοσιεύουμε  την είδηση απο το  γνωστό  "amen.gr",επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος δεν έχει εκδόσει ακόμα το τελικό  της ανακοινωθέν  για την Κάρτα του Πολίτη,  η οποία  και κατά την κυβέρνηση πλέον, συνδέεται άμεσα με τον νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που  θα ψηφιστεί   τάχιστα.

Ευχόμαστε οι μέχρι σήμερα  δεδηλωμένες "επιφυλάξεις" της Ιεράς Συνόδου , όπως τουλάχιστον  έχουν διατυπωθεί στις δύο τελευταίες "ενδιάμεσες" ανακοινώσεις της, να μην έχουν  την ίδια κατάληξη με  αυτές του   διορισμένου εισηγητή  της ειδικής συνοδικής επιτροπής για την Κάρτα του Πολίτη και καθηγητή της πληροφορικής κ. Μ. Γιαννακουδάκη.

Θυμίζουμε ότι  προχθές  δηλαδή  δύο ημέρες μετά την μεγαλειώδη  διαδήλωση εναντίον της Κάρτας του Πολίτη, ο  κ. Γιαννακουδάκης σε τηλεοπτική εκπομπή, έκανε στροφή 18ο μοιρών και  επι της ουσίας  διαφήμιζε  την φοροκάρτα και την Κάρτα του Πολίτη.

Ο ίδιος όπως έχουμε πληροφορηθεί απο  αξιόπιστες πηγές ήταν εκείνος που ενημέρωνε   πριν λίγο καιρό  τόσο τα υπόλοιπα μέλη της ειδικής συνοδικής επιτροπής, όσο και τον ίδιο τον Μακαριώτατο  Αρχιεπίσκοπο Αθηνων και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για τους τρομακτικούς κινδύνους  που διατρέχει η ελευθερία μας και τα προσωπικά μας δεδομένα απο  την Κάρτα του Πολίτη.

Όχι μόνο εμείς  αλλά και εκατοντάδες άλλοι  τον έχουμε ακούσει  με τρόμο να μας περιγράφει  τις δυνατότητες  που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία σε αυτούς που αύριο  θα διαχειρίζονται  τα συστήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την Κάρτα του Πολίτη.

Ας  ελπίσουμε λοιπόν ότι  οι νέες  αυτές θέσεις  του κ. Γιαννακουδάκη ,προξένησαν στην Ιεραρχία μας  μόνο έκπληξη και απορία για αυτήν την  αιφνίδια "αλλαγή πλεύσης" και πως δεν θα  επηρεάσουν  το περιεχόμενο του πολυαναμενόμενου  τελικού  ανακοινωθέντος

Έρχεται η Κάρτα του Πολίτη
του Αντώνη Τριανταφύλλου

Ριζικές αλλαγές στις συναλλαγές του πολίτη με την δημόσια διοίκηση επιφέρει το νομοσχέδιο για την σχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και στην ουσία αποτελεί «προπομπό» της κάρτας του πολίτη.

Πλέον οι πολίτες μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν θα προμηθεύονται μόνο... δημόσια έγγραφα (πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κτλ.), αλλά θα διενεργούν και τις ηλεκτρονικές οικονομικές τους συναλλαγές. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των εκκλησιαστικών οργανώσεων του παλαιού και νέου ημερολογίου η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προωθήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες καθώς ευελπιστεί ότι έτσι θα περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία και θα χτυπηθεί η διαφθορά στο Δημόσιο.

Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών επικαλείται σχετική μελέτη, σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι το διοικητικό ή το γραφειοκρατικό κόστος θα μειωθεί κατά 25%. Βέβαια η κυβέρνηση δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι το τέρας της γραφειοκρατία στην χώρα μας δημιουργεί την «ανάγκη» για «γρηγορόσημο».

Παράλληλα το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι θα προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών ενώ εκτιμάται ότι αμέσως μετά την ψήφισή του θα ακολουθήσει η κάρτα του πολίτη. Ή κάρτα αυτή αναμένεται να αποτελέσει το ηλεκτρονικό «κλειδί» για τις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο από την οθόνη του υπολογιστή τους. Εκτός από το ονοματεπώνυμο του χρήστη θα περιλαμβάνει τον αριθμό φορολογικού μητρώου και τον ΑΜΚΑ, προκειμένου να συναλλάσσονται οι πολίτες με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τι αλλάζει

Με το εν λόγω νομοσχέδιο παύει να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες ενώ θεσπίζεται η δυνατότητα φυσικών και ΝΠΙΔ να υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις, δικαιολογητικά καθώς και προσφορές για συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς εφόσον πληρούν τις προυποθέσεις.

Εισάγεται ως κανόνας η αυτεπάγγελτη ή κατ΄ αίτηση αναζήτηση εγγράφων που τηρούνται σε οποιοδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα προκειμένου να μειωθούν οι επιβαρύνσεις και η ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρήσεων. Προβλέπεται η δυνατότητα των πολιτών ή των ΝΠΙΔ να ενημερώνονται ηλεκτρονικά τόσο για την πρωτοκόλληση όσο και ιδίως για την πορεία της υπόθεσης που τους αφορά.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με δήλωσή του, όσο και η Ιερά Σύνοδος με δυο ανακοινωθέντα της έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις προς το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ηλεκτρονικό δημόσιο έγγραφο, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων των ανησυχούντων πιστών κληρικών, αλλά και αρχιερέων που εναντιώνονται στην ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη.

Επιπλέον, εκκλησιαστικές αλλά και καταναλωτικές οργανώσεις, όπως το ΙΝΚΑ, ο ΙΣΚΕ, αλλά και μερίδα μητροπολιτών έχουν εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή τους στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Σχόλια

  1. Επιτέλους ήρθε η ώρα να δώσουμε τη μαρτυρία της πίστεως και να ξεχωρίσουμε οι πραγματικοί χριστιανοί από τους νερόβραστους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως και να έχει δεν έχω τίποτε πλέον να χάσω. Αν την πάρω η εξόντωση θα είναι μέσω των νόμων-τεράτων που ψηφίζονται τελευταία και σταδιακή. Αν δεν την πάρω τουλάχιστον θα ζήσω κάποιο διάστημα ελεύθερος μέχρι να πιάσουν τα μεγάλα κρύα και να με βρουν και μένα σε κάποιο πεζοδρόμιο παγωμένο όπως βρήκαν φέτος 2 άστεγους στην Αθήνα νεκρούς.

    Υποκριτές. Νοιάζονται και καλά για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τους παχυλούς μισθούς τους και δεν νοιάζονται για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στο δρόμο. Το είχε πει ο Κύριος όμως, να μη μας ξεγελούν τα χαμόγελα και τα λόγια τους. Από τα έργα τους θα γνωρίσετε το ποιόν τους.

    Απορώ με μερικούς ιερωμένους -αντε οι λαϊκοι δικαιολογούνται- που θεωρούν την κάρτα αθώα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χατζόπουλος Μιχάλης3 Απριλίου 2011 στις 9:11 π.μ.

    Νομίζω ότι ο κ. Γιαννακουδάκης τελικά είναι από τους λίγους που τολμούν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Τον άκουσα στη Λάρισα και στην εκπομπή με τον Παπαδάκη στον Αντένα. Θυμάμαι να λέει ότι πρέπει να περιμένουμε τις προδιαγραφές. Μήπως τελικά ανακοινώθηκαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις