Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Έλλη Στάη: «Συνωστίστηκε» στην επίθεση κατά της ελληνικής ιστορίας

Γράφει ο Θύμιος Παπανικολάου

http://resaltomag.blogspot.comΌλοι οι ιστορικά, αλλά και πολιτικά αναλφάβητοι, από κοινού με τους επιδοτούμενους «ιστορικούς», επιστρατεύτηκαν για να παραχαράξουν την ελληνική ιστορία και να κτυπήσουν τους εθνικούς και πνευματικούς άξονες της Επανάστασης του ’21.

Στο χορό της παραχάραξης και η κρατική ΕΡΤ, μιμούμενη την αλαφούζεια «ιστορική αφήγηση»!!!
Η κυρία Στάη, στην οποία από μακριά λαμπίριζε η δραματική ιστορική της άγνοια (ούτε αυτά που είχε ετοιμάσει -το αβανταδόρικο εθνομηδενιστικό της δηλητήριο- δεν είχε αφομοιώσει), κάλεσε τη γνωστή μας Κουλούρη (την πασίγνωστα επιδοτούμενη «ιστορικό») και κάποιον κύριο Διαμαντή για να μιλήσουν για τους «εθνικιστικούς μύθους" της Επανάστασης!!!!!Μάθαμε, λοιπόν, από την Κουλούρη ότι η Επανάσταση του ‘21 ήταν υπαρκτό (!!!) γεγονός και οι Επαναστάτες υπαρκτά πρόσωπα!!!

Αυτό ήταν το ιστορικό επίπεδο των «ιστορικών» μας: Ότι η Επανάσταση και οι αγωνιστές της δεν ήταν …μύθος!!!!

Πάλι καλά που δεν τα βγάλανε και όλα αυτά μύθους!!!! Ο στόχος της διατεταγμένης εκπομπής της κρατικής ΕΡΤ και της άκρως καθεστωτικής και αναλφάβητης σταρ (Στάη) ήταν ευδιάκριτος και στον πλέον ανυποψίαστο:
  Να κτυπηθεί δολίως ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Επανάσταση του ’21.

Για άλλη μια φορά λοιπόν εστίασαν τα πυρά τους εναντίον του Κρυφού Σχολειού.

Ιστορικό στοιχείο ΚΑΝΕΝΑ. Απλές γενικολογίες και αόριστες σπερμολογίες για το «μύθο» του Κρυφού Σχολειού.

Οι «ιστορικοί» μας (ακριβέστερα προπαγανδιστές) δεν προσκόμισαν ούτε ένα ιστορικό στοιχείο προς τεκμηρίωση των θολών και ερμαφρόδιτων ισχυρισμών τους: Αλήθεια τι σόι «ιστορικοί» είναι;

Βεβαίως δεν χώλαιναν μόνο ιστορικά. Ανέδιδαν και μια τραγικά απελπιστική πολιτική φτώχεια. Αν διέθεταν έστω και ελάχιστο... πολιτικό μυαλό (αλλά αυτό απαγορεύεται στην διατεταγμένη και προπαγανδιστική «επιστήμη»), θα μπορούσαν να σκεφτούν το πολιτικά απλό: Ότι ΠΑΝΤΑ κάτω από απολυταρχικά καθεστώτα αναπτύσσονται παράνομα έμβρυα Ιδεών, Διδασκαλίας και Πράξης…

Αυτό εδώ στην Ελλάδα το γνωρίζουν και οι πλέον αδαείς. Φυσικά και οι νέοι «ιστορικοί» μας το γνωρίζουν, όπως και η Στάη: Η δικτατορία είναι πρόσφατο ιστορικό γεγονός.

Αυτόν τον τύπο των Κρυφών Σχολειών δεν θα τον αρνηθούν ασφαλώς για να μην γίνουν πανελληνίως καταγέλαστοι.

Αρνούνται τα Κρυφά Σχολειά κάτω από το βάρβαρο και απολυταρχικό καθεστώς του ισλαμισμού, διότι αυτά αναδεικνύουν τον καθοριστικό και ΗΓΕΤΙΚΟ ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας…

Έτσι κλείνουν τα μάτια μπροστά στα άπειρα ιστορικά γεγονότα και μαρτυρίες που καταγράφουν την ύπαρξη των Κρυφών Σχολειών.

Θα συνοψίσουμε ενδεικτικά κάποιες μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία:
Μας λέει ο Αλ. Ελλάδιος το 1714:

«Τα Κρυφά Σχολειά συνεχίζονται εκεί που οι τοπικοί πασάδες και μπέηδες μάχονται τους καλόγερους και τα γράμματα».

Περιγράφει ο Γκέρλαχ το 1752:

«Ο Γέρο Μαλαξός (Πρωτόπαπας) δίνει μαθήματα κρυφά στο σπίτι του, μέσα σ’ ένα εξαθλιωμένο γυμνό δωμάτιο».

Δ. Κόκκινος (ιστορικός):

«Το Κρυφό Σχολειό δεν είναι θρύλος. Το συνετήρησε, παρά τις καταδιώξεις, ο βαθύτατος πόθος του τυραννουμένου έθνους να υπάρξει».

Ο Γέρος του Μωριά:

«Τα λίγα γράμματα που ξέρω, λέει ο γέρος του Μωριά, τα έμαθα από το “Ψαλτήρι” και το “Οχτωήχι” της εκκλησίας».

Φυσικά παράνομα (κρυφά) μια και οι απόγονοι των Κολοκοτρωναίων ήταν επικηρυγμένοι…

Χαρακτηριστικό για το πώς λειτουργούσαν τα «Κρυφά Σχολειά» είναι και το ακόλουθο γεγονός:


Όταν ο Ιμπραήμ σκορπούσε την καταστροφή στην Πελοπόννησο, ο ιερομόναχος Δοσίθεος, μορφωμένος κληρικός της Ι. Μονής των άγιων Θεοδώρων Καλαβρύτων, πήρε τα παιδιά του Σχολείου των Καλαβρύτων, στο οποίο ήταν δάσκαλος, και τα πήγε και τα δίδασκε «εν τοις σπηλαίοις» του Χελμού. (Α. Δασκαλάκης, τομ. Γ «Περί Παιδείας»).

Τα φανερά λοιπόν σχολεία, σε αρκετές περιπτώσεις την περίοδο της τουρκοκρατίας, γίνονταν κρυφά. Έτσι δούλευαν οι καλογεροδάσκαλοι της εποχής εκείνης. Δεν έχαναν καμιά ευκαιρία για να διδάσκουν το γένος.

Παραπέμπουμε εδώ και στο συνοπτικό, αλλά καταλυτικά αποδεικτικό κείμενο του Κωνσταντίνου Χολέβα:

«Το Κρυφό Σχολειό δεν είναι μύθος, αλλά πραγματικότητα».

ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=26717#26717

Παραπέμπουμε επίσης και στο ιστορικά καταλυτικό κείμενο του Ι. Κακριδή:
«Μύθος ή θρύλος το Κρυφό Σχολειό»;
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=5382

Ακόμα διαβάστε «Τα κολλυβογράμματα» του Μιχαήλ Περάνθη.
ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=5365

Η καθοριστική αιτία που δημιούργησε τα «Κρυφά Σχολειά ήταν το απολυταρχικό καθεστώς των Μωαμεθανών, ιδιαίτερα όταν αυτό έπαιρνε μοχθηρές μορφές, όπως το «ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ».
Ο Δ. Ζακυνθηνός στην ιστορία του «Η τουρκοκρατία» σελ. 13 γράφει:

«Κατά τακτά διαστήματα ανά πενταετίαν επί Μωάμεθ του Β’, βραδύτερον δε ανά τετραετίαν, τριετίαν η και συχνότερον, διετάσσετο η στρατολογία χριστιανόπαιδων επί τη βάσει των υπό των τοπικών η κοινοτικών αρχών τηρουμένων μητρώων. Οι στρατευόμενοι ήσαν συνήθως ηλικίας από δέκα μέχρι δεκαπέντε ετών».

Τα παιδιά, λοιπόν, που δεν θα υποτάσσονταν στο «παιδομάζωμα» ήταν αδύνατο να πηγαίνουν σε φανερά σχολεία…

Είναι γνωστό επίσης ότι οι Τούρκοι, κατά περιόδους, αγρίευαν (και αγρίευαν πολλές φορές), τότε απαγόρευαν και την ίδρυση σχολείων για να μη μορφωθεί και σηκώσει κεφάλι ο «ραγιάς».

Κάθε τόσο, δηλαδή, αναιρούσαν τα περί ελεύθερης παιδείας.

Ο Ρίζος Νερουλός γράφει σχετικά:

«Οι Τούρκοι απαγόρευαν αυστηρώς σε μερικές περιοχές την ίδρυση δημοσίων σχολείων από φόβο μήπως οι χριστιανοί μορφωμένοι γίνουν δούλοι επικίνδυνοι και δυσκολοκυβέρνητοι».

Έτσι, λοιπόν, κατ’ ανάγκη, δημιουργούσαν οι μορφωμένοι Έλληνες δικές τους εστίες γραμμάτων κρυφά.

Και οι Έλληνες αυτοί, κατά κανόνα, όπως λέγει και ο ιστορικός Κ. Παπαρργόπουλος, ήταν κληρικοί.

Επίσης ο Διονύσιος Θερειανός λέει χαρακτηριστικά:

«Ή Ορθόδοξος Εκκλησία εθέρμανε τα ελληνικά γράμματα, καταψυγέντα εν καιροίς χαλεπωτάτοις».

Ό Παπαφλέσσας, όπως γράφει ο «Λόγιος Ερμής» το 1819, συνιστά με επιστολή του στους κατοίκους της Πολιανής (στην Πελοπόννησο) να χρησιμοποιήσουν το Μοναστήρι της Σολομονής για Σχολείο… άλλοτε κρυφό και άλλοτε φανερό, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Ο Νεόφυτος Μεταξάς, μοναχός της ι. Μονής Πεντέλης επί τουρκοκρατίας και μετέπειτα Μητροπολίτης Αθηνών, ο οποίος και συνέχισε την παράδοση των μοναχών της Πεντέλης να διδάσκουν τα σκλαβόπουλα γράμματα, γράφει, μεταξύ των άλλων:

«Οι εφημέριοι των μοναστηριών και των ενοριών διετήρησαν, άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά, με την διδασκαλίαν της πατρίου γλώσσης την παρακαταθήκην (δηλαδή τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία) αμόλυντον και άμωμον».

Αλλά και η λαϊκή μούσα καταγράφει την εικόνα των Κρυφών Σχολειών (Η λαϊκή Τέχνη, γενικά η Τέχνη εμπνέεται πάντα από πραγματικά γεγονότα και τη βιωμένη παράδοση):

Φεγγαράκι μου λαμπρό
φέγγε μου να περπατώ
να πηγαίνω στο σχολειό
να μαθαίνω γράμματα,
γράμματα σπουδάγματα
του Θεού τα πράγματα.


Ενδεικτικά τέλος αναφέρουμε έργα και μαρτυρίες που καταγράφουν την ύπαρξη των Κρυφών Σχολειών. Των:

Π. Καρολίδη, Κ. Παπαρρηγόπουλου, Σπυρ. Τρικούπη, Μιχ. Βολονάκη, Δ. Κόκκινου, Φραντζή, Γρηγ. Παπαμιχαήλ, Αθ. Βακαλόπουλου, Κ. Καιροφύλα, Αν. Γούδα, Κ. Σάθα, Πουκεβίλ – Γάλλου προξένου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας την εποχή εκείνη. Δημ. Μπαλάνου, Γ. Σωτηρίου, Χρ. Παπαδοπούλου, Τ. Γριτσοπούλου, κ.α.

ΟΙ επιδοτούμενοι νέοι «ιστορικοί (υστερικοί προπαγανδιστές της Νέας Τάξης) και τα δημοσιογραφικά φερέφωνα του καθεστώτος (ιστορικά και πολιτικά ραχιτικά, αλλά και με άφθονο «λίπος» στο μυαλό και στην «ψυχή»), τύπου Λιάκου, Κουλούρη, Δραγώνα, Βερέμη, Τατσόπουλου, Στάη και σία, ΑΓΝΟΟΥΝ επιδεκτικά τις άφθονες ιστορικές πηγές, το πλήθος των ιστορικών μαρτυριών…

Εντολές δεν εκτελούν μόνο τα κυβερνητικά και κομματικά ανδρείκελα, αλλά και τα ανδρείκελα των ποικίλων ιερατείων: Διανοουμένων, «ιστορικών» δημοσιογράφων και τηλεστάρ…


  ΣΧΟΛΙΟ  ΑΠΟ ΤΗΝ "ΚΛΑΣΣΙΚΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ" 
 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΓΜΑ  ΤΩΝ "ΑΓΑΘΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ"  ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η Κ. ΣΤΑΗ  ΚΑΙ Η Κ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ  ΣΤΟ  "ΣΥΣΤΗΜΑ".
ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ   ΜΕΡΙΚΕΣ  ΠΑΛΙΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ:

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Η Έλλη Στάη μας συστήνει να δεχτούμε ακόμα και την "αλλαγή του χάρτη της χώρας μας"

  • "Να κατανοήσουμε πως θα αλλάξει ο χάρτης της Ελλάδας η οποία θα μικρύνει"… μας διεμήνυσε η κυρία Στάη από την ραδιοφωνική εκπομπή της

Τα μεγάλα κρύβονται σε μικρές λέξεις ή οι μεγάλες αλήθειες λέγονται ψιθυριστά. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση της γνωστής Έλλης Στάη, η οποία από την ραδιοφωνική της εκπομπή, στο ραδιόφωνο του Flash, το μεσημέρι της Τετάρτης 14.7.2010, «έβγαλε λαυράκια».
Το πρώτο, αλλά όχι ιδιαιτέρως σημαντικό «λαυράκι» της κυρίας Στάη, ήταν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κύριο Πεταλωτή, ο οποίος «αναγκάστηκε» να ομολογήσει πως «κάποια στιγμή γίνονται ανασχηματισμοί και πιθανότατα τον επόμενο Νοέμβριο θα γίνει ανασχηματισμός της παρούσας κυβέρνησης». Ομολογώ, πως η «είδηση» ουσιαστικά αποτελεί ένα καλό τρόπο εκτόνωσης της πολιτικής πίεσης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία προειδοποίηση προς το εσωτερικό της κυβέρνησης, σε όλους εκείνους που δυσανασχετούν (με οποιοδήποτε τρόπο) από την μέχρι τώρα «πορεία» του κυβερνητικού έργου.
Το δεύτερο και μεγάλο «λαυράκι» της συγκεκριμένης εκπομπής, ήταν από την ίδια την κυρία Στάη, η οποία στις 1.55 σε μία στιγμή όπου «ανακεφαλαίωνε» τα πολιτικά μηνύματα της ημέρας, αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διανύουμε «να κατανοήσουν οι έλληνες πολίτες πως πρέπει να αλλάξει ο χάρτης του σκεπτικού τους, αλλά και πως πρέπει να κατανοήσουμε και να συμβιβαστούμε τελικά με την αλλαγή του χάρτη της χώρας»!!!...

Πραγματικά βόμβα μεγατόνων, που ίσως θα έπρεπε η κυρία Στάη να εξηγήσει άμεσα τι ακριβώς εννοούσε ή τι ακριβώς γνωρίζει γύρω από το συγκεκριμένο θέμα της τοποθέτησής της.

Μήπως, κάποιοι γνωρίζουν τραγικά γεγονότα που έρχονται; Μήπως κάποιοι γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι στην χώρα και στους πολίτες της; Μήπως κάποιοι θα πρέπει, τελικά, να καθήσουν με ευθύνη απέναντι στους πολίτες και να μιλήσουν με ειλικρίνεια, προσπαθώντας να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τους πραγματικούς κινδύνους που την απειλούν;
Σε κάθε περίπτωση, εάν η κυρία Στάη δεν εξηγήσει τα λεγόμενά της, δυστυχώς, τοποθετεί τον εαυτό της ανάμεσα στους επικίνδυνους και στους κινδύνους της χώρας…
Κωνσταντίνος
http://kostasxan.blogspot.com/2010/07/blog-post_6854.html 

Σχόλιο απο την "Κλασσικοπερίπτωση":
  Ήταν Φεβρουάριος του 2005 όταν εξελέγη ο Κ.Παπούλιας πρόεδρος της Δημοκρατίας.Η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη κατα την προσφώνησή της μεταξύ άλλων είχε πεί και τα εξής ...προφητικά (;):

«Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης

 

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

"Τι θέλει να πεί ο ποιητής;" (Απάντηση της Έλλης Στάη στο διαδικτυακό "κράξιμο")

 
Τι απάντησε η Έλλη Στάη;
"Οι καιροί είναι πονηροί και οι προθέσεις όχι πάντα αγαθές. Γι αυτό και μια φράση μου σε εκπομπή αυτής της εβδομάδας προκάλεσε ορισμένα σχόλια από διαδικτυακούς μου «φίλους».
Επειδή όμως ζούμε σε μια εποχή που ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να επαναλαμβάνονται για να μη δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις: φυσικά και δεν μίλησα ποτέ για αλλαγή στον γεωπολιτικό χάρτη και τα σύνορα της χώρας αλλά για αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας, λόγω της κρίσης.
Φαίνεται ότι δυστυχώς οι συνθήκες μας οδηγούν σε μια περίοδο συνομωσιολογίας και ανθρωποφαγίας. Ωστόσο αν φαγωθούμε μεταξύ μας και αναλωθούμε σε κυνήγι μαγισσών ή ανύπαρκτων τοποθετήσεων κινδυνεύουμε απλώς να εγκλωβιστούμε ευκολότερα στη δίνη της κρίσης.


Αρχικά προσπαθεί να  βγάλει  παλαβούς ή στην καλύτερη περίπτωση  ακροατές μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας όλους εκείνους που την άκουσαν να λέει  στο τέλος της ραδιοφωνικής της εκπομπής στον flash   ότι  πρέπει να συμφιλιωθούμε  με την ιδέα ότι  "...αλλάζει ο χάρτης του μυαλού μας , Ο  ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ .. "κλπ.

Θα ήταν  ανθρώπινο και θα το δεχόμασταν ευχαρίστως να μας πεί η κ. Στάη π.χ ότι  "εξ αιτίας μιας ατυχούς  φράσης  μου έδωσα το δικαίωμα σε ιστολόγια και αλλού να σχολιάσουν αρνητικά  τα όσα είπα.Φυσικά  πρόκειται  για μια παρεξήγηση  αφού δεν εννοούσα  κλπ".
Βλέποντας όμως να  σχηματοποιεί το τηλεοπτικά εμφανές και το ραδιοφωνικά  πρόδηλο  αλαζονικό της ύφος μιλώντας για "αυτονόητα",  μας αναγκάζει να της υπενθυμίσουμε ότι στον χώρο  της μισθωμένης δημοσιογραφίας και ειδικώτερα   στο κλειστό club των "μεγαλοδημοσιογράφων"  του είδους της , τίποτε δεν είναι αυτονόητο και σχεδόν τίποτε δεν συγγενεύει  με την αλήθεια και την  ειλικρίνεια.
Από πότε κ. Στάη η φράση "ο χάρτης της χώρας μας" αυτονοήτως μας οδηγεί στην ερμηνεία ενός  "πολιτικού χάρτη"  και όχι  στον  "γεωπολιτικό" , ειδικά όταν  δεν υπάρχει τίποτε στις πλησιέστερες προτάσεις σας  που να μας βοηθάει έστω  να φανταστούμε τι "κρύβεται" ως νόημα πίσω απο αυτά  που λέτε.
Είναι  θλιβερό θέαμα να βλέπεις καποιον  να προσπαθεί να καλύψει  τα περιτώματα  σκεπάζοντάς τα με ένα μεγαλύτερο σωρό άλλων περιτωμάτων.Ότι και να να κάνει η οσμή του ψεύδους  θα μαρτυρά τις προθέσεις και το ήθος του ...υπαίτιου.
Ο Έλληνας πολίτης  βαρέθηκε πλέον  τις επαγγελματικές  δημοσιογραφικές κολοτούμπες και σιχάθηκε τα "ευκόλως εννοούμενα"  ή τα "αυτονόητα" των επικοινωνιακών και πολιτικών επιτελείων  της "Νέας Τάξης Πραγμάτων".Δεν είναι  "κανιβαλισμός"  ή "ανθρωποφαγία" η κριτική στάση του Έλληνα ακροατή , τηλεθεατή  και αναγνώστη  στην συνειδητή ή ασυνείδητη  "μπαρουφολογία"  των  δημοσιογραφικών  "αυθεντιών".
Αγαπητή κ. Στάη μπορεί να  έχετε κάμποσα χρονάκια πάνω σας, τα οποία με αυταρέσκεια και πολλά τρυκ προσπαθείτε να κρύψετε, όμως  πιστέψτε μας δεν σας είδαμε  ως "μάγισσα"  την οποία όπως   λέτε πρέπει να κυνηγήσουμε,αλλά ως εκείνη τη δημοσιογράφο που είτε εξ απροσεξίας είτε εκ προθέσεως  έκλεισε  τον κύκλο της "βαθυστόχαστης" πολιτικής ραδιοφωνικής της  "ανάλυσης" προτείνοντας στους ακροατές  να συμβιβασθούν μεταξύ των άλλων και με την "αλλαγή του χάρτη της χώρας".
Μπορεί κάποιοι αναγνώστες της απάντησής της να μην άκουσαν την περιβόητη εκείνη αποφώνηση της εκπομπής στον Flash ,όμως υπάρχουν  χιλιάδες άλλοι που ανατρίχιασαν  όταν άκουσαν  να ξεστομίζει αυτή την "κοτσάνα" (;) και πιστέψτε μας κυρία Στάη ούτε  είχαν ούτε έχουν τη διάθεση να "φάνε" κάποιον συνάνθρωπό τους ,άντε το πολύ πολύ να θέλουν να φτύσουν μερικούς που τους θεωρούν  "πλέμπα" και ηλίθιους.
Το απόσπασμα της  απάντησης που έδωσε η κ.Στάη στο facebook το πήραμε απο το ιστολόγιο του φίλου μας Κωνσταντίνου -http://kostasxan.blogspot.com/ -  ο οποίος   ως είς εκ των πρώτων που κατήγγειλαν το "ατόπημά" της ,είχε κάθε δικαίωμα  να προηγηθεί  ημών απαντώντας  στους ισχυρισμούς  της με τον δικό του  ευγενή  τρόπο.
Ιδού λοιπόν τι έγραψε μεταξύ άλλων  ο φίλος Κωνσταντίνος:...


..Θα το επαναλάβω, σε μία προσπάθεια να γίνω αντιληπτός κι επειδή η κυρία Στάη απάντησε στην σελίδα της στο Facebook και όχι στο ιστολόγιο που παρέθεσε το "κλείσιμο" της εκπομπής της και θέλοντας να τονίσω πως εμείς στα ιστολόγια ούτε ανθρωποφάγοι είμαστε, ούτε κακές προθέσεις έχουμε απέναντι στον οποιονδήποτε, ούτε μάγισσες κυνηγάμε. Αυτά βρίσκονται στους χώρους εργασίας και στον δημοσιογραφικό χώρο ("καρφώματα", "μαχαιρώματα" και άλλα "ευγενή σπόρ" του χώρου).

Εάν, καλή μου, κυρία Στάη δεν τα είπατε αυτά, τότε γιατί δεν ανεβάσατε και το ηχητικό μαγνητοφωνημένο κομμάτι της εκπομπής σας, για να λυθούν οι παρεξηγήσεις;
Επισκέπτες του ιστολογίου (δηλαδή ένας είναι) επιμένουν να ανεβάσω εγώ το ηχητικό κομμάτι. Παρά το γεγονός πως δεν μου είναι εύκολο να το πάρω από τον ραδιοφωνικό σταθμό (βλέπετε εγώ δεν είμαι δημοσιογράφος) θα προσπαθήσω τις επόμενες ημέρες να το έχω στα χέρια μου.
Την κυρία Στάη δεν την γνωρίζω (πέρα από την τηλεόραση του σπιτιού μου) και ούτε συνωμοσιολογώ. Παράθεση των λεγομένων της έγινε και τίποτε άλλο. Στην απάντησή της όμως γράφει για "συνωμοσιολογίες" (λίγη γνωστή λασπούλα ποτέ δεν βλάπτει) προσπαθώντας να ξεπεράσει τον σκόπελο λέγοντας πως "εννοούσε"... Αυτό έχει μάθει η κυρία Στάη από την δημοσιογραφία; Να εννοεί και όχι να ξεκαθαρίζει με απλά λόγια;
Μέσα από αυτό το ιστολόγιο, λοιπόν, προκαλώ την κυρία Στάη να βρει την κυρία Τσουδερού και να της πάρει συνέντευξη σχετικά με τις δηλώσεις της (ως προέδρου της Βουλής αν δεν απατώμαι) προς τον κύριο Παπούλια και αναφέρθηκε επίσης σε "σμίκρυνση της Ελλάδας"...
"Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα" κυρία Στάη. Θα έχει ενδιαφέρον δεν βρίσκετε; Λέτε να εννοήσατε το ίδιο πράγμα; Θα είναι μεγάλη σύμπτωση... Τεράστια, για να είμαστε ειλικρινείς...
Και όσο για τα αυτονόητα, αυτά ακριβώς μας έχουν φέρει στη θέση που είμαστε σήμερα ως χώρα.
- Κάποιοι, ήταν αυτονόητο πως πρέπει να εργάζονται και όχι να απεργάζονται τρόπους "εκμίσθωσής" τους εις βάρος του δημοσίου και των πολιτών.
- Κάποιοι έπρεπε να χαράσσουν πολιτικές γραμμές και όχι να παραχαράσσουν την λαϊκή εντολή...
- Κάποιοι άφησαν τα αυτονόητα και έμπλεξαν τελείως "ανόητα" με τρίτους...
Αυτονόητα δεν υπάρχουν εξάλλου σήμερα... Να σας θυμίσω τα εργατικά δικαιώματα; Τα ασφαλιστικά μήπως; Να συνεχίσω με τα αυτονόητα περί εθνικής κυριαρχίας; Το σταματάω, επειδή θέλω πολύ, πάρα πολύ να πάρω την επόμενη απάντηση της κυρίας Στάη...
Κωνσταντίνος

Υ.Γ.: Τα αυτονόητα έχουν τελειώσει εδώ και αρκετά χρόνια πριν, κυρία Στάη. Και νομίζω πως το γνωρίζετε, ως δημοσιογράφος που είστε, πολύ καλά αυτό. Έτσι δεν είναι; Έχετε πάρει συνεντεύξεις από πολλούς που αυτονόητα θα έπρεπε να κάνουν άλλα, κι έκαναν τελείως διαφορετικά από τα... "αυτονόητα". Και πραγματικά χάρηκα, που η κυρία Στάη τοποθετήθηκε γράφοντας
"Ωστόσο αν φαγωθούμε μεταξύ μας και αναλωθούμε σε κυνήγι μαγισσών ή ανύπαρκτων τοποθετήσεων κινδυνεύουμε απλώς να εγκλωβιστούμε ευκολότερα στη δίνη της κρίσης". Αν είστε όντως μεταξύ μας, αγαπητή κυρία Στάη, σαν καταξιωμένη στον χώρο σας, μπορείτε ακόμη και τώρα να βοηθήσετε όλους τους Έλληνες ξεσκεπάζοντας την βρωμιά και την δυσωδία της πολιτικής και όλων εκείνων που έχουν μεθοδευτεί εις βάρος των πολιτών. Ακόμη και τώρα μπορείτε να βοηθήσετε την χώρα, εσείς ως δημοσιογράφος, αφού οι πολιτικοί είχαν άλλες "μέριμνες" και δεν ενέδωσαν στην συνταγματική τους υποχρέωση.
http://kostasxan.blogspot.com/2010/07/blog-post_8793.html

Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ CDRSEE Η Κ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ


Με αφορμή την προχθεσινή μυστική σύσκεψη  στα Σκόπια  στην οποία συμμετείχαν μεταξυ των άλλων και  οι περισσότεροι  της γνωστής ελληνικής  εθνομηδενιστικής παρέας του CDRSEE και του Ε.Π.Σ.Ε, επαναδημοσιεύουμε μια περυσινή μας ανάρτηση  προκειμένου να θυμίσουμε σε όσους ξέχασαν και να  ενημερώσουμε όσους δεν γνωρίζουν  τον ρόλο που παίζει το CDRSEE το οποίο όπως ισχυρίζονται πολλοί αναλυτές έχει υποκαταστήσει το δίκτυο της CIA στα Βαλκάνια
 (Κλασσικοπερίπτωση 13/2/2009)
 Στις αρχές Φεβρουαρίου και επι 3 ημέρες στο euronews, υπήρχε μία εκπομπή κατευθυνομένη υπό τού CDRSEE, όπου κάποιος κοσσοβάρος καί η «ημετέρα» κ. Κουλούρη προσπαθούσαν νά προπαγανδίσουν τίς γνωστές ιδέες τους πρός τό δήθεν συμφέρον τών λαών τής Βαλκανικής, διά τής αλλαγής τών κοινών βιβλίων ιστορίας πρός καλλιτέραν αντίληψι τής κοινής μας ιστορίας, πρός επίτευξιν ειρήνης… κλπ. !
 
Άξιον υποσημειώσεως ότι η κ. Χ. Κ. ομιλεί ως εκπρόσωπος τών Ελλήνων (αφού αναφέρεται ως καθηγ. Παν/μίου Πελοποννήσου), έχουσα δέ ως φόντο τόν προαναφερθέντα, ανθελληνικόν, οργανισμό!Η προπαγάνδα επί τής ιστορίας τής βαλκανικής καί δή τής απελευθερώσεως τής Μακεδονίας κλπ. είναι μέρος αυτής τής προσπαθείας! Καί ουδείς εκ τών Ευρωβουλευτών αντελήφθη κάτι! Τί νά πώ!
Ευτυχώς όμως, οι ερωτηθέντες Σέρβοι, είτε μαθητές καί φοιτητές, είτε δάσκαλοι καί καθηγητές, δέν υποχωρούν σέ αλλαγές κ. άλλες αηδίες! Πιστεύουν ότι, μέσω τών πραγματικών αληθινών γεγονότων, θά βρεθή ειρήνη καί συνεννόησι! Ένας δέ νεαρός Σέρβος μάς υπενθυμίζει ότι πρέπει νά λέγεται η αλήθεια, ουτως ώστε νά διατηρούμε τήν μνήμη μας καί νά τιμώνται οι πρόγονοι!!!
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CDRSEE;Το CDRSEE (Κέντρο για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη) είναι μη κυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1998 με στόχο, όπως διακηρύττει, να ενθαρρύνει τις επαφές, την κατανόηση και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της Ν.Α. Ευρώπης.
Λειτουργεί από τον Μάιο του 2000, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2001, την προεδρία του ιδρύματος είχε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ. Γ. του Ο.Η.Ε. για το ζήτημα των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς.

Την προεδρία ανέλαβε κατόπιν ο Αμερικανός πρέσβης, Ρίτσαρντ Σίφτερ.

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Κέντρου είναι το ξαναγράψιμο των εκπαιδευτικών βιβλίων της ιστορίας των Βαλκανίων, χωρίς τις «εθνικιστικές αιχμές που αναζωπυρώνουν και διαιωνίζουν τα μίση ανάμεσα στους λαούς της περιοχής»...

Αντιπρόεδροι του CDRSEE είναι η Ρουμάνα Σμαράντα Ενάτσε (Smaranda Enache), πρόεδρος της ρουμανικής Μ.Κ.Ο. Linga Pro Europa, κι ο Θεσσαλονικεύς επιχειρηματίας, Νίκος Ευθυμιάδης. Ταμίας είναι ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στις Βρυξέλλες, Σπύρος Βογιατζής, και βοηθός ταμίας ο Ρήγας Τζελέπογλου, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιχειρηματικών Σπουδών (ICBS) της Θεσσαλονίκης.
Η γραμματεία ανήκει στον Σελτζούκ Ερέζ, Τούρκο γιατρό, καθηγητή και δημοσιογράφο της Κωνσταντινούπολης. Ρόλο συμβούλου κρατούν ο ελληνικής καταγωγής πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζων Μπραδήμας (John Brademas) και ο Έλληνας επιχειρηματίας Κώστας Καρράς, Έλληνας συντονιστής του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ.

Ας δούμε ποια είναι τα μέλη του CDRSEE και ποιες οι δραστηριότητές τους.

Στο συμβούλιο ανήκαν ή ανήκουν οι:
Ρίτσαρντ Σίφτερ
(Richard Schifter), πρόεδρος του CDRSEE Ο Ρίτσαρντ Σίφτερ υπηρετεί, από το 1981, σε σειρά κυβερνητικών θέσεων των Η.Π.Α., είτε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας είτε στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό ρεπουμπλικανούς προέδρους. Μεταξύ των άλλων, υπήρξε εκπρόσωπος, με τον βαθμό του πρέσβη, στην ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως βοηθός αντιπροσώπου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Το 1996, οργάνωσε την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη (SECI) και κατόπιν ανέλαβε ρόλο ειδικού συμβούλου του υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. και ετέθη επικεφαλής της αμερικανικής βοήθειας προς την Πρωτοβουλία. Επίσης, είναι πρόεδρος (υπο)επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee).Εβραϊκής καταγωγής, ανήκε στην ομάδα των Γερμανοεβραίων που, αφού διέφυγαν στις Η.Π.Α., κατετάγησαν στον αμερικανικό στρατό και πολέμησαν τους ναζί από τη θέση των ανακριτών αιχμαλώτων πολέμου. Έχει δηλώσει ότι θεωρεί πως στον Ο.Η.Ε. καλλιεργείται αντι-ισραηλιτικό και αντισημιτικό κλίμα. [O Ρίτσαρντ Σίφτερ, στην ομιλία του σε σειρά διαλέξεων με τίτλο Αντισημιτισμός 2002, αναφέρθηκε «στις επιπτώσεις των διακρίσεων των Η.Ε. ενάντια στο εβραϊκό κράτος». Σύμφωνα με τον Σίφτερ, το 2002, από τη γενική συνέλευση των Η.Ε. επικυρώθηκαν συνολικά 59 ψηφίσματα. Είκοσι έξι από αυτά τα ψηφίσματα, ή 44%, στρέφονται ρητά ενάντια στο Ισραήλ για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων κ.ά. Ο ίδιος είπε πως, αν ένας Αρειανός επισκεπτόταν τη γη και παρατηρούσε τα Η.Ε., θα σκεφτόταν ότι η βασική τους λειτουργία είναι να επικρίνουν το Ισραήλ. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί στο ότι η πλειοψηφία τους είναι εγγενώς αντι-Ισραήλ. Ανέφερε επίσης ότι η φίλη του και μετέπειτα πρεσβευτής των Η.Π.Α. στα Η.Ε., Τζέιν Κιρκπάτρικ, του είπε κάτι που τον σόκαρε: «‘Πιστεύω ότι θα γίνει δεύτερο ολοκαύτωμα’, μου είπε. ‘Το όνομά μου είναι Κιρκπάτρικ και οι αντιπρόσωποι του ΟΗΕ μου λένε πράγματα που δεν μπορούν να πούνε σε άλλους’»].Το 1996, πρότεινε τη δημιουργία ενός οργανισμού για την περιοχή, που σήμερα είναι γνωστός ως SECI (Πρωτοβουλία Συνεργασίας Νοτιανατολικής Ευρώπης), ο οποίος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη των Βαλκανίων στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και την ενθάρρυνσή τους να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και δομές. Ουσιαστικά αποτελεί άλλον ένα, εύσχημο, τρόπο παρέμβασης των Η.Π.Α. στην περιοχή.
Ο ειδικός συντονιστής της αμερικανικής πρωτοβουλίας SECI είναι ο Έρχαρντ Μπούσεκ.

Μάθιου Νίμιτς (Matthew Nimetz)
Ο γνωστότερος στο ελληνικό κοινό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου, από την υπηρεσία του ως ειδικός μεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την ενδιάμεση συμφωνία στο σκοπιανό ζήτημα. σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της βιομηχανίας του Ίντερνετ στις ΗΠΑ.
Ο (δημοκρατικός) Μάθιου Νίμιτς έχει υπηρετήσει στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Λύντον Τζόνσον, σύμβουλος και υφυπουργός προεδρίας επί Τζίμμυ Κάρτερ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον στα Βαλκάνια για το σκοπιανό ζήτημα.

Κώστας Καρράς (Costa Carras)

Συνιδρυτής του Κέντρου, όπως και του Συλλόγου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια (Association for Democracy in the Balkans), ο γνωστός εφοπλιστής και επιχειρηματίας δραστηριοποιείται από ετών σε πολλά πεδία και μετείχε στην ίδρυση πολλών οργανισμών κι οργανώσεων.
Από τη δεκαετία του ’70, πήρε μέρος στις περισσότερες προσπάθειες ελληνοτουρκικής προσέγγισης και, από το 1985, αποτελεί κινητήριο μοχλό στις προσπάθειες επαφών μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο κρατών.
Σήμερα, είναι ο Έλληνας συντονιστής του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ. Ακόμη, επί 18 χρόνια, μετείχε στην οργανωτική επιτροπή της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, ενώ, από το 1997 μέχρι το 2002, συμπροήδρευσε στο Επιχειρηματικό Ενημερωτικό Συμβούλιο της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στην Νοτιανατολική Ευρώπη (Southeast European Cooperative Initiative - SECI), με έτερο πρόεδρο τον Τούρκο μεγιστάνα Ράχμι Κοτς.
Είναι ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως και της αμερικανικής Εταιρείας για την Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά, και αντιπρόεδρος της Europa Nostra, της πανευρωπαϊκής οργάνωσης για την πολιτιστική κληρονομιά.
Είναι Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ήταν ο οργανωτής του Συνεδρίου για τη θρησκεία και το περιβάλλον που έγινε το 1998 στην Πάτμο
. Έχει συγγράψει το βιβλίο 3.000 χρόνια Ελληνικής Ταυτότητας – Μύθος ή Πραγματικότητα; (1984).

Το Επιχειρηματικό Ενημερωτικό Συμβούλιο της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στην Νοτιανατολική Ευρώπη (Business Advisory Council of SECI):

Σύμφωνα με τα δικά τους λόγια, «ασχολείται με την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. παράλληλα ενθαρρύνει την καλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην περιφερειακή συνεργασία».
Μετέχουν: Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ και Τουρκία, ενώ ως Υποστηρίζουσες Χώρες (Supporting States) εμφανίζονται οι Η.Π.Α., Αυστρία, Ιταλία, Ελβετία και Τσεχία. Συντονιστής του SECI είναι ο Έρχαρντ Μπούσεκ, που μετέχει και στο Κέντρο.

Φάτος Τ. Λουμπόνγια (Fatos T. Lubonja)

Έχει χαρακτηριστεί «Βάτσλαβ Χάβελ της Αλβανίας». Γεννημένος το 1951, δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης, γιος φυλακισθέντος δημοσιογράφου, πέρασε και ο ίδιος 17 χρόνια στις φυλακές του Εμβέρ Χότζα.
Μετά την αποφυλάκισή του, το 1991, ίδρυσε την πρώτη αλβανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι γνωστός ως ακτιβιστής του Αλβανικού Ελσίνκι Μόνιτορ. Λίγο αργότερα, μπήκε στον χώρο των εκδόσεων με το 15νθήμερο φιλελεύθερο πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό Perpjekja.
Είναι επίσης εκπρόσωπος του πολυσυλλεκτικού Φόρουμ για τη Δημοκρατία. Έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Το 2004, έλαβε το βραβείο της Οργάνωσης των ΜΜΕ Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEEMO, South East Europe Media Organisation, με έδρα τη Βιέννη).Έλσα Μπαλάουρι (Elsa Ballauri)
Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο., Αλβανική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (http://www.ahrg.org), και διευθύντρια του περιοδικού Kanun. Δημοσιογράφος και ποιήτρια, με σπουδές στην αλβανική λογοτεχνία και γλώσσα. Μέλος πολλών διεθνών οργανώσεων. Πρωτεργάτης στην προσπάθεια για τη δημιουργία της Βαλκανικής Ακαδημίας των ΜΜΕ, που αποτελεί στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας Νοτιανατολικής Ευρώπης («Ανάπτυξη νέας κουλτούρας των ΜΜΕ στη Βαλκανική» και «εκπαίδευση μιας νέας γενιάς δημοσιογράφων στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών και δημοσιογραφικών παραδόσεων».
Από ελληνικής πλευράς, συμβουλευτικό ρόλο έχει ο Παναγιώτης Δημητράς του Ελσίνκι Μόνιτορ (
www.reconcilingforthefuture.org).
Τζων Μπραδήμας (John Brademas)
Ο Τζων Μπραδήμας, πρώτος διευθυντής του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στα Βαλκάνια, είναι από τους γνωστότερους Ελληνοαμερικανούς γερουσιαστές των ΗΠΑ. Υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1959 ως το 1981, εκπροσωπώντας την Ινδιάνα. Πρόεδρος επί τιμή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ, από το 1994 ως το 2001, υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής τεχνών των κυβερνήσεων Κλίντον.Παρά την ελληνική του ρίζα, επέλεξε να γίνει προτεστάντης, μεθοδιστής, αλλά δεν έπαψε να έχει σχέσεις με την Oρθόδοξη Eκκλησία.
Ως γερουσιαστής, συμμετείχε στην Τριμερή Επιτροπή, η οποία δημιουργήθηκε το 1973, επί ψυχρού πολέμου, και θεωρείται αμερικανικό παρακλάδι της λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Φέρεται ως μέλος μασονικής στοάς της Ινδιάνα.

Σήμερα μετέχει στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Kos Pharmaceuticals Inc. και Loews Corporation, του Κέντρου Εθνικής Πολιτικής των ΗΠΑ, μέλος στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά και στη διεθνή οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια και στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη Θρησκεία και την Ειρήνη. Παλαιότερα, έχει υπηρετήσει στα Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος Ροκφέλλερ και της κεντρικής επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών.

Έχει γράψει σειρά βιβλίων για την εκπαίδευση στα αγγλικά, και το πολιτικό Anarcosindicalismo y revoluciοn en Espana, 1930-37, που κυκλοφόρησε το 1974 στη Βαρκελώνη.
Έρχαρντ Μπούσεκ (Erhard Busek)
Πρώην αντικαγκελάριος, υπουργός Παιδείας, υπουργός Επιστημών και Έρευνας σε κυβερνήσεις του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας, του οποίου διετέλεσε και γραμματέας, ο Έρχαρντ Μπούσεκ είναι παρών στην πολιτική σκηνή της χώρας του και της Ευρώπης για περισσότερα από 35 χρόνια.
Σήμερα υπηρετεί ως ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη και συντονιστής του Southeast European Cooperative Initiative (SECI). Επίσης, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου για την περιοχή του Δούναβη και την Κεντρική Ευρώπη και μετέχει στην ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση, υπό την Εντίτ Κρεσόν. Η Αυστρία επιδιώκει ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια, θεωρώντας ιστορικό τον ρόλο της και επιδιώκοντας «από σύνορο της Δύσης να γίνει κέντρο της Ευρώπης», όπως έχει πει ο Μπούσεκ.

Νίκος Ευθυμιάδης (Nikos Efthymiadis)
Ο Νίκος Ευθυμιάδης είναι επιχειρηματίας της Βορείου Ελλάδος, πρόεδρος του Ομίλου επιχειρήσεων Ευθυμιάδης, ο οποίος εμφανίζεται να ακολουθεί κατά πόδας τον Κώστα Καρρά. Υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (1993-1997), του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Ανάπτυξης Ιδιωτικών Υποδομών Βορείου Ελλάδος.
Είναι πρόεδρος του Συλλόγου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, Μ.Κ.Ο. που ίδρυσε ο Κώστας Καρράς, είναι μέλος και του SECI και συμπροεδρεύει στην HellasPro, οργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και έχει σκοπό να «παρατηρεί, διαχειρίζεται και διευκολύνει αποτελεσματικά τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων Εμπορίου και Μεταφορών, προς όφελος των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των οργανισμών που τους εκπροσωπούν, εντός των πλαισίων που θέτει η SECI».
  Σμαράντα Ενάτσε
(Smaranda Enache)
Η Σμαράντα Ενάτσε, Ρουμάνα δημοσιογράφος, εκδότης και πολιτικός, είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της πρώτης οργάνωσης που δημιουργήθηκε στη Ρουμανία υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε., της Liga Pro Europa, και ιδρυτικό στέλεχος της Πολιτικής Συμμαχίας, της πρώτης πολιτικής μετακομμουνιστικής κίνησης στη χώρα.Υπήρξε πρέσβειρα της Ρουμανίας στη Φιλανδία, την Εσθονία και τη Σουηδία. Είναι στέλεχος του Ρουμανικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι και έχει μετάσχει σε διοικητικά συμβούλια πολλών Μ.Κ.Ο. της Ρουμανίας αλλά και διεθνών ιδρυμάτων, όπως η Civitas International, με έδρα το Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Θέματα Μειονοτήτων στη Γερμανία (European Centre for Minority Issues-Flensburg) και στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Διεθνούς Ένωσης Φιλελεύθερων Κομμάτων (Liberal International).Μετείχε ως ειδική σε ειρηνευτικές αποστολές στη Μολδαβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κ.α. Εκδίδει το περιοδικό για μειονοτικά θέματα, Altera. Σελτζούκ Ερέζ (Selcuk Erez)
Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Σελτζούκ Ερέζ, είναι ευρύτερα γνωστός στην Τουρκία από τη μόνιμη στήλη του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ. Μετέχει στην οργανωτική επιτροπή των Συνεδρίων Τακσίμ, μιας από τις σημαντικότερες πολιτικές ομάδες διαλόγου στην Τουρκία, και της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ιδρυτών του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας.
Είναι, επίσης, μέλος των επιτροπών απονομής του σημαντικότερου τουρκικού λογοτεχνικού βραβείου (Χαλντούν Τανέρ) και των θεατρικών τουρκικών βραβείων (Αφίφε Τζάλε), μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Θεάτρου Κωνσταντι­νούπολης κ.ά.

Ζντράβκο Γκρέμπο (Zdravko Grebo)
Ο Ζντράβκο Γκρέμπο, καθηγητής και διευθυντής του τομέα Ευρωπαϊκών Σπουδών στη Νομική του πανεπιστημίου του Σαράγεβο και διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού (Zid), είναι ιδρυτής του Ιδρύματος Ανοικτή Κοινωνία (Open Society) (υπό την αιγίδα του ιδρύματος Σόρος) για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1993.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, το ίδρυμα Σόρος έχει δώσει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια μέσω της Ανοικτής Κοινωνίας και ακόμη 50 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στη χώρα, μέσω του Ανθρωπιστικού Ταμείου Σόρος. O Ζντράβκο Γκρέμπο έχει επίσης ιδρύσει, πάντα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κοινοβούλιο Πολιτών του Ελσίνκι.

Έχει βραβευθεί για τους αγώνες του «ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία» από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πρυτάνεων (1993) και με το βραβείο Τεσσάρων Ελευθεριών του ιδρύματος Ρούσβελτ (1994). Έχει δηλώσει πως θεωρεί την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. ως μονόδρομο και «μοναδική ελπίδα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».
Βλάστα Γιαλούσιτς (Vlasta Jalusic)
Η Βλάστα Γιαλούσιτς είναι γνωστή Σλοβένα συγγραφέας και φεμινίστρια, επίκουρος καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ειρήνης της σλοβενικής πρωτεύουσας και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Ειρήνης της Αυστρίας.
Ειδικεύεται στις γυναικείες και ειρηνευτικές σπουδές και είναι η μεταφράστρια της Χάνα Άρεντ στα σλοβενικά. Η πιο πρόσφατη έρευνά της αφορά στη σύγχρονη ιδέα περί πολιτικών δικαιωμάτων και υπηκοότητας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Μαρίτα φον Μπιμπερστάιν Κοχ-Βέζερ (Maritta von Bieber­stein Koch-Weser)
Η Μαρίτα φον Μπιμπερστάιν Κοχ-Βέζερ είναι επικεφαλής του κοινωνικού και περιβαλλοντικού τμήματος της Εκατονταετούς Ομάδας (Centennial Group) και έχει εργαστεί για θέματα περιβάλλοντος σε κάθε άκρη της γης, ως πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γη3000 (Earth3000).
Επίσης, υπήρξε Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Ένωσης Συντήρησης (IUCN -World Conservation Union), που δημιουργήθηκε το 1948, και αποτελεί τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη οργάνωση-ομπρέλα για περιβαλλοντικές, κυβερνητικές και μη, οργανώσεις, ινστιτούτα και οργανισμούς.
Από το 1980 ως το 1998, εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα και σε θέσεις σχετικές με την περιβαλλοντική και κοινωνική αειφόρο ανάπτυξη.Η Μαρίτα φον Μπιμπερστάιν Κοχ-Βέζερ δίδαξε ανθρωπολογία και Λατινοαμερικανικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσιγκτον της Ουάσιγκτον.[Η Εκατονταετής Ομάδα είναι εταιρεία συμβούλων οικονομικής, εθνικής και διεθνούς στρατηγικής που προσφέρει υπηρεσίες κυρίως στις αγορές της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Αναλαμβάνει επίσης την εκτέλεση προγραμμάτων της Διεθνούς Τράπεζας. Τα κεντρικά της γραφεία είναι στην Ουάσιγκτον.]

Άλμπερτ Κέντερς (Albert Koenders)
Ο Άλμπερτ Κέντερς, βουλευτής των Ολλανδών Σοσιαλδημοκρατών (PVDA) και εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα διεθνών σχέσεων, μετέχει στις συνελεύσεις του ΝΑΤΟ και του Ο.Α.Σ.Ε. (Οργανισμός για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Παλαιότερα, έχει υπηρετήσει στο πολιτικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος του Ο.Η.Ε. στη Μοζαμβίκη, τη Νότιο Αφρική και το Μεξικό και ως υπεύθυνος διεθνών οικονομικών προγραμμάτων.
Σάσο Ορντανόσκι (Saso Ordanoski)
Ο Σάσο Ορντανόσκι είναι συγγραφέας, πολιτικός σχολιαστής, δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Forum στην Π.Γ.Δ.Μ. Στις απαρχές της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, το 1992, ίδρυσε το πρώτο ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων στην Π.Γ.Δ.Μ., το Μακεδονικό Κέντρο Πληροφοριών. Με τη δημιουργία και οργάνωση του γειτονικού κράτους, ανέλαβε την κρατική του τηλεόραση. Επίσης, είχε αναλάβει το γραφείο εξωτερικών σχέσεων του παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Σκόπια.
Στην Ελλάδα, έχει συνεργαστεί με την Καθημερινή, ενώ φιλοξενείται συχνά στο CNN και συνεργάζεται κατά καιρούς με τους New York Times και το BBC. Συνεργάζεται, επίσης, με το Ινστιτούτο Πολεμικού και Ειρηνικού Ρεπορτάζ (IWPR) και είναι μέλος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Αντουανέττα Πριματάροβα (Antoinette Primatarova)

Η Αντουανέττα Πριματάροβα είναι εκπρόσωπος της βουλγαρικής Μ.Κ.Ο., Κέντρο Φιλελεύθερης Στρατηγικής (Centre for Liberal Strategies). Υπηρέτησε πολλά έτη στο βουλγαρικό διπλωματικό σώμα και ως πρέσβης στη Σουηδία, Νορβηγία, Ισλανδία. Επίσης,από το 1997 ως το 1999, υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών στη χώρα της και, από το 1999 ως το 2001, ως πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., ανέλαβε αντιπρόεδρος της βουλγαρικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Ζάρκο Πουχόβσκι (Zarko Puhovski)

Καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, επισκέπτης καθηγητής σε γερμανικά πανεπιστήμια και διευθυντής σπουδών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ειρηνευτικών Σπουδών της Αυστρίας, συγγραφέας, βραβευμένος με το βραβείο των Ευρωπαίων Πρυτάνεων εναντίον της Ξενοφοβίας, συνιδρυτής της Κροατικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Γκάζμεντ Πούλα (Gazmend Pula)
Ο Γκάζμεντ Πούλα είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Συμφωνιών του Ελσίνκι του Κοσσυφοπεδίου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας.Η Επιτροπή της οποίας ηγείται ήταν ο βασικός κατήγορος των Σέρβων για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κοσοβάρων από ιδρύσεώς της. Σε ανακοινώσεις της χαρακτηρίζει ανθρωπιστική την επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Ντούσαν Ρέλζιτς (Dusan Reljic)
Λέκτορας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας του Βερολίνου (SWP), δημοσιογράφος της εφημερίδας Vreme του Βελιγραδίου, εκ των ιδρυτών του πρακτορείου ειδήσεων Beta, στο οποίο εργάστηκε το διάστημα 1991-1993. Νωρίτερα, και επί πολλά έτη, υπήρξε ανταποκριτής στη Βιέννη και τη Βόννη του γιουγκοσλαβικού πρακτορείου ειδήσεων, Τανγιούγκ, από το οποίο υποχρεώθηκε σε παραίτηση το 1991. Είναι, επίσης, επικεφαλής του προγράμματος «ΜΜΕ και Δημοκρατία» του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τα Μέσα (Ντίσελντορφ, Γερμανία).

Πίτερ Στεκ (Pieter Stek)
Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αρμενία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, την Π.Γ.Δ.Μ., τη Μολδαβία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία, την περίοδο 1996-2002. Νωρίτερα είχε υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις στην Κεντρική Τράπεζα και στο υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, με τελευταία εκείνη του Διευθυντή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων.

Νέσλιχαν Τόμπουλ (Neslihan Tombul)
Η Νέσλιχαν Τόμπουλ είναι αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Νέας Υόρκης και υπηρετεί ως υπεύθυνη του υποκαταστήματος της Κωνσταντινούπολης. Βασική της υποχρέωση είναι η συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες και το άνοιγμα της αγοράς της Τράπεζας στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ρήγας Τζελέπογλου
Πρόεδρος και καθηγητής εταιρικής στρατηγικής στο Διεθνές Κέντρο Επιχειρηματικών Σπουδών (International Center for Business Studies, ICBS) της Θεσσαλονίκης και σύμβουλος επιχειρήσεων στη στρατηγική και το μάρκετινγκ.Αντιπρόεδρος του βορειοελλαδίτικου τμήματος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκ των ιδρυτικών μελών του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, ταμίας της Συνεργασίας για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΕ και πρόξενος επί τιμή της Χιλής στη Θεσσαλονίκη.Έχει χρηματίσει πρόεδρος της HELEXPO ΔΕΘ, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, πρόεδρος του Κέντρου για την Ανάπτυξη Μακεδονίας και Θράκης, αντιπρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου και ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου δυτικής Θεσσαλονίκης.
   Σπύρος Βογιατζής (Spiros T. Voyadzis)

Έλληνας της Αλεξάνδρειας. Στέλεχος, επί 25ετία, της Παγκόσμιας Τράπεζας στα γραφεία της Ουάσιγκτον, παραιτήθηκε το 2000, αναλαμβάνοντας θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου στην αμερικανική World Bussiness Inc. Η τελευταία του θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα ήταν του ειδικού αντιπροσώπου στην Ε.Ε. (Βρυξέλλες), όπου απεστάλη το 1996, λόγω της μεγάλης του πείρας στις νέες και αναπτυσσόμενες αγορές. Ήταν ο πρώτος διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας στη βελγική πρωτεύουσα και υπεύθυνος για τις επαφές της με την ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.ά. Οι συνεργασίες αυτές σήμαιναν ποσά που ξεπερνούσαν τα 1,4 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και αφορούσαν κυρίως επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Πεκίν Μπαράν (Pekin Baran)

Πρόεδρος και κύριος μέτοχος του ομίλου επιχειρήσεων Denizcilik Anonim Sirketi, που ξεκίνησε η οικογένειά του το 1952. Κύριο αντικείμενό τους η ναυτιλία και η μεταφορά τόσο στεγνών όσο και υγρών φορτίων.
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, είναι μέλος του Τουρκικού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, του Τουρκικού Ιδρύματος Ναυτιλιακής Παιδείας και της Ένωσης Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, TUSIAD. Η TUSIAD τον έχει τοποθετήσει στην επιτροπή Κοινοβουλευτικών Σχέσεων, που παρακολουθεί την προσαρμογή της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Είναι αντιπρόεδρος του βρετανο-τουρκικού και του γαλλο-τουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου.
Γεώργιος Δαυίδ (George A. David)
Επί σειρά ετών πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εμφιαλώσεων (3Ε, Coca Cola) μέλος της οργανωτικής επιτροπής της λέσχης Μπίλντερμπεργκ, μέλος στα Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, της εταιρείας Αλλατίνη κ.α., ο Γ. Δαυίδ είναι από τους γνωστότερους Έλληνες επιχειρηματίες με ιδιαίτερη κοινωνική δράση.

Οσμάν Καβάλα (Osman Kava­la)

Πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Kavala, από το 1982. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση γης, το εμπόριο και την κινητή τηλεφωνία. Είναι μέλος του τουρκικού οργάνου για την τήρηση των συμφωνιών του Ελσίνκι

Ιβάν Κράστεφ (Ivan Krastev)


Από τους γνωστότερους αναλυτές των βουλγαρικών θεμάτων σε σχέση με την κατάσταση στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Φιλελεύθερων Σπουδών της Σόφιας και μέχρι πρόσφατα σύμβουλος του Δικτύου USAID (Αμερικανική Βοήθεια) στη Βουλγαρία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές «δεξαμενές σκέψεις», όπως η Νατοϊκή για την επέκταση της Συμμαχίας τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα και η βουλγαρική για τη συνεργασία στη νοτιανατολική Ευρώπη, και έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος του Βουλγάρου Προέδρου.
  Βέτον Σουρόι
(Veton Suroi)


Εκδότης της εφημερίδας του Κοσσυφοπεδίου KOHA Ditore. Απόφοιτος του τμήματος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Πόλης του Μεξικού, έχει εργαστεί σαν δημοσιογράφος στην αλβανική ημερήσια εφημερίδα Rilindja. Το 1989, ίδρυσε την Ένωση για μια Γιουγκοσλαβική Δημοκρατική Πρωτοβουλία και συμμετείχε στην ίδρυση των πρώτων ανεξάρτητων σωματείων εργαζομένων. Την περίοδο 1991-1992, ήταν πρόεδρος του δεύτερου ισχυρότερου κόμματος στο Κοσσυφοπέδιο (ΡΡΚ). Υπήρξε μέλος των επιτροπών που αντιπροσώπευσαν τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου στις συνομιλίες του Ραμπουγιέ και του Παρισιού (1999).

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.