Τι έγραψε η εφημερίδα " Μακεδονία" για την συγκέντρωση της ερχομένης Κυριακής

Συλλαλητήριο για την κάρτα του πολίτη

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
smargaritidou@gmail.com

http://www.makthes.gr/news/reportage/67427/
Προβληματισμό και επιφύλαξη προκαλούν, όχι μόνο στους εκκλησιαστικούς κύκλους, αλλά και σε ενώσεις πολιτών, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την κάρτα του πολίτη.
Κι ενώ έξω από τις εκκλησίες ορισμένοι μοιράζουν φυλλάδια, συγκεντρώνουν υπογραφές και ετοιμάζουν συγκεντρώσεις στις 6 Φεβρουαρίου, έξω από τη Βουλή άλλες, πιο ψύχραιμες φωνές εξηγούν τον προβληματισμό που προκαλούν τα νέα δεδομένα.

Η Ιερά Σύνοδος
Στις αρχές Δεκεμβρίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συζήτηση που είχε για το θέμα της κάρτας του πολίτη, με αφορμή κείμενο που αναρτήθηκε προς "δημόσια διαβούλευση για ...
τη βέλτιστη αξιοποίηση της κάρτας του πολίτη" στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είχε ανακοινώσει τα εξής:
“α) Εκ του περιεχομένου του κειμένου διαπιστώνεται ασάφεια, αντίφαση και σύγχυση.
β) Η Εκκλησία σέβεται το ανεπανάληπτο του προσώπου του ανθρώπου και τη θεόσδοτη ελευθερία του.
γ) Το ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορεί να απογυμνωθεί από την αξιοπρέπεια και τα χαρακτηριστικά του.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η Εκκλησία δηλώνει την επιφύλαξή της επί του θέματος, το οποίο θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον, αναμένοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την τελική τοποθέτησή της.
Δηλώνει δε ότι, εν τω μεταξύ θα παρεμβαίνει, οσάκις κρίνει τούτο σκόπιμο, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής”.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Την ίδια επιφύλαξη εξέφρασε με δελτίο Τύπου η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:
“Με αφορμή δημοσιεύματα για τη θέση τής αρχής ως προς την κάρτα του πολίτη που θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα και την κάρτα συναλλαγών για φορολογική χρήση, παρέχονται οι εξής διευκρινίσεις:
Η αρχή δεν έχει λάβει αρμοδίως γνώση για τις σχεδιαζόμενες εφαρμογές.
Στη χθεσινή ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τέθηκε ερώτημα μόνο για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των πολιτών με την κάρτα συναλλαγών, ως προς τη νομιμότητα της οποίας ο πρόεδρος της αρχής διατύπωσε επιφυλάξεις. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος τόνισε ότι η αρχή δεν μπορεί να τοποθετηθεί με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά θα αναμένει ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 1 του ν.2472/97, η αρχή είναι αρμόδια να γνωμοδοτεί για κάθε ρύθμιση που αφορά την επεξεργασία και την προστασία προσωπικών δεδομένων. Είναι αυτονόητο ότι για την ορθή και επωφελή για την πολιτεία άσκηση της αρμοδιότητας αυτής πρέπει να ζητείται εγκαίρως η γνώμη της αρχής”.

Πρωτοβουλίες για συγκέντρωση υπογραφών
Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών κατά της κάρτας του πολίτη από την “Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης”. Η πρωτοβουλία αυτή εξελίσσεται και διαδικτυακά, ενώ, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της κίνησης, μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές κατά της έκδοσης της κάρτας.
Στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και μοιράζεται έξω από τους ναούς μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
"Η οικονομική κρίση και η εξαθλίωση που ακολουθεί αποτελεί τον μοχλό της Νέας Εποχής για να επιβληθεί η κάρτα του πολίτη. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με εργαλείο την κάρτα του πολίτη, μας εισάγει άνευ εκλογών, ψηφοφοριών και δημοκρατικών διαδικασιών στο Παγκόσμιο Κράτος της Νέας Εποχής. Η κάρτα αυτή καθαυτή δεν έχει αξία ουσιαστική για τη Νέα Τάξη. Κάποια στιγμή θα καταργηθεί και το μικροτσίπ που περιέχει θα εμφυτευτεί στο δεξί χέρι ή στο μέτωπο. Τούτο θα μεταποιηθεί στο χάραγμα ή στο σφράγισμα του Αντίχριστου. Για εμάς τους χριστιανούς, ο κωδικός αριθμός 666 των υπολογιστών είναι δωσώνυμος και αποκρουστικός. Εκατοντάδες άλλοι αριθμοί από το 000 έως το 999 (αν τα ηλεκτρονικά συστήματα απαιτούν τριψήφιο αριθμό) μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ποιος είναι ο λόγος που επιβάλλεται ο συγκεκριμένος αριθμός;"
Αξίζει, ωστόσο να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις δεν αποτελούν επίσημη θέση της εκκλησίας. Επιστημονικοί κύκλοι που εξετάζουν με προσοχή όλα τα δεδομένα εκτιμούν ότι "είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα γύρω από ένα τόσο ευαίσθητο θέμα".

  • Τα προσεκτικά βήματα της Ιεράς Συνόδου. Τα μέλη της Επιτροπής Δογμάτων και Νομοκανονικών Θεμάτων, καθώς και η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Εκκλησίας, εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα και αναμένουν από την πολιτεία όλες τις σχετικές τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να αποφανθούν. Όπως εξηγούν κύκλοι της εκκλησίας, όταν τα μέλη τής επιτροπής έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία γύρω από την κάρτα του πολίτη, θα γνωμοδοτήσουν προς την Ιερά Σύνοδο, η οποία, ως κυρίαρχο όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.


Τι είναι η κάρτα του πολίτη

Στην κάρτα του πολίτη, η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2011, θα περιλαμβάνονται:
  • τα στοιχεία ταυτότητας
  • τα στοιχεία του ΤΑΧΙS
  • τα στοιχεία του δημοτολογίου.
Με την κάρτα αυτή θα μπορεί ο καθένας να πραγματοποιεί όλες τις συναλλαγές του με το δημόσιο και να τη χρησιμοποιεί ως ταυτότητα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η κάρτα θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, αφού ο πολίτης δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή με υπάλληλο που θα διεκπεραιώνει την υπόθεσή του. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό συναλλαγής θα περιοριστεί σημαντικά η γραφειοκρατία.
"Η ηλεκτρονική αυτή κάρτα μπορεί να είναι το ίδιο αξιόπιστη όπως και η κάρτα των αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν φαινόμενα παραχάραξής της στο μέλλον", διαπιστώνει ο ηλεκτρονικός Τηλέμαχος Καρυπίδης.


Δύο καίρια ζητήματα είναι αυτά που προβληματίζουν όσους εκφράζουν την αντίθεσή τους με την κάρτα του πολίτη:
  1. Το πρώτο, κοσμικού χαρακτήρα, έχει να κάνει με τις προσωπικές ελευθερίες κάθε πολίτη και με το κατά πόσο αυτές περιορίζονται μέσω της κάρτας.
  2. Το δεύτερο, κατεξοχήν θρησκευτικού χαρακτήρα, σχετίζεται με τον κωδικό πρόσβασης της κάρτας, το 666.

Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια και για την πρωτοβουλία συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και στην εφημερίδα που αναδεικνύει όσο το δυνατόν αντικειμενικά το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λυπαμε παρα πολυ που δεν μπορεσα να ερθω σημερα το ηθελα τοσσο πολυ να συμβαλω κ. εγω σε αυτο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις