"ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗς ΚΥΡΙΑΚΗΣ":Η ΚΑΡΤΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ



Η ΚΑΡΤΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ


13/2/2011
Χωρισμένη στα δύο είναι η Ιεραρχία με την κάρτα του πολίτη. Από τη μια πλευρά είναι εκείνοι που τάσσονται αναφανδόν κατά της παραλαβής της, έτοιμοι να κηρύξουν «ιερό πόλεμο» με την κυβέρνηση. Από την άλλη είναι οι ιεράρχες που υποστηρίζουν πως η πίστη δεν κινδυνεύει από μια κάρτα, δηλώνοντας πως «όσο ο κόσμος βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία δεν έχει να φοβηθεί τίποτε».

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή έξω από τη Βουλή εκκλησιαστικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών και κληρικών έδειξε τη ανησυχία που έχει ο κόσμος για την κάρτα. Αν αναλογιστεί κανείς πως δεν είχε τη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας και διοργανώθηκε κυρίως μέσα από μπλογκ και εκκλησιαστικές ιστοσελίδες, η παρουσία τριών χιλιάδων πολιτών χαρακτηρίζεται επιτυχία. Η αντίδραση, όπως εκτιμούν εκκλησιαστικοί παράγοντες, δεν θα εκτονωθεί εύκολα, όταν μάλιστα έχει ήδη προγραμματισθεί μια μεγαλύτερη συγκέντρωση μέσα στον Μάρτιο. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, βλέποντας τις αντιδράσεις του κόσμου, έσπευσε να δηλώσει πως συμμερίζεται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και ότι προέχει να διαφυλαχθούν οι ανθρώπινες ελευθερίες.

Η Σύνοδος δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη θέση για την κάρτα του πολίτη.
Θεωρητικά το ζήτημα το μελετούν οι αρμόδιες επιτροπές, που βρίσκονται σε επικοινωνία με τους φορείς του υπουργείου Εσωτερικών. Πρακτικά ωστόσο ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι αμφιταλαντεύονται με ποια πλευρά να ταχθούν. Στο εσωτερικό της Ιεραρχίας οι απόψεις διίστανται. Η πλάστιγγα δεν γέρνει ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη άποψη, γι' αυτό και δεν έχουν καταλήξει στην επίσημη θέση.

Υπάρχουν οι Αρχιερείς που από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν την κάρτα του πολίτη και τάχθηκαν στο πλευρό των εκκλησιαστικών οργανώσεων και των ανήσυχων ιερέων. Δημοσιοποίησαν τις θέσεις τους και σύστησαν στους ιερείς και στον κόσμο στις Μητροπόλεις τους να μην παραλάβουν την κάρτα. Μερικοί εξ αυτών ζήτησαν να συγκληθεί και η μεγάλη Σύνοδος της Ιεραρχίας, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, τουλάχιστον για την ώρα, να δρομολογείται.

Περισσότερο, λένε, τους ενοχλεί η απαξίωση από την πλευρά της κυβέρνησης, που δεν δείχνει να απαντά πειστικά στα ερωτήματα που έχουν θέσει τα μέλη των επιτροπών της Εκκλησίας και ιδιαίτερα η επιστημονική ομάδα που έχει συσταθεί για να διερευνήσει κατά πόσο καταπατώνται οι ανθρώπινες ελευθερίες και θίγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι Μητροπολίτες που είναι πιο διαλλακτικοί. «Η πίστη δεν εξαρτάται από τη φοροκάρτα ή την κάρτα του πολίτη. Όσο εμείς κρατάμε μέσα στη ζωή μας τον Χριστό δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα», έλεγε και ξανάλεγε Μητροπολίτης στους ιερείς του που πήγαν να ζητήσουν τη συμβουλή του για το πώς να κινηθούν. «Δεν με ανησυχεί ούτε η κάρτα, ούτε το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, αφού έτσι όπως το κατάντησαν έχει χάσει την αξία του», έλεγε άλλος Μητροπολίτης σε συγκέντρωση νέων και πρόσθεσε. «Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι η διάθεση που υπάρχει από διάφορους κύκλους να πετάξουν έξω από τη ζωή των Ελλήνων καθετί που έχει σχέση με την Εκκλησία. Η επιμονή τους να χάσει τη χριστιανική της ταυτότητα η ζωή μας θα έπρεπε να απασχολήσει την Ιεραρχία».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις