Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Απάντηση της Ι.Μ Γρηγορίου (Αγίου Όρους) και του μοναχού Προδρόμου σε δημοσίευμα της "Ελεύθερης Ώρας" που αναφερόταν στις θέσεις του

Σχόλιο "Ο.Π":
Δυστυχώς για άλλη μια φορά βλέπουμε στην εφημερίδα "Ελεύθερη ώρα"να διαστρεβλώνονται  θέσεις  και απόψεις  που έχουν  διατυπωθεί  ή  δημοσιευθεί  απο  ιστολόγια  ή πρόσωπα για την "κάρτα του πολίτη" .
Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει αναδείξει ως μείζον το ζήτημα της "κάρτας του πολίτη", γεγονός το οποίο δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί, δεδομένου ότι   σχεδόν κανένα άλλο μέσο της έντυπης πολιτικής δημοσιογραφίας, δεν έχει προσεγγίσει αυτό το θέμα εξετάζοντας επι της ουσίας τις Ορθόδοξες και δημοκρατικές αντιρρήσεις των Ελλήνων πολιτών.
Ωστόσο όπως έλεγε και ο Γεροντας Παϊσιος :
"Εκείνοι που εργάζονται με τον Χριστό αλλά με υπερηφάνεια μουρνταρεύουν (βρωμίζουν) τις αρετές τους, όπως μουρνταρεύονται τα τηγανητά αυγά, όταν πέσει λίγη κουτσουλιά, που είναι για πέταμα μαζί με το τηγάνι. ".
Μπορεί να ακούγεται σκληρό,  αλλά είναι μια αλήθεια που αφορά όχι μόνο την "Ε.Ω" αλλά και όλους όσους   εκφράζουν  δημοσίως τις  Ορθόδοξες αντιρρήσεις  τους εναντίον της "κάρτας του πολίτη".
Με δυό λόγια , θελουμε να πούμε ότι  ναι μεν οι προθέσεις μιας εφημερίδας μπορεί να είναι καλές, αλλά όταν    "διηθούνται"  τα λόγια που έχει  πεί κάποιος άλλος ,  μέσα απο το φίλτρο της  προσωπικής εκτίμησης , τότε συνήθως το αποτέλεσμα δεν έχει καμία  σχέση με την αλήθεια,  η οποία  σε αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι το προαπαιτούμενο  στον συγκεκριμένο  αγώνα  της  Ορθόδοξης ενημέρωσης για αυτό το  μείζον  ζήτημα.
Πριν απο  καιρό η "Ελεύθερη ώρα"  , η οποία  όπως μας πληροφορούν συχνότατα αναδημοσιεύει κείμενά  μας, είχε μετατρέψει  την δημοσιευθείσα  απο το Ο.Π  πρόσκληση σε αγρυπνία και συμπροσευχή στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αττικής σε  "Λαοσύναξη εναντίον της κάρτας του πολίτη".Φυσικά όταν  μας πληροφόρησαν για αυτήν την "παραποίηση"  στείλαμε  e-mail στην εφημερίδα διαμαρτυρόμενοι  για  αυτήν την παραπληροφόρηση.
Τό ίδιο  όπως είδαμε συνέβη και με την   δημοσίευση των "θέσεων" της Ι.Μ Γρηγορίου.
Η  "Ε.Ω"  χρησιμοποίησε  στο άρθρο της  έναν  τίτλο   άσχετο  με το ύφος και το ήθος  της  Ι.Μ Γρηγορίου   , ενώ  ολόκληρο το άρθρο αποτελούσε μια κακή συρραφή αποσπασμάτων  αφ΄ενός  απο κείμενα του "Ο.Π"  και άλλων ιστολογίων  και αφ΄ετέρου  απο κείμενο  του  π. Προδρόμου.
Το αποτέλεσμα είναι  τελείως διαφορετικό απο αυτό που ενδεχομένως να είχε  στο μυαλό του ο συντάκτης του άρθρου. Η Ι.Μ Γρηγορίου όπως και ο μοναχός Πρόδρομος ,  έστειλαν  στη εφημερίδα  δύο επιστολές   όπου  με  ευγένεια και διακριτικότητα  σχολιάζουν αυτήν την παραποιημένη  "πληροφόρηση", βάζοντας  τα  πράγματα στην πραγματική τους θέση και δίνοντας την αληθινή τους διάσταση. 
Όταν ως "Ορθόδοξο Παρατηρητήριο"  δημοσιεύουμε  ένα  κείμενο  που έχει   γράψει κάποιος , έχουμε  ως αρχή να μην προσθέτουμε  ούτε να αφαιρούμε   τίποτε απο αυτό, ακριβώς για να  μην διακινδυνεύσουμε  την  εξαγωγή αυθαιρέτων  συμπερασμάτων ή  ακόμα χειρότερα την παραγωγή  λανθασμένων εντυπώσεων.
Έτσι  λοιπόν,  όχι μόνο συμμεριζόμαστε  τα αίτια  που  ανάγκασαν την Ι.Μ Γρηγορίου  και τον μοναχό Πρόδρομο  να συγγράψουν  αυτές  τις  απαντητικές  επιστολές προς την εφημερίδα, αλλά και  συμφωνούμε  ΑΠΟΛΥΤΩΣ σε όσα  αναφέρονται  σε αυτές .Αυτός είναι και ο λόγος που  τις  αναδημοσιεύουμε όπως τις  διαβάσαμε στο ιστολόγιο "Ζωηφόρος"


Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους:
Δεν θέλουμε να γίνουμε αριθμοί - νούμερα!

Από την εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα», 29/1/2011
Κραυγή αγωνίας από τον Καθηγούμενο της Μονής: «Δεν δεχόμαστε να γίνουμε ρινόκεροι (αριθμοί). Θα μείνουμε Άνθρωποι! Έξω από μας ο ηλεκτρονικός ολοκληρωτισμός»
Την ταπεινή, αλλά και βροντώδη Ορθόδοξη Φωνή της υψώνει και η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου από το Άγιο Όρος εναντίον του ηλεκτρονικού φακελώματος των εκατομμυρίων Ορθοδόξων Ελλήνων που αγωνιούν, θεαρέστως, για το κρίσιμο αυτό θέμα. Δια του Καθηγουμένου της, η Ιερά αυτή Μονή διατρανώνει την αντίδραση των πάντων Ορθοδόξων Ελλήνων με τον δικό του Λόγο. Τονίζεται σε επισήμανση του Καθηγουμένου ότι «...θα ήθελα να υψώσω και εγώ την φωνή μου μαζί με την Αδελφότητα μας προς τους αξιότιμους πολιτικούς και άρχοντας μας να αποτρέψουν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακελώματος...». Ειδικής μνείας, επίσης, χρήζει και η επισήμανση του μ. Προδρόμου Γρηγοριάτη, σε σχέση με το δημοσίευμα μας, στις 24/1/2011, «ο Αγιορείτης Πρόδρομος «βαφτίζει» την Κάρτα επικίνδυνη και ρυπαρή» όπου τονίζεται ότι οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προσωπικές και υπογράφονται ως «Πρόδρομος Άγιον Όρος» για τις οποίες φέρει και την ευθύνη. Απέραντη η γενναιότητα του εν λόγω Μοναχού που, ως γνωστόν, καταδικάζει, επίσης, το ηλεκτρονικό Φακέλωμα των Ορθοδόξων Ελλήνων Χριστιανών.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
•Προς την Διεύθυνσι της Εφημερίδος «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» Μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδος Σας στις 24/1/2011, το οποίο έχει τον τίτλο «Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ... «ΒΑΦΤΙΖΕΙ» ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΡΥΠΑΡΗ» και αποδίδει στο όνομα της Μονής Γρηγορίου τις απόψεις του, παρακαλούμε να δημοσιεύσετε το συντομότερον μετά την παραλαβή του παρόντος τα ακόλουθα επανορθωτικά:..
1.  Το δημοσίευμα της εφημερίδος «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» (24/1/2011) με τίτλο «Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ... «ΒΑΦΤΙΖΕΙ» ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΡΥΠΑΡΗ» δεν αντανακλά το ήθος της Μονής Γρηγορίου και τον τρόπο που αυτή εκφράζει τις απόψεις της. Δεν φέρει την υπογραφή της, οπότε η Ιερά Μονή μας δεν έχει καμμία ευθύνη για το περιεχόμενο του, το οποίο περιέχει ανακρίβειες για δήθεν ενέργειες της προς εκκλησιαστικά πρόσωπα, απόψεις περί της Κάρτας του Πολίτη που δεν την εκφράζουν και εκφράσεις για πολιτικά πρόσωπα που ουδέποτε διετύπωσε.
2.  Το δημοσίευμα αποτελεί συνονθύλευμα απόψεων, οι οποίες όπως πληροφορούμεθα, έχουν αναρτηθή από διάφορα πρόσωπα σε διαφορετικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο και τις οποίες δεν εγνώριζε η Ιερά Μονή (σημειωτέον, αυτή η ίδια δεν διαθέτει σύνδεση στο Διαδίκτυο). Από την άποψι αυτή η Ιερά Μονή μας διαμαρτύρεται για την «σύνθεση» που επιχειρήθηκε από τον συντάκτη του δημοσιεύματος και για τον σκοπό της. Η αναφορά του ονόματος της Μονής σε αυτό το δημοσίευμα μας προβληματίζει έντονα. Βασική αρχή της Μονής είναι να μη προβάλλη δημοσίως απόψεις της, χωρίς αυτό να της ζητηθή από εκκλησιαστικούς άρχοντες ή από τον αγωνιώντα πιστό Ορθόδοξο λαό μας.  Και τότε ακόμη ομιλεί με σεμνότητα και σοβαρότητα.
3.  Η Ιερά Μονή μας το 1997 είχε εκπονήσει τεχνική Μελέτη για τον Γραμμωτό Κώδικα. Σε αυτή την Μελέτη αναφέρεται το εν λόγω δημοσίευμα. Τις απόψεις της Μελέτης αυτής υπερασπίζεται η Μονή εκείνων που τις αμφισβητούν, χωρίς όμως να τις χρησιμοποιή για να εξυπηρετή φοβικά εσχατολογικά σενάρια. Δεν φέρει επομένως, όπως είναι φυσικό και λογικό, καμμία ευθύνη για τον τρόπο που κάποιοι τρίτοι έχουν κατανοήσει και έχουν χρησιμοποιήσει έκτοτε την Μελέτη μας ή αποσπάσματα της.
4.  Την άποψί της για την Κάρτα του Πολίτη η Ιερά Μονή μας έχει εκφράσει στο χριστουγεννιάτικο άρθρο του Καθηγουμένου της με τίτλο «Μεθ' ημών ο Θεός». Στην θεολογική συνάφεια του όλου άρθρου το σχετικό απόσπασμα, με κάθε ευπρέπεια γραμμένο, αναφέρει τα εξής: «Τελειώνοντας τον ταπεινό αυτόν χαιρετισμό, θα ήθελα να υψώσω και εγώ την φωνή μου μαζί με την Αδελφότητα μας προς τους αξιότιμους πολιτικούς και άρχοντας μας, να αποτρέψουν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακελώματος και έτσι να δώσουν άνεσι και χαρά σε εκατομμύρια Ορθοδόξων Ελλήνων που αγωνιούν θεαρέστως για το κρίσιμο αυτό θέμα. Δεν θέλουμε να γίνουμε αριθμοί - νούμερα, να παραδώσουμε το πρόσωπο μας στον ηλεκτρονικό ολοκληρωτισμό. Ο Θεός έγινε άνθρωπος. Εμείς θα παραιτηθούμε από την αξία του ανθρωπίνου προσώπου μας: Μαζί με τον Ιονέσκου - στο γνωστό έργο του «Ρινόκεροι» - κραυγάζουμε και εμείς: «Δεν δεχόμαστε να γίνουμε ρινόκεροι (αριθμοί). Θα μείνουμε άνθρωποι».
5. Η Ιερά Μονή μας δεν εκχωρεί σε κανέναν το δικαίωμα να αναφέρη στο όνομα της δικές του γνώμες και απόψεις.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
***
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
Προς Εφημερίδα  Ελεύθερη Ώρα
Αγαπητοί Κύριοι,
Διευκρινίζοντας ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τις δημοσιεύσεις που αφορούν στο πρόσωπο μου στο φύλλο εφημερίδος σας της 24.1.2011. Οι απόψεις για τις οποίες και φέρω την ευθύνη είναι απόλυτα προσωπικές. Δια τούτο και υπογράφονται ως Πρόδρομος Αγιον Ορος. Οι δημοσιεύσεις της Ιεράς Μονής Γρηγορίου, στην οποία και ανήκω, υπογράφονται ως «ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής και συν εμοί εν Χριστώ Αδελφοί». Ευχαριστώ.
Μετά τιμής
μ. Πρόδρομος Γρηγοριάτης
Εν Καρυαίς τη 25.1.2011

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.