Κύπρος -κατεχόμενα :Διέκοψαν την Θ.Λειτουργία και έβγαλαν τα ράσα απο τους Ιερείς.

(Τελευταία ενημέρωση 26/12/12, 17:05)
 
Η χθεσινή προκλητική ενέργεια του Αττίλα να διακόψει την Θεία Λειτουργία στην κατεχόμενη Εκκλησία του Αγίου Συνεσίου στην Καρπασία, να βγάλει τους πιστούς από τον ναό και να αφαιρέσει από τους ιερείς τα ράσα, απαγορεύοντας τους την συνέχιση της Χριστουγεννιάτικης Ακολουθίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση  και οργή Εκκλησίας, Κυβέρνησης και Κομμάτων, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι για καταγγελία τους γεγονότος σε Διεθνή Βήματα.    
 
Κυβέρνηση: "Προβαίνουμε ήδη σε διαβήματα προς ΗΕ και ΕΕ" 
 
Σε διαβήματα και παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση προβαίνει η κυπριακή Κυβέρνηση, καταγγέλλοντας την παράνομη ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να διακόψει τη θεία λειτουργία ανήμερα των Χριστουγέννων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, όπου ζουν Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι. Σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου... αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη και καταδικαστέα. "Αποτελεί καταπάτηση ενός στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος, όπως είναι η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων. Προβάλλει δε την επαχθή ουσία της κατοχής", συμπληρώνει ο κ. Στεφάνου.
 
Δράση από αύριο για την Εκκλησία 
 
Με επιστολές που θα αρχίσουν να συντάσσονται από αύριο, η Εκκλησία της Κύπρου θα καταγγείλει σε όλα τα διεθνή βήματα την πρόκληση των Τούρκων στην Καρπασία, επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.  Ο Μακαριότατος επεσήμανε ότι ενώ η Τουρκία παρουσιάζεται παντου ως μια δημοκρατική χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των θρησκειών, στην περίπτωση της Καρπασίας αποδείχθηκε το αντίθετο. 
ΑΚΕΛ: «απαράδεκτο, όμως πρέπει να συνεχιστούν οι προσκπάθειες για λύση»
 
«Πράξη απαράδεκτη, ο οποία αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της κατοχής»,  χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού την απαγόρευση της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας. Τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές είναι καταδικαστέες και δεν συμβάλλουν στην δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που θα επιτρέψει να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού. Σημείωσε ωστόσο ότι παρ’ όλα αυτά πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε λύση του κυπριακού. 
Έτοιμος για καταγγελίες σε Ευρωπαϊκά βήματα ο ΔΗΣΥ
 
Ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι θα καταγγείλει το γεγονός σε 14 Πρωθυπουργούς και αρχηγούς Κρατών Μελών της ΕΕ που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και σε όλα τα  ευρωπαϊκά  βήματα. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι πρόκειται για «καταδιακαστέα και απαράδεκτη πράξη, η οποία μολύνει το κλίμα των συνομιλιών», ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και προσοχή στους χειρισμούς για να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις. «Είναι ώρες κρίσιμες και στιγμές ευθύνης για όλους», επεσήμανε ο κ. Αναστασιάσης, προτείνοντας παράλληλα να γίνουν διαβήματα και προς τα τ/κ κόμματα. 
Καταγγελίες και από την ΕΔΕΚ
Ευρωπαϊκά διαβήματα για την απαράδεκτη πράξη των κατεχομένων και από την ΕΔΕΚ. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου, «ήδη από πλευράς ΕΔΕΚ ετοιμάζονται  γραπτά μηνύματα προς όλα  τα μέλη του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, προς όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα των  χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς  επίσης και στις ηγεσίες του Ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού  κόμματος της  Σοσιαλιστικής Διεθνούς  και της ομάδας της σοσιαλιστικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα καταγγέλλουμε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια των κατοχικών αρχών  και θα ζητούμε έμπρακτα μέτρα και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας».   Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η χθεσινή ενέργεια δείχνει για άλλη μια φορα τον «στόχο της κατοχικής Τουρκίας και της υποχείριας Τ/κ ηγεσίας που είναι ο πλήρης αφελληνισμός  των κατεχομένων αλλά και η εξαφάνιση κάθε χριστιανικής  παρουσίας στις κατεχόμενες  περιοχές της Κύπρο»ωΔΕΝ εξημερώνεται το τουρκικό θηρίο, επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ,  ούτε με τις  υποχωρήσεις που έγιναν για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή 50,000 εποίκων, απαράδεκτες προτάσεις στο περιουσιακό, ούτε με το  να φορτώνουμε ευθύνες στον Κυπριακό Ελληνισμό.
 
Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι.
--------------------------------------- 
Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ
Ούτε την σημερινή ημέρα δεν σεβάστηκαν οι Αττίλες. Ανίερη πρόκληση  της ψευδοαστυνομίας στα κατεχόμενα ανήμερα  των Χριστουγέννων, παραβιάζει για άλλη μια φορά τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων του Ριζοκαρπάσου. Οι ψευδοαστυνομικοί εισέβαλαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Συνεσίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, διέκοψαν για πρώτη φορά την Θεία λειτουργία, σφράγισαν τον Ναό, έβγαλαν έξω τους πιστούς και διέταξαν τον ιερέα να βγάλει τα χαρμόσυνα άμφια της γέννησης του Κυρίου. Και δεν έμειναν εκεί. Ειδοποίησαν και τον ιερέα της Αγίας Κυριακής να μην πάει να λειτουργήσει. Η απόλυτη καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών. «Αιτιολογικό»  τους, ότι δεν είχε κατατεθεί αίτηση για την διενέργεια της Λειτουργίας. 
Ο Αρχιεπίσκος Χρυσόστομος απέρριψε τον σχυρισμό, τονίζοντας ότι τυπικά το πρόγραμμα για τις Λειτουργίες  στα κατεχόμενα υποβάλλεται στην αρχή κάθε μήνα, κάτι  όπως πρόσθεσε που ζητήθηκε και για τα Χριστούγεννα. Έντονα ενοχλημένος από το απαράδεκτο αυτό γεγονός , δηλώνει αποφασισμένος να  καταγγείλει  τα κατεχόμενα σε ΕΕ και Η.Ε. 
Εμπόδισαν και τον ιερέα της Γιαλλούσας να λειτουργήσει
Ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος.  Το πρωί,  οι κατοχικές αρχές εμπόδισαν στον εξουσιοδοτημένο ιερέα της Εκκλησίας της Αγ. Τριάδας Γιαλλούσης να μεταβεί στον ναό για να τελέσει την θεία λειτουργία των Χριστουγέννων.Ο πατήρ Κωνσταντίνος Παπακώστας, που μια φορά τον μήνα λειτουργεί την Εκκλησία Αγίας Τριάδας στο Ριζοκάρπασο, ήταν έτοιμος να μεταβεί χθες στο ριζοκάρπασο, για να τελέσει τη Λειτουργία της παραμονής της γέννησης του Θεανθρώπου.
Προς απογοήτευση του, ένα τηλεφώνημα που έλαβε από τα κατεχόμενα, ήταν αρκετό για να μείνουν αλειτούργητοι οι πιστοί. Οι Τούρκοι πρόβαλλαν τη φτηνή δικαιολογία, ότι η εξουσιοδότηση ισχύει μόνο για τις Κυριακές    
Ο Πατήρ Κωνσταντίνος είναι εξουσιοδοτημένος να λειτουργεί στην Αγία Τριάδα  από τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αρχιεπισκοπή και αλλά και από την Τουρκία. Αυτή τη φορά,  οι Τούρκοι αξίωσαν την υποβολή αίτησης, η οποία θα έπρεπε να υποβληθεί προς έγκριση πριν ένα μήνα. Ο πατήρ Κωνσταντίνος δηλώνει ότι  θα επιχειρήσει ξανά να μεταβεί στην Αγία Τριάδα, σε λίγες ημέρες     και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο για να τελέσει μνημόσυνα.
Ενέργεια με παρασκήνιο 6 μηνών
Το θέμα πάντως έχει έντονο παρασκήνιο με πολιτικές προεκτάσεις, μια και η σημερινή προκλητική κίνηση του κατοχικού καθεστώτος είναι το αποτέλεσμα ενός έντονου παρασκηνίου με ιστορία έξι μηνών. Συγκεκριμένα, πριν από έξι μήνες η ψευδοαστυνομία του κατοχικού καθεστώτος είχε στείλει ειδοποίηση στην εκκλησιαστική επιτροπή Ρισοκαρπάσου και στον Οικονόμο Παπαζαχαρία ότι μια από τις δύο  εκκλησίες του Ριζοκαρπάσου και συγκεκριμένα η εκκλησία της Αγίας Τριάδας δεν θα λειτουργήσει
Επί λέξη η ειδοποίηση έλεγε: «μια εκκλησία σας φτάνει και σας είναι υπεραρκετή». Μάλιστα η ψευδοαστυνομία άφησε να εννοηθεί ότι πολύ σύντομα πολλές εκκλησίες σε όλο το κατεχόμενο μέρος θα κλείσουν και θα μετατραπούν σε τζαμιά ή μουσεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκλωβισμένοι ειδοποίησαν το Προεδρικό και μετέφεραν στον Πρόεδρο Χριστόφια το θέμα όπως είχε δημιουργηθεί.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον λεγόμενο υπουργό πολιτισμού και τον Διευθυντή του λεγόμενου τμήματος αρχαιοτήτων είχε επισκεφθεί το Ριζοκάρπασο και τις δύο εκκλησίες, του Αγ. Συνεσίου και της Αγ. Τριάδας.Τότε κανείς από το κατοχικό καθεστώς δεν τού είπε ότι δεν θα λειτουργούν όλες οι εκκλησίες, αντίθετα οι Αττίλες τάζανε πολλά στους Ε/κ ότι θα μπορούν ν` ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Τελικά φτάσαμε στο σήμερα όπου πια ισχύει ότι επιτρέπεται λειτουργία μόνο την Κυριακή και δεν αναγνωρίζουν ούτε Χριστούγεννα ούτε επιτρέπουν λειτουργίες εντός της εβδομάδας
Εκνευρισμένος ο Αρχιεπίσκοπος 
Ως ανίερη χαρακτήρισε την απαράδετη πράξη των κατοχικών αρχών να διακόψουν την θεία Λειτουργία στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.  «Καταδικάζουμε την ανίερη πράξη των κατοχικών αρχών που δεν άφησαν σήμερα τους ιερείς της Καρπασίας να λειτουργήσουν  τόσο στο Ριζοκάρπασο όσο και στην  Γιαλούσα και οι χριστιανοί της Καρπασίας  σήμερα δεν έχουν κάνει Χριστούγεννα». Έκδηλα ενοχλημένος τονίζει ότι θα προβεί σε διαβήματα στα Η.Ε και την ΕΕ.  «Η πράξις τους αυτή  δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη  και  είμεθα έτοιμοι να καταγγείλουμε την κατοχική δύναμη στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο  Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στον Πάπα και θα καλέσουμε τον λαό μας πλέον σε εγρήγορση γιατί τουλάχιστον τον ιερέα του Ριζοκαρπάσου, για 36 ολόκληρα χρόνια  δεν τον εμπόδισαν  ποτέ να κάνει την Θεία Λειτουργία. Είναι η πρώτη φορά που τον έβγαλαν από την  Ακολουθεία της Θείας Λειτουργίας, τον ξέντυσαν και του  απαγόρευσαν να λειτουργήσει. Τέτοιες απαράδεχτες  συμπεριφορές δεν πρέπει πλέον ο λαός μας  να ανεχθεί. Σίγουρα έχουμε κατοχή αλλά έχουμε την  αξιοπρέπεια μας, έχουμε τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και αυτό δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής κανενός και δεν πρέπει επαναλαμβάνω, να  το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο». 
Ερωτηθείς αν και στο παρελθόν λαμβανόταν η «άδεια» των κατοχικών αρχών, ο Αρχιεπίσκοπο τόνισε ότι «ο Πάτερ Ζαχαρίας  τυπικά υπέβαλλε κάθε μήνα ότι θα λειτουργούσε  κάποιες μέρες. Σίγουρα  υπέβαλε ότι θα λειτουργήσει και τα Χριστούγεννα. Είναι η πρώτη φορά που απαγόρευσαν στον πάτερ Ζαααρία και τον έβγαλαν βιαίως από την εκκλησία»  

Σχόλια

  1. Αγαπητοί μου αδελφοί και Ο.Π. Χρόνια Καλά κι Ευλογημένα!!!
    Αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες των Τούρκων, να μη σεβαστούν τα Άγια Χριστούγεννά μας και να μείνουν αλειτούργητοι τόσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, την Ημέρα που η Εκκλησία μας Εορτάζει και Πανηγυρίζει την Ενανθρώπιση του Θεού-Υιού-Λόγου, ΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ κ.ΙΕΡΩΝΥΜΟ...Αλλάζει "ο λύκος" σε "πρόβατο"; Κι όμως, στην πολύπαθη χώρα μας, οι μουσουλμάνοι "αξιώνουν" Τέμενος (και όχι ένα μόνο...) χωρίς η Εκκλησία να αντιδρά δυναμικά ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ!!! Τι φοβάται δηλαδή; Μήπως κατηγορηθεί για ρατσισμό κλπ.; Αστεία πράγματα. Να θέσει θέμα ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (σε Κύπρο, Κωνσταντινούπολη κλπ.) στην πολιτεία, διαφορετικά ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ. Σε λίγο, θα μας βγάζουν κι εδώ στην Ελλάδα, ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ, από τους Ναούς μας, με τη "φόρα" που έχουν πάρει και το θράσος τους, που τροφοδοτείται από την πολιτεία και ενισχύεται από την ανοχή της Εκκλησίας!!!
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!
    Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ... ΟΣΟ "ΠΕΡΝΑΕΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, "ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ...ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ!", ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ "ΨΥΧΡΑΙΜΗ"...ή καλύτερα, ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΑΝΕΚΤΙΚΗ.
    ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ!!!
    Με Αγάπη Χριστού,
    "Κατερίνα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα με το παραπανω σχόλιο. Τα άκουσα κι εγώ αυτά τα νέα κατευθείαν από το Κυπριακό κανάλι ΡΙΚ. Ένιωσα σαν να είμαστε υπό διωγμό. Δεν μπορώ αλλιώς να εξηγήσω το γεγονός γιατί τόσο μένος εναντίον μας προκειμένου να ασκηθούν ελεύθερα τα θρησκευτικά μας δικαιώματα. Κι εδώ να χτίζουμε οι ίδιοι οι λεγόμενοι ''Χριστιανοί'' τζαμιά. Να χτιστούν, μόνο αν μας αφήνουν και εμάς ελεύθερους στις υπόλοιπες χώρες. Να μπορούν όλοι να ασκούν την θρησκευτική τους ελευθερία. Αυτό είναι το δίκαιο. Αυτό όμως που γίνεται να μην μας αφήνουν να λειτουργούμε και να απαιτούν να τους χτίσουμε τζαμιά, λέγεται υποδούλωση και διωγμός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις