Εφημερίδα "Το Παρόν": Κάτι μας κρύβει η κυβέρνηση ... για την "Κάρτα του πολίτη"

*Oι Μητροπολίτες πιστεύουν ότι δεν τους λέει όλη την αλήθεια 
_____________________________
*Την Τρίτη το απόγευμα  συνεδριάζουν στο συνοδικό μέγαρο τα μέλη της  Επιτροπής  Νομοκανονικών και Δογματικών ζητημάτων  και της Ειδικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
______________________________
*Στη συνεδρίαση της Τρίτης θα υποβάλλει εμπεριστατωμένη  εισήγηση ο καθηγητής της πληροφορικής Εμ. Γιαννακουδάκης.
______________________________
*Θα καθιερωθεί το μέτρο  απο τους πρώτους κιόλας μήνες του 2011;
______________________________
*Ο κόσμος  είναι απογοητευμένος  και απο τους ίδιους  τους  Μητροπολίτες, αφού βλέπουν  τα πάντα  να κλονίζονται συθέμελα και πολλούς  Αρχιερείς να τηρούν στάση σιωπηρής ανοχής.
_______________________________
*Ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος περιμένει  την επίσημη εισήγηση της επιτροπής και μετά θα πάρει θέση.Φέρεται  να έχει υποσχεθεί στην κυβέρνηση ότι η Εκκλησία δεν θα έφερνε  αντίρρηση  για την "κάρτα του πολίτη".
________________________________


"Κάτι μας κρύβει  η κυβέρνηση ... για την  "Κάρτα του πολίτη"

(Απο την εφημερίδα "Το Παρόν" της  Κυριακής 5 Δεκεμβρίου 2010)


Οι Μητροπολίτες πιστεύουν ότι δεν τους λέει όλη την αλήθεια- Και ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να προασπίσει τα συμφέροντα της Εκκλησίας,προειδοποιώντας  "κομψά"  την υπουργό παιδείας να μην καταργήσει το τμήμα  της Θεολογικής Σχολής.

Με πολλές επιφυλάξεις προσέρχονται στον διαλογο με την κυβέρνηση για το θέμα της "Κάρτας του πολίτη" οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.Αμφιβάλλουν όπως λένε, για τις πραγματικές προθέσεις  της άλλης πλευράς θεωρώντας  πως ίσως τους  έχει μεταφερθεί η "μισή αλήθεια".


Την Τρίτη το απόγευμα  συνεδριάζουν στο συνοδικό μέγαρο τα μέλη της  Επιτροπής ....
Νομοκανονικών και Δογματικών ζητημάτων  και της Ειδικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να συζητήσουν  το φλέγον ζήτημα που έχει αναστατώσει την Εκκλησία.
Στη συνεδρίαση  θα μετέχουν  νομικοί , Θεολόγοι και άλλοι επιστήμονες.
Αυτήν την φορά, όλοι  μαζί, θα πρέπει να καταλήξουν σε μία απόφαση, την οποία θα εισηγηθούν  στην ΔΙΣ του Δεκεμβρίου, που στη συνέχεια θα αποφανθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, αν πρέπει  ή όχι  οι πολίτες  να πάρουν στα χέρια τους την ηλεκτρονική καρτα.
Ο  θόρυβος που έχει ξεσπάσει στα κατώτερα στρώματα της Εκκλησίας δεν λέει να κοπάσει.Αρκετοί Μητροπολίτες έχουν μεταφέρει στα μέλη  των επιτροπών  που μελετούν το θέμα, τις ανησυχίες τους  για το άν  πρέπει  ν ασυμφωνήσει η επίσημη Εκκλησία  στην καθιέρωση  της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας.
Πολλοί κληρικοί και πιστοί δεν θέλουν να ακούσουν  κουβέντα.Σε  Ιερατικές συνάξεις που έγιναν  σε συγκεκριμένες Μητροπόλεις (Κηφησίας, Αργολίδος,Λαρίσης κ.α), συζητήθηκε  το θέμα  και αποφασίστηκε, ανεξάρτητα  απο την απόφαση  της Συνόδου, να μην  παραλάβουν τις νέες κάρτες.Εκτιμούν πως ακόμη  και αν υπάρξει δέσμευση  ότι δεν θα περιλαμβάνεται ο αριθμός "666" κανένας δεν θα διασφαλίζει πως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών  δεν θα υποκλαπούν  στο μέλλον  και θα γίνουν  ακόμη και εμπορεύσιμο προϊόν.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης θα υποβάλλει εμπεριστατωμένη  εισήγηση ο καθηγητής της πληροφορικής Εμ. Γιαννακουδάκης.
Ο καθηγητής θα εξηγήσει στα μέλη των επιτροπών τους κινδύνους (αν υπάρχουν τελικά) απο την χρήση της  "κάρτας του πολίτη"  και αν υπάρχουν "κενά"  που μπορούν να εκμεταλλευτούν  καλοί γνώστες  των νέων τεχνολογιών.

Θέλουν να μας παγιδεύσουν;

Το θέμα της "Κάρτας του πολίτη" έχει προβληματίσει έντονα  τα μέλη της Συνόδου. 
 "Υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν λέγονται  όλες οι λεπτομέρειες  του θέματος απο την κυβέρνηση" λέει  Μητροπολίτης που συμετέχει στον διάλογο μεταξύ  κυβέρνησης και Εκκλησίας για το θέμα.
"Κυκλοφορεί ο φόβος ότι κάτι μας κρύβει αυτή η ιστορία που μπορεί ναμας παγιδεύσει.Να μας εξωθήσουν  ώστε να δώσουμε τη συναίνεσή μας  και μετά να βρούμε τον μπελά μας που εισηγηθήκαμε  θετικά" υποστηρίζει.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν, όπως λένε, απο τα "μισόλογα" που ακούνε στις  ερωτήσεις  που τους έχουν κάνει για το πως  διασφαλίζονται τα δικαιώματα  των πολιτών, ποσο πραγματικά απαραίτητη είναι η  "κάρτα" και τι διευκολύνσεις  θα παρέχει στον κόσμο. 
Τους προκαλεί μάλιστα έκπληξη  η σπουδή των κυβερνητικών  παραγόντων και η  εμπλοκή ειδικών συνεργατών  του πρωθυπουργού, ώστε  να καθιερωθεί το μέτρο  απο τους πρώτους κιόλας μήνες του 2011.

Ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος περιμένει , σύμφωνα  με έγκυρες πηγές, την επίσημη εισήγηση της επιτροπής και μετά θα πάρει θέση.Όμως αισθανεται πολύ πιεσμένος, διότι φέρεται  να έχει υποσχεθεί στην κυβέρνηση ότι η Εκκλησία δεν θα έφερνε  αντίρρηση  για την "κάρτα του πολίτη".

Σε αυτό τ ο συμπέρασμα είχε καταλήξει απο την "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" πριν απο μερικούς μήνες.Τότε  που  πολλοί  Μητροπολίτες  του μετέφεραν  την άποψη  πως "δεν θα υπάρξει πρόβλημα", αφού δεν περίμεναν τις μεγάλες αντιδράσεις των κληρικών και του ποιμνίου τους.
Τα μηνύμτα  που έρχονται πάντως  στην ηγεσία της Εκκλησίας  δεν είναι ενθαρυντικά.
Ο κόσμος  είναι απογοητευμένος  και απο τους ίδιους  τους  Μητροπολίτες, αφού βλέπουν  τα πάντα  να κλονίζονται συθέμελα και πολλούς  Αρχιερείς να τηρούν στάση σιωπηρής ανοχής.
Τρανό παράδειγμα , όπου η ηγεσία  της Εκκλησίας στεκόταν  και παρακολουθούσε απαθής τις εξελίξεις, ήταν η περίπτωση  της Θεολογικής σχολής.Ο υφυπουργός  παιδείας Γιάννης Πανάρετος εισηγήθηκε την κατάργηση  του τμήματος  Κοινωνικής Θεολογίας και, πλην  ελαχίστων  εξαιρέσεων, ουδείς  αντέδρασε.
Μετά τις έντονες πιέσεις καθηγητών και  φοιτητών,ο Αρχιεπίσκοπος  υποχρεώθηκε να στείλει, πριν απο μερικές ημέρες, επιστολή  στην υπουργό παιδείας  Α. Διαμαντοπούλου ζητώντας  να μην προχωρήσει στην κατάργηση του τμήματος.Ζήτησε επίσης  να επιληφθεί η δικαιοσύνη των ατασθαλιών  που παρουσιάζονται στο τμήμα, αλλά να μην αγνοήσει  τους κόπους  των φοιτητών και να κάνει πράξη  την αναβάθμιση των Θεολογικών σπουδών.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις