Το κείμενο που υποβάλαμε στην ...διαβούλευση για την "Κάρτα του Πολίτη"


Μερικές  απο τις  θέσεις  της Πρωτοβουλίας  Αντιρρησιών  Ορθόδοξης Συνείδησης  (ΠΡ.Α.Ο.Σ) για  την "Κάρτα του πολίτη" όπως  υποβλήθηκαν στην  δημόσια  "διαβούλευση"  του  Υπ. Εσωτερικών  για αυτό το θέμα.

Αν και  ο τρόπος  με τον οποίο πραγματοποιείται  η  «διαβούλευση» στην οποία   μας προσκαλέσατε,  φανερώνει  τον προσχηματικό της  ρόλο και την  παραπλανητική  της αποστολή, εμείς  θα επιμείνουμε στην  υποβολή των Ορθόδοξων αντιρρήσεών μας   όχι εξ αιτίας μιας ουτοπικής προσδοκίας  ότι  δήθεν  θα τις λάβετε υπ΄όψη, αλλά  διότι  θα τις αποστείλλουμε και  σε δεκάδες  άλλους  ενδιαφερόμενους   φορείς και οργανώσεις   τόσο  στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη  που έχουν  τις ίδιες  περίπου ανησυχίες , αγωνίες και  ενστάσεις με τις δικές μας. 
Στο κεφάλαιο Β   με τίτλο  «Τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας του πολίτη»  μας
περιγράφετε   τι θα υπάρχει στην επιφάνειά της  (τα συνήθη στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου της και η φωτογραφία του ) καθώς επίσης και ότι θα διαθέτει πλινθίο (microchip)  «μέσω του οποίου»,  όπως αναφέρετε  χαρακτηριστικά , «θα προσφέρεται  η δυνατότητα ψηφιακής αυθεντικοποίησης… καθώς και η δυνατότητα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής εγγράφων».
Το  τι θα μας προσφέρει λοιπόν  ως  «δυνατότητα»  αυτό το  «πλινθίο»  ή microchip ,όπως το ξέρει  ο περισσότερος  κόσμος , μας το αναφέρετε.
Γιατί όμως δεν μας περιγράφετε με ακρίβεια  τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του  microchip (πλινθίου)  που κατά τις πληροφορίες μας  έχετε ήδη προμηθευτεί;
Γιατί   περιορισθήκατε στην περιγραφή  αυτών  που θα μας προσφέρει  η «καρδιά» της κάρτας του πολίτη δηλαδή  το microchip ,  και δεν μας  περιγράφετε  τις υπόλοιπες και σημαντικώτερες  για τα δικαιώματα  του   πολίτη λειτουργίες του;
Αν   στην   κάρτα του πολίτη  «θα καταγράφονται τα πάντα», όπως   δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά  την πρώτη επίσημη αναφορά του σε αυτήν (ομιλία  ΔΕΘ) ,τότε  ποιος είναι ο λόγος που σε αυτήν  την δημόσια διαβούλευση  δεν μας διαφωτίζετε    για   το πώς  θα πραγματοποιείται αυτή η «καταγραφή των πάντων»   και περιορίζεσθε μόνο  στο τι θα μας  μας  «προσφέρεται» μέσω του ….πλινθίου;
Πιο  κάτω μας δηλώνετε ότι  «θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα» χωρίς  φυσικά  να μας πληροφορείτε σε ποια διεθνή  πρότυπα  αναφέρεστε. 
Ελπίζουμε μόνο να μην αναφέρεστε στα ίδια διεθνή πρότυπα στα οποία βασίσθηκε  και η γερμανική  «κάρτα του πολίτη»,  της οποίας  η ασφάλεια   αποδείχτηκε  ότι υπάρχει  μόνο στις κυβερνητικές  διαβεβαιώσεις.
 Σας υπενθυμίζουμε ότι  πριν από λιγες ημέρες   η γερμανική  «κάρτα του πολίτη»   και  τα  περιβόητα συστήματα ασφαλείας και υποστήριξης της ,  γελοιοποιήθηκαν από τις αποκαλύψεις  τόσο της  Ντόϊτσε Βέλλε (γερμανική τηλεόραση) όσο και από τον τύπο.Ακόμα  και με  σαρωτές  του  εμπορίου  νεαροί  χάκερς  εμπρός στην κάμερα παραβίασαν  την ασφάλεια  του  πλινθίου (microchip)  και μπόρεσαν να αναγνώσουν  τα καταγεγραμμένα σε αυτό  στοιχεία  του κατόχου.Δεν θα αναφερθούμε  στην  «επίδειξη»  που έγινε σε τηλεοπτική εκπομπή , για το  πόσο εύκολα μπορεί  να μπει κάποιος στο υποστηρικτικό  σύστημα της καρτας και να  «αλωνίζει» ανενόχλητος.
Φυσικά η αναφορά μας στην  «ανασφάλεια» της γερμανικής «κάρτας  του πολίτη» είναι ένα από τα δεκάδες παραδείγματα   που μπορούμε να σας παραθέσουμε  και τα οποία αποδεικνύουν   ότι  δεν υπάρχει  ασφάλεια σε καμία κάρτα και σε  κανένα  σύστημα  υπολογιστών  ή διασυνδεδεμένων   ψηφιακών  «εργαλείων»  όπως  η κάρτα του πολίτη.
Μάλλον αυτό θα είχατε υπ΄όψη σας  όταν  γράφατε  την τεχνική περιγραφή της , διότι  μετά από  τρείς στην κυριολεξία γραμμές,  τα  «υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας» υποβιβάστηκαν από  τον ίδιο   τον συντάκτη της περιγραφής  απλώς σε  «καλές πρακτικές ασφαλείας».
Αν  τα στοιχεία  από την καθημερινή ζωή και τις συναλλαγές μας  τα οποία  θα καταγράφονται  στην Κάρτα του πολίτη,  θα είναι   τέτοιας  «ποιότητας» και «ποσότητας» ώστε να  ικανοποιούν  την  πρωθυπουργική  βούληση  και  δήλωση,  τότε   ή έσεις  λέτε ψέματα  όταν μας διαβεβαιώνετε  στα κείμενα της διαβούλευσης  πως  «…Δεν αποτελεί επιλογή μας η φόρτωση πληθώρας στοιχείων στο εσωτερικό της Κάρτας. Αντίθετα, σχεδιαστικό μας στόχο αποτελεί η ανάπτυξη μίας Κάρτας, η οποία θα περιέχει τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία…» ή  ο  πρωθυπουργός , ο οποίος  ,όπως  προείπαμε , δήλωσε   ευθέως και σαφώς   πως σε αυτήν την κάρτα  «θα καταγράφονται τα πάντα».
Στην  φράση   «τα πάντα» ,  κατά την γνώμη μας,  βρίσκεται η αλήθεια και όχι  στις διασταλτικές ή παρελκυστικές  «ερμηνείες» που θα  ακούσουμε στο μέλλον  ή στις  θολές και ασαφείς  «διαβεβαιώσεις»   που διαβάσαμε στα κείμενα της παρούσας διαβούλευσης.
Πως   είναι δυνατόν να  ικανοποιηθεί  ο Έλληνας πολίτης  με  την υπόσχεση    «…Δεν αποτελεί επιλογή μας η φόρτωση πληθώρας στοιχείων στο εσωτερικό της Κάρτας…»;
Διότι εάν πιστέψουμε   πως   όντως δεν  αποτελεί επιλογή σας "η φόρτωση πληθώρας στοιχείων" , ωστόσο τήν  κάρτα την οποία   θέλετε να μας επιβάλλετε  θα την έχουμε  για μια ζωή,θα την έχουμε  ακόμα και τότε  που  θα έλθει μια  άλλη κυβέρνηση με διαφορετικές  "επιλογές".
Αν , ό μη  γένοιτο, στο μέλλον υπάρξει ένα   απολυταρχικό  καθεστώς, τι αξία θα έχουν τότε  οι  διαβεβαιώσεις της σημερινής κυβέρνησης, αφού  στα χέρια του καθεστώτος   η θεωρητικά "αθώα"  κάρτα του πολίτη θα  είναι   ένα ισχυρότατο  όπλο εναντίον του λαού;
Όπως όλα δείχνουν,  σε αυτήν την κάρτα του πολίτη θα  καταγράφονται τα πάντα  και  θα λειτουργεί  ως  ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας , βιβλιάριο καταθέσεων,κάρτα αναλήψεων , e-pass διοδίων , κάρτα συναλλαγών κλπ. 
Μόνο στην σκέψη του όγκου των  πληροφοριών  που θα είναι αποθηκευμένες και απολύτως  εκμεταλλεύσιμες και που  θα αφορούν την ιδιωτική και δημόσια ζωή του καθενός πολίτη, ειλικρινά μας πιάνει "κρύος ιδρώτας".
Ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκε  κυβέρνηση   που να ζητά την συναίνεσή μας σε ένα τέτοιου μεγέθους  ηλεκτρονικό φακέλωμα.
Ανεξαρτήτως των διαβεβαιώσεων που  μας παρέχετε  μέχρι στιγμής,  και μάλιστα  αοριστολογώντας  χωρίς να μας παρουσιάζετε  ακριβή στοιχεία και λεπτομέρειες  τόσο  για την  τεχνική  όσο  και για την λειτουργική - νομική υπόσταση  αυτής της κάρτας, από την δική  μας έρευνα  πάνω στα "διεθνή πρότυπα"   αλλά και τις εφαρμογές  των διαφόρων  «καρτών  του πολίτη» συνάγεται ένα και μοναδικό  συμπέρασμα.
Η  λεγόμενη  «κάρτα του πολίτη»   δηλαδή η  «ηλεκτρονική ταυτότητα»  αφού περί αυτής πρόκειται,  είναι ένα ωφέλιμο  και άκρως χρηστικό  «εργαλείο» ,  χωρίς  το οποίο  δεν μπορεί να εφαρμοστεί  η  «ηλεκτρονική διακυβέρνηση»  την παγκόσμια μορφή της  οποίας ο  πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί να  δεί  “fast and  now”.
Οι  «διευκολύνσεις» και τα  κοινωνικο- οικονομικά  «οφέλη», τα  οποία  κατά τους ισχυρισμούς  σας μπορούν να παραχθούν από την  ευρεία  χρήση  αυτής της κάρτας  , για να αξιολογηθούν  θα πρέπει να  τα συγκρίνουμε  με τους πιθανούς  κινδύνους  οι οποίοι μπορούν να προκύψουν από την  συλλογή και επεξεργασία   των δεδομένων ,  είτε αφορούν  σε ευαίσθητα  και προσωπικά, είτε  σε καταγραφή  των απλών καθημερινών συναλλαγών του  πολίτη.
Με απλά  λόγια , θεωρούμε ότι   η ελευθερία  και το αυτεξούσιο του  'Ελληνα  τα οποία  είναι και τα  δομικά  εκείνα συστατικά του δημοκρατικού  πολιτεύματος για το οποίο  αγωνίστηκαν  οι πρόγονοί μας , κινδυνεύουν σοβαρά  απο την  βασική φιλοσοφία της  "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης"  έτσι όπως  την εννοούν και  την εφαρμόζουν τα συμμετέχοντα σε αυτήν κράτη  και που επιθυμεί να την πραγματοποιήσει   (και) δια της κάρτας του πολίτη η ελληνική κυβέρνηση.
Επι της ουσίας  αυτό το "σύστημα - μοντέλο"  διακυβέρνησης,  το οποίο  η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί  απαραίτητο για την πρόοδο και την ευημερία, εξυπηρετεί  κυρίως την συλλογή και επεξεργασία  εκατομμυρίων  στοιχείων που αφορούν τόσο στην προσωπική και ιδιωτική   όσο και στην δημόσια ζωή  και καθημερινότητα  του Έλληνα.
Η διασύνδεση των βάσεων δεδομένων δηλαδή των  "αποθηκών" στις οποίες  θα καταλήγουν  κατά  κύματα και περιοδικά ,όσα στοιχεία  κατεγράφησαν στο ...πλινθίο (microchip)  της  κάρτας απο την καθημερινή ζωή  του  κατόχου - χρήστη , θα επιτρέπει  σε άγνωστο αριθμό  διαχειριστών  του συστήματος,  την επεξεργασία - συσχέτιση  των υφισταμένων δεδομένων ακόμα και αν  δεν έχουν   εμφανή σχέση μεταξύ τους.Το προφίλ του κατόχου-χρήστη της κάρτας  θα είναι εύκολο να κατασκευαστεί εξ αυτής της διαδικασίας  και φυσικά θα είναι άγνωστο στον ίδιο.
Αυτή  είναι  δυνητικά και η μεγαλύτερη απειλή  που  θα αντιμετωπίσουν  στο μέλλον  όλοι οι συμπολίτες μας  που θα παραλάβουν την κάρτα του πολίτη και δια της οποίας θα καταστούν  αυτομάτως  υποχείρια ενός  παγκόσμιου και  αντιδημοκρατικού  συστήματος ηλεκτρονικού φακελώματος.
Αρκεί μια απλή ανάγνωση  των όσων έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά  της  "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης"   για  να αντιληφθεί κανείς την φρίκη  η οποία κρύβεται κάτω απο το  καλοκεντημένο πέπλο  των  κοινωνικο-οικονομικών αντιπαροχών και "ευκολιών" που προσφέρει το τυραννικό  αυτό σύστημα των "καρτών του πολίτη" και εκείνων που  διαχειρίζονται  και "επεξεργάζονται"  την ελευθερία του ατόμου .
Αν π.χ κάποιος  επισκεφθεί  την επίσημη ιστοσελίδα της "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την Ασία και την Μέση Ανατολή" , θα "θαυμάσει"  το εξώφυλλο του αντίστοιχου περιοδικού  ( e-gov. magazine  for Asia and Middle East) στο οποίο δίπλα στην "κάρτα του πολίτη" υπάρχουν  τρία βόδια   και δεξιότερα   ο "περήφανος " τίτλος  "RFID and smart cards in Goverment"  δηλαδή "RFID (εννοεί αυτά τα ...πλινθία που δεν μας περιγράφετε επαρκώς)  και έξυπνες ταυτότητες στην κυβέρνηση (εννοεί την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της οποίας αναγκαίο εργαλείο είναι η καρτα του πολίτη)".
Στο περιοδικό αυτό όπως και σε άλλα σχετικά  έντυπα που έχει κυκλοφορήσει η "παγκόσμια ηλεκτρονική διακυβέρνηση" , στην οποία όπως προείπαμε  έχει αναφερθεί  με κολακευτικά λόγια  δημοσίως ο Έλληνας  πρωθυπουργός, αρθρογραφούν ειδικοί επιστήμονες  τόσο απο τον χώρο της πληροφορικής όσο και απο άλλους χώρους όπως  των Νομικών και κοινωνικών επιστημών , της πολιτικής κλπ.Το περιεχόμενο  αυτής της αρθρογραφίας δεν  μας αφήνει  πολλά περιθώρια για  θετικές σκέψεις γύρω απο αυτό το μείζον  ζήτημα.
Ετσι λοιπόν  εκ των δεδομένων και των πληροφοριών που αντλούμε  τόσο απο την διεθνή  πραγματικότητα  όσο και απο την "μισή"  ενημέρωση  που μας παρέχει μέχρι στιγμής η ελληνική πολιτεία,  δεν μπορούμε παρά να  θέτουμε  ευθέως υπό αμφισβήτηση τόσο τις δηλώσεις  για τα   προσδοκώμενα οφέλη  απο την χρήση της  κάρτας του πολίτη, όσο και τις γενικόλογες  διαβεβαιώσεις και  υποσχέσεις  για την ασφάλεια  και την προστασία  των  συλλεγομένων προσωπικών δεδομένων  απο  αυτή και τα διασυνδεδεμένα συστήματα  επεξεργασίας και αποθήκευσης (βάσεις δεδομένων κλπ).
Μία άλλη  βασικώτατη παράμετρος   των αντιρρήσεών μας, είναι και αυτή της προσβολής  των  θρησκευτικών μας πεποιθήσεων.
Εμείς ως Ορθόδοξοι  Χριστιανοί   δια του Αγίου Βαπτίσματος  δώσαμε κάποιες υποσχέσεις  ενώπιον  του Θεού και των ανθρώπων ,"ενεδύθημεν" τον Χριστό   και  δια του Αγίου Μύρου  σφραγιστήκαμε  με τον τύπο του Σταυρού  σε όλο μας το σώμα.
Απο αυτό  το σημείο της ζωής  μας και μετά,  καλλιεργήσαμε μια θρησκευτική συνείδηση  η οποία ώς σημείο αναφοράς της  είχε και έχει την κεφαλή της  Εκκλησίας μας, δηλαδή τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.
Αφού λοιπόν  εκφράζουμε  αυτή την θρησκευτική μας συνείδηση  και με την ευχαριστιακή ζωή εντός της  Εκκλησίας ,  δια μέσου των μυστηρίων της οποίας  τιμούμε  τον Πατέρα τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.
Αφού  νοιώθουμε  ευγνωμοσύνη  για τα  τόσα δώρα  και τις ευεργεσίες  που μας προσέφερε και μας προσφέρει η Αγία Τριάς .
Πώς είναι  δυνατόν  να πετάξουμε στα σκουπίδια ένα εξ αυτών όπως   το Θεόσδοτο δώρο της ελευθερίας και του αυτεξούσιου;
Πως είναι δυνατόν να μην νοιώθει προσβεβλημένος αλλά και διωκόμενος ένας  Χριστιανός , όταν   "εκβιάζεται" να παραλάβει μια κάρτα  στην οποία  αν όχι σήμερα,  σίγουρα στο μέλλον θα περιέχεται ο  δυσώνυμος  αριθμός  666;
Και  για να  μην θεωρηθεί  ότι αυτή  η πεποίθησή μας βασίζεται σε έναν στείρο φανατισμό ή  μία  αγκυλωμένη  περί των πραγμάτων αντίληψη,σας διαβεβαιώνουμε  ότι δεν είμαστε ανόητοι  για να  αρκεστούμε στην διαβεβαίωση περί της μη ύπαρξης  του 666 .Εξ άλλου ποιός εκ των  ασχολουμένων με την πληροφορική δεν ξέρει ότι για να λειτουργήσει η κάρτα αυτή  ως  διαδραστικό "εργαλείο" καταγραφής δεδομένων, δεν μπορεί παρά να διαθέτει "πλινθίο" δηλαδή  microchip  οπωσδήποτε αναπρογραμματιζόμενο;
Αυτό  σημαίνει πολύ απλά πως   οποιαδήποτε  στιγμή  και  χωρίς  να  μπορεί να αντιδράσει ο χρήστης , θα εκτελεστεί  η "πάγια  εντολή" του συστήματος  να προστεθεί  ως σταθερό δεδομένο  της  κάρτας του πολίτη  ο αριθμός 666, ο οποίος θα την καθιστά και απολύτως συμβατή με τα  διασυνδεδεμένα συστήματα  της "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης".
Ακόμα  όμως και να μην ήταν πραγματικότητα   η αναγκαία  χρήση του 666  για την  λειτουργία  του  παγκόσμιου συστήματος  διασύνδεσης  και διαδραστικής  λειτουργίας  της "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης", και πάλι θα εκφράζαμε τις Ορθόδοξες αντιρρήσεις μας , αφού   παίρνοντας  την  κάρτα  του πολίτη  συναινούμε  στην απαξίωση και τον ευτελισμό   της  ελευθερίας και του αυτεξούσιου  τα οποία  ως  χρησιμοποιούμενα   δώρα του Θεού  μας καθιστούν  ανθρώπινα πρόσωπα και όχι  θνησιγενείς  και ελέγξιμες θλιβερές υπάρξεις.
Είναι λοιπόν  βασικό στοιχείο  της θρησκευτικής  και της  δημοκρατικής - εθνικής μας συνείδησης  να χαιρόμαστε  με   αυτά τα Θεόσδοτα  δώρα , να τα τιμούμε και να τα υπερασπίζουμε,  διότι σε αντίθετη  περίπτωση δεν έχει   απολύτως  κανένα νόημα   ούτε να πιστεύουμε στον Θεό και να προσδοκούμε  " Ανάστασιν νεκρών" αλλά ούτε και να  μοχθούμε  και να αγωνιζόμαστε για το καλό της πατρίδας μας.
Για εμάς αλλά και για κάθε  σκεπτόμενο δημοκράτη Έλληνα  ,  η  εναντίωση σε αυτό το τυρρανικό καθεστώς  της  κάρτας του πολίτη και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,είναι δυστυχώς μονόδρομος  και ζήτημα  ζωής ή θανάτου, διότι  μόνο ως θάνατο μπορούμε να αντιληφθούμε   μια μίζερη  και  διαρκώς απειλούμενη  επιβίωση   σε ένα  "ανοικτού τύπου" στρατόπεδο συγκέντρωσης  με  φτηνές , ανούσιες και  αμφισβητούμενες γαι την αποτελεσματικότητά τους  αντιπαροχές.
Επειδή  γεννηθήκαμε ελεύθεροι  και  ευγνωμονούμε για αυτό  τους αγωνιστές και Μάρτυρες προγόνους μας , δεν θα δεχτούμε να   ζήσουμε σαν "ραγιάδες" και να πεθάνουμε σαν  καταρρακωμένοι  προδότες και αποστάτες της  Ορθόδοξης πίστης μας.
Με τιμή
Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης

Σχόλια

  1. ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.
    ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ "ΡΑΓΙΑΔΕΣ" ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΙΑ ΑΙΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ, ΠΟΥ ΑΦΘΟΝΑ ΧΥΘΗΚΑΝ "ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ".
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ "ΑΓΝΟΗΘΕΙ" ΕΠΙΤΗΔΕΣ...
    Η ΦΙΛΗ ΣΑΣ, "ΚΑΤΕΡΙΝΑ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις