Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Τι έγραψαν στο διαδίκτυο για τις αντιδράσεις των Ιεραρχών εναντίον της "Κάρτας του Πολίτη"

Σχόλιο "Ο.Π"
Ο ιστότοπος του οποίου το άρθρο αναδημοσιεύουμε  φαίνεται ότι έχει κάποια  σημαντική "πηγή"  ή σχέση  με τους  "γνωρίζοντες" , αφού ήταν αυτός που λίγο πρίν την έναρξη της περιβόητης "διαβούλευσης" είχε  δημοσιεύσει ένα άρθρο στο οποίο περιέγραφε  πως θα είναι η "Κάρτα του Πολίτη"  και το οποίο είχαμε φυσικά αναδημοσιεύσει (βλ. εδώ)

Ιερός πόλεμος για την κάρτα του πολίτη

­Mείζον θέμα δημιουργείται με τη “κάρτα του πολίτη” γιατί την ώρα που η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί οτι στις αρχές του 2011 θα έφερνε προς δημόσια διαβούλευση το σχετικό κείμενο, αιφνιδιαστικά παρουσίασε ένα διαφορετικό κείμενο με αποτέλεσμα να προβληματισθούν σφόδρα οι δύο Μητροπολίτες Πειραιώς και Καισαριανής- που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή.

“Δεν θεωρούμε οτι μας εμπαίζει η Κυβέρνηση αλλά προφανώς υπήρξαν κάποια ζητήματα και άλλαξαν κάποια σημεία του κειμένου” δήλωσε στο newpost ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος. Ο κ. Δωρόθεος επεσήμανε οτι η εκκλησία είναι πολύ προσεχτική με το όλο ζήτημα και στις 7 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος και θα συζητήσει το θέμα και φυσικά θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.
Στο μεταξύ όλο και περισσότεροι Μητροπολίτες φαίνεται να αντιδρούν στην παραλαβή της περιβόητης “κάρτας του πολίτη” (ΣΗΜ. "Ο.Π":Οι τοποθετήσεος όλων των μέχρι σήμερα Μητροπολιτών  για την"Κάρτα του Πολίτη" εδώ). Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης φαίνεται οτι θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες μέχρι να καταφέρει να πείσει την Εκκλησία οτι η “κάρτα πολίτη” δεν έχει σχέση με τον Αντίχριστο αλλά και δεν αποκαλύπτει τα προσωπικά δεδομένα.
Ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος μετέφερε τις ανησυχίες της Εκκλησίας για την καταπάτηση των προσωπικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, όπως ανέφερε ο ίδιος που θα προκύψει από την πραγμάτωση του προγράμματος. Τους προβληματισμούς του για την «Κάρτα του Πολίτη» εκφράζει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας Φούντας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «σε θέματα που φαίνονται ως σημεία των καιρών πρέπει να έχεις φωτισμένο νου, πρέπει να είσαι προφήτης Εγώ προφήτης δεν είμαι, αλλά μελετώ τα βιβλία των αγίων προφητών και επιθυμώ να ομιλώ και να ζω με βάση την φωτισμένη διδασκαλία τους”.
Στην πρωινή εκπομπή «Πρωινός Εξάψαλμος» του τηλεοπτικού καναλιού Kontra, μίλησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης.
Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά αναφέρθηκε στην λεγόμενη «Κάρτα του Πολίτη» τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι "πριν λίγες ημέρες μίλησα με ένα μέλος της επιτροπής που ασχολείται με το εν λόγω θέμα και με διαβεβαίωσε, ότι ακόμα δεν έχουν τίποτα επίσημο από το Υπουργείο".
Ο κ. Ιωάννης τόνισε: «Η μεν Εκκλησία αναμένει το πόρισμα της επιτροπής στην οποία ετέθη η επεξεργασία  υπό τον Μητροπολίτη Φιλίππων, όμως από την άλλη πλευρά τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι τόσο αθώες. Από την μια πλευρά γίνεται καταστρατήγηση των προσωπικών δεδομένων και γνωρίζετε πόσος αγώνας έγινε κατά το παρελθόν, εναντίον του λεγομένου φακελώματος.»
«Με τα σύγχρονα δεδομένα έχουμε μια καταγραφή προσωπικών δεδομένων η οποία όμως δεν μένει στο επίπεδο της καταγραφής, αλλά αυτά τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή και ο κάθε πολίτης μπορεί να βρεθεί, είτε εμπλεκόμενος, είτε εμποδιζόμενος, είτε ακόμη και απορριπτόμενος από το οικονομικό σύστημα. Αυτό το πράγμα προσβάλει την προσωπικότητα του ανθρώπου», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά.
Εν συνεχεία υπογράμμισε, ότι «Μιλούμε για μια κάρτα που θα έχει προσωπικά δεδομένα τα οποία δεν γνωρίζει αυτός που θα την έχει, δηλαδή δεν υπάρχει προσβασιμότητα των ανθρώπων εις τα δεδομένα τους. Ομολογουμένως δημιουργείται ένα πολύ προβληματικό δεδομένο, που σε καμιά περίπτωση δεν ωφελεί τον πολίτη προσωπικά».
«Οδηγούμεθα με μαθηματική ακρίβεια μέσα από πειραματικές εκδοχές, οι οποίες στο τέλος έχουν και αυτές την πρόκληση του αριθμού της αποκαλύψεως. Και θα έρθει αύριο το εκσυγχρονιστικό ρεύμα της κάρτας και θα μας πει, ότι ξέρετε επειδή η κάρτα μπορεί να χαθεί μπορεί να αποτυπωθεί στην παλάμη σας η στο μέτωπο σας. Αυτού του είδους οι μεθοδεύσεις, φέρνουν αντιδράσεις στο χριστεπώνυμο πλήρωμα και στην Εκκλησία ομολογιακά».
Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης τόνισε: «Όχι ότι έχουμε να φοβηθούμε οτιδήποτε η ότι μπορούν να μας βλάψουν, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα σωστός και σοβαρός χειρισμός του θέματος. Ας πούμε στους Εβραίους ότι ξέρετε θα σας βάλουμε στη σημαία σας, ως έμβλημα τη σβάστικα του Χίτλερ. Θα ξεσηκωθούν δικαίως οι άνθρωποι, γιατί εμείς λοιπόν να δεχθούμε αυτόν τον αριθμό, η ένα σύστημα καταγραφής το οποίο προσβάλει την ανθρώπινη προσωπικότητα».
Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τρικόρφου Φωκίδας, Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και προς όλους τους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, ταπεινά αναφέρεται στην κάρτα του πολίτη και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τι στόχους έχουν όσοι θέλουν να επιβάλουν τα νέα αυτά συστήματα στην Ελλάδα και με ποίους τρόπους θα τα εφαρμόσουν.
Στο μεταξύ ο καθηγητής της Δογματικής του ΑΠΘ κ. Τσελεγγίδης θέτει 10 κρίσιμα ερωτήματα στον κ. Γιάννη Ραγκούση:
1) Ποιὲς ἀκριβῶς θὰ εἶναι οἱχρήσεις αὐτῆς τῆς κάρτας.
2) Θὰ ἀποτελεῖ καὶ μέσο οἰκονομικῶν συναλλαγῶν;
3) Θὰ εἶναι τὰ δεδομένα της γιὰ ἐθνικὴ μόνο χρήση ἢ καὶ γιὰ διασυνοριακή; (τὰ δεδομένα θὰ λαμβάνονται καὶ ἀπὸ τὶς χῶρες ποὺ ἀνήκουν στὴν Schengen;)
4) Ποιὰ εἶναι τὰ τεχνικὰ χαρα κτηριστικά της; Θὰ φέρει μαγνητικὴ ταινία; Μικροτσίπ; Bar Code;
5) Ἔχει ἐγκριθεῖ ἡ χρήση της ἀπὸ τὴν Ἀρχὴ Προστασίας Δεδομένων; Ποιὲς εἶναι οἱ νομικὲς προϋποθέσεις;
6) Ἐὰν πρόκειται καὶ γιὰ διασυνοριακὴ χρήση στὶς χῶρες, ποὺ ἰσχύει ἡ Συνθήκη Schengen, βάσει ποιοῦ νόμου οἱ Ἕλληνες πολίτες θὰ προστατεύονται ἀπὸ τὴν διακίνηση, τὴ συλλογὴ καὶ τὴν διάδοση τῶν προσωπικῶν τους δεδομένων, λαμβάνοντας σοβαρὰ ὑπ' ὄψιν τὸ γεγονὸς ὅτι ὁ Νόμος 2472/1997 ἀνήκει στὸ Τριτογενὲς Δίκαιο καὶ εἶναι ἀδύνατον νὰ προστατεύσει τὸν πολίτη ἀπὸ τὰ ὅσα ἔχουν νομοθετηθεῖ σὲ ὑπερεθνικὸ ἐπίπεδο μὲ τὴν Schengen, ἡ ὁποία ἀνήκει στὸ Πρωτογενὲς Δίκαιο.
7) Μὲ τὴν “Κάρτα τοῦ Πολίτη” θὰ λάβει ὁ κάθε Ἕλληνας πολίτης ἕνα ἑνιαῖο μοναδικὸ κωδικὸ ἀριθμὸ γιὰ τὴν Ἑλλάδα, τὴν Εὐρώπη ἢ παγκοσμίως;
8) Πέραν τοῦ ἑνιαίου κωδικοῦ προσωπικοῦ ἀριθμοῦ, θὰ ἐνυπάρχει σὲ αὐτὴ τὴν κάρτα κάποιος κωδικὸς ἀσφαλείας, ὅπως ὁ ἀριθμὸς 666;
9) Αὐτὴ ἡ “Κάρτα τοῦ Πολίτη” στὰ πλαίσια ποιᾶς Κοινοτικῆς Ὁδηγίας γίνεται; Ἀφορᾶ τὴν πρακτικὴ ἐφαρμογῆς τῆς Συνθήκης Schengen; Καὶ ἂν ναί, ἀποτελεῖ κάποιο προ στάδιο καὶ θὰ ἀκολουθήσει ἄλλος τρόπος ἐφαρμογῆς της στὴν συνέχεια; Ἢ πρόκειται γιὰ τὸ τελικὸ στάδιο;
10) Ποιὰ ἀκριβῶς ἀσφάλεια θὰ παρέχει αὐτὴ ἡ “Κάρτα τοῦ Πολίτη”; Μήπως σὲ εὐρωπαϊκὸ ἐπίπεδο συζητήθηκε ἡ πρώτη φάση νὰ εἶναι στὴν κάρτα καὶ στὸ τελικὸ στάδιο νὰ τίθεται στὸ χέρι καὶ στὸ μέτωπο γιὰ μεγαλύτερη ἀσφάλεια
www.newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.