Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Πόσο θα χρειαστεί να γίνει η ζωή μας βούκινο στο Facebook αν πάρουμε τις Κάρτες του Πολίτη;

Ο φίλος και συνεργάτης μας Θ.Μ  μας ενημέρωσε  για το σημερινό δημοσίευμα των "Νέων" το οποίο  ευχόμαστε  ότι θα το έχουν διαβάσει  τα μέλη της ειδικής συνοδικής   επιτροπής   που ορίσθηκε ως  ειδική εξ αιτίας  του καθήκοντος  της να  μελετήσει  εις βάθος  τα πάντα για την "Κάρτα του Πολίτη".

Δεν πρόκειται φυσικά ούτε για το πρώτο  και δυστυχώς ούτε για το τελευταίο δημοσίευμα   με θέμα  την  ασφάλεια των βάσεων δεδομένων  που διατηρούν ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς.

Πρίν απο λίγες ημέρες  ένας άλλος φίλος και συνεργάτης μας  , ο διαχειριστής  του εξειδικευμένου  σε σχετικά θέματα  ιστολογίου  έγραψε  για την  κατακρήμνιση του μύθου "προστασία  προσωπικών δεδομένων"  με αφορμή την  γελοιοποίηση της Γερμανικής "Κάρτας του πολίτη :"DEUTSCHE WELLE: «Κενό» ασφαλείας στο λογισμικό της Ηλεκτρονικής Γερμανικής Ταυτότητας (Γερμανική Κάρτα του Πολίτη)"( http://id-ont.blogspot.com/2010/11/deutsche-welle.html) .

Αυτά αλλά και άλλα πολλά που κατα καιρούς έχουμε  παρουσιάσει  στο "Ορθόδοξο Παρατηρητήριο", έχουν δημιουργήσει σε πολλούς  την βεβαιότητα ότι  τόσο η "Κάρτα του Πολίτη" όσο και οι  κυβερνητικές υποσχέσεις για το απαραβίαστο  του τεράστιου όγκου των προσωπικών δεδομένων μας, που θα συλλέγονται  μέσω αυτής και θα "αποθηκεύονται και  θα επεξεργάζονται   απο τα  διασυνδεδεμένα  συστήματα  της "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης",είναι αν μη τι άλλο ένα  φτηνό παραμύθι  που  δεν κάνει ούτε για νανούρισμα.

Φτηνές δικαιολογίες ,φτηνά επιχειρήματα ,φτηνές  αντιπαροχές, αλλά  πανακριβες υποδομές και συστήματα  όλα στην υπηρεσία  της "Νέας Εποχής".

Δημοσίευε στο Facebook απόρρητα δεδομένα της εταιρείας του


Υπάλληλος ανώνυμης εμπορικής εταιρείας είχε αποκτήσει παράνομα πρόσβαση στους υπολογιστές της, διέκοπτε τη λειτουργία τους, έκλεβε ευαίσθητα δεδομένα και τα δημοσίευε στο Facebook.

Έπειτα από καταγγελία της διεύθυνσης και έρευνα των αστυνομικών, ο 40χρονος υπάλληλος συνελήφθη με την κατηγορία «παραβίασης απορρήτου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, υπολογιστικών συστημάτων, προσωπικών δεδομένων και δυσφήμησης Ανώνυμης Εταιρείας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο δράστης από το Νοέμβριο του έτους 2007 έως και το φετινό Νοέμβριο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα διείσδυε παράνομα στα υπολογιστικά συστήματα της ανωτέρω εταιρείας, με αποτέλεσμα την ενημέρωσή του σε εμπιστευτικά θέματα ανάπτυξης και πωλήσεων του ομίλου «ενώ παράλληλα και απρόκλητα διέκοπτε την λειτουργία των εξυπηρετητών (server) , με αποτέλεσμα την παύση των εργασιών σε όλα τα τμήματα τηςεταιρείας και την οικονομική ζημία αυτής που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ».
Αστυνομικοί από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησαν επιτόπια ψηφιακή έρευνα, στα υπολογιστικά συστήματα της εταιρείας, όπου πιστοποιήθηκε ότι ο Η/Υ που χειρίζονταν ο δράστης (cracker) ήταν αυτός που με την ύπαρξη κατάλληλου λογισμικού, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε μαζί με τα υπόλοιπα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, διείσδυε στα κεντρικά συστήματα με τα προαναφερόμενα αποτελέσματα.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ο δράστης διαχειριζόταν προφίλ στο Facebook, μέσω του οποίου δυσφημούσε την εταιρεία, στην οποία εργαζόταν και παράλληλα δημοσιοποιούσε σε κοινή θέα καταστάσεις μισθοδοσίας των στελεχών αυτής, τα οποία προηγουμένως είχε παράνομα υφαρπάξει, μέσω του διαδικτύου.
Η εταιρεία εδρεύει στην Αττική.
www.tanea.gr

Είπατε τίποτα;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.