Ποιοί εκ των Ιεραρχών έχουν τοποθετηθεί (μέχρι στιγμής) για την "Κάρτα του Πολίτη"

(Ευχαριστούμε τον φίλο και συνεργάτη Σ.Α χωρίς την βοήθεια του οποίου δεν θα είχαμε δημοσιεύσει την παρούσα ανάρτηση)
Αντι εισαγωγικού σχολίου   επιλέξαμε ένα  μικρό απόσπασμα απο τον ενθρονιστήριο  λόγο του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού  κ. Κυρίλλου στον οποίο  ευστόχως  τονίζει ότι

"...Αν θέλωμε πράγματι να είμεθα Εκκλησία Χριστού, μέλη του Αναστάντος Σώματός του, πρέπει να παραμείνωμε άπαντες συνηγμένοι επί το αυτό. Έστω και αν προσωρινώς και σωματικώς χωριζώμεθα από τας ανάγκας του εφημέρου βίου, ποτέ δεν πρέπει να μας συμπνίξει η μέριμνα ούτως ώστε να λησμονήσωμε που πράγματι ανήκομεν, ποίου σώματος είμεθα αδιάσπαστα μέλη. Τίποτε δεν πρέπει να σταθή ικανό να μας χωρίση από το ζωηφόρο Σώμα του Χριστού, καμμία υπόθεσις του κόσμου τούτου δεν πρέπει να μας στερήση την υπερβολήν της Αγάπης Του. Ούτε θλίψις, ούτε στενοχωρία, ούτε διωγμός, ούτε λιμός, ούτε γυμνότης, ούτε κίνδυνος, ούτε μάχαιρα, ούτε θάνα­τος. Όλα αυτά δυνάμεθα να τα υπερνικήσωμεν εν όσω παραμένωμε εις το Σώμα δια του αγαπήσαντος ημάς.."
Ακολουθεί ο κατάλογος με τους Ιεράρχες οι οποίοι  έχουν  τοποθετηθεί  για την "Κάρτα του Πολίτη" (Οι περισσότεροι  ευτυχώς αρνητικά και αρκετοί εξ΄αυτών με κατηγορηματικό  τρόπο μάλιστα)...



1. Ψήφισμα του Ιερατικού Συνεδρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για Θρησκευτικά, Κάρτα Πολίτη, τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας 

(βλέπε εδώ)

«Νά μήν  ἐπιβληθῇ ἡ παραλαβή τῆς κάρτας τοῦ πολίτη, διότι ἀπειλοῦνται οἱ Συνταγματικά κατοχυρωμένες ἐλευθερίες τῶν πολιτῶν.»




2. Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης:
Η έξυπνη κάρτα, αποτελεί ένα σύγχρονο τρόπο οικονομικού και πνευματικού ελέγχου του ανθρώπου! (βλέπε εδώ και εδώ)





3. Μητροπολίτης  Πειραιώς  Σεραφείμ

"Κάρτα του πολίτη!!! Ετοιμάζονται σχεδιασμοί υποδούλωσης της ανθρώπινης ελευθερίας. Πειραιώς Σεραφείμ" (βλ.εδώ )









4 Ιερά Μητρόπολη  Κηφισσιάς και Ωρωπού:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.Κύριλλος και άπαντες οι κληρικοί εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους ως προς την παραλαβή της κάρτας του πολίτη και εδήλωσαν ότι δεν θα την παραλάβουν. (βλ.εδώ )

 








5. Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος 

"Την Κάρτα του Πολίτη δεν την παίρνουμε, ας πεθάνουμε από την πείνα"(βλεδώ. )...









6.   Μητροπολίτης Κονίτσης 
για  την "Κάρτα του Πολίτη" και τους  διωκόμενους αστυνομικούς  αντιρρησίες Ορθόδοξης συνείδησης  
(βλ.εδώ ) 

Ἄριστα ἔπραξαν τὰ γενναῖα αὐτὰ Ἑλληνόπουλα. Ἀπὸ τὴν ἀκριτική μου Ἐπαρχία τὰ συγχαίρω ἐγκαρδίως καὶ τὰ ἀσπάζομαι πατρικῶς, γιατὶ ἔγιναν διδάσκαλοι καὶ παράδειγμα γιὰ ὅλους μας.






7.   Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος 
- "Κάρτα του Πολίτη"

"Τί είναι αυτό πάλι θα μας φακελώσουν σαννα είμαστε εγκληματίες;" (βλ.εδώ.)



8. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

Όχι στην  "Κάρτα του Πολίτη" ακόμα και αν δεν έχει το 666 (βλ.εδώ)










9. Μητροπολίτης  Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς: 

"Αντιτιθέμεθα στην Κάρτα του Πολίτη"

Την αντίθεση του εκφράζει με κείμενο του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, όσον αφορά την λεγόμενη "Κάρτα του Πολίτη".(Βλ.εδώ)
Επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας  κ.κ Κοσμά προς την Ιερά Σύνοδο  της Εκκλησίας  της Ελλάδος με θέμα την "Κάρτα του Πολίτη" (βλ.εδώ )


 






10.Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας  Αμβρόσιος:
"Και απορούμε και ανησυχούμε για την κάρτα  του πολίτη" (βλ.εδώ )
Ψήφισμα Ιερατικής σύναξης Μητροπόλεως Καλαβρύτων 
για την 'Κάρτα του Πολίτη" (βλ.εδώ )







11. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  ΞΑΝΘΗΣ 
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ" (βλ.εδώ )







 
12. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΡΤΑ, ΚΑΝΕΙΣ.(βλ.εδώ )








 13. Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου:
"αποφασίσαμε να εκφράσουμε δημοσίως τους φόβους μας και τις επιφυλάξεις μας ότι η Κάρτα του Πολίτη έτσι όπως μεθοδεύεται να εφαρμοσθεί, χωρίς να διασαφηνίζεται τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, μας δίνει την αίσθηση ότι ευρισκόμαστε ενώπιον κινδύνου " (βλ.εδώ )





14. Μητροπολίτης  Γλυφάδας Παύλος 
  (δεν  υπάρχει  γραπτή δήλωση του Σεβασμιωτάτου)

"...Οι Μητροπολίτες Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Κηφισίας κ.Κύριλλος, Κονίτσης κ. Ανδρέας, Γλυφάδας κ. Παύλος, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος είναι οι πρώτοι αρχιερείς που αντέδρασαν στην κάρτα. Στα κηρύγματά τους αναφέρονται συχνά σε αυτήν και αφού εξηγούν γιατί είναι αντίθετοι..." (βλ.εδώ )



15.Μητροπολίτης  Κυθήρων Σεραφείμ

«Όταν προ τινων ημερών εζητήθη η γνώμη μου δια την «Κάρτα του πολίτη» από την Εφημερίδα «Έθνος» ετόνισα ότι: θεωρώ σοβαρότατο το θέμα αυτό, έχω σοβαρότατες επιφυλάξεις, αλλά δεν θέλω να προτρέξω από την Ανώτατη Εκκλησιαστική μας Αρχή, η οποία ερευνά σφαιρικά, θεολογικά και επιστημονικά (με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων) το θέμα και θα ενημερώση υπεύθυνα τον λαό μας»
(βλ.εδώ )




17. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος 

Συνέστησε στον Ιερό Κλήρο υπακοή στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Αρχή και εμπιστοσύνη στην απόφαση της Εκκλησίας.

Ιδιαιτέρως υπογράμμισε ότι επειδή από πλευράς πολιτείας ανακοινώθηκε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Δεκέμβριο στη Βουλή προς ψήφιση και επομένως ο χρόνος δράσεως της Εκκλησίας είναι πολύ περιορισμένος, θα παρακαλέσει την Ιερά Σύνοδο να συντομεύσει τις διαδικασίες μη τυχόν και ευρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων και εν αδυναμία να παρέμβουμε στην πολιτεία.
Ακόμη περισσότερο διότι πολλοί ομιλούν περί του θέματος και υπάρχει κίνδυνος ο λαός να πέσει θύμα παραπληροφορήσεως. (βλ.εδώ )


18. Μητροπολίτης  Καστοριάς

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ Σεραφείμ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αναμένεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση αρχές του 2011 και προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο σχέδιο κειμένου, για την τελική διαμόρφωση του οποίου ζητήθηκε η βοήθεια της Εκκλησίας με τις τεχνολογικές και νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση της "Κάρτας".





 19. Μητροπολίτης Γόρτυνος: 
"..H Κάρτα του Πολίτου θα γίνει ο εξευτελισμός της προσωπικότητός μας και θα μας υποδουλώσει στην πιο σκληρή δικτατορία. Εμείς που δεν ανεχθήκαμε την Τουρκιά, πως τώρα θα ανεχθούμε αυτήν την σκληρότερη σκλαβιά;"

 (βλ.εδώ )



20. Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος
«Η Μητρόπολη δεν μπορεί να έχει άλλη θέση απ' αύτη της Ιεράς Συνόδου. Η κάρτα του πολίτη δεν έχει σχέση με θρησκευτικά θέματα, όσο με διαχείριση προσωπικών δεδομένων.
(βλ. εδώ


21.Μητροπολίτης  Ζακύνθου Χρυσόστομος

«Ας έχει 3.000 φορές τον αριθμό 666. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου». 
(βλ. εδώ)




22 Μητροπολίτης Ναυπάκτου  Ιερόθεος
Πολλοί μας ρωτούν για την κάρτα του πολίτη που ετοιμάζεται. Βεβαίως, θα αποφανθή για το θέμα αυτό η Ιερά Σύνοδος, όπως ήδη ασχολείται. Τα επίλεκτα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μερικά από τα οποία είναι παρόντα σήμερα στην πανηγυρική αυτή θεία Λειτουργία, έχουν βαθειά αίσθηση της ευθύνης, διαθέτουν εκκλησιαστικό φρόνημα και ορθόδοξη συνείδηση και θα αποφανθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για το θέμα αυτό. Και εμείς πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ιερά Σύνοδο, δεν είμαστε «ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα» (Ματθ. θ , 36).
Όμως, εκείνο που χρειάζεται επειγόντως είναι να λάβουμε «την κάρτα του ουρανοπολίτη»
(βλ. εδώ)

 23. Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος:

"Ο Αρχιεπίσκοπος στο θέμα της Κάρτας του Πολίτη έχει αργήσει χαρακτηριστικά να πάρει θέση και αυτό τον εκθέτει όχι μόνο ως πρόσωπο, αλλά και ως πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου."
(βλ.εδώ )
 

24. Μητροπολίτης Ηλείας:

Έχουν γνώσιν οι «Φύλακες» της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, δηλαδή η Ιερά Σύνοδος και οι κατά τόπους Επίσκοποι και πρέπει όλοι να τους εμπιστευόμεθα.
(βλ.εδώ

.







25. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.
“Το βασικό πρόβλημα με την κάρτα του πολίτη, που δεν αφορά μόνο την εκκλησία αλλά και την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, είναι να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Η επιτροπή της κυβέρνησης διαβεβαίωσε την αντίστοιχη της ιεράς συνόδου ότι δεν πρόκειται να θιγούν προσωπικά δεδομένα.
Όταν όμως το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ασάφειες. Για παράδειγμα η αναγραφή του ΑΜΚΑ ενδεχομένως να παραπέμπει σε στοιχεία που αφορούν την υγεία του πολίτη. Εάν το τελικό νομοσχέδιο είναι σαφές και διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του πολίτη, η εκκλησία δεν θα έχει καμιά αντίρρηση…” (βλ.εδώ )

Σχόλια

  1. ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΗΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΟΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΕΝΕΙ ΣΑΝ ΠΡΟΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΣΦΑΓΗ (ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΣΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.ΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΗΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΟΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΕΝΕΙ ΣΑΝ ΠΡΟΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΣΦΑΓΗ (ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ)

    Simfono apolitos me auto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να Κάτι Αισιόδοξο. Αυτό είναι Ευχάριστο. Όντως ας τους Στηρίξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ιεραρχία θα σταθεί στο ύψος των περαστάσεων.
    Το Άγιο Πνεύμα διοικεί την Εκκλησία και αυτό κανονίζει τα πάντα .
    Ας έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία μας κι ας μη μεμψιμοιρούμε.Όλα θα έλθουν καλώς .
    Η απόφαση της Ιεραρχίας θα είναι καθολική και σχίσμα δεν θα υπάρξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ, ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ.
    ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΒΟΗΘΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις