Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου για την "Κάρτα του Πολίτη" - Επισημάνσεις , παρατηρήσεις και σχόλια

Διαβάσαμε με προσοχή τόσο το "ανακοινωθέν" της 17ης Νοεμβρίου 2010 που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος , μετά την  ενημέρωση που είχε  απο τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, η οποία   τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου  2010 είχε  μια κοινή σύσκεψη  με τα μέλη της  "ειδικής συνοδικής επιτροπής  ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και με  πολυμελή  κυβερνητικη αντιπροσωπεία, όσο και τις προτάσεις  του καθηγητού κ. Δ. Τσελεγγίδη ,ο οποίος είναι μέλος της ειδικής  συνοδικής επιτροπής , προς την  συνοδική επιτροπή  δογματικώνκαι νομοκανονικών ζητημάτων.


Το "Ορθόδοξο Παρατηρητήριο"  και οι συνεργάτες του, εξ αρχής  αντιμετώπισαν  το ανακοινωθέν  της Ιεράς Συνόδου  βάζοντας  διαρκώς τον "καλό λογισμό" μπροστά απο τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα  που αναγκαστικά έβγαιναν  ακόμα και με την τρίτη και τέταρτη ανάγνωση του ανακοινωθέντος.
Είναι αλήθεια ότι το αναγνωστικό μας κοινό  δεν  υιοθέτησε  αυτή  την στάση  και μας  "βομβάρδισε" στην κυριολεξία  με  εκατοντάδες e-mails  και σχόλια ,τα  οποία   δεν δημοσιεύσαμε   προκειμένου να αποφευχθεί η καλλιέργεια  λανθασμένων εντυπώσεων, ότι  δήθεν  εναντιωνόμεθα  στην πρωτοβουλία  της Ιεράς Συνόδου και τις εργασίες των δύο συνοδικών επιτροπών.
Ο στόχος μας  δεν είναι  να γκρινιάζουμε ή απλώς να δυσανασχετούμε με το "παραμικρό", αλλά να ενημερώνουμε  και να  επισημαίνουμε  τους κινδύνους και τις παγίδες που  κρύβονται  σε αυτή την  νεο-ταξική κακουργία , της επιβολής δηλαδή   μιας αντίχριστης  ηλεκτρονικής (και όχι μόνο) δικτατορίας,  η οποία με βασικό  "εργαλείο" την  ηλεκτρονική ταυτότητα  (στην  πατρίδα μας  ονομάστηκε για  καθαρά επικοινωνιακούς λόγους  "Κάρτα του Πολίτη") θα μετατρέψει  τα ανθρώπινα  κατ΄εικόνα  του Θεού   πρόσωπα, σε  αριθμοποιημένες  και  απολύτως ελεγχόμενες   θλιβερές  υπάρξεις.
Υπο αυτές τις προϋποθέσεις ,  σήμερα  θα επιχειρήσουμε  μια πρώτη προσέγγιση   δημοσιεύοντας τις εκτιμήσεις μας για  αυτά  που  διαβάσαμε  στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου 
 Σχετικα  με το ανακοινωθέν  της Ιεράς Συνόδου (17/11/2010) :

Πρώτη παράγραφος
1. Η Κυβέρνηση προχωρεί στην αντικατάσταση της Αστυνομικής Ταυτότητος με την "Κάρτα του Πολίτη", η τεχνολογία της οποίας θα την καθιστά απαραχάρακτη και θα προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών από την δράση του κοινού εγκλήματος. Σε αυτή θα περιέχονται μόνο τα στοιχεία ταυτότητος του κατόχου.

Ο.Π: Δεν  είμαστε βέβαιοι αν έπρεπε να τοποθετηθεί  ως συμπέρασμα  η παραπληροφόρηση της   κυβερνητικής αντιπροσωπείας.Το μόνο  που είναι ακριβές είναι ότι  η "Κάρτα του Πολίτη" θα αντικαταστήσει  τις  σημερινές  μας ταυτότητες.
Μας διαβεβαιώνουν  ότι θα είναι "απαραχάρακτη" και λησμονούν  ότι ακόμα και οι ίδιες οι εταιρείες που  ασχολούνται  με την τεχνολογία των  e- id cards, σπαταλούν δεκάδες εκατομμύρια  για "βελτιώσεις",  ώστε κάποτε  να  φτάσουν στο επιθυμητό  για αυτές αποτέλεσμα ,να  εξασφαλίσουν  δηλαδή  τεχνολογικά  το "απαραχάρακτο" των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων.
"Υπόσχονται" ακόμη ότι "θα προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών  απο την δράση του κοινού εγκλήματος".
Αυτό  έαν αποτελούσε ευχή υπήρχε  πιθανότητα  να το δεχτούμε καλοπροαίρετα ,όταν όμως παρουσιάζεται στην ειδική συνοδική επιτροπή ως  κρατική  διαβεβαίωση τότε  έχουμε  κάθε λόγο  να σκεφτούμε ότι  πρόκειται περί  κοροϊδίας και όχι για  υπεύθυνη και σοβαρή ενημέρωση. 
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε  π.χ στην κλοπή  απο ΔΟΥ  της Θεσσαλονίκης  κωδικών,  με τους οποίους ο κλέφτης μπορούσε να μπεί σαν "κύριος" στις τεράστιες βάσεις δεδομένων τόσο της εφορίας  όσο και των διασυνδεδεμένων με αυτήν  συστημάτων.Θα μπορούσαμε επίσης να αναφέρουμε δεκάδες περιπτώσεις  παρομοίων κλοπών  σε κράτη  που έχουν "προϊστορία" και  εξοικείωση με  τα "ψηφιακά συστήματα  ελέγχου και επεξεργασίας της ελευθερίας του ανθρώπου".
Εάν η    κυβερνητική αντιπροσωπεία  εξέφραζε αυτές τις "διαβεβαιώσεις"   όχι στην ειδική συνοδική επιτροπή της εκκλησίας της Ελλάδος  αλλά  σε  δημοσιογράφους  της Γερμανίας , θα είχε προκαλέσει ,αν μη τι άλλο, αρκετά  χαμόγελα  και αναιρετικά σχόλια .
Όχι μόνο τα γερμανικά  αλλα και τα  ξένα ΜΜΕ και τα διεθνή πρακτορεία ασχολήθηκαν επί μέρες με το σκάνδαλο  της γελοιοποίησης  της Γερμανικής "Κάρτας του Πολίτη",ειδικά  όταν  η ασφάλειά της παραβιάσθηκε  απο μια  ομάδα hackers με το χαρακτηριστικό  ελληνικής προέλευσης όνομα "chaos".
Το φιλικό και συνεργαζόμενο  ιστολόγιο  http://id-ont.blogspot.com, έχει κατά καιρούς  δημοσιεύσει   αρκετές πληροφορίες γύρω απο  θέματα  που αφορούν στο απαράχαρακτο και απαραβίαστο  των έξυπνων id καρτών ,ωστόσο  αξίζει να  αναφερθούμε σε πρόσφατη αποκαλυψή του σχετικά με την  απομυθοποίηση  της Γερμανικής  "κάρτας του πολίτη"  την οποία μπορείτε να διαβάσετε   στην ανάρτησή του  με τίτλο :"DEUTSCHE WELLE: «Κενό» ασφαλείας στο λογισμικό της Ηλεκτρονικής Γερμανικής Ταυτότητας (Γερμανική Κάρτα του Πολίτη)".
Εκεί μεταξύ των άλλων  διαβάζουμε και τα εξής  σημαντικά:
"Μόλις μια ημέρα μετά την έκδοσή του, το λογισμικό που χρησιμοποιείται για να διαβαστούν τα νέα γερμανικά δελτία ταυτότητας διαπιστώθηκε πως είναι ευάλωτο σε επιθέσεις από χάκερς. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών κατήργησε συνδέσεις με το πρόγραμμα αυτό από την ιστοσελίδα της. 
Ο Jan Schejbal, ένας Γερμανός ειδικός ερευνητής στην ασφάλεια των υπολογιστών που ζει στη Σουηδία, την Τρίτη περιέγραψε έναν τρόπο που μπορεί κανείς να «σπάσει» το λογισμικό για την νέα ηλεκτρονική γερμανική ταυτότητα (δηλ. Γερμανική Κάρτα του Πολίτη). Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για το πρόγραμμα σταμάτησε να επιτρέπει το κατέβασμά του προγράμματος την Τετάρτη από την ιστοσελίδα της. "
Τα παράπάνω  αποτελούν  ένα ελάχιστο δείγμα  απο αυτά τα στοιχεία που  πιθανόν  έχει συλλέξει  η ειδική  συνοδική επιτροπή  και τα οποία θα μπορούσαν  να  αποτελέσουν  ένα σοβαρώτατο αναιρετικό επιχείρημα  κατά των  ισχυρισμών της  "κυβερνητικής αποστολής".
Ακόμα όμως και να μην υπήρχε κανένα αναιρετικό στοιχείο, θα μπορούσαν  να ρωτήσουν την κυβερνητική αποστολή,  πως είναι δυνατόν να εκφράζουν  τέτοια βεβαιότητα ότι δηλαδή " θα προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών από την δράση του κοινού εγκλήματος" , όταν  είναι πλέον κοινό μυστικό ότι εδώ και χρόνια το κράτος και οι υπηρεσίες ασφαλείας  δεν μπορούν να προστατεύσουν  τους  Έλληνες πολίτες  απο την εγκληματική  δραστηριότητα ακόμα και των  "ερασιτεχνών"  ληστών.
Αφού λοιπόν  το κράτος  είναι ανίκανο να μας προστατεύσει απο την δράση  ακόμα  και  των μικροδιαρηκτών, πως είναι δυνατόν  να το πιστέψουμε  όταν δια των εκπροσώπων του  ισχυρίζεται ότι θα μας προστατεύσει απο τη δράση εγκληματικών συμμοριών  οι οποίες και ισχύ και τεχνογνωσία  θα διαθέτουν  προκειμένου να εισέλθουν στον "ασφαλή" χώρο  των διασυνδεδεμένων  με την  "Κάρτα του Πολίτη" συστημάτων.
Η καταρρέουσα οικονομικώς  Ελλάδα θα έχει άραγε καλύτερη  τεχνική υποδομή απο εκείνη της πανίσχυρης Γερμανίας , της   οποίας η "Κάρτα του Πολίτη" και τα περί αυτήν συστήματα  παρουσιάζουν σήμερα την θλιβερή εικόνα μιας τρύπιας κατσαρόλας;
Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι  το  πρώτο  συμπέρασμα του ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου  δίνει την εντύπωση πως είτε  η πλευρά της Εκκλησίας  δεν είναι ενημερωμένη -πράγμα που εκ της συνθέσεως της  ειδικής  συνοδικής επιτροπής αποκλείεται- είτε ότι   δέχεται εκ προοιμίου ως ακριβείς  τις  κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

 Δεύτερη  παράγραφος

 2. Αναμένεται από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση στις αρχές του νέου έτους 2011, και επομένως και προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, σχέδιο κειμένου με τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση της "Κάρτας"

"Ο.Π": Μερικοί ισχυρίζονται ότι βιαζόμαστε να  "πουλήσουμε το ...τομάρι πριν ακόμα  γδάρουνε το ζώο" και μας λένε  ότι κακώς  ανησυχούμε πριν ακόμα τεθεί σε διαβούλευση  το νομοσχέδιο και πριν ακόμα κοινοποιηθούν επισήμως  οι τεχνικές και "νομικές" προδιαγραφές  της "Κάρτας του Πολίτη" και των  διασυνδεδεμένων με αυτήν συστημάτων.

Σε αυτούς τους ισχυρισμούς εμείς  ως "Ορθόδοξο Παρατηρητήριο"απαντούμε  ότι  σε αυτήν την παράγραφο   διακρίνουμε  την "μισή αλήθεια" διότι την άλλη μισή  την είδαμε ξεκάθαρα  όταν  ο κ. πρωθυπουργός  μιλώντας για την "Κάρτα του Πολίτη"  στην τελευταία ΔΕΘ,  δήλωνε απερίφραστα  και με κάθε σαφήνεια  ότι σε αυτήν  "θα  καταγράφονται τα ΠΑΝΤΑ". 

Ασφαλώς  η αλήθεια  δεν είναι "κρυμένη", αλλά  εμφανής και  θλιβερή όταν  κάποιος  μελετήσει  τις εφαρμογές  της  "παγκόσμιας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης"   στην οποία έχει αναφερθεί πολλάκις  ο κ. Παπανδρέου.Αν μη τι άλλο η  ειδική συνοδική  επιτροπή  θα έπρεπε να μην "αναπαύεται" εύκολα  σε κάθε  επικοινωνιακό  "μαξιλάρι "   που  μας προσφέρουν τα κυβερνητικά κλιμάκια.Ακόμα και μία  απλή περιήγηση  στο διαδίκτυο   θα  ήταν  αρκετή  για να  πληροφορηθούν  το πως λειτουργεί  το  παγκόσμιο σύστημα   της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέρος του οποίου είναι και  το ελληνικό  το  οποίο όπως  προείπαμε  θα  έχει νόημα  ύπ[αρξης μόνο με την κάρτα του πολίτη και την συλλογή  των πάντων κατά την πρωθυπουργική δήλωση.
Και για να πούμε τα  πράγματα με τό όνομά  τους.Τι δηλαδή  "αναμένεται απο τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες" και απο την  διαβούλευση;Μήπως  κινδυνεύουμε απο  αυτήν την υπερβολική  "καρτερικότητα" ;Μήπως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι  τα γεγονότα  τρέχουν πολύ πιο γρήγορα  και ότι καθημερινώς  βιώνουμε  τις  τραγικές διαψεύσεις  των  συνηθισμένων κυβερνητικών  διαβεβαιώσεων;
Καλώς κάναμε και ακούσαμε τα επιχειρήματα και τις  απόψεις των απεσταλμένων της κυβέρνησης, ωστόσο   δεν  θα πρέπει να μας  διαφεύγει  το  προφανές ,ότι δηλαδή αυτά που λέγονται ή διακηρύσσονται  σήμερα  σε λίγες ημέρες  μπορεί να  μην έχουν απολύτως κανέναν αντίκρυσμα. 

Τρίτη Παράγραφος

3. Από την πλευρά των Μελών των Συνοδικών Επιτροπών τονίσθηκε, ότι η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να διαφυλάττει την ελευθερία του προσώπου και να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της πίστεως. Γι' αυτό : 
α) Η "Κάρτα του Πολίτη" δεν πρέπει να περιέχει κατ' ουδένα τρόπο εμφανή η αφανή τον αριθμό "666". 
β) Επίσης κατ' ουδένα τρόπο πρέπει με αυτή να παραβιάζονται οι προσωπικές ελευθερίες
"Ο.Π": Προφανώς  όχι μόνο συμφωνούμε αλλά και "επαυξάνουμε" σε αυτή την νουνεχή   διατύπωση  της Ιεράς Συνόδου, ωστόσο  δεν μπορούμε  να καταλάβουμε πως  αυτή συνδέεται με τα προηγούμενα συμπεράσματα.
Θα  τολμούσαμε να πούμε ότι αν στο ανακοινωθέν υπήρχε  μόνο αυτή η παράγραφος ,τότε αυτό θα αποκτούσε  αυτομάτως και την αξία  μιας υπευθυνης και ποιμαντικά αποτελεσματικής  δήλωσης εκ μέρους της Εκκλησίας.
Όμως δυστυχώς   αποτελεί μια δήλωση ανάμεσα σε  "συμπεράσματα"   τα οποία επι της ουσίας  αποτελούν μια αναπαραγωγή των κυβερνητικών  διαβεβαιώσεων,στα οποια μάλιστα δεν υπάρχει ούτε ο παραμικρός σχολιασμός εκ μέρους  της Εκκλησίας.
Από την Αγία μας Εκκλησία δεν περιμέναμε  ένα  απλό  δελτίο τύπου υπο την μορφή ανακοινωθέντος ,αλλά μία ξεκάθαρη τοποθέτηση  σε όλα όσα μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν  γύρω απο  την επιβολή της "Κάρτας του Πολίτη" .
Αν εξ αρχής  η Ιεραρχία μας είχε σκοπό να εκδόσει  μία  ολιγόλογη  ανακοίνωση  μέσω της οποίας θα μας προέτρεπε τελικώς να ...αναμένουμε, τότε  για ποιό λόγο ανέθεσε την μελέτη αυτού  του σοβαρού και επειγοντος ζητήματος σε μια  ειδική συνοδική επιτροπή;
Ελπίζουμε  ότι αυτό το ανακοινωθέν ήταν απλώς  ένα δελτίο τύπου  μέσω του  οποίου η Ιερά Σύνοδος απλώς μας ενημέρωσε για την πορεία  των συζητήσεων  και ότι στο  ΑΜΕΣΟ  μελλον  θα έχουμε  το  βαρυσήμαντο ανακοινωθέν  το οποίο  εναγωνίως αναμένουν  οι  πιστοί.
Ευχόμαστε   να ήταν σύμπτωση το γεγονός ότι  η διαβούλευση  για την "Κάρτα του Πολίτη" ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος  και ότι στο προοίμιό της  αναφέρονται  περίπου  τα ίδια με αυτά που διαβάσαμε στις πρώτες παραγράφους του. 
Το κείμενο με τις προτάσεις του αξιοτίμου καθηγητού κ. Τσελεγγίδη , ο οποίος όπως προαναφέραμε είναι και μέλος της ειδικής  συνοδικής επιτροπής η οποια ασχολείται με την "Κάρτα του Πολίτη" , θα το δημοσιεύσουμε σε επόμενη ανάρτησή  μας μαζί με τις παρατηρήσεις  και τις επισημάνσεις μας.

  

Σχόλια

  1. μηπως θα πρεπει να αναρωτηθειτε και να προβληματιστειτε για την οκνη σταση της ιερας συνοδου???σαν ορθοδοξοι χριστιανοι περιμεναμε πιο ξεκαθαρη σταση/οι παραπλησιες κουβεντες και η υποκειμενικη εξηγηση των λεξεων θα διχοτομησει και θα μπερδεψει τους απλους ανθρωπους που περιμενουν τους κληρικους να τους δειξουν το δρομο του χριστου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις