Μας επιστρέφουν το ορφανοτροφείο της Πριγκίπου για να το κάνουμε "Κέντρο διαθρησκειακού διαλόγου και ειρήνης"

Πρίν απο  οκτώ χρόνια  η Τουρκική κυβέρνηση  δια του  Πρωτοδικείου της Πριγκίπου  αποφάσισε ότι  το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν θα  έχει πλέον  την κυριότητα  του  κτιρίου που έως το 1964 λειτουργούσε ως ορφανοτροφείο.
Απο το 1838 και  έως το 1902, όταν  αγοράσθηκε απο το  Οικουμενικό Πατριαρχείο, αυτό το πανέμορφο  και μοναδικό  στην Ευρώπη (ως προς το μέγεθος) ξύλινο  οικοδόμημα  λειτουργούσε ως ξενοδοχείο Γαλλικής ιδιοκτησίας και το 1903 μεταβιβάσθηκε  στο  "Βακούφι  του Ρωμέϊκου Ορφανοτροφείου Αρρένων" φιλοξενώντας  τα  ορφανά της Ελληνικής μειονότητας.
Το 1964  όταν δηλαδή άρχισε ο δεύτερος  και προτελευταίος  κύκλος   του διωγμού των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης  με την μορφή  μαζικών αναγκαστικών απελάσεων, το  Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου  εκκενώθηκε.
Πριν τρείς μήνες  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε  ότι το  κατασχεθέν απο το Τουρκικό κράτος  κτίριο του Ορφανοτροφείου, θα πρέπει να αποδοθεί  στον νόμιμο  κύριό του, που είναι  το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Η Τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να δείξει  αφ΄ενός, ότι  υπηρετεί ένα κράτος "δικαίου" και αφ΄ετέρου  ότι  θα μας δώσει  το "κάτι τίς μας" ως ένδειξη  ευγνωμοσύνης που θα αναστηλώσουμε το   Τούρκικο Τζαμί  στην Αθήνα και θα κτίσουμε ένα  νέο  στον Βοτανικό,  επέτρεψε  την αναψηλάφηση της δίκης   του 2002  που αφαιρούσε την κυριότητα  απο το  Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου.
Έτσι πριν απο  μια εβδομάδα (6/10/2010)  συνήλθε  το Πρωτοδικείο της Πριγκίπου  για να αποφασίσει   αν τελικά θα αποδοθεί  ή όχι η κυριότητα του κτιρίου  του Ορφανοτροφείου στο Πατριαρχείο.Αν και η απόφαση του δικαστηρίου  αναμένεται να εκδοθεί  στις αρχές  του Νοεμβρίου , η εφημερίδα  Haberturk  χθές  δημοσίευσε την απόφαση  της γενικής συνέλευσης της διεύθυνσης βακουφίων  σύμφωνα  με την οποία  την επόμενη εβδομάδα θα μεταβιβασθεί  το Ορφανοτροφείο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αρκετοί εξ υμών θα αναρωτηθείτε,  πώς   και η Τουρκία έδειξε- σε αυτό και μόνο το θέμα-  τέτοια  πρωτοφανή  συμπεριφορά  υπακοής στην "διεθνή  νομιμότητα"  και στις αποφάσεις  Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, όταν  την ίδια στιγμή  γράφει στα παλιά της τα παπούτσια αποφάσεις  ισχυροτέρων   διεθνών δικαστηρίων και οργανισμών  που  αφορούν   κρίσιμα ζητήματα  των Ελληνο - Τουρκικών σχέσεων;
Ίσως  η απάντηση  να κρύβεται  σε  σχετικά  πρόσφατη δήλωση  του Οικουμενικού Πατριάρχη  Βαρθολομαίου , ο οποίος  αναφερόμενος  στην διεκδίκηση της κυριότητας του  "Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου"  τόνιζε με έμφαση , ότι εάν   επαναποκτηθεί η κυριότητα αυτού του  κτιρίου, όπως εξ΄άλλου υπεσχέθη  στις 15 Αυγούστου ο κ. Ερντογάν ,τότε και  αφού ανακαινισθεί,  θα μετατραπεί  σε "Κέντρο  διαθρησκειακού διαλόγου και  ειρήνης".
Όπως αντιλαμβανόμαστε εμείς οι  "πτωχοί τω πνεύματι", δεν πήγαν  χαμένα τα ταξίδια του "Παναγιωτάτου" στην Αμερική  ούτε και οι επισκέψεις του  στην συναγωγή και στην coca-cola ,οι οποίες  μαζί με τους εκφωνηθέντες  διαθρησκειακούς  του λόγους ,σηματοδότησαν  μια "Νέα Εποχή" στην ιστορία του  πολύπαθου Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.
Εμείς σαν "Ορθόδοξο Παρατηρητήριο" δεν μπορούμε   να  δεχτούμε ως  όφελος αυτήν την  εξέλιξη   γύρω απο την κυριότητα  του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου ,ούτε φυσικά  να χαρούμε  που  ένα πρώην ευαγές Ορθόδοξο ίδρυμα  θα  γίνει   "ναός" της  "Νέας Εποχής"  και χώρος λατρείας  της  πανθρησκείας.Αντιθέτως  λυπούμεθα και ανησυχούμε  διότι   πρωτοστάτης και  επόπτης  σε αυτή  την νεοεποχήτικη και  αντιχριστιανική   "πρωτοβουλία"  είναι ένας  Ορθόδοξος  (;)  Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Πανάγαθος  Θεός  σχεδόν κάθε  ημέρα επιτρέπει  να  φανερώνονται   και νέα  "Σημεία  των καιρών".Το έρώτημα όμως  δεν είναι  αν τα βλέπουμε,  αλλά εάν   διακρίνουμε  την σημασία  της  φανέρωσής τους  και  την μουτζούρα της αποστασίας  που  θλίβει  την ψυχή μας.



(πληροφορίες απο  "Ελευθεροτυπία" 14/10/2010)

(Σας προτείνουμε  να διαβάσετε   την αναδημοσίευση της  πασίγνωστης πλέον  "Ομολογίας Πίστεως"  που αναρτήσαμε  και εδώ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις