ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Από την Ουγκάντα στην Ελλάδα με συνταγή ΔΝΤ ("Τύπος της Κυριακής" 10/10/2010)



Στα βήματα της.... Ουγκάντας η οποία πριν από περίπου δύο χρόνια δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων για τους πολίτες της ελέω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φαίνεται να σπρώχνει τη χώρα μας η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.


Όπως αποκαλύπτει ο «ΤτΚ», οι πρόσφατες εξαγγελίες περί άμεσης αντικατάστασης των σημερινών, δελτίων ταυτότητας... από την ψηφιακή «κάρτα του πολίτη» έρχονται να προστεθούν σε μια αλυσίδα μέτρων που εφαρμόστηκαν στην αφρικανική χώρα και εσχάτως μεταφέρονται επί ελληνικού εδάφους, ενώ ανάλογα σχέδια έχουν ανακοινωθεί ή έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στα.... περισσότερα από τα κράτη της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας όπου έκανε αισθητή την παρουσία του το ΔΝΤ.

Οι «βίοι παράλληλοι» μεταξύ Ελλάδας και Ουγκάντας αναδεικνύονται ανάγλυφα στην επιστολή που απηύθυνε ο Ουγκαντέζος υπουργός Οικονομικών, Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάπτυξης δρ Εζρα Σουρούμα στο γνώριμο μας επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, στις 20 Ιουνίου 2008. Η επιστολή συνόδευε το μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και υπογράμμιζε τέσσερις σημαντικές προωθούμενες δομικές αλλαγές, οι οποίες μας είναι πλέον ιδιαίτερα... οικείες:

1. Καθιέρωση νέου πλαισίου λειτουργίας για τους οικονομικούς οργανισμούς που δεν επιβλέπονται από την Τράπεζα της Ουγκάντας. Το μνημόνιο Ελλάδας-ΔΝΤ προβλέπει ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος και η κυβέρνηση θα ενισχύσουν και θα ξεκαθαρίσουν περαιτέρω τα στοιχεία του ελληνικού εποπτικού πλαισίου και του πλαισίου διαχείρισης χρηματοπιστωτικών κρίσεων».

2. Εφαρμογή πιλότου του ολοκληρωμένου συστήματος προσωπικού και πληρωμών. Οι ομοιότητες με την εγχώρια απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και τη σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών της μισθοδοσίας τους είναι παραπάνω από ευδιάκριτες.

3. Κατανομή πόρων του προϋπολογισμού για την εκκαθάριση παρελθόντων χρεών.

4. Προκήρυξη για την επιλογή του αναδόχου του συστήματος εθνικών ταυτοτήτων.

Οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και η κάρτα θα αρχίσει να διατίθεται στους πολίτες την ερχόμενη χρονιά. Στη δική μας περίπτωση, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει διαβούλευση για την «κάρτα του πολίτη»,να λάβει στη συνέχεια τις οριστικές αποφάσεις της για το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, τις προδιαγραφές κ.λπ., να παραγάγει τα νέα ατομικά έγγραφα μέσω της υποδομής που διαθέτει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και να αρχίσει να τα διανέμει στο χρόνο-ρεκόρ των 14 μηνών!

Πέραν της Ουγκάντας, το ΔΝΤ έχει αφήσει το στίγμα του σε άλλες 10 χώρες οι οποίες σχεδιάζουν την υιοθέτηση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων ή την έχουν κάνει πράξη σε ειδικές περιπτώσεις. Πρόκειται για τις Βραζιλία, Μεξικό, Ισλανδία, Λετονία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ινδονησία, Κορέα, Κένυα και Ταϊλάνδη.


Παγκόσμια πρωτοτυπία η «φορο-κάρτα»

ΜΟΛΙΣ τέσσερις μήνες μετά την απόφαση της κυβέρνησης Κάμερον να ακυρώσει τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων που είχε ξεκινήσει στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι συναρμόδιοι υπουργοί αποφάσισαν να κινηθούν προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, ανακοινώνοντας τη θέσπιση της «κάρτας του πολίτη».

Οι πρώτες επίσημες δηλώσεις ήταν λακωνικές και άφησαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Μάλιστα, η σύγχυση επιτάθηκε επειδή σχεδόν ταυτόχρονα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι προχωρά στην έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων στο «σαφάρι» των αποδείξεων που υποχρεούνται να συλλέξουν για την εφορία. Η κάρτα αυτή -που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία- θα είναι διαθέσιμη από τις αρχές του νέου έτους προαιρετικά, θα μοιάζει με πιστωτική ή χρεωστική και θα λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσο ψηφιακής καταγραφής των αποδείξεων που παίρνει κάθε καταναλωτής από εμπορικά καταστήματα, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ. Η αξία και η ημερομηνία της συναλλαγής, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του εμπόρου θα καταχωρούνται στο κεντρικά σύστημα της ΓΓΠΣ μόλις ο πελάτης δώσει την κάρτα του στον έμπορο και ο τελευταίος την περάσει στο ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται και σήμερα για τις τραπεζικές κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές). Έτσι, η κάρτα θα αποτυπώνει λεπτομερώς το αγοραστικό προφίλ του κατόχου της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι οι δύο κάρτες δεν θα συνυπάρξουν για πολύ, καθώς στόχος είναι να ενσωματωθεί η «φορο-κάρτα», που θα κυκλοφορεί από τις αρχές του 2011, στην «κάρτα του πολίτη», η οποία θα είναι έτοιμη στα τέλη του χρόνου.

(ΤτΚ – ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ)
(Σ.Λ.)
πηγή πηγή 
πηγή

Στό ίδιο φύλλο  η εφημερίδα  φιλοξένησε και μερικά σχετικά άρθρα

Σχόλια

  1. Παιδιά! Ξεχάσανε το 666.
    (Μήπως κάποιος θα πρέπει να τους το πει;)
    Εκτός και αν τους έπιασε το φιλότιμο και κατάλαβαν ότι δεν χρειάζεται αυτό το νούμερο.
    Μπορεί και να μετάνιωσαν που θέλουν να επιβάλουν παγκόσμια ηλεκτρονική και ψηφιακή διακυβέρνηση και ντρέπονται να το πουν.
    Ποιος θα το φανταζότανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδιά! Ξεχάσανε το 666. (Μήπως κάποιος θα πρέπει να τους το πει!)
    Εκτός και αν τους έπιασε το φιλότιμο και κατάλαβαν ότι δεν χρειάζεται αυτό το νούμερο.
    Μπορεί και να μετάνιωσαν που θέλουν να επιβάλουν παγκόσμια ηλεκτρονική και ψηφιακή διακυβέρνηση και ντρέπονται να το πουν.
    Ποιος θα το φανταζότανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟ 666 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΔΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΤΣΙΠ Ή ΣΤΗΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ BARCODE ΓΡΑΜΜΩΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ.
    "Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ (ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ - ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ 666) ΚΑΙ ΟΙ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ της προσωπικής ζωής όλων των πολιτών" http://www.freevolition.gr/666.htm

    "Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΟ ΤΣΙΠ ΚΑΤΑΔΟΤΗ" http://www.noiazomai.net/ukkartapoliti.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις