Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΑΡΤΕΜΙΟΣ: Μέ ἐπιστολή σηματοδοτεῖ ἐξελίξεις στή Σερβική Ὀρθόδοξο Ἐκκλησία

Διά τῆς ἀπό 13-9-2010 μακροσκελοῦς ἐπιστολῆς του τήν ὁποία ἐνεχείρισε πρός τήν ΔΙΣ τῆς Σερβικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ὁ Σεβασμιώτατος Ἐπίσκοπος κ.κ.Ἀρτέμιος ζητᾶ νά ἐπανέλθει ἡ κανονική τάξη καί εἰρήνη στή Σερβική Ὀρθόδοξο Ἐκκλησία.
Μάλιστα δέ, γράφει μέσα στήν ἐπιστολή του ὁ Σεβασμιώτατος, ὅτι οἱ φόβοι του καί οἱ ἐνστάσεις του γιά τίς ἐξελίξεις τῶν ἐκκλησιαστικῶν καί ἐθνικῶν πραγμάτων στή Σερβία κορυφώθηκαν ὕστερα ἀπό τίς σφόδρα φιλοπαπικές καί οἰκουμενιστικές δηλώσεις ἐκ μέρους τοῦ Σέρβου Πατριάρχου κ.κ.Εἰρηναίου στή Βιέννη....

Ἡ ὅλη ἔκρυθμη καί παρανόμως ἐπιβληθεῖσα ἀντικανονική κατάσταση πού ἐνέσκηψε στό Κόσοβο ἀνάγκασε τούς 100 καί πλέον μοναχούς νά ἐγκαταλείψουν τούς τόπους τῆς μετανοίας τους ὡς ἔνδειξη διαμαρτυρίας. Ἔφερε δέ σέ ἀπόγνωση τό ποίμνιο (ἱερεῖς, λοιποί μοναχοί καί λαϊκοί), τό ὁποῖο
ἐκφράζεται μέ τά μελανότερα χρώματα γιά τήν ἀποσύνθεση τῆς καθημερινῆς ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς. Ὁ Σεβασμιώτατος καταλήγει στήν ἐπιστολή του ὅτι ἡ κανονική τάξη καί εἰρήνη μπορεῖ νά ἀποκατασταθεῖ μόνον μέ τήν ἐπιστροφή τοῦ ἰδίου στήν ἀντικανονικῶς καί παρανόμως ἀρπαγεῖσα Ἐπαρχία του, τήν Ἱερά Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης.

«Ἀντίθετα μέ τήν ἕως τώρα κατάσταση ἀνακοινώνουμε ὅτι ἀπό τοῦδε καί  στό ἑξής ἀπαλλασσόμεθα ἀπό τήν προσωπική εὐθύνη πού αἰσθανόμεθα ἕνεκα τῆς ὑποταγῆς πού ἐπεδείξαμε ἕως τώρα, διότι ἡμεῖς ἐνώπιον τῆς Ἐκκλησίας καί ἐνώπιον τοῦ Θεού εἴμεθα ἰσόβιος κανονικός Ἀρχιποιμένας τῆς Μητροπόλεως Ράσκας-Πριζρένης»,  ἔγραψε μεταξύ ἄλλων ὁ Ἐπίσκοπος Ράσκας-Πριζρένης κ.κ. Ἀρτέμιος.

Σύμφωνα μέ τίς πληροφορίες μας ἡ συνεδρίαση τῆς ΔΙΣ θά γίνει σήμερα, 15-9-2010. 


Σχόλια

  1. " ο δε σκοπός των έξω σοφιστών ουκ ην ούτως, αλλ΄έκαστος είχε την σπουδήν προς το νικήσαι τον έτερον και φανήναι σοφώτερος και δια τούτο ουχ εύρον τον Κύριον"
    Οσίου πατρός ημών Πέτρου Δαμασκηνού
    Φιλοκαλία τόμος Γ΄, σελ 164

    Αναρτήθηκε σε ιστολόγιο ότι προβλέπονται εξελίξεις στη σερβική Εκκλησία μετά από επιστολή που έστειλε ο συνταξιοδοτημένος(!) επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Αρτέμιος στην ΔΙΣ της Σερβίας.

    Θα υπάρξουν οπωσδήποτε εξελίξεις. Οι Μοναχοί του Επισκόπου Αρτεμίου θα έχουν την ίδια κατάληξη με αυτή των Μοναχών της Ι.Μ. Εσφιγμένου : Δικαστήρια, αφορισμοί, αποκλεισμοί κλπ. Το απαιτούν οι σημερινές συγκυρίες.

    Η νέα ορθοδοξία, είναι η ορθοδοξία της αγαπητικότητας, της οικουμενικότητας και της παπικότητας, αρχής γενομένης εδώ (σημ. ας είμαστε σύντομοι) από τον εισηγητή πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ και έπειτα τον Μελέτιο Μεταξάκη.

    Μετά από διάφορες "φάσεις" και ποικίλες αντιξοότητες, για τις οποίες ουδεμία ευθύνη φέρουν οι επίγονοι του αρχεκάκου όφεως - και των πλανηθέντων εκκλησιαστικών οικουμενικών πατέρων - Μοναχοί του Αρτεμίου και της Εσφιγμένου, όπως τους έχει χαρακτηρίσει ο οικουμενικός Βαρθολομαίος, τα πράγματα βαίνουν τώρα καλώς.

    Το νερό μπήκε στο αυλάκι και ο νεος (δικός μας) άτυπος πρέσβυς καλής θελήσεως κ. Χ. Γιανναράς, καλείται από τους Ορθοδόξους της Διασποράς Έλληνες και Ρώσους, να δώσει διάλεξεις στην Αμερική.

    Χρειαζόμαστε, είπε, νέες προσωπικότητες που θα αναλάβουν τα ηνία της πολιτικής. Η παλαιά πολιτική αποδείχθηκε εντελώς διεστραμμένη και η νέα που μας έρχεται, ή θα μας έλθη, θα πρέπει να έχει φωτισθεί από τα νάμματα των γραφών που αδιάλειπτα μας προετοίμαζαν ο ίδιος και οι επακριβώς τηρήσαντες τα συμφωνηθέντα επί Μελετίου Μεταξάκη και του προκατόχου Ιωακείμ του Γ΄.

    Τι θέλουν και ενοχλούν οι Μοναχοί του Αρτεμίου, της Ι.Μ. Εσφιγμένου, άλλοι, ενδεχομένως κι εγώ, να ασχολούμαστε με όλα όσα μπήκαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας; Η θεολογική επιστήμη δεν υπήρχε την εποχή των εκκλησιαστικών πατέρων. Σήμερα, τα ανά τον κόσμο εργαστήρια της θεολογίας παράγουν την "αναλυτική" θεολογία, δίνουν ντοκτορά, τίτλους πανεπιστημιακούς και καλούν τους αποφοιτήσαντες με άριστα, καλή ώρα όπως ο δικός μας Γιανναράς, να δώσουν διαλέξεις περί οικονομίας (θείας), περί πολιτικής (τριαδολογικής) και αγάπης (ερωτικής και θείας οπωσδήποτε).

    Τι ζητούν λοιπόν οι άλλοι, Αρτέμιος κλπ., όταν όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία τους αγνοούν συστηματικά και είναι "τύποις και ουσία" φωνές που βοούν στην έρημο ή σε αυτιά κουφών;

    Εξελίξεις πέρα από τις γνωστές δικές μας στη σερβική Εκκλησία δεν πρόκειται να υπάρξουν, όπως δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε εδώ, αλλά και πουθενά. Οι εξελίξεις θα έρθουν από αλλού, από αυτούς τους ίδιους, τις προσωπικότητες, που φρόντισαν εδώ και χρόνια να φιλοτεχνήσουν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων Μεταξάκη και Ιωακείμ. Οι προσωπικότητες αυτές θα φαγωθούν μεταξύ τους παρασέρνοντας στο δικό τους γκρέμισμα και άπειρους άλλους. Καλό είναι να το γνωρίζουν. "Έκαστος έχει την σπουδήν προς το νικήσαι τον έτερον και φανήναι σοφώτερος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις