Τι συμβαίνει στην Αγγλία με την "Κάρτα του Πολίτη" ( νέα ID Card)



Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού  της Μ. Βρετανίας λαμβάνοντας σοβαρά υπ΄όψιν της, τις  προηγούμενες  αντιδράσεις των οργανώσεων εναντίον του ηλεκτρονικού φακελώματος και της νέας "έξυπνης ταυτότητας", ανέδειξε ως  μείζον ζήτημα την  κατάργηση του νομικού καθεστώτος  σχετικά με τη "νέα ταυτότητα" και την  τεράστια συλλογή  50 ειδών  δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα  των πολιτών.
Το πιο γνωστό δίκτυο ακτιβιστών εναντίον της  "νέας βρετανικής ταυτότητας" είναι  το "NO 2 ID" (No To ID) ,στο οποίο αναφέρεται  η προηγούμενη ανάρτησή μας.Αυτό το δίκτυο το 2005  έκανε ότι κάνουμε και εμείς  σήμερα  με την "Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης".Προσκάλεσαν μέσω του διαδικτύου  τους συμπολίτες τους να υπογράψουν  εναντίον της απόφασης της τότε κυβέρνησης να επιβάλλει την παραλαβή και την χρήση  μιας "νεου τύπου τσιπαρισμένης ταυτότητας" και να δημιουργήσει ένα εθνικό σύστημα συλλογής  προσωπικών δεδομένων του πολίτη που αφορούν  50 διαφορετικά είδη κοινωνικών και προσωπικών δραστηριοτήτων,δηλαδή σχεδόν τα πάντα.
Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών ΜΜΕ (ακόμα και του BBC) και έτσι μέσα σε ένα μήνα  κατάφεραν να συλλέξουν 10.000 υπογραφές  απο ένα πληθυσμό που φτάνει περίπου τα 50.000.000 πολίτες (δεδομένου ότι κανένα  Ελληνικό ΜΜΕ  δεν ασχολήθηκε  με  την δική μας πρωτοβουλία και ότι απευθυνόμαστε  όχι σε 50.000.000 αλλά σε 10.0000.000 συμπολίτες μας, το ότι καταφέραμε να συλλέξουμε στο ίδιο χρονικό διάστημα  πάνω απο 3000 υπογραφές, μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί  μεγάλη επιτυχία).
Αυτές λοιπόν οι 10.000 υπογραφές και η συνεχιζόμενη  ακτιβιστική κινητοποίηση  του NO2 ID καθώς και άλλων οργανώσεων εναντίον της  βρετανικής  "Κάρτας του Πολίτη"  ανάγκασαν  την κυβέρνηση του συνασπισμού  να δεσμευθεί δημοσίως ότι με  νέο νόμο  θα καταργήσει τη "νέα ταυτότητα" και   όλες τις δεσμεύσεις του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος γύρω απο αυτήν.Κανονικά αυτός ο αναιρετικός  νόμος  θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί απο τα μέσα του Αυγούστου αλλά  όπως δήλωσε πρό  ημερών  εκπρόσωπος της κυβέρνησης  η θερινή διακοπή του κοινοβουλίου δεν το επέτρεψε  και έτσι θα κατατεθεί στις 15 Σεπτεμβρίου ,την ίδια δηλαδή ημερομηνία που θα κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο  μια κατάπτυστη οδηγία η οποία θεσμοθετεί το πανευρωπαϊκό ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών.
Ο εκπρόσωπος του NO 2 ID εξεφρασε τις επιφυλάξεις του και όπως δήλωσε "μέχρι να ψηφιστεί  το νομοσχέδιο της κατάργησης της νέας ταυτότητας  θα είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα", αφού  ορισμένα απο τα προγράμματα που είχε ξεκινήσει η  προηγούμενη κυβέρνηση των εργατικών  προχωρούν  κανονικά μέχρι σήμερα για λόγους εξοικονόμησης  δημόσιων πόρων.
Αυτό που έκανε  του υποστηρικτές των πολιτικών ελευθεριών περισσότερο ανήσυχους ήταν όταν ο υπουργός Francis  Maude και ο γενικός γραμματέας του υπ. οικονομικών  Danny Alexander ανακοίνωσαν τον Ian Watmore σαν   επικεφαλής της ομάδας  μεταρρύθμισης και αυτό διότι  επι κυβερνήσεως  Τόνι Μπλέρ πρωτοστάτησε  στον  σχεδιασμό  της  ηλεκτρονικής  διασύνδεσης  445  τοπικών αρχών και 8 κρατικών υπηρεσιών  οι  οποίες  σε συνεργασία με το υπ. εργασίας και την υπηρεσία πληροφοριών  συνέστησαν  μια απο τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων της Ευρώπης  αφού αφορά στα αυστηρά προσωπικά δεδομένα  92.000.000 Βρετανών και μεταναστών.
Είναι αξιοσημείωτο  ότι περίπου 200.000 υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε αυτή την τεράστια βάση δεδομένων  η οποία  θα αποκτούσε  ιδιαίτερα μεγάλη ισχύ  όταν θα ολοκληρωνόταν η διασύνδεσή της με το  εθνικό μητρώο ταυτοτήτων που δια νόμου πρόκειται να καταργηθεί.
Η επανεμφάνιση λοιπόν  αυτού του "Μπλερικού" αρχιτέκτονα  του ηλεκτρονικού φακελώματος των πολιτών ,δημιουργεί βάσιμες υποψίες  στους  ακτιβιστές ότι "κάποιο λάκκο έχει η φάβα" και ότι είναι πιθανό ο έλεγχος και η διαχείριση της ελευθερίας των πολιτών να πραγματοποιηθεί στο μέλλον με τη χρήση κάποιου άλλου  μεταμφιεσμένου  "εργαλείου" και όχι με την υπο κατάργηση  "νέα ταυτότητα".
(Πηγές :BBC,Guardian,Independent 23-27Αυγ.2010)


,

Σχόλια

  1. Ευτυχώς που υπάρχει το παράδειγμα αυτό της Βρετανίας. Μακάρι να έχουμε κι εδώ το ίδιο αποτέλεσμα. Από σήμερα υπάρχει σύνδεσμος για το μείζον αυτό θέμα και στο δικό μου ιστολόγιο. Ελπίζω να βοηθήσει. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις