Το τελευταίο αντίο στον πρώην μητροπολίτη Αυγουστίνο Καντιώτη


Το μακαριστό πρώην μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Αυγουστίνο Καντιώνη, αποχαιρέτισαν σήμερα πλήθος ιερέων και χιλιάδες πιστοί. Ο πρώην μητροπολίτης εκοιμήθη τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ηλικία 104 ετών, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα της Φλώρινας. Παρέστησαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη, της Ιεράς Συνόδου και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και πλήθος μητροπολιτών, μεταξύ των οποίων οι μητροπολίτες Φλώρινας Θεόκλητος και Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος.
Ο ενταφιασμός του έγινε στην ιερά μονή Αγίου Αυγουστίνου, έπειτα από δική του επιθυμία. Χθες βράδυ, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ μετά το πέρας της δοξολογίας δήλωσε πως «η παρακαταθήκη του είναι μεγάλη και δεν μπορούμε να τον ακολουθήσουμε όλοι μας. Τουλάχιστον ας πάρουμε ένα κομμάτι από την αγωνιστικότητα του και την καθαρότητα της ζωής και των σκέψεων του».
Ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου το 1907. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1929. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1935 και Πρεσβύτερος το 1942. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ως στρατιωτικός ιερέας και ως ιεροκήρυκας στην Αθήνα.
Ο Μητροπολίτης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Φλώρινας περίπου ένα μήνα, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Λόγω πένθους δε λειτούργησαν σήμερα οι υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Φλώρινας και Κοζάνης, στην Πτολεμαΐδα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις