Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα :"Μόνο τα στοιχεία της μισθοδοσίας θα πρέπει να υπάρχουν στη φόρμα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων"" Ώδινεν όρος  και έτεκε μυν "

Μόνο με αυτή την εύστοχη αρχαία  ελληνική παρατήρηση, μπορεί κάποιος να σχολιάσει την  παρακάτω δημοσιευθείσα είδηση, μιας και οι δήθεν "περιορισμοί" που θέτει αυτή  η αρχή  ούτε προστατεύουν  ούτε δείχνουν  ότι έχουν την πρόθεση να προστατέψουν όσα απο τα "δεδομένα" μας έχουν προσωπικό χαρακτήρα.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσχηματική απάντηση σε καταγγελίες που έκαναν συμπολίτες μας προς  αυτή την "αρχή", εξ αφορμής  των απαραδέκτων στοιχείων  που πρέπει να συμπληρώσει  στη φόρμα υποβολής  ο απογραφόμενος και εθελοντικά αυτοφακελωμένος δημόσιος υπάλληλος.
Η  πιο χοντροκομένη  υποκριτική επίδειξη  "ευαισθησίας"  γίνεται  εκεί  που η  "αρχή προστασίας " λέει ότι "...πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αποθήκευσης σε κρυπτογραφημένη μορφή των στοιχείων που ταυτοποιούν μοναδικά κάθε απογραφόμενο, όπως είναι το ονοματεπώνυμο, ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, διευθύνσεις κ.λπ.".
Μα επιτέλους  οι διάφορες "αρχές" και "εξουσίες" αυτού του τόπου  νομίζουν  ότι έχουν να κάνουν με πολίτες που έχουν υποστεί  λοβοτομή ή που  πάσχουν απο σοβαρής μορφής άνοια;
Υπάρχει άραγε κανείς που να μην έχει δεί αυτά  τα "δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα"  στο λογαρισμό της ΔΕΗ;
Αυτό ήταν που μας "μάρανε το λουλούδι στη γλάστρα"  αγαπητοί κύριοι της  αρχής  που δήθεν θα  προστάτευε τα  προσωπικά μας δεδομένα, η το γεγονός ότι  μέσω αυτής της απογραφής  η  κυβέρνηση   μας  προτρέπει  να μπούμε ως κατάδικοι στην  "ανοικτού τύπου"  φυλακή  της "Νέας Τάξης Πραγμάτων";
Αν δεν αντιδράσουμε "εδώ και τώρα",  τότε εκτός απο την αξιοπρέπεια και την ελευθερία  σύντομα θα χάσουμε και την ψυχή μας.
 

 
("Τα ΝΕΑ" 8/7/2010)

ΝΑ ΜΗ ΖΗΤΗΘΟΥΝ από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων- κατά την απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου- στοιχεία που δεν συνδέονται με τη μισθοδοσία, αποφαίνεται η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ζητώντας συγχρόνως τη λήψη μέτρων ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων που θα αποθηκευτούν.

Η Αρχή επιλήφθηκε αυτεπαγγέλτως της υπόθεσης, λαμβάνοντας υπόψη και δύο καταγγελίες που της είχαν υποβληθεί, δεδομένου ότι η επιβεβλημένη απογραφή συνεπάγεται την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων μιας μεγάλης πληθυσμικής ομάδας. Ετσι, με την υπ΄ αριθμόν 43/2010 απόφασή της, έκρινε ως μη αναγκαία για τον σκοπό της απογραφής στοιχεία όπως ο βαθμός και η βαθμολογία του τίτλου σπουδών, το θέμα του διδακτορικού τίτλου, ο βαθμός του μεταπτυχιακού τίτλου και η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου. ...


Τα στοιχεία τα σχετικά με τις ξένες γλώσσες, τις επιμορφώσεις, τους επαίνους-μετάλλια κρίνονται κατ΄ αρχήν επίσης μη αναγκαία και πρόσφορα για την επίτευξη του σκοπού της μισθοδοσίας των απασχολουμένων στο Δημόσιο, εκτός εάν από ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας τα παραπάνω στοιχεία συνδέονται με την καταβολή επιδομάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Από τις πειθαρχικές ποινές- τονίζει η Αρχή- πρέπει να καταχωρίζεται μόνο η στέρηση αποδοχών, που συνδέεται με τη μισθοδοσία.

Οσον αφορά τα στοιχεία που περιέχονται στην ηλεκτρονική σελίδα απογραφής στον δικτυακό τόπο www. apografi. gov. gr και δεν προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι ο αριθμός φορολογικής δήλωσης, το έτος του εκκαθαριστικού και ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ είναι χρήσιμα για την ταυτοποίηση του απογραφόμενου και τη σωστή αναγραφή της διεύθυνσής του.

Τα στοιχεία, τέλος, που αναφέρονται στην περιγραφή καθηκόντων, στις γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή και στην Ε΄ ομάδα της ηλεκτρονικής σελίδας απογραφής, υπό τον τίτλο Προτιμήσεις, κατά την άποψη της Αρχής πρέπει να αφαιρεθούν διότι ούτε προβλέπονται από το Παράρτημα της ΚΥΑ ούτε είναι αναγκαία και πρόσφορα για τη μισθοδοσία των απασχολουμένων του Δημοσίου. Σημειώνει ωστόσο η Αρχή ότι πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αποθήκευσης σε κρυπτογραφημένη μορφή των στοιχείων που ταυτοποιούν μοναδικά κάθε απογραφόμενο, όπως είναι το ονοματεπώνυμο, ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, διευθύνσεις κ.λπ.

Οσον αφορά την προστασία των στοιχείων η Αρχή υπογραμμίζει ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και να ενημερώσει σχετικά την Αρχή εντός έξι μηνών από την έκδοση της εν λόγω απόφασης.

Τα στοιχεία που συλλέγονται κατά την απογραφή είναι σύμφωνα με αυτά που επιτρέπει η Ανεξάρτητη Αρχή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.