Ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος για τον Καζαντζάκη


Η διδασκαλία του π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου για το Νίκο Καζαντζάκη αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα, καθώς μόλις χθες έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου «Ν.Καζαντζάκης» στη Μυρτιά Ηρακλείου με την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων επισήμων. Την είδηση μεταδίδουν σήμερα όλα τα ΜΜΕ. Και είναι μεν αναμενόμενο οι πολιτικοί και άλλοι κοσμικοί άνθρωποι να εκφράζουν με υπερβολές το θαυμασμό τους για το Ν. Καζαντζάκη, δεν είναι όμως σπάνιες οι φορές που και θεολόγοι μιλούν με τρόπο τουλάχιστον διφορούμενο ή και εγκωμιαστικό για αυτόν. Για μας τους θεολόγους και τους Ορθόδοξους Χριστιανούς όμως βαρύτητα έχουν οι λόγοι των Πατέρων μας. 
Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν όσα αναφέρουν για το Νίκο Καζαντζάκη ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος αλλά και ο Γέρων Θεόκλητος Διονυσιάτης.

Λένε μερικοί:
-Θρησκεύων ον ο Καζαντζάκης. Είχε πνευματικές ανησυχίες και αναζητήσεις!.....
Απάντησε ο π. Επιφάνιος και είπε:
-Και τί μ' αυτό; Πού κατέληξε; Ξέρετε τι ζήτησε ο ίδιος να γραφεί στον τάφο του; «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος». Και εγράφη βε­βαίως. Πηγαίνετε στα κοιμητήρια να διαβάσετε επι­γραφές πάνω στους τάφους πιστών ανθρώπων. «Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών» η «Αναστήσονται οι νεκροί και εγερθήσονται οι εν τοις μνημείοις» η «Χριστός εγήγερται εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων» και άλλα.
Γνωρίζετε ποιά ήταν η τελευταία λέξη του Καζα­ντζάκη; «Διψώ». Και έγραψε πολύ εύστοχα και ευφυώς ο π. Θεόκλητος ο Διονυσιάτης σ' ένα άρθρο του: «Άραγε πριν ακόμη βγη η ψυχή του να προγευόταν την βασανιστική φλόγα της καμίνου του πυρός του ε­ξώτερου σαν τον πλούσιο που ωδυνάτο εν τη φλογί ε­κείνη και ήθελε κάποιον να του αναψύξει την γλώσ­σα;».
Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΑΣ
π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ Ι. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αρχιμ. Εφραίμ Χαλή, Θεολόγου
Εκδόσεις "Ορθόδοξος Κυψέλη"
Θεσσαλονίκη
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις