Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τον Πάπα



   Προσφώνηση τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ.Χρυσοστόμου προς τον Πάπα Ρώμης κ. Βενέδικτο. 

Πάφος 4 Ιουνίου 2010.



Αγιώτατατε Πάπα της Πρεσβυτέρας Ρώμης, κύριε Βενέδικτε,
Καλώς ήλθατε στη Νήσο των Αγίων και των Μαρτύρων,
Καλώς ήλθατε στην πρώτη εξ Εθνών Εκκλησία, που ίδρυσαν οι Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος, και Μάρκος.
Καλώς ήλθατε στην Εκκλησία των Αποστόλων, δια την ίδρυση τής οποίας το Πνεύμα το Άγιο τους ξεχώρισε από τούς άλλους αδελφούς και τους απέστειλε προς τα Έθνη.
«Ούτοι μεν ούν εκπεμφθέντες υπό τού Πνεύματος τού Αγίου κατήλθον εις την Σελεύκειαν, εκείθεν τε απέπλευσαν εις την Κύπρον. Και γενόμενοι εν Σαλαμίνι κατήγγελλον τον λόγον τού Θεού εν ταις συναγωγαίς των Ιουδαίων… { Διήλθον } δε την νήσον άχρι Πάφου…".
Σ’ αυτόν εδώ τον χώρο Αγιώτατε ευρισκόταν η Συναγωγή των Ιουδαίων και από αυτόν εδώ τον χώρο απηύθυναν τον λόγο τού Θεού προς τους Ιουδαίους ο Βαρνάβας και ο Παύλος.
Αλλά ο « Λόγος τού Θεού ου δέδεται». ( 2 Τιτ. 2, 9 ). Δεν θα ήταν ποτέ δυνατό το Πνεύμα της Αγάπης τού Σαρκωθέντος, Σταυρωθέντος και Αναστάντος Κυρίου να παραμείνει περιορισμένο ανάμεσα στους Ιουδαίους. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο « ίνα πάς ο πιστεύων εις Αυτόν μη απόληται αλλ’ έχη ζωήν αιώνιον» ( Ιωάν. 3, 16).
Εντολή τού Αγίου Πνεύματος ήταν να απευθυνθούν και προς τα Έθνη. Έτσι όταν ο Ρωμαίος Ανθύπατος, Σέργιος Παύλος, «ο συνετός» κατά τον Λουκά, προσεκάλεσε τους Αποστόλους «ακούσαι τον λόγον τού Θεού», ( Πράξεων 13,7) ούτοι μετά χαράς προσήλθον εις τον απέναντι μας χώρο, όπου βρισκόταν η πολιτική διοίκηση τού νησιού, για να διαλαλήσουν τον λόγο τού Θεού, για πρώτη φορά, και στους εθνικούς.
Στο σημείο αυτό «ο Βαρνάβας και ο Παύλος αντήλλαξαν τους ρόλους των. Εδώ είχε θέση όχι ο Κύπριος, αλλά ο Ρωμαίος Πολίτης».
Από της ώρας αυτής ο Παύλος είναι ο αρχηγός τής ιεραποστολής. Γίνεται δε και αλλαγή τού ονόματός του. Ουδαμού πλέον στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται το όνομα Σαύλος αλλά Παύλος!
Σ’ αυτήν εδώ την πόλη λαμβάνει χώρα το πρώτο θαύμα τού Αποστόλου, που καταγράφεται στας δέλτους τής Καινής Διαθήκης. Εδώ επίστευσε ο πρώτος Ευρωπαίος επίσημος και βαπτίστηκε στο όνομα τής Αγίας Τριάδος. Εδώ έπεσε το πρώτο επίσημο οχυρό τής ειδωλολατρίας και στη θέση της στήθηκε περίλαμπρη η δόξα τού Σταυρού, η οποία έμελλε σταδιακώς να καλύψει ολόκληρη την Ευρώπη και να διαμορφώσει το ιστορικό της γίγνεσθαι.
Εντεύθεν άρχονται, Αγιώτατε, οι χριστιανικές ρίζες τής Ευρώπης και εντεύθεν εκπηγάζουν οι πνευματικές της πηγές. Το βάθρο του χριστιανικού πολιτισμού τής Ευρώπης άρχισε να οικοδομείται στο μέρος αυτό όπου με ιστορική συγκίνηση ιστάμεθα. Γι’ αυτό και δικαίως θεωρείται η Κύπρος σαν η «Πύλη τού Χριστιανισμού τής Ευρώπης».
Εδώ στην Πάφο, μετά τα θαυμαστά αυτά γεγονότα που έλαβαν χώρα, καθιερώνεται πλέον ο Παύλος, ως ο απόστολος των Εθνών, ο οποίος έμελλε να αναδειχθεί ο μεγάλος σπορέας τού άρτου τής ζωής στη δική Σας καθέδρα και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.
Αγιώτατε,
Από το 45 μ.Χ., που πάτησαν οι Απόστολοι το πόδι τους στο νησί μας, μέχρι σήμερα, η Εκκλησία τής Κύπρου έχει μία διαχρονική καρποφόρα χριστιανική πορεία. Μέσα σ’ αυτή τη μακροχρόνια διαδρομή της διήλθε από «συμπληγάδες πολλές», έζησε νύχτες ασέληνες, εγνώρισε πολλούς κατακτητές, διήλθε «δια πυρός και ύδατος», αλλά καθοδηγούμενη υπό τού Παναγίου Πνεύματος όχι μόνο επιβίωσε αλλά και συνεχίζει να δίδει την ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία της, εκπληρώνουσα τη θεήλατη αυτής αποστολή.
Αλλά – φεύ - από το 1974 μέχρι σήμερα, η Κύπρος μας και η Εκκλησία της διέρχονται την πιο δύσκολη ιστορική τους καμπή.
Η Τουρκία, που μας επετέθη βάρβαρα και κατέκτησε με τη δύναμη των όπλων το 37% του πατρίου εδάφους μας, προχωρεί με την ανοχή τής δήθεν «πολιτισμένης» ανθρωπότητας στην εφαρμογή των ανόσιων σχεδίων της, που συνίστανται πρώτα στην προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών μας κι ύστερα ολόκληρης της Κύπρου.
Εφάρμοσε και στην περίπτωσή μας ένα σχέδιο εθνικού ξεκαθαρίσματος. Εξεδίωξε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς από τις πατρογονικές εστίες τους κι έφερε, και εξακολουθεί να φέρνει, εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους από την Ανατολία, αλλοιώνοντας έτσι τον δημογραφικό χαρακτήρα τής Κύπρου. Επιπρόσθετα άλλαξε και όλα τα ιστορικά τοπωνύμια με άλλα τουρκικά.
Ιδιαίτερα η πολιτιστική κληρονομιά λεηλατήθηκε ανελέητα και τα χριστιανικά μας μνημεία καταστρέφονται ή πωλούνται στις αγορές των αρχαιοκαπήλων σε μια προσπάθεια εξαφάνισης κάθε τι τού Ελληνικού και τού Χριστιανικού.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και με την παρούσα οδυνηρή δοκιμασία, η οποία από το 1974 ταλανίζει το χριστεπώνυμο πλήρωμα τής Εκκλησίας μας, ο Πανάγαθος και Φιλάνθρωπος και Παντελεήμων Κύριος δεν θα αποστρέψει το πρόσωπο Αυτού από τον δοκιμαζόμενο λαό μας αλλά θα μάς χαρίσει την Ειρήνη, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη παρέχοντας έτσι την «πεπληρωμένην» χαρά που προσφέρει η παρουσία Του εις τας καρδίας ημών.
Στον αγώνα μας αυτό, Αγιώτατε, τον οποίο ο πάσχων λαός μας διεξάγει με την καθοδήγηση τής ηγεσίας του, θέλουμε να έχουμε και τη ιδική Σας ενεργό συμπαράσταση. Προσβλέπουμε στη βοήθειά Σας, για περιφρούρηση και σεβασμό των ιερών μας μνημείων και τής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών τού χριστιανικού μας πνεύματος, οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή πορεία.
Αγιώτατε,
Έχοντας τη χαρά να έχουμε εν τω μέσω τής αγάπης μας Εσάς και τη Συνοδεία Σας, επιθυμούμε να Σάς απευθύνουμε για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος τής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος, το χριστεπώνυμο πλήρωμα τής Εκκλησίας μας κι’ εγώ προσωπικώς, το «ως εύ παρέστητε», ευχόμενοι ευχάριστη παραμονή.
Εκκλησία Κύπρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις