Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Ο Πειραιώς Σεραφείμ, δέχεται συντονισμένα πυρά από Μητροπολίτες για τις αντιοικουμενικές θέσεις του

Τέσσερεις  Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκ των οποίων ο ένας είναι μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αποδοκιμάζουν με δηλώσεις τους στον «Φ» τη στάση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος με χθεσινή δήλωση του τοποθετήθηκε σε εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας της Κύπρου αναφορικά με την επίσκεψη του Πάπα.Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, ο οποίος την περίοδο αυτή είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επεσήμανε ότι κάθε Αυτοκέφαλη Εκκλησία και μόνο αυτή, συνεπώς και η Εκκλησία της Κύπρου, ρυθμίζει τα εσωτερικά της ζητήματα. Τόνισε ότι «το συνοδικό σύστημα και η τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας επιτάσσουν ότι ουδείς τρίτος -Σύνοδος ή Ιεράρχης μιας Εκκλησίας- επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλης αδελφής Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος είναι καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του
Πανεπιστημίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο θεολογικό διάλογο με την Καθολική Εκκλησία, δήλωσε ότι, αυτό που έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, «είναι ανεπίτρεπτο και εκκλησιολογικά ανοίκειο». Υπάρχουν κανόνες της Εκκλησίας, που δεν επιτρέπουν την ανάμιξη Μητροπολιτών μιας Εκκλησίας στα εσωτερικά μιας άλλης Εκκλησίας, συμπλήρωσε.

Ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος χαρακτήρισε τη στάση του Πειραιώς «απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Κύπρου» και δήλωσε ότι εμπιστεύεται πλήρως τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος μας ανέφερε ότι επιβάλλεται η επίσκεψη του Πάπα «για
να δει από κοντά την πραγματικότητα, δηλαδή ότι ένα Ελληνικό και Ορθόδοξο νησί είναι διχοτομημένο». Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπαρίσταται όσο θα έπρεπε στην προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου και ο Πάπας μπορεί να συμβάλει για ενεργότερο ρόλο της, σημείωσε ο κ. Χρυσόστομος.
Ο «Φ» επικοινώνησε και με το ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου. Μας ανέφεραν ότι ο Αρχιεπίσκοπος μάλλον δεν θα προβεί σε δήλωση πριν από την προσεχή συνεδρίαση της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.


«Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τη στάση του Μητροπολίτη Πειραιώς να αναμιχθεί σε θέμα της αποκλειστικής ευθύνης της Εκκλησίας της Κύπρου», σχολίασε ο Μόρφου Νεόφυτος.

Φιλελεύθερος 
"Αναβάσεις"

1 σχόλιο:

  1. Κάνετε πολύ καλά και στηρίζεται όσους αγωνίζονται υπερ της Ορθοδοξίας και δέχονται τα βέλη ανθρώπων που θα έπρεπε να τους επαινούν και να τους ομοιάζουν!

    ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.