Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

"ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΣΕ" Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ


Αντίδραση Αρχιεπισκόπου στη συνέντευξη Αθανάσιου 
 «..Όταν όλη η Ορθοδοξία διεξάγει θεολογικό διάλογο με την Καθολική Εκκλησία,δεν μπορεί ένας πιστός να είναι πάνω από όλη την Ορθοδοξία»  
Σχόλιο "Ο.Π": 
Δεν είναι "όλη η Ορθοδοξία" το Π.Σ.Ε και εκείνοι οι Ιεράρχες που έχουν παραδοθεί στην κοσμική και πνευματική εξουσία του.
Τα εκατομμύρια  των πιστών που διατηρούν στις καρδιές τους την Αλήθεια  του Κυρίου όπως  αυτή μας παρεδόθη  και   αυστηρώς καθορίζεται και περιγράφεται  απο τους Αγίους Αποστόλους και τους Αγίους Πατέρες,δεν εκπροσωπούν το πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας;
"Όλη η Ορθοδοξία" είναι το σύνολο  των πιστών της στρατευομένης Εκκλησίας  μας που εξακολουθούν  να  πιστεύουν  και να βλέπουν  ως ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ,οι υπόλοιποι  μπορούν να λένε ότι θέλουν ή να αυτοπροσδιορίζονται    με την γνωστή  παπική αυταρέσκεια  του αυθέντου.
Η πασίγνωστη   πλέον "Ομολογία  πίστεως"  που υπέγραψαν  (και συνεχίζουν  να υπογράφουν) χιλιάδες  Ορθόδοξοι (λαϊκοί,Αρχιερείς,Ιερείς,Μοναχοί και Μοναχές) ,  είναι  η καλύτερη απάντηση  στον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου  και τρανή απόδειξη ότι όσο και να το επιθυμούν  κάποιοι , το "μερικόν" δεν θα γίνει ποτέ "όλον".ΦΩΤΙΕΣ άναψε η  συνέντευξη-ποταμός του μητροπολίτη Λεμεσού, στην οποία κατέκρινε την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο. Ο Λεμεσού Αθανάσιος χαρακτήρισε τον Πάπα «αιρετικό», υποστήριξε ότι η επίσκεψή του «θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις συνειδήσεις των πιστών» και σημείωσε ότι «άλλο ο διάλογος και άλλο να τον υποδέχεσαι ως κανονικό Επίσκοπο». Σχολιάζοντας τις επικρίσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σημείωσε ότι «δεν μπορεί ένας πιστός να είναι πάνω από όλη την Ορθοδοξία» και είπε ότι ο Πάπας θα έρθει ως προσκυνητής και όχι για συνομιλίες.

Λεμεσού Αθανάσιος: Θα ήταν καλύτερα να μην ερχόταν

 Αρχιεπίσκοπος:   Θα ήταν καλύτερα να μη μιλούσε ο Λεμεσού! 

Πάφου Γεώργιος:  Αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις!
 
Την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου προκάλεσε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στον «Φ» αναφορικά με την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι, «θα ήταν καλύτερα να παραμείνει σιωπηλός». Είναι σωστό κάποιος, ανέφερε ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας, να παραμένει πιστός σ’ αυτό που πιστεύει, ταυτόχρονα όμως διερωτήθηκε γιατί ο Μητροπολίτης Λεμεσού συμμετείχε στην έκδοση της εγκυκλίου από την Ιερά Σύνοδο.
Απέρριψε, επίσης, τα περί σκανδαλισμού των πιστών, στα οποία αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Λεμεσού στη συνέντευξη του, υποδεικνύοντας ότι ο λαός έχει ορθή πίστη. «Όταν όλη η Ορθοδοξία διεξάγει θεολογικό διάλογο με την Καθολική Εκκλησία»  (Σχόλιο "Ο.Π": δεν είναι "όλη η Ορθοδοξία" το Π.Σ.Ε και εκείνοι οι Ιεράρχες που έχουν παραδοθεί στην κοσμική και πνευματική εξουσία του.Τα εκατομμύρια  των πιστών που διατηρούν στις καρδιές τους την Αλήθεια  του Κυρίου όπως  αυτή μας παρεδόθη  και   αυστηρώς καθορίζεται και περιγράφεται  απο τους Αγίους Αποστόλους και τους Αγίους Πατέρες,δεν εκπροσωπούν το πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας;"Όλη η Ορθοδοξία" είναι το σύνολο της στρατευομένης Εκκλησίας που εξακολουθεί να  θεωρεί ως ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ οι υπόλοιποι  μπορούν να λένε ότι θέλουν ή να αυτοπροσδιορίζονται  με την γνωστή  αιρετική  αυταρέσκεια  του αυθέντου) , υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «δεν μπορεί ένας πιστός να είναι πάνω από όλη την Ορθοδοξία», και επεσήμανε ότι Πάπας Βενέδικτος επισκέπτεται την Κύπρο ως προσκυνητής και όχι για συνομιλίες. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Πάπας μπορεί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού αν το επιθυμεί
, καθότι πολλοί ξένοι ηγέτες είναι καθολικοί. (Σχόλιο "Ο.Π":Μήπως  θα ήταν σκόπιμο να του θυμήσουμε  την στάση του εκάστοτε Πάπα  απο ττότε   που εισέβαλαν οι Τούρκοι  στην Κύπρο μέχρι σήμερα;Ποιά  "λύση" φανταζεστε  ότι πιθανώς θα υποστήριζε ο σημερινός  Πάπας;Πάντως σίγουρα δεν θα  περιείχε τους αποκλεισμούς  που έθετε ως   ασάλευτο όριο ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος και η συντριπτική  πλειοψηφία των Κυπρίων  που  είπαν  όχι στα σχέδια  του Ανάν και της "Νέας Τάξης Πραγμάτων")
    Τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου σχολίασε και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, λέγοντας ότι οποιαδήποτε αντίδραση στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου είναι αδικαιολόγητη. Παρέπεμψε ακολούθως σε απόφαση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία είχε επισημανθεί
ότι ο Πάπας δεν έρχεται στο νησί για να μας δώσει τις κακοδοξίες του, ούτε για να υπογράψει οποιαδήποτε συνθήκη με την Εκκλησία της Κύπρου και διερωτήθηκε για ποιο λόγο αυτοί που τώρα
διαμαρτύρονται δεν αντιδρούν και όταν επισκέπτονται την Κύπρο άθεοι και ειδωλολάτρες, όπως είπε.

Ο Λεμεσού Αθανάσιος μέσα από τη συνέντευξη του στον «Φ», εξέφρασε την αντίθεση του στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, διαχώρισε τη θέση του από την επίσημη θέση της Κυπριακής Εκκλησίας και δήλωσε την πρόθεση του να μην παραστεί στις εκδηλώσεις υποδοχής του Ποντίφικα. Ο παπισμός, σύμφωνα με τον Λεμεσού Αθανάσιο, είναι αίρεση και η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο θα σκανδαλίσει τις ψυχές αθώων ευσεβών χριστιανών. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να γίνει καμία ασχημία, καμιά αγένεια και καμιά κακή διαγωγή.

      «Νομίζω», είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, «ότι η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα στις συνειδήσεις πολλών ευσεβών χριστιανών. Θα ήταν καλύτερα να μην ερχόταν, διότι πιστεύω ότι δεν θα μας ωφελήσει σε τίποτα μια που δεν είδα μέχρι τώρα κάποια θετική παρέμβαση του Βατικανού όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα».
     Είπε, επίσης, ότι «ο παπισμός είναι αίρεση και πηγή πολλών άλλων αιρέσεων που σήμερα ταλαιπωρούν την οικουμένη» και ότι είναι λάθος να «αναγνωρίζουμε τον Πάπα ως Επίσκοπο, ως εν Χριστώ αδελφό μας στην ιεροσύνη και στην πίστη». Επικαλέστηκε, επίσης, τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, ο οποίος είπε ότι στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, υπήρξαν τρεις τραγικές πτώσεις: του πρωτόπλαστου Αδάμ, του Ιούδα και του Πάπα, ο οποίος ως πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας όπως ήταν, εξέπεσε από την κανονική Εκκλησία και συμπαρέσυρε μαζί του πλήθη ανθρώπων μέχρι σήμερα.

«ΔΕΝ ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΙ» 

Σε ό,τι αφορά στην εγκύκλιο ο Μητροπολίτης Λεμεσού ανέφερε ότι, «όλοι μας αποφασίσαμε να εκδοθεί μια εγκύκλιος προς το λαό για να μείνει ενωμένος με την Εκκλησία του, να μην ακούει τους παλιοημερολογίτες, οι οποίοι θέλουν να τον αποσπάσουν από την κανονική Εκκλησία. Εκείνο το οποίο δεν διασαφηνίστηκε στην εγκύκλιο είναι το ότι δεν είμαστε όλοι ενήμεροι και σύμφωνοι με την πρόσκληση προς τον Πάπα». 

Φιλελεύθερος 24 Μαΐου σελ. 1 & 32

http://anavaseis.blogspot.com/2010/05/blog-post_8188.html#more 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.