Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

"Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας" Αντίδραση της Ομοσπονδίας Γονέων στις δηλώσεις Χριστοφιλοπούλου.


Με μια σκληρή επιστολή προς την Υφυπουργό Παιδείας κ.Χριστοφιλοπούλου απαντά η Ομοσπονδία Γονέων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στις δηλώσεις της τελευταίας όπως αυτές εκφράστηκαν στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής ,για την παιδεία των ομογενών. 
Ολόκληρη η επιστολή παρακάτω
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ – ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Ταχ. Δ/ση:
Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Πότσης
Neusser Tor 4
40625 Düsseldorf
Tel: 0211/284327
Fax: 0211/5804589
Email: potsis@hotmail.de
Γραμματέας :
Κωνσταντίνος Κόπανος
Weinheimer Str. 20
40229 Düsseldorf
23.03.2010Αρ. Πρωτ.: 07/10
Προς :
1) Υπουργό Παιδείας , Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων , κα Άννα Διαμαντοπούλου
2) Υφυπουργούς κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
κ. Ιωάννη Πανάρετο
3) Ειδική Γραμματεία Π.Ο.Δ.Ε κα Θάλεια Δραγώνα
4) Προισταμένη της Δ/νσης Π.Ο.Δ.Ε κα. Ρωξάνη Ελευθεριάδου
5) Γενικό Πρόξενο Ντύσσελντορφ κο. Μαρκουλάκη
6) Συντονιστές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κα Λαζαρίδου και κο Παναγιώτου
7) Συνομοσπονδία Γερμανίας
8) Σ.Α.Ε.
9) Ο.Ε.Κ.
10) Σχολικές Μονάδες Α/ θμιας και Β /θμιας ΒΡΒ
11) Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων
12) ΕΛΜΕ ΒΡΒ
13) Σύλλογος δασκάλων ΒΡΒ
14) MME
Θέμα : Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής ,για την παιδεία των ομογενών
Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας.
Αξιότιμη κ.Υφυπουργέ,
Ειλικρινά, θα προτιμούσαμε στη πρώτη επικοινωνία μας από την ανάληψη των καθηκόντων σας, να μην σας υποδεχτούμε με την παραπάνω συνθηματολογία.
Σεβόμενοι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Πατρίδα μας και αλληλέγγυοι στη μάχη που δίνει ο Ελληνικός Λαός, να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, θεωρήσαμε, ότι δεν έπρεπε ακόμη να σας ενοχλήσουμε, για τα πολλά και ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Γερμανία.
Μας κάνατε όμως να εκπλαγούμε.
Σε ενημέρωσή σας, στη συνεδρίαση της Μόνιμης...
Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, εκφράσατε θέσεις μεταξύ άλλων που μας βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετους μια και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Τουλάχιστον όσον αφορά το Κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας της Γερμανίας. Αναφερόμαστε στα αμιγώς Ελληνικά Σχολεία, τα οποία, εσείς φροντίσατε να απαξιώσετε, με την φράση ότι δεν αποτελούν λαμπρό παράδειγμα μάθησης, ότι έχουν αποτύχει και προτείνετε την σταδιακή μετεξέλιξή τους σε δίγλωσσα.
Έκδηλη είναι η απορία μας, βάσει ποιών στοιχείων και εισηγήσεων οδηγηθήκατε σε αυτά τα συμπεράσματα. Δεν μπαίνουμε στις λεπτομέρειες του τι εννοείτε κάτω από την έννοια διγλωσσία και πως θα λειτουργεί ένα τέτοιο σχολείο γιατί δεν είναι του παρόντος.
Σεβόμαστε την προσπάθειά σας να παρουσιάσετε έργο. Σεβόμαστε την προσπάθειά σας να συμβάλλετε στην αναμόρφωση της Παιδείας με βάση τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε σε κάθε προσπάθεια που διορθώνει κακώς κείμενα όπως πιθανές οικονομικές ατασθαλίες ή θέματα κακοδιαχείρισης. Άλλωστε όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα έχετε χρέος να επιληφθείτε.
Οποιαδήποτε, όμως, ενέργεια που οδηγεί σε συρρίκνωση την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση και μάλιστα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς τίποτα να τεκμηριώνεται, μας βρίσκει αντίθετους.
Αγωνιστήκαμε μαζί με τους γονείς μας και τα τελευταία χρόνια με τα παιδιά μας για να ιδρύσουμε, να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε αυτά τα σχολεία.
Όχι να τα υποβαθμίσουμε
και να τα κλείσουμε.
Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον. Έτσι κρατήσαμε τη Κουλτούρα , τον Πολιτισμό μας και την Ελληνική Γλώσσα ζωντανά. Έτσι κρατήσαμε την Οικογένεια και τους δεσμούς με την Πατρίδα. Έτσι ,όσες φορές χρειάστηκε, αντιμετωπίσαμε και τα εθνικά προβλήματα.
Αυτά τα σχολεία ,φτάσαμε σήμερα με αγώνες να πετύχουμε και την αναγνώρισή τους από την χώρα υποδοχής. Αυτά τα σχολεία, επίσημα χείλη, όπως η Υπουργός Παιδείας του Κρατιδίου, χαρακτήρισε σαν πρότυπα ενσωμάτωσης.
Είναι αντίφαση , σήμερα οι ιδρυτές αυτών των σχολείων να μετατρέπονται, κυριολεκτικά, σε πολέμιοι.
Οι Έλληνες Ομογενείς δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν ούτε σπιθαμή από τα κεκτημένα και ασφαλώς πολλοί θα θυμούνται, ότι το ίδιο έπραξαν με επιτυχία πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν, επιχειρήθηκε το κλείσιμο τους.
Κυρία Υφυπουργέ,
Πιστεύουμε, ότι οδηγηθήκατε, σε λάθος συμπεράσματα προφανώς από παραπληροφόρηση.
Θα είμαστε ευτυχείς, να δεχτείτε την πρόσκλησή μας να συμμετάσχετε σε Ημερίδα για την Ελληνόγλωσση Παιδεία, που θα διοργανώσει η Ομοσπονδια μας τον επόμενο μήνα και στην οποία, θα δοθεί η δυνατότητα, να ακουστούν όλες οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα.
Συμπεράσματα, που θα ισχυροποιήσουνε τις προθέσεις σας, για την αναβάθμιση αυτών των σχολείων και θα αποτρέψουν τους ομογενείς, να απαντήσουν με την γνωστή ρήση ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΟΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

«Αλήθεια» -25.03.10

http://aktines.blogspot.com/search?updated-max=2010-03-31T09%3A30%3A00%2B03%3A00&max-results=39 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.